Friday, 12 March 2021

Everyday Sciences Solved MCQs with Answers for PPSC, NTS, FPSC and others

Islamic Studies Solved MCQs with Answers for PPSC, NTS, FPSC and others
If you are looking for the solved mcqs of Everyday Sciences then here we have shared the Everyday Sciences Solved MCQs with Answers for PPSC, NTS, FPSC and others.
1: Which is the outermost planet in the solar system?
  1. A. Mercury
  2. B. Pluto
  3. C. Neptune
  4. D. Uranus
Answer: C
2: Severe deficiency of Vitamin D results in __________.
  1. A. scurvy
  2. B. rickets
  3. C. night blindness
  4. D. osteomalacia
Answer: B
3: Milk contains water
  1. A. 70%
  2. B. 75%
  3. C. 80%
  4. D. 90%
Answer: C
4: The SI unit of charge is __________?
  1. A. Ampere
  2. B. Coulomb
  3. C. Ohm
  4. D. Volt
Answer: B
5: Very High Frequency (VHF) have __________ wavelengths?
  1. A. shorter
  2. B. shortest
  3. C. longer
  4. D. longest
Answer: A
6: Long-sight defect could be corrected by using __________ lens?
  1. A. concave
  2. B. Convex
  3. C. diverging
  4. D. none of these
Answer: B
7: Deficiency of Vitamin-A results in __________?
  1. A. Night blindness
  2. B. rickets
  3. C. scurvy
  4. D. hair fall
Answer: A
8: For a fixed mass of gass at constant temperature, if we decrease volume, the pressure will _________?
  1. A. also decrease
  2. B. increase
  3. C. remains constant
  4. D. none of these
Answer: B
9: The lifespan of Red Blood Cells is __________ days?
  1. A. 60
  2. B. 120
  3. C. 180
  4. D. 240
Answer: B
10: The density of water is __________?
  1. A. 1 g/cm3
  2. B. 1.5 g/cm3
  3. C. 2 g/cm3
  4. D. none of these
Answer: A
11: Radioactivity was discovered by __________?
  1. A. Kelvin
  2. B. Thomson
  3. C. Rutherford
  4. D. Bacquerel
Answer: D
12: A device which converts chemical energy into electrical energy is called __________?
  1. A. motor
  2. B. generator
  3. C. moving-coil meter
  4. D. battery
Answer: D
13: The Sun is a __________?
  1. A. Star
  2. B. Planet
  3. C. Asteroid
  4. D. Meteor
Answer: A
14: The gas used in a refrigerator to cool water is___________?
  1. A. Nitrogen
  2. B. Carbon dioxide
  3. C. Methane
  4. D. Ammonia
Answer: D
15: The average adult has a blood volume of about __________ liters.
  1. A. 4
  2. B. 5
  3. C. 6
  4. D. 7
Answer: B
16: The most abundant element in the universe is __________.
  1. A. Oxygen
  2. B. Hydrogen
  3. C. Carbon Dioxide
  4. D. Silicon
Answer: B
17: The most abundant element in the Earth’s crust is __________?
  1. A. Oxygen
  2. B. Hydrogen
  3. C. Carbon Dioxide
  4. D. Silicon
Answer: A
18: Each day human body breathe in __________ liters of air.
  1. A. 5,000 to 10,000
  2. B. 10,000 to 15,000
  3. C. 15,000 to 20,000
  4. D. 20,000 to 25,000
Answer: C
19: Deficiency of Vitamin-D results in __________?
  1. A. night blindness
  2. B. rickets
  3. C. scurvy
  4. D. hair fall
Answer: B
20: The SI unit of “pressure” is _________.
  1. A. pascal
  2. B. joule
  3. C. tesla
  4. D. henry
Answer: A
21: The most densest substance on the Earth is __________.
  1. A. Platinum
  2. B. Copper
  3. C. Steel
  4. D. Osmium
Answer: D
22: A camera uses a __________ to form an image.
  1. A. convex lens
  2. B. concave lens
  3. C. condenser lens
  4. D. none of these
Answer: A
23: Which from the following is NOT a conductor?
  1. A. Aluminium
  2. B. Silicon
  3. C. Graphite
  4. D. All are conductors
Answer: D
24: CNG stands for?
  1. A. Converted Natural Gas
  2. B. Conduced Natural Gas
  3. C. Conducted Natural Gas
  4. D. Compressed Natural Gas
Answer: D
25: Which from the following is true for “Sound”?
  1. A. Sound cannot travel through a vacuum
  2. B. Sound cannot travel through gases
  3. C. Sound cannot travel through liquids
  4. D. Sound cannot travel through solids
Answer: A
26: When white light is passed through a prism, it splits into __________ colours.
  1. A. 5
  2. B. 6
  3. C. 7
  4. D. 8
Answer: C
27: 1 nanometer = ?
  1. A. 10-3 meter
  2. B. 10-6 meter
  3. C. 10-9 meter
  4. D. 10-12 meter
Answer: C
28: Instrument used for measuring very high temperature is __________?
  1. A. Pyroscope
  2. B. Pyrometer
  3. C. Seismograph
  4. D. Xylometer
Answer: B
29: Sound waves are _________ waves.
  1. A. Transverse
  2. B. Electromagnetic
  3. C. Longitudinal
  4. D. none of these
Answer: C
30: The lifespan of White Blood Cells is __________ day(s)?
  1. A. 1 - 5 days
  2. B. 3 - 7 days
  3. C. 4 - 8 days
  4. D. 5 - 21 days
Answer: D
31: The fluid part of blood is known as __________?
  1. A. plasma
  2. B. platelets
  3. C. blood cells
  4. D. None of these
Answer: A
32: During winter in cold countries, the __________ is mixed to melt the ice on the icy roads.
  1. A. Salt
  2. B. Chlorine
  3. C. Carbon dioxide
  4. D. Water
Answer: A
33: In a very low temperature which from the following will freeze at last?
  1. A. River water
  2. B. Canal water
  3. C. Sea water
  4. D. Water in a lake
Answer: C
34: The nearest planet to the Earth is _________?
  1. A. Venus
  2. B. Mercury
  3. C. Mars
  4. D. Moon
Answer: A
35: The planet that moves round the Sun at the highest speed is?
  1. A. Jupiter
  2. B. Venus
  3. C. Mars
  4. D. Mercury
Answer: D
36: In general, Comets have __________ orbits
  1. A. Elliptical
  2. B. Highly elliptical
  3. C. Circular
  4. D. Parabolic
Answer: B
37: GPS is an abbreviation for?
  1. A. Global Poles System
  2. B. Global PolySiliconium Store
  3. C. Global Positioning System
  4. D. Global Position Structure
Answer: C
38: Oxidation is a chemical reaction involving the __________?
  1. A. Gain of Electrons
  2. B. Loss of Electrons
  3. C. Gain of Protons
  4. D. Loss of Protons
Answer: B
39: At night, Plants intake __________ and release __________?
  1. A. Oxygen - Carbon dioxide
  2. B. Carbon dioxide - Oxygen
  3. C. Oxygen - Carbon monoxide
  4. D. Carbon monoxide - Oxygen
Answer: A
40: Urine is produced in __________?
  1. A. Kidneys
  2. B. Lungs
  3. C. Large intestine
  4. D. Liver
Answer: A
41: Blood is cleaned by __________?
  1. A. Lungs
  2. B. Liver
  3. C. Heart
  4. D. Kidneys
Answer: D
42: The position of an element in the Periodic Table is determined by its __________ number?
  1. A. Electron
  2. B. Proton
  3. C. Neutron
  4. D. Positron
Answer: B
43: The salinity of sea water is determined by the amount of common salt (Sodium Chloride) in __________ of sea water.
  1. A. 1 gram
  2. B. 10 grams
  3. C. 1 kg
  4. D. 10 kg
Answer: C
44: The planet which is easily visible from the Earth is?
  1. A. Mercury
  2. B. Venus
  3. C. Mars
  4. D. Jupiter
Answer: B
45: The Great Spot is on the planet __________?
  1. A. Saturn
  2. B. Venus
  3. C. Mars
  4. D. Jupiter
Answer: D
46: 1 light year = ?
  1. A. 9.5×106 km
  2. B. 9.5×109 km
  3. C. 9.5×1012 km
  4. D. 9.5×1018 km
Answer: C
47: The bodyguard of the Earth is __________ that save the Earth from many Comets and Asteroids.
  1. A. Mars
  2. B. Saturn
  3. C. Uranus
  4. D. Jupiter
Answer: D
48: The planets visible to us without using a telescope are __________?
  1. A. 3
  2. B. 4
  3. C. 5
  4. D. 6
Answer: C
49: According to Big Bang Theory, the Universe began about __________ billion years ago.
  1. A. 10 - 20
  2. B. 20 - 30
  3. C. 30 - 40
  4. D. 40 - 50
Answer: A
50: Biosensor is used to measure?
  1. A. Blood glucose level
  2. B. The body pH value
  3. C. Amount of hemoglobin
  4. D. Salinity in Urine
Answer: A
51: Einstein’s famous equation which states that mass and energy are interchangeable is?
  1. A. E = mc2
  2. B. E = cm2
  3. C. M = ec2
  4. D. M = ce2
Answer: A
52: The SI unit of electric current is?
  1. A. Coloumb
  2. B. Ampere
  3. C. Volt
  4. D. Watt
Answer: B
53: The principal constituent of the atmosphere of the Earth is?
  1. A. Oxygen
  2. B. Carbon
  3. C. Hydrogen
  4. D. Nitrogen
Answer: D
54: What is Dry Ice?
  1. A. Solid Oxygen
  2. B. Solid Carbon Dioxide
  3. C. Solid Hydrogen
  4. D. Solid Nitrogen
Answer: B
55: What are the primary colors?
  1. A. White, Black, Blue
  2. B. Red, Yellow, Blue
  3. C. Red, Orange, Blue
  4. D. Red, Green, Blue
Answer: B
56: Digestion of food is completed in the __________?
  1. A. small intestine
  2. B. large intestine
  3. C. stomach
  4. D. Liver
Answer: A
57: Carrot is good source of Vitamin _______?
  1. A. Vitamin A
  2. B. Vitamin B
  3. C. Vitamin C
  4. D. Vitamin D
Answer: A
58: For proper formation of teeth, __________ is essential?
  1. A. iodine
  2. B. copper
  3. C. fluorine
  4. D. iron
Answer: C
59: Deficiency of __________ causes loss of appetite and poor growth?
  1. A. zinc
  2. B. iodine
  3. C. copper
  4. D. iron
Answer: A
60: Meteorology is the study of?
  1. A. seasons
  2. B. atmosphere
  3. C. air and sounds
  4. D. winds and clouds
Answer: B
61: The Carbon Dioxide in the atmosphere, by volume, is_______?
  1. A. 0.039%
  2. B. 3.9%
  3. C. 13%
  4. D. 30%
Answer: A
62: Diamond is an allotropic form of_______?
  1. A. Carbon
  2. B. Hydrogen
  3. C. Nitrogen
  4. D. Silicon
Answer: A
63: The SI unit of Heat is________?
  1. A. Watt
  2. B. Volt
  3. C. Joule
  4. D. Newton
Answer: C
64: The good sources of Vitamin-A are?
  1. A. green leafy vegetables
  2. B. seeds
  3. C. fresh vegetables and fruits
  4. D. sea foods
Answer: A
65: The good sources of Vitamin-B Complex are?
  1. A. green leafy vegetables
  2. B. seeds
  3. C. fresh vegetables and fruits
  4. D. sea foods
Answer: B
66: The good sources of Vitamin-C are________?
  1. A. green leafy vegetables
  2. B. seeds
  3. C. fresh vegetables and fruits
  4. D. sea foods
Answer: C
67: The good sources of iodine are_______?
  1. A. green leafy vegetables
  2. B. seeds
  3. C. fresh vegetables and fruits
  4. D. sea foods
Answer: D
68: The gas, commonly known as “laughing gas”, is
  1. A. Carbon Dioxide
  2. B. Sulfur Dioxide
  3. C. Nitrous Oxide
  4. D. Sodium Oxide
Answer: C
69: The source of oxygen in photosynthesis is
  1. A. water
  2. B. salts
  3. C. minerals
  4. D. glucose
Answer: A
70: The instrument used to measure wind speed is?
  1. A. Anemometer
  2. B. Barometer
  3. C. Hydrometer
  4. D. Hygrometer
Answer: A
71: The natural fats and oils are composed of_________?
  1. A. Carbon, Hydrogen and Oxygen
  2. B. Carbon, Hydrogen and Nitrogen
  3. C. Carbon, Oxygen and Nitrogen
  4. D. Hydrogen, Oxygen and Nitrogen
Answer: A
72: The energy value of food is measured in_______?
  1. A. Joule
  2. B. Calories
  3. C. Tesla
  4. D. Proteins
Answer: B
73: Wind energy is the __________ energy.
  1. A. Potential
  2. B. Transverse
  3. C. Kinetic
  4. D. Mechanical
Answer: C
74: Who is considered the founder of meteorology?
  1. A. Aristotle
  2. B. Plato
  3. C. Einstein
  4. D. Newton
Answer: A
75: Water covers __________ of the Earth’s surface?
  1. A. 60%
  2. B. 65%
  3. C. 70%
  4. D. 75%
Answer: C
76: In general, wind speed of 105-137 caused_______?
  1. A. minor or no damage
  2. B. considerable damage
  3. C. severe damage
  4. D. extreme damage
Answer: A
77: Acid rain is mainly caused by emissions of __________ in the atmosphere?
  1. A. Sulfur Dioxide and Potassium Nitrate
  2. B. Sulfur and Charcoal
  3. C. Nitrogen Oxide and Potassium Nitrate
  4. D. Sulfur Dioxide and Nitrogen Oxide
Answer: D
78: About 50% of the Earth’s crust, including the waters on the Earth and atmosphere, is?
  1. A. Oxygen
  2. B. Cabon Dioxide
  3. C. Silicon
  4. D. Clay
Answer: A
79: The fourth state of matter is?
  1. A. Water
  2. B. Salts
  3. C. Vapours
  4. D. Plasma
Answer: D
80: The device used to convert Alternate Current into Direct Current is called?
  1. A. Anemometer
  2. B. Battery
  3. C. Galvanometer
  4. D. Rectifier
Answer: D
81: In night, when photosynthesis is stopped, plants__________?
  1. A. take in Carbon Dioxide
  2. B. take in Oxygen
  3. C. give off Carbon Dioxide
  4. D. give off Oxygen
Answer: C
82: __________ are called the powerhouses of the cell?
  1. A. Mitochondria
  2. B. Vesicles
  3. C. Lungs
  4. D.Liver
Answer: A
83: One of the countries through which equator passes is___________?
  1. A. Kenya
  2. B. Malaysia
  3. C. Malta
  4. D. Pakistan
Answer: A
84: Copper can be converted into gold by ?
  1. A. Artificial radioactivity
  2. B. heating
  3. C. Electroplating
  4. D. Chemical reaction
Answer: A
85: The three elements needed for healthy growth of plants are __________?
  1. A. N, P, K
  2. B. N, C, P
  3. C. N, K,
  4. D. N, S, P
Answer: A
86: Clocks, which moves with the velocities comparable with the velocity of light, run ?
  1. A. fast
  2. B. slow
  3. C. equal to the velocity of light
  4. D. with zero velocity
Answer: D
87: Max Planck received the noble prize in Physics in 1918 for his discovery of ?
  1. A. electron
  2. B. energy quanta
  3. C. photon
  4. D. positron
Answer: B
88: Bronze medal is made up of metals ?
  1. A. copper,nickel
  2. B. copper, tin
  3. C. copper, silver
  4. D. copper, zinc
Answer: B
89: Addison’s disease is caused by the excessive secretion of ?
  1. A. Antiduretic Harmone
  2. B. Luteinising Harmone
  3. C. Melanophore stimulating Harmone
  4. D. Adrenocorticotrophic Harmone
Answer: D
90: Humming bird belongs to a category called ?
  1. A. Ectotherm
  2. B. Endotherm
  3. C. Exotherm
  4. D. Heterotherm.
Answer: B
91: Radioactive isotope of Uranium used in Nuclear Bomb is ?
  1. A.92 U 235
  2. B.92 U 234
  3. C. 92 U 233
  4. D. 92 U 238
Answer: A
92: Human population growth is greatest in developing countries because ?
  1. A. the birth rate is high in developing countries
  2. B. the death rate is high in developing countries.
  3. C. much of the population has already reached the child bearing age.
  4. D. most of the world’s population lives in industrialized countries.
Answer: A
93: Which woody raw material is used for the manufacture of paper pulp?
  1. A. Cotton
  2. B. Poplar
  3. C. Bagasse
  4. D. Rice straw
Answer: B
94: Rectified spirit contains alcohol about ?
  1. A. 80%
  2. B. 95%
  3. C. 70%
  4. D. 85%
Answer: B
95: Which of the following elements is not present abundantly in earth’s crust ?
  1. A. Silicon
  2. B. Radium
  3. C. Aluminum
  4. D. Carbon
Answer: B
96: The famous book; Al - Qanun was written by the Muslim scientist ?
  1. A. Jabar bin Hayyan
  2. B. Zakariya Al - Razi
  3. C. Abu Ali Sina
  4. D. Abdul Qasim Majreeti
Answer: C
97: Basic metals can be converted into gold by ?
  1. A. Heating
  2. B. Beating
  3. C. Artificial nuclear radioactivity
  4. D. Chemical reaction
Answer: C
98: A light year is a unit of ?
  1. A. Time
  2. B. Energy
  3. C. Length
  4. D. Mass
Answer: C
99: One of the main function of the earth’s ozone layer is to ?
  1. A. Prevent global warming
  2. B. Filter out ultraviolet rays
  3. C. Absorb pollution
  4. D. All of the above
Answer: B
100: Person with following blood group are considered to be universal recipient ?
  1. A. A+
  2. B. B+
  3. C. AB+
  4. D. O+
Answer: C
101: Study of life in outer space is known as ?
  1. A. Endobiology
  2. B. Exobiology
  3. C. Enterobiology
  4. D. Neobiology
Answer: B
102: The name of the common mineral salt present in sweat is ?
  1. A. Calcium Oxalate
  2. B. Potassium Sulphate
  3. C. Sodium Chloride
  4. D. Iron Sulphate
Answer: C
103: Sensitive layer of the eye is?
  1. A. Choriods
  2. B. Sclerotic
  3. C. Retina
  4. D. Cornea
Answer: C
104: Laughing gas has chemical composition of following two elements ?
  1. A. Nitrogen + Hydrogen
  2. B. Nitrogen + Carbon
  3. C. Nitrogen + Oxygen
  4. D. Oxygen + Carbon
Answer: C
105: Dr. Abdus Salam of Pakistan was one of the contributors of the unification of __________?
  1. A. Electromagnetic force and gravitational force
  2. B. Electromagnetic force and weak nuclear force
  3. C. Gravitational force and weak nuclear force
  4. D. Weak nuclear force and strong nuclear force
Answer: B
106: Which triplet in DNA codes for valine ?
  1. A. CTT
  2. B. AGU
  3. C. CAT
  4. D. None of these
Answer: D
107: What is the chance of diabetic baby born to parents both heterogeneous normal ?
  1. A. Zero
  2. B. 1/4
  3. C. 1/2
  4. D. 3/4
Answer: B
108: Which of the following is not a part of Darwinism?
  1. A. Over production
  2. B. Natural selection
  3. C. Inheritance for acquired characters
  4. D. Competition for survival
Answer: A
109: Role of biotechnology in the production of food based on ___________?
  1. A. Decomposition
  2. B. Respiration
  3. C. Digestion
  4. D. Fermentation
Answer: D
110: Which form of drug abuse involves most risk of infection with the HIV (AIDS) virus ?
  1. A. Cigarette smoking
  2. B. Using alcholo
  3. C. Injection of heroine
  4. D. Taking too much aspirin
Answer: C
111: Founder of modern astronomy was _________________?
  1. A. Archimedes
  2. B. William Gilbert
  3. C. Nicolas Copernicus
  4. D. Michael Faraday
Answer: C
112: The instrument which measures very high temperature is____________?
  1. A. Manometer
  2. B. Thermostat
  3. C. Chronometer
  4. D. Pyrometer
Answer: D
113: The science which deals with study of manners and customs of people is ?
  1. A. Ethnology
  2. B. Morphology
  3. C. Ethics
  4. D. Genetics
Answer: A
114: Chemical used to kill rats and mice are ?
  1. A. Insecticides
  2. B. Rodenticides
  3. C. Fungicides
  4. D. Herbicides
Answer: B
115: Dry ice is ___________?
  1. A. Methane hydrate
  2. B. Liquid Nitrogen
  3. C. Solid Carbon dioxide
  4. D. Frozen Water
Answer: C
116: Chemical name of vinegar is _____________?
  1. A. Sodium Nitrate
  2. B. Dilute acetic acid
  3. C. Chloride of lime
  4. D. Calcium
Answer: B
117: Defeciency of following vitamin decreases hemoglobin production ?
  1. A. Biotin
  2. B. Thiamine
  3. C. Niacin
  4. D. Pyridoxine
Answer: D
118: Hygrometer is used for measuring the ____________?
  1. A. Speed of sound
  2. B. Density of milk
  3. C. Humidity of air
  4. D. Specific gravity of liquids
Answer: C
119: Bronze is an alloy of ____________?
  1. A. Copper and Zinc
  2. B. Tin and Zinc
  3. C. Copper and Tin
  4. D. Iron and Zinc
Answer: C
120: Which of the following is most elastic ?
  1. A. Steel
  2. B. Rubber
  3. C. Glass
  4. D. Sponge
Answer: A
121: Orbital period of the planet Mercury around the sun is _____________?
  1. A. 88 days
  2. B. 365 days
  3. C. 2 years
  4. D. 98 days
Answer: A
122: The most splendid and the most magnificent constellation on the sky is?
  1. A. Orion
  2. B. Columbia
  3. C. Canis Major
  4. D. Taurus
Answer: A
123: Eugenics is the study of___________________?
  1. A. Altering human beings by changing their genetic components
  2. B. People of European region
  3. C. Different races of mankind
  4. D. Genetic of plants
Answer: A
124: The position of earth in its orbit, when it is at its greatest distance from the sun causing northern summer is called ___________?
  1. A. Aphelion
  2. B. Perihelion
  3. C. Perigee
  4. D. Apogee
Answer: A
125: Diamond is a very expensive ornament. It is composed of a single element ___________?
  1. A. Carbon
  2. B. Gold
  3. C. Silver
  4. D. Platinum
Answer: A
126: Which of the following layers make radio transmission possible?
  1. A. Troposphere
  2. B. Ionosphere
  3. C. Mesosphere
  4. D. Stratosphere
Answer: B
127: Which of the following explains the reason why there is no total eclipse of the sun?
  1. A. Size of the earth in relation to that of moon
  2. B. Orbit of moon around earth
  3. C. Direction of rotation of earth around sun
  4. D. Area of the sun covered by the moon
Answer: D
128: Television signals are converted into light signals by___________?
  1. A. Optical fiber
  2. B. Transistor
  3. C. Decoder
  4. D. Photo diode
Answer: D
129: Where do most of Asteroids lie?
  1. A. In asteroid belt between the orbits of Mars and Jupiter
  2. B. In asteroid belt between the orbits of Mars and Venus
  3. C. In asteroid belt between the orbits of Jupiter and Venus
  4. D. Everywhere in the sky
Answer: A
130: The number of spark plugs needed in a diesel engine is__________?
  1. A. 2
  2. B. 3
  3. C. 0
  4. D. 4
Answer: C
131: The half life of a radioactive element is 8-days. How long it take to reduce it from 10 mg to 5 mg?
  1. A. 4 days
  2. B. 12 days
  3. C. 16 days
  4. D. 8 days
Answer: D
132: The term ‘Blue Shift’ is used to indicate?
  1. A. Doppler effect in which an object appears bluer when it is moving towards the observer or observer is moving towards the object.
  2. B. Turning a star from white to blue
  3. C. In future sun would become blue
  4. D. Black hole was blue at its start
Answer: A
133: Kilowatt-hour is a unit of____________?
  1. A. Power
  2. B. Electric Current
  3. C. Energy
  4. D. Time
Answer: C
134: Fuel used in a Fast Breeder Reactor is _____________?
  1. A. Uranium Oxide
  2. B. Uranium Plutonium carbide
  3. C. Uranium Plutonium Oxide
  4. D. Uranium thorium Oxide
Answer: C
135: Monsoon is caused by____________________?
  1. A. Seasonal reversal of winds
  2. B. Revolution of earth
  3. C. Movement of clouds
  4. D. Rise in temperature
Answer: A
136: Which of the following atmospheric layers help in radio communication?
  1. A. Exosphere
  2. B. Ionosphere
  3. C. Troposphere
  4. D. Stratosphere
Answer: B
137: A moderator is used in nuclear reactor in order to ?
  1. A. Accelerate the neutrons
  2. B. Slow down the speed of the neutrons
  3. C. Increase the number of elections
  4. D. Decrease the number of electrons
Answer: B
138: Sedimentary rocks are__________?
  1. A. Porous
  2. B. Hard
  3. C. Rough
  4. D. Brittle
Answer: A
139: Which one of the following is a non-metallic mineral?
  1. A. Manganese
  2. B. Magnesium
  3. C. Gypsum
  4. D. Bauxite
Answer: C
140: Ozone layer prevents ______________ radiation from entering the atmosphere?
  1. A. Infra-red
  2. B. Ultraviolet
  3. C. X-rays
  4. D. Gamma rays
Answer: B
141: The phenomenon of Aurora Borealis, the display of red and green lights in northern hemisphere is due to radiations from____________ ?
  1. A. Ionosphere
  2. B. Troposphere
  3. C. Mesosphere
  4. D. Stratosphere
Answer: A
142: Yeast is used in making bread because it produces____________?
  1. A. Carbon dioxide
  2. B. Sugar
  3. C. Bacteria
  4. D. Oxygen
Answer: A
143: Oasis is associated with___________?
  1. A. Glaciers
  2. B. Desert
  3. C. Islands
  4. D. Volcanoes
Answer: B
144: Quartz crystal in quartz watches work on the principle called?
  1. A. Photoelectric effect
  2. B. Stark effect
  3. C. Thermionic effect
  4. D. Piezo-electric effect
Answer: D
145: The fruits without seed, like banana, are called_____________?
  1. A. Seedless fruits
  2. B. Parthenogenesis fruits
  3. C. Parthenocarpic fruits
  4. D. placental fruits
Answer: C
146: Animal which captures and readily kills living animals for its food is called___________?
  1. A. Parasite
  2. B. Scavenger
  3. C. Predator
  4. D. Mammal
Answer: C
147: In a railway track, two rails are joined end to end with a gap tin between them because?
  1. A. Steel can be saved
  2. B. Accidents due to contraction in winter can be avoided
  3. C. Air gaps are necessary for bearing the weight of running train
  4. D. Accidents due to expansion in summer can be avoided
Answer: D
148: Name the famous book of Ibn-Sina in which he discussed human physiology and medicine ?
  1. A. Al-Qanun
  2. B. Al-Masudi
  3. C. New Renaissance
  4. D. Tadhkira
Answer: A
149: Water is heated in a kettlE. The inside water is heated by convection. A person sitting near the fire receives heat by ________?
  1. A. Conduction
  2. B. Convection
  3. C. Radiation
  4. D. Reflection
Answer: C
150: In winter an iron pipe feel colder than a wooden window . This is because wood is_______?
  1. A. Conductor
  2. B. Non-Conductor
  3. C. Semi- Conductor
  4. D. Not a solid while iron is a solid
Answer: B
151: The echo (reflected sounD. will be distinctly heard only at ordinary temperatures if the distance of the reflecting surfaces from the source of sound is at least ________?
  1. A. 1120 ft
  2. B. 120 ft
  3. C. 56 ft
  4. D. 100 ft
Answer: C
152: It is possible to recognize a person in the dark by simply hearing his unique voice . It is because of the_______?
  1. A. pitch
  2. B. Frequency
  3. C. Time period
  4. D. Quality
Answer: A
153: When a ray of sunlight enters a dark room , its straight path become visible because of dust particles hanging in the air. It is because light is _________?
  1. A. Visible
  2. B. Transparent
  3. C. Invisible
  4. D. opaque
Answer: A
154: A six feet tall lady wants to see her full image in a plane mirror . The minimum length of the mirror will be ?
  1. A. 6 feet
  2. B. 12 feet
  3. C. 4 feet
  4. D. 3 feet
Answer: D
155: The principle used in radar is the same as that of Sonar. In radar we use radio waves ; whereas in sonar we use ?
  1. A. red waves
  2. B. Infrared waves
  3. C. Ultrasonic
  4. D. super sonic
Answer: C
156: In a fission nuclear reaction , a heavy nucleus breaks up into smaller nuclei whereas in another nuclear reaction two or more than two possibly nuclei are fused to form a heavy nucleus This nuclear reaction is called ?
  1. Chemical Reaction
  2. B. Nuclear reaction
  3. C. Fission nuclear reaction
  4. D. Fusion nuclear reaction
Answer: D
157: Parsec is a unit of ___________?
  1. A. Energy
  2. B. Time
  3. C. Power
  4. D. Distance
Answer: D
158: German Silver is an alloy of___________?
  1. A. Zn + Ni
  2. B. Cu + Zn
  3. C. Cu + Ni
  4. D. Cu + Sn
Answer: C
159: The Continent Antarctica lies at the__________?
  1. A. North pole
  2. B. South pole
  3. C. middle of the earth
  4. D. Equator
Answer: B
160: The temperature of the dead body is_______________?
  1. A. 0 ‘C
  2. B. 37 ‘
  3. C. Room Temperature
  4. D. Temperature of the place where it is kept
Answer: D
161: Lactometer is a type of Hydrometer which is used to measure the specific gravity of _________?
  1. A. Honey
  2. B. Water
  3. C. Milk
  4. D. olive oil
Answer: C
162: Cusec is a unit of _________?
  1. A. Area
  2. B. Time
  3. C. Distance
  4. D. None of these
Answer: D
163: The deepest place on earth is ____________?
  1. A. Trench
  2. B. Mariana Trench
  3. C. Mangrove
  4. D. Groove
Answer: B
164: Twinkling of stars is caused by ?
  1. A. Reflection of light
  2. B. Polarization of light
  3. C. refraction of light
  4. D. Interference of light
Answer: C
165: Magnifying power of a simple microscope can be increased by ?
  1. A. increasing focal length of the lens
  2. B. Decreasing focal length of the lens
  3. C. Lens of large aperture
  4. D. lens of short aperture
Answer: A
166: A nuclear reactor is a device used to carry out controlled nuclear reaction whereas GM counter is a device used to detect?
  1. A. Current
  2. B. Voltage
  3. C. Nuclear Radiation
  4. D. power
Answer: C
167: A body can escape the gravitational pull of the earth if it is thrown up with a velocity of?
  1. A. 25 miles per sec
  2. b ) 60 miles per sec
  3. C. 7 miles per sec
  4. D. 10 miles per sec
Answer: C
168: Night vision is possible with the help of ___________?
  1. A. Red light
  2. B. Violet light
  3. C. Infrared Rays
  4. D. Ultra violet Light
Answer: C
169: Myopia is a defect of Human eye. it can be corrected by using a lens called?
  1. A. Convex lens
  2. B. Concave lens
  3. C. Cylindrical lens
  4. D. Plano convex lens
Answer: B
170: The instrument which i specially design for recording earth quake wave is called seismograph which measure earth quake waves on a ____________?
  1. A. Diatonic scale
  2. B. Fahrenheit Scale
  3. C. Richter scale
  4. D. Celsius Scale
Answer: C
171: In humans , most nutrient molecules are absorbed by the ?
  1. A. Small intestine
  2. B. Stomach
  3. C. Liver
  4. D. Large intestine
Answer: A
172: Cobalt is a material which is ?
  1. A. Strongly attracted by a magnet
  2. B. Not attracted by a magnet
  3. C. not a magnet
  4. D. Weakly attracted by a magnet
Answer: A
173: What is the body temperature of a normal man?
  1. A. 81.1oC
  2. B. 36.9oC
  3. C. 98.6oC
  4. D. 21.7oC
Answer: B
174: Which of the following helps in clotting of blood?
  1. A. Vitamin B1
  2. B. Vitamin B2
  3. C. Vitamin D
  4. D. Vitamin K
Answer: D
175: Total volume of blood in a normal adult human being is
  1. A. 5-6 liters
  2. B. 3-4 liters
  3. C. 8-10 liters
  4. D. 10-12 liters
Answer: A
176: Red blood corpuscles are formed in the____________?
  1. A. Liver
  2. B. Bone marrow
  3. C. Kidneys
  4. D. Heart
Answer: B
177: How many bones are there in an adult human being?
  1. A. 210
  2. B. 260
  3. C. 206
  4. D. 300
Answer: C
178: Tibia is a bone found in the ____________?
  1. A. Skull
  2. B. Arm
  3. C. Leg
  4. D. Face
Answer: C
179: The largest part of the human brain is ___________?
  1. A. Medulla oblongata
  2. B. Cerebellum
  3. C. Cerebrum
  4. D. None of these
Answer: C
180: What is the main component of bones and teeth?
  1. A. Calcium carbonate
  2. B. Calcium phosphate
  3. C. Calcium sulphate
  4. D. Calcium nitrate
Answer: B
181: The main constituent of hemoglobin is___________?
  1. A. Chlorine
  2. B. Iron
  3. C. Calcium
  4. D. None of these
Answer: B
182: The main function of the kidney is ____________?
  1. A. To control blood pressure
  2. B. To control body temperature
  3. C. To remove waste product from the body
  4. D. To help in digestion of food
Answer: C
183: The function of hemoglobin is____________?
  1. A. Transportation of oxygen
  2. B. Destruction of bacteria
  3. C. Prevention of anemia
  4. D. Utilization of energy
Answer: A
184: Which of the following glands secrete tears?
  1. A. Lachrymal
  2. B. Pituitary
  3. C. Thyroid
  4. D. Pancreas
Answer: A
185: Which is the largest gland in the human body?
  1. A. Thyroid
  2. B. Liver
  3. C. Pancreas
  4. D. None of these
Answer: B
186: Which is the largest organ in the human body?
  1. A. Liver
  2. B. Heart
  3. C. Skin
  4. D. Kidney
Answer: C
187: A person of which of the following blood groups is called a universal donor?
  1. A. O
  2. B. AB
  3. C. A
  4. D. B
Answer: A
188: Which gland in the human body is called the master gland?
  1. A. Pancreas
  2. B. Thyroid
  3. C. Pituitary
  4. D. Spleen
Answer: C
189: How many bones are there in a newly born infant?
  1. A. 206
  2. B. 230
  3. C. 280
  4. D. 300
Answer: D
190: Which of the following have maximum calorific value?
  1. A. Carbohydrates
  2. B. Fats
  3. C. Proteins
  4. D. Vitamins
Answer: B
191: Which of the following vitamins promote healthy functioning of eyes in human beings?
  1. A. Vitamin B
  2. B. Vitamin C
  3. C. Vitamin A
  4. D. Vitamin D
Answer: C
192: The average heartbeat per minute in a normal man is _________?
  1. A. 50
  2. B. 70
  3. C. 80
  4. D. 100
Answer: B
193: A person with which of the following blood groups can receive blood of any group?
  1. A. A
  2. B. AB
  3. C. B
  4. D. O
Answer: B
194: Malaria is a disease which effects the____________?
  1. A. Heart
  2. B. Lungs
  3. C. Spleen
  4. D. Kidneys
Answer: C
195: Which of the following diseases is caused by virus?
  1. A. Small pox
  2. B. Tuberculosis
  3. C. Malaria
  4. D. Cholera
Answer: A
196: Medulla oblongata is a part of human ___________?
  1. A. Heart
  2. B. Brain
  3. C. Liver
  4. D. Sex organ
Answer: B
197: Myopia is a disease connected with_________?
  1. A. Ears
  2. B. Eyes
  3. C. Lungs
  4. D. Brain
Answer: B
198: Leukemia is a disease of the___________?
  1. A. Lungs
  2. B. Blood
  3. C. Skin
  4. D. Nerves
Answer: B
199: Short-sightedness can be corrected by using ___________?
  1. A. Convex lens
  2. B. Concave lens
  3. C. Convex-concave lens
  4. D. Concave-convex lens
Answer: B
200: Trachoma is a disease of the___________?
  1. A. Liver
  2. B. Eyes
  3. C. Lungs
  4. D. Kidneys
Answer: B
201: ECG is used for the diagnosis of aliments of ?
  1. A. Brain
  2. B. Heart
  3. C. Kidneys
  4. D. Lungs
Answer: B
202: Dialysis is used for the treatment of__________?
  1. A. Kidney failure
  2. B. Heart weakness
  3. C. Brain diseases
  4. D. None of these
Answer: A
203: The most important stimulant in tea leaves is?
  1. A. Brucine
  2. B. Caffeine
  3. C. Phenylalanine
  4. D. Theine
Answer: B
204: Dolly is the name of the ?
  1. A. First cloned sheep
  2. B. First cloned monkey
  3. C. First test-tube baby
  4. D. First human fossil
Answer: A
205: Which part of the Camera is analogue to the retina in the human eye?
  1. A. Lens
  2. B. Film
  3. C. Aperture
  4. D. Shutter
Answer: B
206: When a person enters a dark room from bright light he is not able to see clearly for a little while because the?
  1. A. Eye is unable to adjust itself immediately
  2. B. Retina becomes insensitive momentarily
  3. C. Iris is unable to dilate the pupil immediately
  4. D. Distance between the lens and retina take time to adjust
Answer: C
207: What is the average adult pulse rate?
  1. A. 140-150
  2. B. 115-125
  3. C. 72-80
  4. D. 60
Answer: C
208: The beautiful color patterns exhibited by a peacock in its tail feathers are due to ?
  1. A. Selective absorption of light
  2. B. Selective re ection of light
  3. C. Sinterference of light
  4. D. Natural colour pattern of feathers
Answer: A
209: A lake starts freezing because of the cold atmosphere. It will first freeze
  1. A. At the bottom
  2. B. ln the middle pan
  3. C. At the top surface
  4. D. Uniformly throughout the water body
Answer: C
210: The sun appears red at sunrise and sunset while it appears white at noon, because
  1. A. Of refraction
  2. B. It is cooler at sunrise and at sunset
  3. C. Of diffraction leading to red end of the spectrum reaching the earth.
  4. D. Of Scattering of light due to dust particles and air molecules.
Answer: D
211: An astronaut inside a spacecraft is in a state of weightlessness. This implies that?
  1. A. The mass of the astronaut is reduced to zero
  2. B. Gravity inside the spacecraft ceases to act
  3. C. The astronaut is outside the influence of the earth’s gravitational force
  4. D. The astronaut and the spacecraft are both in a free-failing state
Answer: D
212: An iceberg is floating in sea. How much of its mass will remain above the surface of water?
  1. A. One tenth
  2. B. One fifth
  3. C. One fourth
  4. D. One third
Answer: A
213: Most of the ozone in the atmosphere is concentrated in the _____________?
  1. A. Mesosphere
  2. B. Troposphere
  3. C. Stratosphere
  4. D. ionosphere
Answer: C
214: The cow’s milk contains how much amount of water in terms of percentage?
  1. A. 60%
  2. B. 65%
  3. C. 72%
  4. D. 80%
Answer: D
215: T.V. transmission cannot cover a very large area because
  1. A. the strength of T.V. waves is very limited
  2. B. picture cannot be transmitted clearly after a specific distance
  3. C. the shape of the earth is spherical
  4. D. the air is not a good conductor of light and sound/waves
Answer: C
216: The Green House Effect is caused by an excess of ?
  1. A. Carbon dioxide
  2. B. Carbon monoxide
  3. C. Carbon tetrachloride
  4. D. None of the above
Answer: A
217: Bats can also fly in dark because they are capable of taking the help of _________?
  1. A. Ultraviolet Waves
  2. B. Ultrasonic Waves
  3. C. Electromagnetic Waves
  4. D. Special Retina
Answer: B
218: What is ‘Stealth Technology‘?
  1. A. A device which when attached to an aircraft makes it invisible on the radar
  2. B. A coating which reduces the visibility of an aircraft on radar
  3. C. A Technology by which it is possible for the aircraft’s to spy in the enemy air-space
  4. D. A technology by using which paratroopers can be dropped stealthily behind the enemy columns.
Answer: B
219: The primary function of the feathers in birds is to _________?
  1. A. Provide insulation for preserving body heat
  2. B. Provide striking surface to the wings for flying
  3. C. Make the body surface waterproof
  4. D. impart coloration for species as well as sex recognition
Answer: B
220: The rear view mirror of a motor vehicle is ________?
  1. A. Concave
  2. B. Plane
  3. C. Convex
  4. D. Biconcave
Answer: C
221: Lead ball falls through water more slowly than through air because __________?
  1. A. The value of ‘g’ is less in water
  2. B. Density of air is less than that of water
  3. C. Of the viscous force in water
  4. D. Of The surface tension of water
Answer: C
222: A Fahrenheit thermometer indicates a temperature of ‘ 14°F. its corresponding reading on the Celsius scale will be _________?
  1. A. 2O°C
  2. B. - 10°C
  3. C. + 10°C
  4. D. + 20°C
Answer: B
223: Which one of the following sets of color combinations is added in color vision in TV’?
  1. A. Red, green and blue
  2. B. Orange, back and violet
  3. C. White. red and yellow
  4. D. Yellow, green and blue
Answer: A
224: A train goes past a railway station at a high speed. A young boy standing on the edge of the platform is likely to __________?
  1. A. Remain unaffected
  2. B. Fall away from the train
  3. C. Fall towards the train
  4. D. Fall away from or towards the train depending upon the speed
Answer: C
225: Water is a highly effective coolant for a car engine because _________?
  1. A. Water is good conductor of heat
  2. B. Water has very high specific heat capacity
  3. C. Water boils at a comparatively high temperature
  4. D. Evaporation of water produces lot of cooling
Answer: B
226: Scalding with steam is more severe than scalding by boiling water because_______?
  1. A. Steam can penetrate the skin
  2. B. Steam is at a higher temperature
  3. C. Steam contains more energy than boiling water
  4. D. Steam is at a higher pressure
Answer: C
227: In order to prevent the corrosion of iron pipes they are often coated with a layer of zinc. This process is termed as____________?
  1. A. Electroplating
  2. B. Annealing
  3. C. Galvanization
  4. D. Vulcanization
Answer: C
228: The cracking sound heard when dry hair is combed with a hard rubber comb is due to_________?
  1. A. The hair barging against the charged comb
  2. B. Small electric sparks
  3. C. The rubbing of the comb with the hair
  4. D. None of the above
Answer: D
229: Detergents dissolved in water help in cleaning clothes by_________?
  1. A. Increasing the temperature of water
  2. B. Reacting chemically with dirt
  3. C. Reducing the surface tension of water
  4. D. Dissolving dirt
Answer: C
230: The absorption of ink by blotting paper involves__________?
  1. A. Viscosity of ink
  2. B. Capillary action phenomenon
  3. C. Diffusion of ink through the blotting
  4. D. Siphon action
Answer: B
231: Materials for rain-proof coats and tents owe their water proof properties to________?
  1. A. Surface tension
  2. B. Viscosity
  3. C. Specific gravity
  4. D. Elasticity
Answer: A
232: A satellite moving round the earth with a uniform speed has____________?
  1. A. An accelerated motion
  2. B. No acceleration at all
  3. C. Uniform acceleration
  4. D. Uneven acceleration
Answer: C
233: For being able to see three-dimensional pictures we have to use_________?
  1. A. A binocular
  2. B. A camera
  3. C. An epidiascope
  4. D. A stereoscope
Answer: C
234: Water has maximum density at____________?
  1. A. 0°C
  2. B. 4°C
  3. C. 4° K
  4. D. 4.8°C
Answer: B
235: The theory of Expanding Universe was first propounded by____________?
  1. A. Einstein
  2. B. Newton
  3. C. Gahleo
  4. D. Hubble
Answer: D
236: An instrument to detect the purity of milk is____________?
  1. A. Lactometer
  2. B. Hygrometer
  3. C. Manometer
  4. D. Sonometer
Answer: A
237: Coulomb is the scientific unit to measure?
  1. A. Velocity
  2. B. Temperature
  3. C. Mass
  4. D. None OF These
Answer: D
238: Who proposed this concept “All motion is relative”?
  1. A. Albert Einstein
  2. B. John Kepler
  3. C. Galileo Galilie
  4. D. None
Answer: A
239: The field of specialization of famous Muslim scientist Abu Usman Aljahiz was?
  1. A. Botany
  2. B. Zoology
  3. C. Astronomy
  4. D. None
Answer: B
240: Albatros is__________?
  1. A. A sea bird
  2. B. A beetle
  3. C. A fruit
  4. D. None
Answer: A
241: The sunlight can reach a depth of___________meters in the ocean
  1. A. 80
  2. B. 100
  3. C. 120
  4. D. None
Answer: B
242: The biggest planet in our solar system is___________?
  1. A. Venus
  2. B. Pluto
  3. C. Jupiter
  4. D. None
Answer: C
243: The biggest species of the cat family is___________?
  1. A. Tiger
  2. B. Lion
  3. C. Leopard
  4. D. None
Answer: A
244: Which group of animals has heterogametic females?
  1. A. Domestic fowl
  2. B. Earthworm
  3. C. Rabbit
  4. D. None
Answer: A
245: The dominant phase of life cycle in these organism is haploid?
  1. A. Mosses
  2. B. Bacteria
  3. C. Protozoa
  4. D. None
Answer: C
246: The atmosphere of moon consists of______________?
  1. A. 90% Hydrogen, 10% Nitrogen
  2. B. 80%Nitrogen, 20% Hydrogen
  3. C. 60% Nitrogen, 40%inert gases
  4. D. None
Answer: C
247: The chemical name of quartz is:
  1. A. Silicon Dioxide
  2. B. Stannous Oxide
  3. C. Aluminium Oxide
  4. D. None
Answer: A
248: Which month of calendar year can lack a new moon?
  1. A. December
  2. B. February
  3. C. May
  4. D. None
Answer: B
249: Deuterium differs from Hydrogen in having:
  1. A. Different atomic number but same atomic weight
  2. B. Different atomic number and different atomic weight
  3. C. Same atomic number and different atomic weight
  4. D. None
Answer: C
250: One of the following is a water soluble vitamin?
  1. A. Vitamin A
  2. B. Vitamin D
  3. C. Vitamin K
  4. D. None
Answer: D
251: Equator passes through one of these countries___________?
  1. A. Saudi Arabia
  2. B. Italy
  3. C. Japan
  4. D. None
Answer: D
252: Anti Diuretic hormone is secreted by one of the following glands?
  1. A. Pituitary
  2. B. Pancreas
  3. C. Thyroid
  4. D. None
Answer: A
253: Basha Dam is to be constructed on___________?
  1. A. River Sutlaj
  2. B. River Jhelum
  3. C. River Chenab
  4. D. None (On Indus River in Gilgit-Baltistan)
Answer: D
254: UV light falls in the category of___________?
  1. A. Ionizing Radiations
  2. B. Non Ionizing Radiation
  3. C. Visible light
  4. D. None
Answer: A
255: The earth’s ___________ is divided into 15 major plates of various sizes
  1. A. Mesosphere
  2. B. Stratosphere
  3. C. Lithosphere
  4. D. None
Answer: C
256: One of these scientists formulated basic laws of Geometry?
  1. A. Pythagorus
  2. B. Archimedes
  3. C. Aristotle
  4. D. None
Answer: A
257: Phosphorus is an essential component of one of the following biological molecules:
  1. A. Amino acids
  2. B. Nucleic acids
  3. C. Carbohydrates
  4. D. None
Answer: B
258: He was the first scientist to prove that plants move around the sun?
  1. A. Archimedes
  2. B. Galileo Galilei
  3. C. John Kepler
  4. D. None
Answer: B
259: Atom is made up of____________different kinds of subatomic particles:
  1. A. Three
  2. B. Two
  3. C. Four
  4. D. None
Answer: A
260: The alpha particles are compact clusters of______________?
  1. A. Electron and Proton
  2. B. Two Protons and two Neutrons
  3. C. Three protons and three Neutrons
  4. D. None
Answer: B
261: The Beta particles are fast moving___________?
  1. A. Protons
  2. B. Electrons
  3. C. Neutrons
  4. D. None
Answer: B
262: One of the following countries produces maximum energy from atomic reactors?
  1. A. France (80% from its Nuclear Reactors)
  2. B. USA
  3. C. UK
  4. D. none
Answer: A
263: The unit to measure the quantity of Ozone in atmosphere is?
  1. A. Dobson
  2. B. Dalton
  3. C. Cuolomb
  4. D. none
Answer: A
264: The severity of 2005 earthquake in Pakistan on Richter scale was ?
  1. A. 6.9
  2. B. 7.6
  3. C. 7.1
  4. D. none
Answer: B
265: Geiger-Muller counter is used to detect__________?
  1. A. Protons
  2. B. Neutrons
  3. C. Photons
  4. D. none
Answer: A
266: Vacuum tubes have been replaced by__________?
  1. A. Conductors
  2. B. Diodes
  3. C. Transistors
  4. D. None of these
Answer: C
267: It is a secondary plant nutrient?
  1. A. Nitrogen
  2. B. Phosphorus
  3. C. Sulphur
  4. D. none
Answer: C
268: An area of microbiology that is concerned with the occurence of disease in human population is?
  1. A. Immunology
  2. B. Paracitology
  3. C. Epidemiology
  4. D. none
Answer: C
269: The number of electrons of a neutral atom is automatically known if one knows the?
  1. A. Atomic number
  2. B. Atomic weight
  3. C. Number of orbitals
  4. D. none
Answer: A
270: Which of the following is not an enzyme?
  1. A. Chemotrypsin
  2. B. Secretin
  3. C. Pepsin
  4. D. none
Answer: B
271: It is impossible for a type of O+ baby to have a type of____________mother:
  1. A. AB-
  2. B. O-
  3. C. O+
  4. D. none
Answer: A
272: Serum if blood plasma minus its?
  1. A. Calcium ions
  2. B. Clotting proteins
  3. C. Globulins
  4. D. none
Answer: B
273: The autonomic nervous system innervates all of these except?
  1. A. Cardiac muscles
  2. B. Skeletal muscles
  3. C. Smooth muscles
  4. D. none
Answer: B
274: The damage to the_________nerve could result in the defect of the eye movement:
  1. A. Optic
  2. B. Trigeminal
  3. C. Abducens
  4. D. none
Answer: C
275: Which of these is not a region of the spinal cord?
  1. A. Thoracic
  2. B. Pelvic
  3. C. Lumbar
  4. D. none
Answer: B
276: The shape of the external ear is due to____________?
  1. A. Elastic cartilage
  2. B. Fibrocartilage
  3. C. Articular cartilage
  4. D. none
Answer: A
277: When a patient’s immune system becomes reactive to a drug, this is an example of?
  1. A. Super infection
  2. B. Drug resistance
  3. C. Allergy
  4. D. none
Answer: C
278: What is the smallest unit of heredity?
  1. A. Chromosomes
  2. B. Gene
  3. C. Nucleotides
  4. D. none
Answer: B
279: The approximate intensity level of the sound which can cause damage to the ear drum is?
  1. A. 20 dB
  2. B. 60 dB
  3. C. 100 dB
  4. D. 160 dB
Answer: C
280: Fuse wire is made of_____________?
  1. A. 63% tin and 37% lead
  2. B. 63% lead and 37% tin
  3. C. 63% tin and 37% aluminum
  4. D. 63% lead and 37% aluminum
Answer: A
281: Which one of the following is the main culprit in the thinning of Ozone layer in the earth’s stratosphere?
  1. A. Carbon dioxide
  2. B. Chlorofluorocarbons
  3. C. Nitrogen oxides
  4. D. Methane
Answer: C
282: Steering of a car involves?
  1. A. A single force
  2. B. Two forces acting in the same direction
  3. C. Two forces acting along different lines and in opposite direction.
  4. D. A pair of forces acting along the same line and in opposite direction
Answer: D
283: The property by virtue of which metals can be beaten into thin sheets is known as?
  1. A. Ductility
  2. B. Malleability
  3. C. Conductivity
  4. D. Density
Answer: B
284: The sky appears blue because the earth’s atmosphere __________?
  1. A. Scatters blue light
  2. B. Reflects blue light
  3. C. Transmits blue light
  4. D. Has actual blue cover
Answer: B
285: A tight-rope walker carries a long pole which he holds across his body. The purpose of this pole is to__________?
  1. A. Prop him up if he falls
  2. B. Spread out his weight and reduce the pressure on the rope
  3. C. Add extra weight to keep the rope tightly stretched
  4. D. To keep the Center of gravity always above vertically above the rope
Answer: D
286: When water is filled in a bottle and is allowed to freeze, the bottle breaks because
  1. A. Water expands on freezing
  2. B. Bottle contracts at freezing point
  3. C. temperature outside the bottle is less than that inside the bottle.
  4. D. None of the above
Answer: A
287: People living in high altitudes (like mountains) usually have a _________?
  1. A. smaller number of Red Blood Cells
  2. B. larger number of Red Blood Cells
  3. C. smaller number of White Blood Cells
  4. D. larger number of White Blood Cells
Answer: B
288: Copper is used in the production of___________?
  1. A. Brick kilns
  2. B. Children toys
  3. C. Kitchen utilities
  4. D. Electric wires
Answer: D
289: The blue colour of clear sky is due to_______________?
  1. A. Reflection of light
  2. B. Refraction of light
  3. C. Diffraction of light
  4. D. Dispersion of light
Answer: D
290: A device that converts mechanical energy into electric energy is called_______?
  1. A. Motor.
  2. B. Transformer.
  3. C. Coil.
  4. D. Generator.
Answer: D
291: _________ is anything that takes up space and has mass.
  1. A. Matter
  2. B. Gravity
  3. C. Energy
  4. D. Plasma
Answer: A
292: All matter is made of ___________?
  1. A. Air
  2. B. Water
  3. C. Vibrations
  4. D. Atoms
Answer: D
293: What are considered the building blocks of matter?
  1. A. Molecules
  2. B. Protons
  3. C. Elements
  4. D. Atoms
Answer: D
294: What are the three subatomic particles of an atom?
  1. A. Protons,Neutrons & Electrons
  2. B. Protons,Nucleus & Electrons
  3. C. Protons,Nucleus & Elements.
  4. D. Elements,Nucleus & Protons
Answer: A
295: The protons and neutrons are found in the center of the atom, which is called the _________of the atom?
  1. A. Nucleus
  2. B. Headquarters
  3. C. Hub
  4. D. None of These
Answer: A
296: _____________ are positively (+) charged particles?
  1. A. Neutrons
  2. B. Electrons
  3. C. Protons
  4. D. None of These
Answer: C
297: ___________are negatively (-) charged particles of an atom?
  1. A. Protons
  2. B. Neutrons
  3. C. Electrons
  4. D. None of These
Answer: C
298: ____________ have no charge?
  1. A. Neutrons
  2. B. Protons
  3. C. Electrons
  4. D. None of These
Answer: A
299: Elements are made of _________?
  1. A. Atoms
  2. B. Molecules
  3. C. H2O
  4. D. Compounds
Answer: A
300: SI unit of time is_________?
  1. A. second
  2. B. kilo gram
  3. C. meter
  4. D. volt
Answer: A

You may also like:

This is the post on the topic of the Everyday Sciences Solved MCQs with Answers for PPSC, NTS, FPSC and others. The post is tagged and categorized under Tags. For more content related to this post you can click on labels link.
You can give your opinion or any question you have to ask below in the comment section area. Already 1 people have commented on this post. Be the next one on the list. We will try to respond to your comment as soon as possible. Please do not spam in the comment section otherwise your comment will be deleted and IP banned.

1 comment:
Write comments
  1. Keen to get more detailed information on the RBSE Class 11th course with chapters and subtopics? Want to know the assignments and test papers that have to be submitted throughout the course? RBSE 12th Class Revised Syllabus Looking to self evaluate knowledge gap or performance level on a particular subject or topic? Answer to all this and more is the Rajasthan Board Class 11 Syllabus

    ReplyDelete

Trending!

–>