Friday, 12 March 2021

Islamic Studies Solved MCQs with Answers for PPSC, NTS, FPSC and others

Islamic Studies Solved MCQs with Answers for PPSC, NTS, FPSC and others
If you are looking for the solved mcqs of Islamic studies then here we have shared the Islamic Studies Solved MCQs with Answers for PPSC, NTS, FPSC and others.
1: Prophet Muhammad (PBUH) belonged to __________ family.
  1. A. Hashmi
  2. B. Quraishi
  3. C. Makki
  4. D. Madni
Answer: A
2: In the beginning Prophet Muhammad (PBUH) worked as a shepherd for __________?
  1. A. Banu Saad
  2. B. Banu Asad
  3. C. Banu Ummayya
  4. D. Banu Makhzoom
Answer: A
3: Prophet Muhammad (PBUH) had __________ sons.
  1. A. 1
  2. B. 2
  3. C. 3
  4. D. 4
Answer: C
4: Prophet Muhammad (PBUH) had __________ daughters.
  1. A. 1
  2. B. 2
  3. C. 3
  4. D. 4
Answer: D
5: In the “Sacrilegious wars”, when Prophet Muhammad (PBUH) was 20 years of age, Quraish and their allies were lead by __________.
  1. A. Abu Jahal
  2. B. Abu Lahab
  3. C. Umayah bin Khalaf
  4. D. Harb bin Umayah
Answer: D
6: To what Prophet the Zabur was revealed by Allah?
  1. A. Prophet Ibraheem (A.S)
  2. B. Prophet Dawood (A.S)
  3. C. Prophet Moosa (A.S)
  4. D. Prophet Essa (A.S)
Answer: B
7: To what Prophet the Injeel was revealed by Allah?
  1. A. Prophet Ibraheem (A.S)
  2. B. Prophet Dawood (A.S)
  3. C. Prophet Moosa (A.S)
  4. D. Prophet Essa (A.S)
Answer: D
8: What companion of Prophet (PBUH) was awarded with the title of “The sword of Allah”?
  1. A. Abu Bakr Siddique (R.A)
  2. B. Umar Farooque (R.A)
  3. C. Ali Al-Murtaza (R.A)
  4. D. Khalid bin Waleed (R.A)
Answer: D
9: What companion of Prophet (PBUH) was awarded with the title of “The lion of Allah”?
  1. A. Umar Farooque (R.A)
  2. B. Ali Al-Murtaza (R.A)
  3. C. Hamza bin Abdul Mattalib (R.A)
  4. D. Khalid bin Waleed (R.A)
Answer: B
10: What was the name of Imam Bukhari (R.A)?
  1. A. Muhammad bin Ismaeel
  2. B. Muhammad Ismaeel
  3. C. Muhammad Ibraheem
  4. D. Ismaeel bin Ibraheem
Answer: A
11: Khateeb-ul-Ambia was the title of __________.
  1. A. Prophet Dawood (A.S)
  2. B. Prophet Nooh (A.S)
  3. C. Prophet Yaqoob (A.S)
  4. D. Prophet Shoaib (A.S)
Answer: D
12: Namaz-e-Khasoof is offered at the time of __________ ?
  1. A. Lunar eclipse
  2. B. Solar eclipse
  3. C. earthquake
  4. D. heavy rain
Answer: A
13: __________ takes out souls of life bearing creatures.
  1. A. Jibrael (A.S)
  2. B. Mikael (A.S)
  3. C. Israfeel (A.S)
  4. D. Izraeel (A.S)
Answer: D
14: Name the Angel who was appointed to deliver messages to Prophet Muhammad (PBUH) from Allah?
  1. A. Jibrael (A.S)
  2. B. Mikael (A.S)
  3. C. Israfeel (A.S)
  4. D. Izraeel (A.S)
Answer: A
15: Cave Hira is in the _________ mountain.
  1. A. As-Safa
  2. B. Sil
  3. C. Uhud
  4. D. An-Noor
Answer: D
16: The first Msjid (Mosque) on the surface of Earth is?
  1. A. Masjid-ul-Haram
  2. B. Masjid-e-Nabavi
  3. C. Masjid-e-Aqsa
  4. D. Masjid e Quba
Answer: A
17: Name the wife of Prophet Muhammad (PBUH) who was daughter of Umar Farooq (R.A)?
  1. A. Aisha (R.A)
  2. B. Juwairyyah (R.A)
  3. C. Hafsah (R.A)
  4. D. Maimoonah (R.A)
Answer: C
18: What was the relation between Prophet Ismail (A.S) and Prophet Ishaq (A.S)?
  1. A. Prophet Ismail (A.S) was father of Prophet Ishaq (A.S)
  2. B. Prophet Ishaq (A.S) was father of Prophet Ismail (A.S)
  3. C. Brothers
  4. D. Cousins
Answer: C
19: Prophet Muhammad (PBUH) lived in Madina for __________ years.
  1. A. 8
  2. B. 9
  3. C. 10
  4. D. 11
Answer: C
20: Al-Hudaibiyah Treaty was scribed by __________.
  1. A. Abu Bakr Siddique (R.A)
  2. B. Umar Farooq (R.A)
  3. C. Usman Ghani (R.A)
  4. D. Ali Al-Murtaza (R.A)
Answer: D
21: The Angel who delivered messages to Prophet Muhammad (PBUH) from Allah was?
  1. A. Jibrael (A.S)
  2. B. Mikael (A.S)
  3. C. Israfeel (A.S)
  4. D. Izraeel (A.S)
Answer: A
22: Hazrat Ali (R.A) was martyred in __________ Hijrah?
  1. A. 36
  2. B. 38
  3. C. 40
  4. D. 42
Answer: C
23: Which country is called the “Land of Prophets”?
  1. A. Saudi Arabia
  2. B. Syria
  3. C. Palestine
  4. D. Iraq
Answer: C
24: Siha e Sitta are __________ books of Hadith ?
  1. A. 5
  2. B. 6
  3. C. 7
  4. D. 8
Answer: B
25: Eid Prayer is __________ ?
  1. A. Wajib
  2. B. Farz
  3. C. Sunnat
  4. D. Mustahib
Answer: A
26: The book of Hadith, Al-Muwatta, was compiled by __________ ?
  1. A. Imam Abu Haneefa (R.A)
  2. B. Imam Shafi (R.A)
  3. C. Imam Ahmad bin Hambal (R.A)
  4. D. Imam Malik (R.A)
Answer: D
27: The book of Hadith, Kitaab-ul-Aathaar, was compiled by __________ ?
  1. A. Imam Abu Haneefa (R.A)
  2. B. Imam Shafi (R.A)
  3. C. Imam Ahmad bin Hambal (R.A)
  4. D. Imam Malik (R.A)
Answer: A
28: In Hajj, touching the Black Stone, is called__________ ?
  1. A. Istilam
  2. B. Sayee
  3. C. Ramee
  4. D. Tawaf
Answer: A
29: The first migration of the Companions and relatives of the Prophet Muhammad (PBUH) was to __________ ?
  1. A. Makkah
  2. B. Madina
  3. C. Abyssinia (Ethopia)
  4. D. Baghdad
Answer: C
30: Banu Quraiza, Banu Nadir and Banu Qainuqa were three tribes of the_________?
  1. A. Muslims
  2. B. Christians
  3. C. Jews
  4. D. None of these
Answer: C
31: Muhammad is the messenger of Allah” is stated in Surah _________ .
  1. A. Surah Ya-Seen
  2. B. Surah Muhammad
  3. C. Surah Al-Muzzammil
  4. D. Surah Al-Fath
Answer: D
32: Allah says, “Wives of Prophet Muhammad (PBUH) are mothers of believers” in Surah _________ .
  1. A. Aal-e-Imraan
  2. B. Yaaseen
  3. C. Muhammad
  4. D. Ahzaab
Answer: D
33: The name “Muhammad” has been mentioned _________ times in the Holy Quran.
  1. A. 1
  2. B. 2
  3. C. 3
  4. D. 4
Answer: D
34: Which Surah of Quran has Bismillah twice ?
  1. A. Aal-e-Imraan
  2. B. Al-Namal
  3. C. Yaaseen
  4. D. Muhammad
Answer: B
35: Which surah starts without “Bismillah” ?
  1. A. Al-Baqara
  2. B. Al-Nisa
  3. C. Al-Toba
  4. D. Al-Ikhlas
Answer: C
36: Which surah contains the orders about Wuzu, Ghusal and Tayammum ?
  1. A. Al-Maidah
  2. B. Al-Baqara
  3. C. Al-Mominoon
  4. D. Al-Nisa
Answer: A
37: Which famous Ghazwah is mentioned in surah Al-Imran ?
  1. A. Ghazwah Ohad
  2. B. Ghazwah Badar
  3. C. Ghazwah Khaibar
  4. D. Ghazwah Khandaq
Answer: A
38: In surah kahf, which animal is mentioned along with the Ashaab e kahf ?
  1. A. Dog
  2. B. Cat
  3. C. Horse
  4. D. woodpecker
Answer: A
39: The “Battle of Yermuk” was fought between Muslims and _________ ?
  1. A. Romans
  2. B. Jews
  3. C. Iranis
  4. D. Christians
Answer: A
40: Masjid Qiblatain is in _________ ?
  1. A. Makkah
  2. B. Madina
  3. C. Taif
  4. D. Palestine
Answer: B
41: In Hajj, stoning the Devil, is called __________ ?
  1. A. Istilam
  2. B. Sayee
  3. C. Ramee
  4. D. Tawaf
Answer: C
42: In Hajj, traveling seven times between Mount Safa and Mount Marwah, is called __________ ?
  1. A. Istilam
  2. B. Sayee
  3. C. Ramee
  4. D. Tawaf
Answer: B
43: The first Ummayed Caliph was _________ ?
  1. A. Khalid bin Waleed (R.A)
  2. B. Ameer Muawiyah (R.A)
  3. C. Abu Ubaidah (R.A)
  4. D. Amr bin Al-Aas (R.A)
Answer: B
44: Prophet Muhammad (PBUH) sent his messengers to the kings beyond Arabia calling them to Islam. In order to authenticate the credentials of his messengers, a __________ seal was made.
  1. A. Golden
  2. B. Silver
  3. C. Metallic
  4. D. Wooden
Answer: B
45: In the Battle of Uhud, Prophet Muhammad (PBUH) selected __________ skillful archers to stay on a mountain (side)?
  1. A. 20
  2. B. 30
  3. C. 40
  4. D. 50
Answer: D
46: What was the relation between Prophet Moosa (A.S) and Prophet Haroon (A.S)?
  1. A. Prophet Moosa (A.S) was father of Prophet Haroon (A.S)
  2. B. Prophet Haroon (A.S) was father of Prophet Moosa (A.S)
  3. C. Brothers
  4. D. Cousins
Answer: C
47: Baitul Mamoor is on___________ Heaven?
  1. A. 3rd
  2. B. 4th
  3. C. 6th
  4. D. 7th
Answer: D
48: Mosque of ________ was demolished by prophet?
  1. A. Quba
  2. B. Harmain
  3. C. Nabavi
  4. D. Zarar
Answer: D
49: Hazrat ____________ conquered the fort of Qamus.
  1. A. Ali
  2. B. Abu Bakar
  3. C. Umar
  4. D. Usman
Answer: A
50: Lady named ___________ tried to poison the Holy Prophet ?
  1. A. Ayesha
  2. B. Razia
  3. C. Zainab
  4. D. Fatima
Answer: C
51: Prophet recited ____________ at the conquest of Makkah.
  1. A. surah Al-Fatha
  2. B. Surah Al-Kausar
  3. C. Surah Al-Anfal
  4. D. Surah Al-Ankaboot
Answer: A
52: Second migration to Habshah took place in ?
  1. A. 613 A.D
  2. B. 614 A.D
  3. C. 615 A.D
  4. D. 616 A.D
Answer: D
53: Friend of Khadija ____________ carried message of Nikah ?
  1. A. Fatima
  2. B. Kulsoom
  3. C. Nafeesa
  4. D. Sobia
Answer: C
54: Abdul Mutalib died in ___________ A.D.
  1. A. 578
  2. B. 579
  3. C. 580
  4. D. 581
Answer: A
55: For _______________ years Haleema took care of Prophet (PBUH)?
  1. A. Six
  2. B. Seven
  3. C. Eight
  4. D. Nine
Answer: A
56: For __________ years Abdul Mutalib took care of Prophet.
  1. A. one
  2. B. Two
  3. C. Three
  4. D. Four
Answer: B
57: Social boycott of Banu Hashim took place in ____________ Nabvi.
  1. A. 4th
  2. B. 5th
  3. C. 6th
  4. D. 7th
Answer: D
58: Social boycott continued for ____________ years?
  1. A. Two
  2. B. Three
  3. C. Four
  4. D. Five
Answer: B
59: Original name of Abu Jehl was ___________ bin Hisham.
  1. A. Abha
  2. B. Saleh
  3. C. Omar
  4. D. Ali
Answer: C
60: Abu-al-Hikm is the title of ?
  1. A. Abu jehl
  2. B. Abu bakar
  3. C. Abu Lahab
  4. D. Abu Hurairah
Answer: A
61: King of __________ tore away the message of Prophet.
  1. A. Iraq
  2. B. Egypt
  3. C. Syria
  4. D. Iran
Answer: D
62: After __________ years of the birth of Holy prophet Bibi Amina died ?
  1. A. 5
  2. B. 6
  3. C. 7
  4. D. 8
Answer: B
63: After _________ years of the birth of Prophet, Abdul Muttalib died ?
  1. A. 6
  2. B. 7
  3. C. 8
  4. D. 9
Answer: C
64: ____________ was called month of migration ?
  1. A. Muharram
  2. B. Shaaban
  3. C. Ramzan
  4. D. Rabiul Awal
Answer: D
65: Prophet addressed Khutba-e-Jumaa for first time in _________ Hijrah ?
  1. A. 1st
  2. B. 2nd
  3. C. 3rd
  4. D. 4th
Answer: A
66: Year of Deputation is ________________ Hijrah.
  1. A. 8th
  2. B. 9th
  3. C. 10th
  4. D. 11th
Answer: B
67: Moawakhat (the brotherhood) took place in __________ Hijrah ?
  1. A. 1st
  2. B. 2nd
  3. C. 3rd
  4. D. 4th
Answer: B
68: Jehad was allowed in ______________ Hijrah ?
  1. A. 1st
  2. B. 2nd
  3. C. 3rd
  4. D. 4th
Answer: B
69: Hurrirah means a ?
  1. A. Goat
  2. B. Ant
  3. C. Camel
  4. D. Cat
Answer: D
70: Companions of Prophet at Hudabiya were ?
  1. A. 1300
  2. B. 1400
  3. C. 1500
  4. D. 1600
Answer: B
71: Prophet stayed at Makkah for __________ days after its conquest ?
  1. A. 5
  2. B. 10
  3. C. 15
  4. D. 20
Answer: C
72: Hazrat Khadija and Hazrat Abu Talib died in ?
  1. A. 618 A.D
  2. B. 619 A.D
  3. C. 620 A.D
  4. D. 621 A.D
Answer: B
73: Hazrat __________ proposed Azan for the first time ?
  1. A. Ali
  2. B. Usman
  3. C. Abu Bakar
  4. D. Umar
Answer: D
74: Ghazwa-e-Badr occurred in ____________?
  1. A. 2 Hijrah
  2. B. 3 Hijrah
  3. C. 4 Hijrah
  4. D. 5 Hijrah
Answer: A
75: _______ Muslims fought in the battle of Ghazwa-e-Badr ?
  1. A. 313
  2. B. 314
  3. C. 315
  4. D. 316
Answer: A
76: _________ Kings accepted Islam when holy prophet sent them letters ?
  1. A. 2
  2. B. 3
  3. C. 4
  4. D. 5
Answer: C
77: Idols in Kaba before Islam numbered ?
  1. A. 340
  2. B. 350
  3. C. 360
  4. D. 370
Answer: C
78: The largest idol named in kaaba was ?
  1. A. Hubal
  2. B. jabal
  3. C. Tabal
  4. D. Haleeb
Answer: A
79: Bilal called first aazan of ___________ prayer.
  1. A. Fajar
  2. B. Zuhar
  3. C. Asar
  4. D. Maghrib
Answer: A
80: The grave of the Prophet was prepared by ?
  1. A. Hazrat Abu Bakar
  2. B. Hazrat Umar
  3. C. Hazrat Usman
  4. D. Hazrat Abu Talha
Answer: D
81: At Masjid-e-___________ first Muslim University was established ?
  1. A. Zarar
  2. B. Quba
  3. C. Hanafia
  4. D. Nabvi
Answer: D
82: The flag color of the Holy Prophet was white and __________ at the time of conquest of Makkah ?
  1. A. Black
  2. B. Red
  3. C. Green
  4. D. yellow
Answer: D
83: Hazrat Khadija died at _______ years age?
  1. A. 63
  2. B. 64
  3. C. 65
  4. D. 66
Answer: C
84: Daughter of Umer who married to Prophet was ?
  1. A. Ayesha
  2. B. Summaya
  3. C. Fatima
  4. D. Hafsa
Answer: D
85: Qasim was born in ___________ years before Prophethood.
  1. A. 10
  2. B. 11
  3. C. 12
  4. D. 13
Answer: B
86: Hazrat __________ died first among the Sahabah.
  1. A. Ali
  2. B. Abu Bakar
  3. C. Umar
  4. D. Asad
Answer: D
87: Hazrat Usman Bin _________ was the Key holder of Kaaba.
  1. A. Qasim
  2. B. Saad
  3. C. Talha
  4. D. Asad
Answer: C
88: Hazrat Abu Bakar was the merchant of ?
  1. A. Steel
  2. B. Cloth
  3. C. Coal
  4. D. Wheat
Answer: B
89: Hazrat Umar Farooq was martyred on ___________ 24 A.H.
  1. A. 1st Muharram
  2. B. 2nd Muharram
  3. C. 3rd Muharram
  4. D. 4th Muharram
Answer: A
90: Hazrat ____________ added As Salato Khairum Min Noum in Azan.
  1. A. Abu Bakar
  2. B. Usman
  3. C. Ali
  4. D. Umar
Answer: D
91: Only sahabi without seeing Prophet is ?
  1. A. Abdurreham
  2. B. Qasim
  3. C. Awais Karni
  4. D. Usman
Answer: C
92: Hazrat _____________ levied zakat on horses.
  1. A. Umar
  2. B. Abu Bakar
  3. C. Usman
  4. D. Ali
Answer: A
93: Hazrat ________ lifted zakat on horses.
  1. A. Abu Bakar
  2. B. Umar
  3. C. Usman
  4. D. Ali
Answer: D
94: Hazrat __________ had knowledge of dreams.
  1. A. Umar
  2. B. Abu Bakar
  3. C. Usman
  4. D. Ali
Answer: B
95: Hazrat ___________ added 2nd Azan for Friday prayers.
  1. A. Abu Bakar
  2. B. Umar
  3. C. Usman
  4. D. Ali
Answer: C
96: Atique is the title of ?
  1. A. Hazrat Abu Bakar
  2. B. Hazrat Umar
  3. C. Hazrat Usman
  4. D. Hazrat Ali
Answer: A
97: Hazrat __________ established Department of Police.
  1. A. Hazrat Abu Bakar
  2. B. Hazrat Umar
  3. C. Hazrat Usman
  4. D. Hazrat Ali
Answer: B
98: Ghani was the title of Hazrat _________ (RA).
  1. A. Abu Bakar
  2. B. Umar
  3. C. Usman
  4. D. Ali
Answer: C
99: Hazrat ____________ has the title the gateway to knowledge.
  1. A. Abu Bakar
  2. B. Umar
  3. C. Usman
  4. D. Ali
Answer: D
100: For 18 years Hazrat _____________ suffered from skin disease.
  1. A. Musa A.S
  2. B. Ayub A.S
  3. C. Haroon A.S
  4. D. Essa A.S
Answer: B
101: Hazrat ____________ is known as the first Dervish.
  1. A. Abu Bakar
  2. B. Abu Lahab
  3. C. Abu Jehl
  4. D. Zirr Ghaffari
Answer: D
102: First census of Islamic world in __________ period.
  1. A. Abu Bakar’s
  2. B. Umar’s
  3. C. Usman’s
  4. D. Ali’s
Answer: B
103: Shaikh Abdul Qadir Jilani is buried at ?
  1. A. Baitulmuqadas
  2. B. Tehran
  3. C. Trablas
  4. D. Baghdad
Answer: D
104: Surah means city of ?
  1. A. Flower
  2. B. Peace
  3. C. Rocks
  4. D. Refuge
Answer: D
105: ________ Verses were reveled in the first wahy.
  1. A. Four
  2. B. Five
  3. C. Six
  4. D. Seven
Answer: B
106: Namaz commanded in quran for ______________ times.
  1. A. 500
  2. B. 600
  3. C. 700
  4. D. 800
Answer: C
107: Hazrat ____________ was the first Hafiz of the Holy Quran.
  1. A. Hazrat Abu Bakar (R.A.)
  2. B. Hazrat  Umar (R.A.)
  3. C. Hazrat Usman (R.A.)
  4. D. Hazrat Ali (R.A.)
Answer: C
108: Hazrat ___________ proposed the compilation of Holy Quran.
  1. A. Abu Bakar
  2. B. Umar
  3. C. Usman
  4. D. Ali
Answer: B
109: City of __________ is mentioned in Holy Quran.
  1. A. Makkah
  2. B. Baghdad
  3. C. Rome
  4. D. Tehran
Answer: C
110: Surah ___________ is known as Heart of Quran.
  1. A. Rahman
  2. B. Ankaboot
  3. C. Falaq
  4. D. Yaseen
Answer: D
111: Surah _________ is known as beauty of Quran.
  1. A. Yaseen
  2. B. Rahman
  3. C. Kausar
  4. D. Hujrat
Answer: B
112: Subject of Holy Quran is ?
  1. A. Universe
  2. B. Earth
  3. C. Animal
  4. D. Human
Answer: D
113: Hazrat ___________ accepted Islam first in Women.
  1. A. Amina
  2. B. Khadija
  3. C. Hafsa
  4. D. Ruqya
Answer: B
114: Hazrat ______________ accepted Islam first in Men.
  1. A. Usman
  2. B. Abu Bakar
  3. C. Umar
  4. D. Ali
Answer: B
115: At age of ___________ holy Prophet received first Wahi.
  1. A. 38 Years
  2. B. 39 Years
  3. C. 40 Years
  4. D. 41 Years
Answer: C
116: Hazrat ___________ was the foster mother of Holy Prophet.
  1. A. Haleema
  2. B. Ruqya
  3. C. Summaya
  4. D. Bushra
Answer: A
117: Prophet was born in ___________ Year of Elephant.
  1. A. 1st
  2. B. 2nd
  3. C. 3rd
  4. D. 4th
Answer: A
118: After ________ month at Madina the change of Qibla occurred.
  1. A. 15
  2. B. 16
  3. C. 17
  4. D. 18
Answer: D
119: Bait-e-Rizwan took place in ____________ Hijrah.
  1. A. 5th
  2. B. 6th
  3. C. 7th
  4. D. 8th
Answer: B
120: _________ Ghazawahs are described in Holy Quran.
  1. A. 10
  2. B. 11
  3. C. 12
  4. D. 13
Answer: C
121: __________ Prophets are mentioned in holy Quran.
  1. A. 24
  2. B. 25
  3. C. 26
  4. D. 27
Answer: C
122: In Holy Quran ____________ Surah start with the name of prophets.
  1. A. 5
  2. B. 6
  3. C. 7
  4. D. 8
Answer: B
123: There are _________ stages in Holy Quran.
  1. A. 5
  2. B. 7
  3. C. 9
  4. D. 11
Answer: B
124: Names of Quran mentioned in Quran are _______ times.
  1. A. 50
  2. B. 55
  3. C. 60
  4. D. 65
Answer: B
125: Laws about Zina revealed in __________ A.H.
  1. A. 2
  2. B. 3
  3. C. 4
  4. D. 5
Answer: D
126: Laws about orphanage revealed in __________ A.H.
  1. A. 2
  2. B. 3
  3. C. 4
  4. D. 5
Answer: B
127: Laws about inheritance revealed in __________ A.H
  1. A. 1
  2. B. 2
  3. C. 3
  4. D. 4
Answer: C
128: The order of Hijab for women revealed in __________ A.H.
  1. A. 3rd
  2. B. 4th
  3. C. 5th
  4. D. 6th
Answer: B
129: Ablution made obligatory in _____________ A.H.
  1. A. 4th
  2. B. 5th
  3. C. 6th
  4. D. 7th
Answer: B
130: Interest was prohibited in _________ A.H.
  1. A. 5th
  2. B. 6th
  3. C. 7th
  4. D. 8th
Answer: D
131: Paradise is mentioned in Quran for_______ times.
  1. A. 130
  2. B. 140
  3. C. 150
  4. D. 160
Answer: C
132: Nation of Noah A.S worshiped _________ idols.
  1. A. 3
  2. B. 4
  3. C. 5
  4. D. 6
Answer: C
133: Ibrahim A.S remained in fire ________ days.
  1. A. 35
  2. B. 40
  3. C. 45
  4. D. 50
Answer: B
134: Ibrahim A.S was __________ years old when Ismael A.S was born.
  1. A. 84
  2. B. 85
  3. C. 86
  4. D. 87
Answer: C
135: Hazrat ____________ was the first who learnt to write.
  1. A. Ibrahim A.S
  2. B. Idrees A.S
  3. C. Musa A.S
  4. D. Haroon A.S
Answer: B
136: Hazrat Musa A.S was granted ________ miracles.
  1. A. 6
  2. B. 7
  3. C. 8
  4. D. 9
Answer: D
137: Hazrat _____________ was famous for his patience.
  1. A. Haroon A.S
  2. B. Ayub A.S
  3. C. Musa A.S
  4. D. Ibrahim A.S
Answer: B
138: Baitul Laham is the birth Place of Hazrat __________ is situated in Jerusalem.
  1. A. Ibrahim A.S
  2. B. Shoib A.S
  3. C. Haroon A.S
  4. D. Essa A.S
Answer: D
139: Prophet Hazrat ____________ has the title Najeeb Ullah
  1. A. Ibrahim A.S
  2. B. Noah A.S
  3. C. Musa A.S
  4. D. Dawood A.S
Answer: D
140: After _________ day’s continuous rain and storm the nation of Hood destroyed.
  1. A. Five
  2. B. Six
  3. C. Seven
  4. D. Eight
Answer: C
141: Yousuf A.S and Yaqoob A.S met each other after ________ years.
  1. A. 35
  2. B. 40
  3. C. 45
  4. D. 50
Answer: B
142: Nation of ____________ committed embezzlement in trusts.
  1. A. Haroon A.S
  2. B. Musa A.S
  3. C. Shoib A.S
  4. D. Essa A.S
Answer: C
143: who added 2nd Azan for friday prayers ?
  1. A. Hazrat Abu Bakr (R.A)
  2. B. Hazrat Umar (R.A)
  3. C. Hazrat Usman (R.A)
  4. D. Hazrat Ali (R.A)
Answer: C
144: Nation of hood destroyed by ______________?
  1. A. Through Flood
  2. B. Continuous rain and Storm
  3. C. Azaab of Mosquitoes
  4. D. A Dreadful Earthquake
Answer: B
145: What is the verbal meaning of word “islam”?
  1. A. Belief on Allah
  2. B. Confidence of Allah
  3. C. Obedience of Allah
  4. D. Worship of Allah
Answer: C
146: What is the literal meaning of islam is _________?
  1. A. To bow down the neck
  2. B. To obey
  3. C. To have safty
  4. D. All of these
Answer: D
147: in Islam Legislation refers to___________?
  1. A. Islamic Laws relating to mutual relation of human beings
  2. B. Rules and Regulation for governing a nation
  3. C. Both of them
  4. D. None of these
Answer: B
148: To which Prohpet Muslim Ummah Belongs?
  1. A. Holy Prophet Hazrat Muhammad (PBUH)
  2. B. Hazrat Ibrahim (A.S)
  3. C. Hazrat Ismaeel (A.S)
  4. D. Hazrat Yaqoob (A.S)
Answer: A
149: The pre-requisite to be a Muslim is?
  1. A. Just recitation of Kalimah
  2. B. Just understanding Kalimah
  3. C. Both of these
  4. D. None of these
Answer: C
150: From Which Word ‘Aqeeda’ is Derived?
  1. A. Aqleed
  2. B. Aqaid
  3. C. Aqd
  4. D. Taqleed
Answer: C
151: Basic Pillars of belief are________.
  1. A. Four
  2. B. Five
  3. C. Six
  4. D. Seven
Answer: B
152: Opposite of Tauheed is__________?
  1. A. Ablees
  2. B. Idol
  3. C. Shirk
  4. D. None of These
Answer: C
153: How many times command of erection of Namaz is given in the Quran?
  1. A. 500 Times
  2. B. 600 Times
  3. C. 700 Times
  4. D. 800 Times
Answer: C
154: On Which time the Holy Prohpet(PBUH) was gifted with Namaz?
  1. A. Miraj
  2. B. Hijrat
  3. C. Ghazwa Badar
  4. D. None of them
Answer: A
155: Five prayers were declared compulsory in?
  1. A. 9th Nabvi
  2. B. 10th Nabvi
  3. C. 11th Nabvi
  4. D. 12th Nabvi
Answer: B
156: Fajar, Zuhur, Asar, Maghrib and _________are compulsory salats?
  1. A. Eid
  2. B. Khasoof
  3. C. Ishaa
  4. D. Chasht
Answer: C
157: On the Judgment day first question will be about?
  1. A. Fast
  2. B. Zakat
  3. C. Namaz
  4. D. Hajj
Answer: C
158: The Maghrib Prayer is offered?
  1. A. Before sunset
  2. B. At noon
  3. C. Just After the sun set
  4. D. None of them
Answer: C
159: The part of prayer the Holy Prophet ? did is called_____________?
  1. A. Farz
  2. B. Wajib
  3. C. Nafl
  4. D. Sunnat
Answer: D
160: Muslim must face in the direction of__________for Namaz?
  1. A. Bait-ul-Maqadas
  2. B. Madina
  3. C. Khana-e-Kabah
  4. D. East
Answer: C
161: How much Takbeers are recited by Moazin in Azan?
  1. A. 4
  2. B. 6
  3. C. 8
  4. D. 4
Answer: B
162: The Tasbeeh of Subhana Rabi-al-Azeem is recited in?
  1. A. Sajda
  2. B. Rakuh
  3. C. Qaada
  4. D. All of them
Answer: B
163: The Tasbeeh of Subhana Rabi-al-Alaa is recited in?
  1. A. Sajda
  2. B. jalsa
  3. C. Raku
  4. D. Qada
Answer: A
164: Salat-e-Istasqa is offered on the occasion of?
  1. A. Shortage of Rain
  2. B. Solar eclipse
  3. C. Famin
  4. D. None of them
Answer: A
165: Salat-e-istakhara is performed for?
  1. A. Rain
  2. B. Fear
  3. C. Coming Hajat
  4. D. Death
Answer: C
166: The Salat-e-Shukar is ______________?
  1. A. Mustahab
  2. B. Nafl
  3. C. Wajib
  4. D. Sunnah
Answer: A
167: To perform Salat-e-Istakhara is__________?
  1. A. Sunnah
  2. B. Nafl
  3. C. Mustahab
  4. D. Wajib
Answer: B
168: Name the Nafli Salat which can be Offered after sunrise till one fourth of the day?
  1. A. Chasht
  2. B. Ishraq
  3. C. Salat Tasbeeh
  4. D. Tahajjud
Answer: B
169: The Funeral prayer Namaz-e-Janaza is____________?
  1. A. Fera-e-Ain
  2. B. Sunnat
  3. C. Farz-e-Kaffaya
  4. D. Wajib
Answer: C
170: Four or Eight or Twelve Rakat offered in the late night is Called?
  1. A. Ishraq
  2. B. Salat-e-Tahajjud
  3. C. Witr
  4. D. Sunnah
Answer: B
171: Which prayer is performed while standing in lines?
  1. A. Funeral
  2. B. Rain
  3. C. Kisoof
  4. D. Nafl
Answer: A
172: The Namaz-e-Taraveeh can be offered between the Salats of?
  1. A. Isha & Fajar
  2. B. Zuhar & Maghrib
  3. C. Asr & Isha
  4. D. Maghrib & Asr
Answer: A
173: The Act of Shortening ones prayer while on journey is called?
  1. A. Wajib
  2. B. Khusar
  3. C. Qasr
  4. D. Sunnat
Answer: C
174: What is verbal meaning of Zakat?
  1. A. To Purify
  2. B. To Stained
  3. C. To adulteration
  4. D. None of These
Answer: A
175: What is the number of Zakat among Pillars?
  1. A. Second
  2. B. Third
  3. C. Fourth
  4. D. Fifth
Answer: B
176: In which Hijri year Zakat was imposed?
  1. A. 2 Hajri
  2. B. 3 Hajri
  3. C. 4 Hajri
  4. D. 5 Hajri
Answer: A
177: On which of the follwing Zakat money can be spent?
  1. A. Parents
  2. B. Poor Muslims
  3. C. Non Muslims
  4. D. None of Them
Answer: B
178: Falqaram (Nisab) for Camel is____________ Camels?
  1. A. 4 Camels
  2. B. 5 Camels
  3. C. 8 Camels
  4. D. 10 Camels
Answer: B
179: What is falqaram for goats?
  1. A. 30 goats
  2. B. 40 goats
  3. C. 50 goats
  4. D. 60 goats
Answer: B
180: On gold falqaram (nisab) is____________?
  1. A. 7 1/2 Tolas
  2. B. 8 1/2 Tolas
  3. C. 9 1/2 Tolas
  4. D. 10 1/2 Tolas
Answer: A
181: What is the Ratio of Zakat in grams on Silver approximately?
  1. A. 400 grams of silver
  2. B. 405.40 grams of silver
  3. C. 500.12 grams of silver
  4. D. 612.36 grams of silver
Answer: D
182: What is the Ratio of Zakat in grams on Gold approximately?
  1. A. 64.14 grams of gold
  2. B. 74.23 grams of gold
  3. C. 87.48 grams of gold
  4. D. 92.62 grams of gold
Answer: C
183: On silver falqaram is____________?
  1. A. 50 Tolas
  2. B. 52 1/2 Tolas
  3. C. 54 Tolas
  4. D. 55 Tolas
Answer: B
184: How many times order for Zakat came in Quran?
  1. A. 20 times
  2. B. 32 times
  3. C. 40 times
  4. D. 42 times
Answer: B
185: Which Khulifa-e-Rashid announced the war against the people who were unwilling to pay zakat?
  1. A. Hazrat Abu Bakar Siddique (R.A)
  2. B. Hazrat Umar Farooq (R.A)
  3. C. Hazrat Usman Ghani (R.A)
  4. D. Hazrat Ali (R.A)
Answer: A
186: Who said that Zakat is treasure of Islam?
  1. A. Rasool Ullah (P.B.U.H)
  2. B. Hazrat Umar Farooq (R.A)
  3. C. Imam Abu Hanifa (R.A)
  4. D. None of them
Answer: A
187: Verbal meaning of Hajj is____________?
  1. A. To repay
  2. B. The will to visit
  3. C. To device
  4. D. To permanence
Answer: B
188: In which Hijri year Hajj was made compulsory?
  1. A. 8 Hijri
  2. B. 9 Hijri
  3. C. 10 Hijri
  4. D. None of them
Answer: B
189: How many Hajj were performed by Hazrat Muhammad (P.B.U.H)?
  1. A. One
  2. B. Two
  3. C. Three
  4. D. Four
Answer: A
190: In Which Hijri year Hazrat Muhammad (P.B.U.H) performed Hajj?
  1. A. 8 Hajri
  2. B. 9 Hijri
  3. C. 10 Hijri
  4. D. 11 Hijri
Answer: C
191: What is meant by Tawaaf?
  1. A. To circle around Kaaba
  2. B. One attempt between safaa and Marwah
  3. C. Stay at Arafat
  4. D. None of them
Answer: A
192: when was first Hajj performed by muslims
  1. A. 9 Hajri
  2. B. 10 Hijri
  3. C. 11 Hijri
  4. D. 8 Hijri
Answer: B
193: On which date throwing of stones is performed on Jumeraat?
  1. A. 10th Zulhajj
  2. B. 11th Zulhajj
  3. C. 12th Zulhajj
  4. D. 13th Zulhajj
Answer: A
194: Tell the number of Farz duties to be performed during Hajj?
  1. A. 4
  2. B. 5
  3. C. 3
  4. D. 7
Answer: C
195: To stay at Arafat is__________?
  1. A. Farz
  2. B. Wajib
  3. C. Sunnat
  4. D. Mustahib
Answer: A
196: Muzdalfa is situated_____________?
  1. A. Between Khana Kaaba and Minna
  2. B. Between Minna and Arafaat
  3. C. Not between stated above
  4. D. Between Safa and Minna
Answer: B
197: At the place of Muzdalfa on 9th Zulhajj, Which two prayer are performed together?
  1. A. Zohr and Asr
  2. B. Maghrib and Eisha
  3. C. Asr and Maghrib
  4. D. None of them
Answer: B
198: From where pabels for throwing on Jumerat are obtained?
  1. A. Cave Sore
  2. B. Muzdalfa
  3. C. Minna
  4. D. Arafaat
Answer: B
199: How much camels were sacrificed on the occasion of Hajj by Hazrat Muhammad (P.B.U.H)?
  1. A. 60 camels
  2. B. 63 camels
  3. C. 65 camels
  4. D. 67 camels
Answer: B
200: Who performed first Hajj Bait-Ullah?
  1. A. Hazrat Ibrahim and Hazrat Ismail (A.S)
  2. B. Hazrat Adam (A.S) and Hazrat Hawa (A.S)
  3. C. Hazrat Ibrahim (A.S) and Hazrat Hajira (A.S)
  4. D. None of them
Answer: B
201: What is verbal meaning of divine revelation (Wahi)?
  1. A. To point out or to give message
  2. B. To Talk
  3. C. To order
  4. D. None of these
Answer: A
202: How many kinds of Wahi are there?
  1. A. Two
  2. B. Three
  3. C. Four
  4. D. Seven
Answer: A
203: Which angel came to Hazrat Muhammad (P.B.U.H) with Wahi?
  1. A. Hazrat Mekail (A.S)
  2. B. Hazrat Esrafeel (A.S)
  3. C. Hazrat Jibbrail (A.S)
  4. D. Hazrat Ezrail (A.S)
Answer: C
204: In which Islamic month, first Wahi was decended?
  1. A. Rajab-ul-Murajab
  2. B. Safr
  3. C. Rabi-ul-Sani
  4. D. Ramzan-ul-Mubarik
Answer: D
205: What was the age of Rasool Ullah (P.B.U.H) at the time of First Wahi?
  1. A. 40 Years 6 months
  2. B. 40 Years 8 months
  3. C. 40 Years 10 months
  4. D. 40 Years 11 months
Answer: A
206: On which place, first Wahi was decended?
  1. A. Sore Cave
  2. B. Hira Cave
  3. C. Khana-Kaaba
  4. D. None of them
Answer: B
207: How many verses (Ayats) were in first Wahi?
  1. A. 2
  2. B. 3
  3. C. 4
  4. D. 5
Answer: D
208: After first Wahi, Hazrat Muhammad (P.B.U.H) came home, then her wife Hazrat Khadija (R.A) took him with her to which cousin who was the scholar in inspiration books?
  1. A. Warqa bin Nophel
  2. B. Umar bin Alaas
  3. C. Umar bin Khatab
  4. D. Saeed bin Alaas
Answer: A
209: According to Hazrat Abdullah bin Abbas the last Wahi was decended on Hazrat Muhammad (P.B.U.H), how many days before death?
  1. A. 2 days
  2. B. 3 days
  3. C. 7 or 9 days
  4. D. 10 days
Answer: C
210: How many surah start with word Qul?
  1. A. 2
  2. B. 3
  3. C. 5
  4. D. 6
Answer: C
211: How many stages of the Quran are there?
  1. A. 2 stages
  2. B. 4 stages
  3. C. 7 stages
  4. D. 9 stages
Answer: C
212: Makki Period of the Holy Quran Consists of?
  1. A. 12 Years 9 Months 5 days
  2. B. 13 Years 9 Months 29 days
  3. C. 12 Years
  4. D. 11 Years 2 Months 5 days
Answer: A
213: Duration of Madni Period is____________?
  1. A. 9 Years, 9 Months, 9 days
  2. B. 9 Years, 10 months, 3 days
  3. C. 9 Years, 11 months, 3 days
  4. D. 10 Years, 3 Months, 3 days
Answer: A
214: Quran was decended____________?
  1. A. 21 Years, 3 Months
  2. B. 21 Years, 4 Months
  3. C. 22 Years, 5 Months
  4. D. 22 Years, 6 Months
Answer: C
215: How much Makki Surahs of the Holy Quran are there?
  1. A. 30 Surahs
  2. B. 32 Surahs
  3. C. 86 Surahs
  4. D. 35 Surahs
Answer: C
216: Tell the Name of the Suhabi who took first advantage of calligraphy of Wahi?
  1. A. Hazrat Abu Bakar Siddique (R.A)
  2. B. Hazrat Usman (R.A)
  3. C. Hazrat Khalid bin Saeed bin Alaas (R.A)
  4. D. Hazrat Umar (R.A)
Answer: C
217: Against which person, Yamama War was fought by Muslims ? Be aware that this person had false proclaim of prophecy?
  1. A. Aswad Unsa
  2. B. Muselama Kazab
  3. C. Tahha Asadi
  4. D. Mukhtar bin Abu Abaid Saqif
Answer: B
218: To which Suhabi responsibility was given for collection of the Holy Quran by Hazrat Abu Bakr Siddique (R.A) ?
  1. A. Hazrat Umar bin Wahab (R.A)
  2. B. Hzrat Saeed bin Alaas (R.A)
  3. C. Hazrat Zaid bin Sabit (R.A)
  4. D. Hazrat Ali (R.A)
Answer: C
219: After Hazrat Umar, to whom lady, script of Musaef Abi Bakr was handed over? This lady is amongst the Umhat-ul-Momenine (R.A)
  1. A. Hazrat Aysha Siddiqa (R.A)
  2. B. Hazrat Memona (R.A)
  3. C. Hazrat Hifsa (R.A)
  4. D. Hazrat Safia (R.A)
Answer: C
220: Who was the Head of that board, which was established for the preparation of copies of Musaef Abi Bakr?
  1. A. Hazrat Zaid bin Sabit (R.A)
  2. B. Hazrat Usama bin Qais (R.A)
  3. C. Hazrat Usman bin Maznoun (R.A)
  4. D. Hazrat Muaz bin Jabel (R.A)
Answer: A
221: How many Rakus are in the Holy Quran?
  1. A. 460
  2. B. 490
  3. C. 558
  4. D. 570
Answer: C
222: How many verses are in Holy Quran?
  1. A. 5555
  2. B. 6666
  3. C. 6667
  4. D. 6688
Answer: B
223: How many verses of Ayat-e-Tasbeeh are in the Holy Quran?
  1. A. 200
  2. B. 100
  3. C. 110
  4. D. 90
Answer: B
224: How many Ayat e Mutfarqa are present in the Holy Quran?
  1. A. 55
  2. B. 66
  3. C. 77
  4. D. 88
Answer: B
225: Which Ayat of the Holy Quran is called Sardar ul Ayat?
  1. A. Surah Yaseen
  2. B. Ayat-ul-Kursi
  3. C. Surah Fateh
  4. D. Surah Baqra
Answer: B
226: Minimum Verses in a Surah in the Holy Quran are?
  1. A. 2
  2. B. 3
  3. C. 5
  4. D. 6
Answer: B
227: Which Alphabet is mostly used in the Holy Quran?
  1. A. Alif
  2. B. Te
  3. C. Jeem
  4. D. Dal
Answer: A
228: Which Alphabet is used minimum in number in the Holy Quran?
  1. A. Sin (?)
  2. B. Alif (?)
  3. C. Ghain (?)
  4. D. Zoan (?)
Answer: D
229: How much Madni Surahs of the Holy Quran are there?
  1. A. 26
  2. B. 28
  3. C. 29
  4. D. 30
Answer: B
230: Basic pillars of Islam are?
  1. A. 4
  2. B. 6
  3. C. 5
  4. D. 7
Answer: C
231: The Touheed (Kalmah) is__________ pillar of Islam?
  1. A. First Pillar of Islam
  2. B. Second Pillar of Islam
  3. C. Third Pillar of Islam
  4. D. Fourth Pillar of Islam
Answer: A
232: The Second Pillar of Islam is?
  1. A. Namaz
  2. B. Fast
  3. C. Touheed
  4. D. Zakat
Answer: A
233: The third pillar of Islam is?
  1. A. Zakat
  2. B. Fast
  3. C. Touheed
  4. D. Namaz
Answer: A
234: The 4th pillar of Islam is?
  1. A. Namaz
  2. B. Fast
  3. C. Tauheed
  4. D. Zakat
Answer: B
235: The 5th pillar of Islam is?
  1. A. Hajj
  2. B. Tauheed
  3. C. Namaz
  4. D. Zakat
Answer: A
236: Obligations in Islam are called_____________?
  1. A. Farz
  2. B. Wajib
  3. C. Nafl
  4. D. Sunnat
Answer: A
237: The Soam is a pillar of Islam. It is declared as an ?
  1. A. Armour
  2. B. Love
  3. C. Welfare
  4. D. None of These
Answer: A
238: What is the most important Ebadat of islam from the choices given below
  1. A. Fast
  2. B. Zakat
  3. C. Hajj
  4. D. Namaz
Answer: D
239: The color of the first Islamic flag was _________ ?
  1. A. Black
  2. B. White
  3. C. White and Black
  4. D. Green
Answer: B
240: According to the holy Quran what is the chosen religion of Allah?
  1. A. Jewish
  2. B. Confucianism
  3. C. Islam
  4. D. Christian
Answer: C
241: The backbone of Islamic system is____________?
  1. A. fitrana
  2. B. Sadqa
  3. C. Zakat
  4. D. None of These
Answer: C
242: What is the first manifestation of faith in Islam?
  1. A. Zakat
  2. B. Prayer
  3. C. Kalmah
  4. D. Hajj
Answer: B
243: What was the Relign of Hazrat Adam?
  1. A. christianity
  2. B. Jewish
  3. C. Zartusht
  4. D. Islam
Answer: D
244: The Action (Amal) of Islam depends on___________?
  1. A. Confidence
  2. B. Faith
  3. C. Struggle
  4. D. None of These
Answer: B
245: Gathering on Arafat during Hajj is made on__________?
  1. A. 9th Zil Hajjah
  2. B. 3rd Ramazan
  3. C. 2nd Safar
  4. D. 18 Shawal
Answer: A
246: Qurbani (Holy Slaughtering)is made during Hajj at___________?
  1. A. Arafat
  2. B. Mina
  3. C. Muzdalifa
  4. D. Safa
Answer: B
247: The common value among the people of Pakistan is?
  1. A. Dress
  2. B. Language
  3. C. Habits
  4. D. Islam
Answer: D
248: The pillars of Islam in proper order are _____________.
  1. A. Salat, Zakat, Soam, Hajj and Shahadatain
  2. B. Shahadatain, Salat, Zakat, Soam and Hajj
  3. C. Soam, Salat, Zakat, Hajj and Shahadetain
  4. D. Shahadatain, Salat,, Hajj, Soam and Zakat
Answer: B
249: Hazrat Muhammad. (SAW) went to Syria with Abu-Talib at the age of__________?
  1. A. 12 years
  2. B. 15 years
  3. C. 24 years
  4. D. 35 years
Answer: A
250: The Holy Prophet was born in the month Of____________?
  1. A. Jamadi-ul-Awwal
  2. B. Rabi-us-Sani
  3. C. Jamadius-Sani
  4. D. Rabi ul Awwal
Answer: D
251: Name the foster mother(s) of the Holy Prophet (SAW)?
  1. A. Hazrat Halema (RA)
  2. B. Hazrat Sobia (RA)
  3. C. Hazrat Khola (RA)
  4. D. All of them
Answer: D
252: How many months prior to the birth of Hazrat Muhammad (SAW), Hazrat Abdullah lbn-e-Abdul Matalib died’?
  1. A. Two
  2. B. Four
  3. C. Six
  4. D. One
Answer: C
253: The Holy Prophet was a direct descendant of_____________?
  1. A. Hazrat lsmaeel (AS)
  2. B. Hazrat Eesaa (AS)
  3. C. Hazrat Da’ood (AS)
  4. D. Hazrat Saleh (AS)
Answer: A
254: Name the person whose house became the centre of preaching of Islam?
  1. A. Hazrat Abu Bakr (RA)
  2. B. Hazrat Usman (RA)
  3. C. Hazrat Arqam (RA)
  4. D. Hazrat Talha RA)
Answer: C
255: When did the second migration to Habshah take place?
  1. A. 605 AD
  2. B. 616 AD
  3. C. 630 AD
  4. D. 620 AD
Answer: B
256: When did the event of the social boycott of Banu Hashim take place?
  1. A. 8th year of Nabvi
  2. B. 5th Year of Nabvi
  3. C. 6th year of Nabvi
  4. D. 7th year of Nabvi
Answer: D
257: Where did Muslims take refuge near the Makkah in 7th year of Prophethood?
  1. A. Shi’b-e-Abi Talib
  2. B. Ghar-e-Soar
  3. C. Ghar-e-Hira
  4. D. Plain of Arafat
Answer: A
258: What was the signi?cant event of 27 Rajab of 11th year of Prophethood?
  1. A. Miraj
  2. B. Migration
  3. C. Boycott
  4. D. Pledge of Aqaba
Answer: A
259: Who did accompany the Holy Prophet (SAW) in the migration to Madina?
  1. A. Hazrat Abu Bakr (RA)
  2. B. Hazrat Ali (R.A)
  3. C. Hazrat Usman (RA)
  4. D. Hazrat Umar (RA)
Answer: A
260: What is the name of the camel which the Holy Prophet (SAW) was riding in the migration of Madina?
  1. A. Buldul
  2. B. Anza
  3. C. Qaswa
  4. D. Zulifqar
Answer: C
261: When did Hazrat Hamza (RA) embrace Islam?
  1. A. Fifth Nabvi
  2. B. Sixth Nabvi
  3. C. Seventh Nabvi
  4. D. Fourth Nabvi
Answer: A
262: When ?ve prayers became Farz?
  1. A. 12th Nabvi
  2. B. 10th Nabvi
  3. C. 13th Nabvi
  4. D. 11th Nabvi
Answer: D
263: At which occasion Salat became obligation (Farz)?
  1. A. Miraj
  2. B. Migration
  3. C. Boycott
  4. D. Visit to Taaif
Answer: A
264: What was the important event in the month of 13th Nabvi?
  1. A. Hijrah Habahah
  2. B. Hijrah Madina
  3. C. Miraj
  4. D. Visit to Taaif
Answer: B
265: ln which night the Qur’an was revealed?
  1. A. Shab-e-Miraj
  2. B. Lailat-ul-Qadr
  3. C. Lail-tul-Aroos
  4. D. Shab-e-Braat
Answer: B
266: Which year is called the Year of Sorrow?
  1. A. 9th Nabvi
  2. B. 13th Nabvi
  3. C. 6th Nabvi
  4. D. 10th Nabvi
Answer: D
267: Which incident took place on 24th September 622 AD in the life of Prophet Muhammad (SAW)?
  1. A. He migrated to Madina
  2. B. He fell ill
  3. C. He was attacked
  4. D. He was stopped to travel
Answer: A
268: When Hijrah started?
  1. A. 12th Rabi-ul-Awwal of 13th year of Nabawat
  2. B. 12th Rabi-ul-Awwal of 12th year of Nabawat
  3. C. 12th Rabi-ul-Awwal of 14th year of Nabawat
  4. D. 12th Rabi-ul-Awwal of 10th year of Nabawat
Answer: A
269: After Hijrat to madina, what first important thing Holy prophet (SAW) did?
  1. A. Built a mosque for prayers
  2. B. Built his house
  3. C. Created baitulmal
  4. D. Raised an Army
Answer: A
270: How many Sahifay were revealed to Hazrat Idrees (AS)?
  1. A. 10
  2. B. 20
  3. C. 30
  4. D. 40
Answer: C
271: What is the most important event of Sixth Hijrah?
  1. A. The prohibition of wine
  2. B. The treaty of Huddaibiah
  3. C. The battle of Ahzab
  4. D. The meesaq-e-madina
Answer: B
272: When did Holy prophet (SAW) go to perform Hajj?
  1. A. 10th Hijri
  2. B. 9th Hijri
  3. C. 11th Hijrid
  4. D. 8th Hijri
Answer: A
273: When was the Qiblah changed?
  1. A. 2nd Hijri
  2. B. 3rd Hijri
  3. C. 4th Hijri
  4. D. Ist Hijri
Answer: A
274: Name the Mosque which was famous for the change of Qiblah?
  1. A. Masjid-e-Qiblatain
  2. B. Masjid-e- Nabavi
  3. C. Masjid-e- Quba
  4. D. None of them
Answer: A
275: When Zakat became Farz?
  1. A. 4th Hijri
  2. B. 2nd Hijri
  3. C. 5th Hijri
  4. D. Ist Hijri
Answer: B
276: who were Ashaab-e-Sufah?
  1. A. Ansaar (RA) who stayed near the Masjid-e-Nabavi
  2. B. Muhajirs (RA) who stayed near the Masjid-e-Nabavi
  3. C. Muhajirs (RA) who stayed near the Masjid-e-Quba
  4. D. Ansaar (RA) who stayed near the Masjid-e-Quba
Answer: B
277: When the truce of Hudaibiya took place?
  1. A. 6th Hijri
  2. B. 7th Hijri
  3. C. 5th Hijri
  4. D. 4th Hijri
Answer: A
278: Name the first written constitution of the world?
  1. A. The treaty of Hudaibiya
  2. B. Meesaq-e-Madina
  3. C. The Khutaba-e-Hajja-tul-widah
  4. D. None of them
Answer: B
279: What was written on the Holy Prophet (SAW) seal?
  1. A. Muhammad Allah Rasool
  2. B. Muhammad Rasool-Ullah
  3. C. Allah Muhammad Rasool
  4. D. Allah Rasool Muhammad
Answer: D
280: Which was the first capital of Islamic commonwealth?
  1. A. Makkah
  2. B. Madina
  3. C. Taaif
  4. D. Khyber
Answer: B
281: Who are called Umm-ul-Momineen?
  1. A. The Holy Mothers of the Muslims
  2. B. The sisters of the Holy Prophet(SAW)
  3. C. The Holy wives of the Holy Prophet(SAW)
  4. D. None of them
Answer: C
282: Name the wife of the Holy prophet (SAW) who was titled as Umm-ul-Masakeen?
  1. A. Hazrat Ummay Habiba (RA)
  2. B. Hazrat Ummay Salma (RA)
  3. C. Hazrat Zainab (RA)
  4. D. Hazrat Zainab Bint-t-Jahsh
Answer: C
283: What was the title of Hazrat Ayesha (RA)?
  1. A. Tahira
  2. B. Siddiqa
  3. C. Umm-ul-Masakeen
  4. D. All of them
Answer: B
284: Which Umm-ul-Momineen died last?
  1. A. Hazrat safia (RA)
  2. B. Hazrat Ayesha (RA)
  3. C. Hazrat Umm-e-Salma (RA)
  4. D. Hazrat Javeria( RA)
Answer: C
285: What is the meaning of Aqeeda?
  1. A. Belief
  2. B. Pillar
  3. C. Nikah
  4. D. Relief
Answer: A
286: What is the meaning of Iman-e-Mujammal?
  1. A. The belief in detail
  2. B. The belief in known things
  3. C. The belief in brief
  4. D. The belief in unknown things
Answer: C
287: What is the meaning of Iman-e-Mufassal?
  1. A. The belief in brief
  2. B. The belief in detail
  3. C. The belief in all things
  4. D. The belief in uncertain things
Answer: B
288: How many essential beliefs are there in Iman-e-Mafassal?
  1. A. 5
  2. B. 9
  3. C. 7
  4. D. 11
Answer: C
289: What is the first belief in Iman-e-Mufassal?
  1. A. No deity except Allah
  2. B. Prophethood
  3. C. The hereafter life
  4. D. Angels
Answer: A
290: What is the second belief in Iman-e-Mufassal?
  1. A.The hereafter life
  2. B. The angels of Allah
  3. C. The divine books
  4. D. The prophets of Allah
Answer: B
291: What is the third belief in Iman-e-Mufassal?
  1. A. The angels of Allah
  2. B. THE BOOKS OF ALLAH (The Divine Scriptures)
  3. C. The prophets
  4. D. The hereafter life
Answer: B
292: What is the fourth belief in Iman-e-Mufassal?
  1. A. The prophets
  2. B. The holy books
  3. C. The day of judgment
  4. D. The day of resurrection
Answer: A
293: What is the fifth belief in Iman-e-Mufassal?
  1. A. The day of judgment
  2. B. The divine books
  3. C. The day of Resurrection
  4. D. None of them
Answer: A
294: What is the sixth belief in Iman-e-Mufassal?
  1. A. The holy books
  2. B. The day of Resurrection
  3. C. Good and bad is predetermined by Allah (TAQDIR)
  4. D. The day of resurrection
Answer: C
295: What is the seventh belief in Iman-e-Mufassal?
  1. A. The holy books
  2. B. Good and bad is predetermined by Allah
  3. C. The day of judgment
  4. D. The day of resurrection
Answer: D
296: What is the literal meaning of Nabi?
  1. A. A person who behaves nicely
  2. B. A person who acts according to Shariah
  3. C. A person who conveys the message of Allah
  4. D. A person who believes in the unity of Allah
Answer: C
297: The function of Hazrat Mekael (AS) is to_____________?
  1. A. Make rain and supply of food to Allah’s creatures.
  2. B. Take out the souls of life bearing creatures.
  3. C. Brings Allah’s message and commands to his prophets (AS)
  4. D. Blow the trumpet on the day of judgment.
Answer: A
298: The function of Hazrat jibra’eel (AS) is to______________?
  1. A. Make rain and supply of food to Allah’s creatures
  2. B. Take out souls f life bearing creatures
  3. C. Bring Allah’s message and commands to his prophets (AS)
  4. D. Blow the trumpet on the day of judgment
Answer: C
299: Name the Angel who takes out souls of life bearing creatures?
  1. A. Hazrat Izra’eel (AS)
  2. b. Hazrat Jibra’eel (AS)
  3. C. Hazrat Israfeel (AS)
  4. D. None of them
Answer: A
300: Name the angels who are appointed to put Questions to the dead’s in their graves?
  1. A. Munkar and Nakeer (AS)
  2. B. Hazrat Jibra’eel (AS)
  3. C. Hazrat Izra’eel (AS)
  4. D. Hazrat Mekael (AS)
Answer: A
301: Two angels are appointed on each person. One of them maintains the good deeds and the other one records evil deeds. These two angels are named as?
  1. A. Kiraman katibeen (AS)
  2. B. Farishtain
  3. C. Mankar and nakeer (AS)
  4. D. None of them
Answer: A
302: the word Muhammad (SAW) as a name has been mentioned in Quran only__________times.
  1. A. two times
  2. B. four times
  3. C. Six times
  4. D. Seven times
Answer: B
303: Khateeb –ul-Anbia is a title of______________?
  1. A. Hazrat Idress (AS)
  2. B. Hazrat Ibrahim (AS)
  3. C. Hazrat Yaqoob (AS)
  4. D. Hazrat Shoaib (AS)
Answer: D
304: Hazrat Umer (RA) appointed as custodian of Bait-ul-Mal?
  1. A. Abdullah bn Irqum (RA)
  2. B. Abdullah bin Umar (RA)
  3. C. Abdullah bin Abbas (RA)
  4. D. Abdullah bin Masud (RA)
Answer: D
305: The effective Zakat System can ensure the elimination of__________?
  1. A. Poverty
  2. B. Interest
  3. C. Class Distinction
  4. D. Ignorance
Answer: A
306: A verse of the Holy Quran indicates the name of__________?
  1. A. Hazarat Muaaz (RA)
  2. B. Hazrat Bilal (RA)
  3. C. Hazrat Saad (RA)
  4. D. Hazrat Zaid (RA)
Answer: D
307: Masjid Zu Qiblatain is situated in__________?
  1. A. Madina
  2. B. Mukkah
  3. C. Taif
  4. D. Jabal-e-Noor
Answer: A
308: Who was a Historian, justice, philosopher as well as Politician?
  1. A. Shams ud din bin Khalkan
  2. B. Abdur Rehman bin Khaldun
  3. C. Abu Bakar Muhammad Yahya
  4. D. Muhammad bin Essa
Answer: B
309: Had –e- Qazaf (false Accusation) is__________?
  1. A. 50 Lashes
  2. B. 70 Lashes
  3. C. 80 Lashes
  4. D. 90 Lashes
Answer: C
310: Ada Bin Hatam Thai embrace Islam in________?
  1. A. 3 Hijri
  2. B. 6 Hijri
  3. C. 9 Hijri
  4. D. 11 Hijri
Answer: C
311: Wealth obtained from a mine is liable to_________?
  1. A. Zakat
  2. B. Khumus
  3. C. Sulus
  4. D. Rubah
Answer: B
312: Sadaq-e-Eid-ul-fitr has been proclaimed in the year?
  1. A. 2 Hijri
  2. B. 3 Hijri
  3. C. 4 Hijri
  4. D. 5 Hijri
Answer: A
313: Imam-e-Dar-ul-Hijrat was a title of____________?
  1. A. Imam Ahmad
  2. B. Imam Malik
  3. C. Imam Shaafi
  4. D. Imam Muhammad
Answer: B
314: the seal affixed on important letters by prophet (SAW) was in the Custody of ?
  1. A. Hazrat Ali (RA)
  2. B. Hazrat Qais RA
  3. C. Hazrat khuzaifa (RA)
  4. D. Hazrat Bilal (RA)
Answer: C
315: Ameen –ul-Umat is the title of Hazrat________________(RA)?
  1. A. Emar bin Yasir (RA)
  2. B. Suleman Farsi (RA)
  3. C. Abu-ubaida bin Al jaraah (RA)
  4. D. Abu Saeeed Khuzir (RA)
Answer: C
316: River Neil was declared as Sayed-ul-Anhar by Hazrat ?
  1. A. Hazrat Abu Bakar (RA)
  2. B. Hazrat Umer (RA)
  3. C. Hazrat Usman (RA)
  4. D. Hazrat Ali (RA)
Answer: B
317: Umm-ul-Masakeen was the title given to one of the wives of the Prophet (SAW) ?
  1. A. Harat Sauda (RA)
  2. B. Hazrat Zainab bente Jehash (RA)
  3. C. Hazrat Zainab bente Khuzima (RA)
  4. D. Hazrat Safia (RA)
Answer: C
318: Hazrat Muhammad (SAW) gave the key of Bait Ullah permanently to Hazrat?
  1. A. Umara Bin Utba
  2. B. Hanzla bin Abi Aamir
  3. C. Usman bin Talha
  4. D. Abdullah Bin Aamir
Answer: C
319: Arafat gathering is held on__________?
  1. A. 8 Zil hajj
  2. B. 9 Zil hajj
  3. C. 10 Zil hajj
  4. D. 12 Zil hajj
Answer: B
320: Which one of the following is included amongst the Ushera-e- Mubhashera ?
  1. A. Saad Bin Ubaid
  2. B. Saad bin Abada
  3. C. Saad Bin Abi waqas
  4. D. hazrat Hamza
Answer: C
321: Current Hijri Year is ?
  1. A. 1435 AH
  2. B. 1437 AH
  3. C. 1438 AH
  4. D. 1439 AH
Answer: D
322: Which Prophet is Called Ab ul-Anbiya_____________?
  1. A. Hazrat Adam (A.S)
  2. B. Hazrat Abraheem (A.S)
  3. C. Hazrat Nooh (A.S)
  4. D. Hazrat Muhammad (s.a.w.w)
Answer: B
323: __________is called the birth place of Islam, Judaism, Christianity?
  1. A. East-South Asia
  2. B. South-West Asia
  3. C. West-South Asia
  4. D. East-West Asia
Answer: B
324: How many Muhajireen were there at the time of Mawakhat?
  1. A. 35
  2. B. 40
  3. C. 45
  4. D. 50
Answer: C
325: Name the ?rst Muslim among slaves?
  1. A. Hazrat Usamah bin Zaid (RA)
  2. B. Hazrat Bilal Habshi (RA)
  3. C. Hazrat Zaid bin Haris (RA)
  4. D. None of these
Answer: C
326: Name the first person who declared his conversion to Islam emphatically?
  1. A. Hazrat Umar (RA)
  2. B. Hazrat Ali (RA)
  3. C. Hazrat Usman (RA)
  4. D. Hazrat Abu Bakar (RA)
Answer: A
327: Who ?rst one gave royal gift to the Holy Prophet (SAW)?
  1. A. Ruler of Iran
  2. B. Abul Hakam
  3. C. Najashi
  4. D. Abu Sufyan
Answer: C
328: Name the first person among infidels of Arabia whose gift was accepted by the Holy Prophet (SAW) ?
  1. A. Abu Lahab
  2. B. Abu Sufyan
  3. C. Abu Jehl
  4. D. Umar bin Hasham
Answer: B
329: Name the battle in which Hazrat Khalid bin Waleed (RA) participated for the ?rst time?
  1. A. Badr
  2. B. Khyber
  3. C. Mota
  4. D. Khandaq
Answer: C
330: Which of the following the Quran considers as an unpardonable sin?
  1. A. Lie
  2. B. Jealousy
  3. C. Shirk
  4. D. Hypocrisy
Answer: C
331: Who was the ?rst female Shaheed (martyr) of Islam?
  1. A. Hazrat Sumayyah Bint Khubbat(RA)
  2. B. Hazrat Nafeesa (RA)
  3. C. Hazrat Ummay Aimen (RA)
  4. D. None of these
Answer: A
332: The Battle of Karbala took place on which Hijri?
  1. A. 61 AH
  2. B. 65 AH
  3. C. 68 AH
  4. D. 69 AH
Answer: A
333: Who was known to be the first martyr of Karbala.?
  1. A. Sakinah bint Hussain
  2. B. The tribe of Bani Asad
  3. C. Hurr ibn Yazid
  4. D. None
Answer: C
334: Act of adultery in Islam is punishable with ________ lashes according to shariah?
  1. A. 60
  2. B. 75
  3. C. 80
  4. D. 100
Answer: D
335: The meaning of Muharram is?
  1. A. Dry Land
  2. B. To Respect
  3. C. Forbidden
  4. D. To pray
Answer: C
336: ______________ applied the dots in the Holy Quran?
  1. A. Hujaj Bin Yousuf
  2. B. Hazrat Umar
  3. C. Hazrat Usman
  4. D. Abdul Malik Marwan
Answer: D
337: Zaboor is revealed in ___________ language?
  1. A. Hebrew
  2. B. Siriac
  3. C. Arabic
  4. D. Farsi
Answer: B
338: Apollo __________ placed the copy of the Holy Quran on the moon.
  1. A. 15
  2. B. 16
  3. C. 17
  4. D. 18
Answer: A
339: First Muslim interpreter of Quran in English is _____________?
  1. A. Abdul Kalam Azad
  2. B. Anwar Saddat
  3. C. Shah Waliullah
  4. D. Abdul Hakeem
Answer: D
340: ____________ Translated Holy Quraan in Punjabi?
  1. A. Shah Waliullah
  2. B. Bahauddin Zakkaria
  3. C. Moen uddin Chishti
  4. D. Hafiz Lakhvi
Answer: D
341: ____________ first translated the Holy Quran in to Sindhi?
  1. A. Aakhund Azzizullah
  2. B. Abdullah Shah Ghazi
  3. C. Bulley Shah
  4. D. Bahauddin Zakkaria
Answer: A
342: How many angels are mentioned in The Holy Quran?
  1. A. Four
  2. B. Five
  3. C. Six
  4. D. Seven
Answer: D
343: Surah Muzammil means ____________?
  1. A. Cover
  2. B. Wrapped in Garments
  3. C. In The Sky
  4. D. Iron
Answer: B
344: Surah Ankaboot means ___________?
  1. A. Cat
  2. B. Cockroach
  3. C. Horse
  4. D. Spider
Answer: D
345: The major part of Holy Quran is revealed at _________ time?
  1. A. Day
  2. B. Night
  3. C. Both A & B
  4. D. None of these
Answer: B
346: Nemaz e taraweeh is?
  1. A. wajib
  2. B. farz
  3. C. sunnat
  4. D. None of them
Answer: C
347: Prophet hazrat __________ (AS) known as Shaikh al Anbiya ?
  1. A. Noah (????? ??????)
  2. B. Essa (????? ??????)
  3. C. Musa (????? ??????)
  4. D. Haroon (????? ??????)
Answer: A
348: Who Translated Holy Quran in Persian?
  1. A. Sheikh Abdul Qadir Jillani
  2. B. Shah Wali Ullah
  3. C. Hazrat Majdad Alif Sani
  4. D. None of these
Answer: B
349: Who is known as Adam-e-Sani?
  1. A. Hazrat Adam (A.S)
  2. B. Hzarat Moosa (A.S)
  3. C. Hazrat Nooh (A.S)
  4. D. Hazrat Ibbrahim (A.s)
Answer: C
350: First ____________ Aayat of Holy Quraan are called Tawwal?
  1. A. Three
  2. B. Four
  3. C. Six
  4. D. Seven
Answer: D
351: Doors of Hell are ____________?
  1. A. 05
  2. B. 06
  3. C. 07
  4. D. 08
Answer: C
352: Jibrael came _________ times into the court of the Holy Prophet?
  1. A. 20000
  2. B. 22000
  3. C. 24000
  4. D. 26000
Answer: C
353: _____________ died while standing with the support of a stick?
  1. A. Hazrat Suleman A.S
  2. B. Hazrat Musa A.S
  3. C. Hazrat Haroon A.S
  4. D. Hazrat Essa A.S
Answer: A
354: When did incident of Karbala occur?
  1. A. 10 October 680
  2. B. 12 October 680
  3. C. 14 October 680
  4. D. 16 October 680
Answer: A
355: How many surah start with name of Prophets?
  1. A. 2
  2. B. 3
  3. C. 6
  4. D. 5
Answer: C
356: Which of the following was the Teacher of Hazrat Musa (AS) ?
  1. A. Hazrat Ishaq (AS)
  2. B. Hazrat Ibrahim(A.S)
  3. C. HAZRAT KHIZAR (A.S)
  4. D. Hazrat Yousaf (A.S)
Answer: C
357: In which Islamic Battle Angeles helped the Muslims?
  1. A. Uhad
  2. B. Badar
  3. C. Khyber
  4. D. None
Answer: B
358: Who was called as kidnapper of the scholars?
  1. A. Haroon-ur- Rasheed
  2. B. Abu-Jafar al-Mansoor
  3. C. Mahmood Ghaznavi
  4. D. None of the above
Answer: C
359: Hazrat Adam (AS) is a word of______________language?
  1. A. Hebrew
  2. B. Syriani
  3. C. Persian
  4. D. Arabic
Answer: A
360: Name the Ummul-Mumineen who have narrated about 2210 Hadith of the Prophet (pbuh)?
  1. A. Hazrat Hifsa (Radi-Allahu Anha)
  2. B. Hazrat Aisha Siddiqa (Radi-Allahu Anha)
  3. C. Hazrat Khadijah (Radi-Allahu Anha)
  4. D. Hazrat Zainib (Radi-Allahu Anha)
Answer: B
361: Who was the First Women “Hafiz e Quran” to memorize the Holy Quran?
  1. A. Umal Mumneen Hazrat Aysha (R.A)
  2. B. Umal Mumneen Hazrat Zainab (R.A)
  3. C. Umal Mumneen Hafsah bint-e-Umar (R.A)
  4. D. None of them
Answer: C
362: In which Hajjri Ghazwa e Ohad was fought?
  1. A. 2 AH
  2. B. 4 AH
  3. C. 5 AH
  4. D. 3 AH
Answer: D
363: When was the meat of donkey prohibited?
  1. A. Jang-e-Badar
  2. B. Jang-e-Khaibar
  3. C. Jang-e-Ahzab
  4. D. Jang-e-Hunain
Answer: B
364: Hazrat Yousaf (AS) remained in the well for__________ days?
  1. A. 3 days
  2. B. 5 days
  3. C. 7 days
  4. D. 12 days
Answer: A
365: How many years did it take for the complete revelation of the Quran?
  1. A. 12
  2. B. 21
  3. C. 23
  4. D. 22
Answer: C
366: The Gap between first and second Wahi was __________months?
  1. A. 2 months
  2. B. 5 months
  3. C. 6 months
  4. D. none of the above
Answer: C
367: Hazrat Fatima (R.A) is known as____________?
  1. A. Khatoon e Jannat.
  2. B. Khatoon e Mehshar.
  3. C. Khatoon e Madina.
  4. D. both A. and B.
Answer: D
368: The order of appearance of Surah Al-Kahf in the Holy Quran is___________?
  1. A. 16
  2. B. 18
  3. C. 20
  4. D. 37
Answer: B
369: Hazrat Ali (R.A) wife was?
  1. A. Ruqayyah (R.A)
  2. B. Fatima-tul-Zahra (R.A)
  3. C. Umm Kulthum (R.A)
  4. D. Hazrat Aisha (R.A)
Answer: B
370: The Pre-Islamic era is known as_________?
  1. A. Modern age
  2. B. Age of ignorance
  3. C. Golden age
  4. D. none
Answer: B
371: _________ is known as “Saloos ul Quran”?
  1. A. Surah Ikhlas
  2. B. Surah Kausar
  3. C. Surah Nasar
  4. D. Surah Fateha
Answer: A
372: Ghaseel ul Malaika is the title of____________?
  1. A. Hazrat Abu Talha (R.A)
  2. B. Hazrat Abu Dahana (R.A)
  3. C. Hazrat Hanzala (R.A)
  4. D. Hazrat Saad (R.A)
Answer: C
373: Which Surah of the Quran has the name “Allah” in every single verse?
  1. A. Surah Muhammad [47]
  2. B. Surah Al-Mujadila [58]
  3. C. Surah Al-Ikhlas [112]
  4. D. Surah Al-Fatihah [1]
Answer: B
374: Which prayer is not obligatory for women?
  1. A. Maghrib prayer
  2. B. Isha prayer
  3. C. Juma prayer
  4. D. Fajir prayer
Answer: C
375: What was the original color of Hajr-e-Aswad?
  1. A. Black
  2. B. Grey
  3. C. White
  4. D. Purple
Answer: C
376: The first Msjid (Mosque) that was built by the Holy Prophet (SAW) was_____________?
  1. A. Masjid-ul-Haram
  2. B. Masjid e Quba
  3. C. Masjid-e-Aqsa
  4. D. Masjid-e-Nabavi
Answer: B
377: What is the punishment of drinking wines in Quran?
  1. A. 40 Lashes
  2. B. 50 Lashes
  3. C. 80 Lashes
  4. D. None of these
Answer: D
378: Hazrat Asma (RA), the daughter of Hazrat Abu Bakr (RA), got married to _________?
  1. A. Hazrat Ubaidah (RA)
  2. B. Hazrat Abdur Rehman (RA)
  3. C. Hazrat Zubair Ibn al-Awam(RA)
  4. D. None of these
Answer: C
379: The first complete Madani Surah is __________?
  1. A. Al-Nas
  2. B. Al-Nisa
  3. C. Aal-e-Imran
  4. D. Al-Baqarah
Answer: D
380: ___________was the hardest form of revelation?
  1. A. In form of Dreams
  2. B. Behind the Curtain
  3. C. Ringing Bells
  4. D. None of these
Answer: C
381: The first poet of Islam is _______________?
  1. A. Hazrat Zaid bin Harith (RA)
  2. B. Hazrat Ubaidullah (RA)
  3. C. Hazrat Hissan bin Thabit (RA)
  4. D. None of these
Answer: C
382: _________ was an eloquent speaker?
  1. A. Hazrat Idrees (AS)
  2. B. Hazrat Musa (AS)
  3. C. Hazrat Haroon (AS)
  4. D. Hazrat Ayub (AS)
Answer: C
383: Give the fundamental beliefs of Islam in the proper order ?
  1. A. Tauheed, Risalat, Alhami Kutub, Akhirat and Malaika
  2. B.  Tauheed, Risalat, Malaika, Alhami Kutub and Akhirat
  3. C. Tauheed, Alhami Kutub, Risalat, and Malaika
  4. D. Tauheed, Milka,Risalat, Alhami Kutub and Akhirat
Answer: B
384: The Word “ALLAH” is mostly used in which Surah of the Holy Quran?
  1. A. Al-Imran
  2. B. Al-Ahzab
  3. C. Al-Mujadalla
  4. D. Al-Muzamil
Answer: C
385: Treaty of Hudaybiyyah (??? ????????) took place in March 628____________.
  1. A. shaban 6 AH
  2. B. RAJAB 6 AH
  3. C. Dhu al-Qi’dah, 6 AH
  4. D. RAMAZAN 6 AH
Answer: C
386: The reward of which prayer is equal to the reward of Hajj or Umrah ?
  1. A. Namaz-i-Ishraq
  2. B. Namaz-e-Khasoof
  3. C. Namaz-e-Janaza
  4. D. Namaz-e-Istasqa
Answer: A
387: Battle in which Holy prophet(PBUH) not participated is known as_____________?
  1. A. Sayee
  2. B. Sariyya
  3. C. Jaziya
  4. D. Al-Fay
Answer: B
388: Which Prophet earned his living by making wallets?
  1. A. Hazrat Dawood (AS)
  2. B. Hazrat Hood (AS)
  3. C. Hazrat Suilaiman (AS)
  4. D. Hazrat Yahya (AS)
Answer: C
389: At the time of the death of Prophet Muhammed (Sallallahu Alaihi Wasallam) how many Huffaz were there?
  1. A. 22
  2. B. 35
  3. C. 52
  4. D. 30
Answer: A
390: How many times has the Qur’an emphasized on alms or charity?
  1. A. 140 times
  2. B. 150 times
  3. C. 160 times
  4. D. 170 times
Answer: B
391: Who was the first person who counted the Aayath (verses) of the Qur’an?
  1. A. Hazart Fatma(RA)
  2. B. Hazart Ayesha(RA)
  3. C. Hazart Abu Bakar (RA)
  4. D. Hazart Umer(RA)
Answer: B
392: In which year were the vowels inserted in the Qur’an?
  1. A. 43 Hijri
  2. B. 42 Hijri
  3. C. 41 Hijri
  4. D. 40 Hijri
Answer: A
393: What according to the Qur’an is the root cause of the evil?
  1. A. Alcohol
  2. B. Hypocrisy
  3. C. Lying
  4. D.Backbiting
Answer: A
394: What was the interval between the first and the second revelation of Holy Quran?
  1. A. 2 years and six months
  2. B. 2 years and five months
  3. C. 2 years and four months
  4. D. 2 years and three months
Answer: A
395: In which Surah the process for doing the woozu is mentioned?
  1. A. Sura Ma’edah
  2. B. Sura Esra
  3. C. Sura Baqrah
  4. D. Sura Mujadala
Answer: A
396: How many Surahs are in 30th Chapter (Parah) of Quran?
  1. A. 37
  2. B. 38
  3. C. 39
  4. D. 40
Answer: A
397: In which sura the regulation for prisoner of war is mentioned?
  1. A. Sura Nesa.
  2. B. Sura Tauba
  3. C. Sura Infall
  4. D. Sure Naml
Answer: A
398: How many Surahs names are with only one letter?
  1. A. 3
  2. B. 4
  3. C. 5
  4. D. 6
Answer: A
399: In which Surah the story of Karoon is mentioned?
  1. A. Sura Qasas
  2. B. Sura Maida
  3. C. Sura Baraat
  4. D. Sura Lael
Answer: A
400: In which Surah the name of Allah is repeated in every verse?
  1. A. Surah Mujadala
  2. B. Sura Lael
  3. C. Sura Al- Haj
  4. D. Sura Hamzah
Answer: A
401: Who was last Commander in chief of Ghzwa-e-mautah?
  1. A. Hazrat khalid bin waleed (R.A)
  2. B. Abdur Rehman Bin Auf (R.A)
  3. C. Abdullah Bin Rawaha(R.A)
  4. D. None of above
Answer: A
402: Zou-shadatian is title of ________________?
  1. A. Hazrat Khuzima Bin Sabit (R.A)
  2. B. Hazrat Huzaifa Bin Yaman(R.A)
  3. C. Hazrat Ammar Bin Yasir (R.A)
  4. D. Hazrat Ahmed Bin Hanbal(R.A)
Answer: A
403: Ozza was the name of___________?
  1. A. A specfic goddess of Quraish
  2. B. Honour and respect
  3. C. Name Of a tree
  4. D. Name of snake
Answer: A
404: What was made subservient to Hazrat Suliman (A.S)?
  1. A. Fire
  2. B. Water
  3. C. Wind
  4. D. Clay
Answer: C
405: How many time the word ‘Quran’ is repeated in Quran?
  1. A. 70
  2. B. 75
  3. C. 55
  4. D. 65
Answer: A
406: Name the battle which came to an end without result?
  1. A. Hunain
  2. B. Tabook
  3. C. Ohad
  4. D. Mota
Answer: B
407: Name the mountain where the Holy Prophet (S.A.W) deputed 50 skillful archers (Teer-Andaaz) in battle of Ohad?
  1. A. Jabal-e-Safa
  2. B. Jabel-e-Yahnene
  3. C. Jabal-e-ohad
  4. D. Jabal-e-Marwa
Answer: B
408: Which Surah of Holy Quran has 200 VERSES ?
  1. A. Surah Yusuf
  2. B. SuraH Hamd
  3. C. SuraH Al Imran
  4. D. SuraH Noon
Answer: C
409: “Zardak” is the highest peak of:
  1. A. Karakoram range
  2. B. Sulaiman range
  3. C. Kirthar range
  4. D. Hindukush range
Answer: C
410: The last Sariya was fought in Syria in
  1. A. 9 A.H
  2. B. 10 A.H
  3. C. 11 A.H
  4. D. 12 A.H
Answer: C
411: when the first Sariya was fought in Rabakh in_______________?
  1. A. 1. A.H
  2. B. 2 A.H
  3. C. 3. A.H
  4. D. 4 A.H
Answer: A
412: In Which Surah the Holy Quran there is mention of Zulqarnain?
  1. A. Surah Al Mujadala
  2. B. Surah Noon
  3. C. Surah Al Kahaf
  4. D. SuraH Hamd
Answer: C
413: Hazrat Musa (A.S) met with Holy Prophet (S.A.W) on the __________ heaven.
  1. A. 6th
  2. B. 5th
  3. C. 4th
  4. D. 3th
Answer: A
414: Hazrat Yunas (A.S) is addressed with two name one is ‘Dhun-Nun’ its meaning is_______ ?
  1. A. Home of Fish
  2. B. Lord Of the Fish
  3. C. Friend of right
  4. D. None of them
Answer: B
415: The first Sariya was_______________?
  1. A. Hazrat Ubaidah bin Haris (R.A)
  2. B. Hazrat Usamah bin Zaid (R.A)
  3. C. Hazrat Zaid bin Haris (R.A)
  4. D. Hazrat Saad bin Abi Waqas (R.A)
Answer: A
416: Hazrat Ishaaq (A.S) was the prophet of________________?
  1. A. Christians
  2. B. Pagans
  3. C. Jews
  4. D. Infidels
Answer: C
417: It is said that Hazrat Ibrahim (A.S) was from the city of ‘Ur’. It is located in________?
  1. A. Hijaz
  2. B. Jerusalem
  3. C. Mesopotamia
  4. D. Yemen
Answer: C
418: Hazart Khadija (R.A) died at ____________________ years age.
  1. A. 60 years
  2. B. 63 years
  3. C. 64 years
  4. D.65 years
Answer: D
419: ______________will be first person questioned on Day of Qiyamat.
  1. A. Jibraeel (A.S)
  2. B. Hazart Adam (A.S)
  3. C. Hazart Muhammad(S.A.W)
  4. D. Iblees
Answer: A
420: The idol Manaat was fixed between Makkah and Madina. who worshiped it?
  1. A. Banu Salim and Banu Ghatfaan
  2. B. Banu Aos and Banu Khazraj
  3. C. Banu Saqeef and Banu Banaat
  4. D. All of them
Answer: B
421: In Naml two bismillah occur (2nds one is at aayat no:_____________)
  1. A. 20
  2. B. 25
  3. C. 30
  4. D.35
Answer: C
422: How many surah starts with curse_____________?
  1. A. 3
  2. B. 4
  3. C. 5
  4. D. 6
Answer: A
423: Quran is written in _______________?
  1. A. Prose & Poetry
  2. B. Prose
  3. C. Poetry
  4. D. None of them
Answer: A
424: Name the grandson of Holy Prophet (S.A.W) who accompanied him in breaking the Idols of Khana Kaba?
  1. A. Hazrat Hussain (R.A)
  2. B. Hazrat Hasan (R.A)
  3. C. Hazrat Ali bin Abdul-Aas (R.A)
  4. D. No one was present in Makkah at that time.
Answer: C
425: Name the last Sariya____________ ?
  1. A. Hazrat Ubaidah bin Haris (R.A)
  2. B. Hazrat Usamah bin Zaid (R.A)
  3. C. Hazrat Zaid bin Haris (R.A)
  4. D. Hazrat Saad bin Abi Waqas (R.A)
Answer: D
426: Whom Arabs called ‘Saabi’_____________?
  1. A. Those who worshiped moon
  2. B. Those who worshiped stars
  3. C. Those who worshiped idols
  4. D. Those who worshiped sun
Answer: B
427: Name the prophet who was married to Rachel__________?
  1. A. Hazrat Ishaq (A.S)
  2. B. Hazrat Yaqoob (A.S)
  3. C. Hazrat Younas (A.S)
  4. D. Hazrat Zakriya (A.S)
Answer: B
428: The major part of Quran is revealed at ____________________?
  1. A. Early morning
  2. B. Noon
  3. C. Early evening
  4. D. Night time
Answer: D
429: Hazrat Umar Farooq was martyred on 1st Muharram_____________?
  1. A. 24 A.H.
  2. B. 25 A.H.
  3. C. 26 A.H.
  4. D. 27 A.H.
Answer: A
430: Islamic official seal started in________________?
  1. A. 6 A.H
  2. B. 7 A.H
  3. C. 8 A.H
  4. D. 9 A.H
Answer: B
431: How many disciples of Hazrat Essa (A.S) assisted him in preaching________?
  1. A. 6
  2. B. 12
  3. C. 18
  4. D.24
Answer: B
432: Hazart Ali (R.A) married Hazart Fatma (R.A) in______________?
  1. A. 622 A.D
  2. B. 623 A.D
  3. C. 624 A.D
  4. D. 625 A.D
Answer: C
433: Why Hazrat Ismaeel (A.S) divorced his first wife on the request of his father?
  1. A. she was dishonest
  2. B. she was discourteous
  3. C. she was disobedient
  4. D. It is the order of Jibreal (A.S)
Answer: B
434: Where is Masjid ul Hanif located where almost 70 prophets are buried________?
  1. A. Palestine
  2. B. Syria
  3. C. Mina
  4. D. Muzdalfa
Answer: C
435: How many times Hazrat Ibrahim (A.S) is mentioned in sura baqarah?
  1. A. 5
  2. B.10
  3. C.13
  4. D.20
Answer: C
436: Hazrat Ruqia (R.A) died at victory day of battle ____________she was the wife of Hazart Usman (R.A)
  1. A. Badr
  2. B. Uhad
  3. C. azab
  4. D. Maouta
Answer: A
437: Injeel means________________?
  1. A. Light
  2. B. Sign
  3. C. Peace
  4. D. Good news
Answer: D
438: Who was the first commander of islamic army?
  1. A. Hazrat Umer (RA)
  2. B. Hazrat Hamza (RA)
  3. C. Hazrat Khalid-bin-walid (RA)
  4. D. None of them
Answer: B
439: when were wine declared haraam?
  1. A. 6 hijri
  2. B. 7 hijri
  3. C. 8 hijri
  4. D. 9 hijri
Answer: C
440: Who was chosen by hazrat Umar (R.A) to lead the Muslim Army in the battle of Qadsiya?
  1. A. Hazrat Ubaida bin Jerrah
  2. B. Hazrat Khalid bin Waleed(R.A)
  3. C. Hazrat Saad bin Abi Waqas (R.A)
  4. D. Hazrat Usama Bin Zaid (R.A)
Answer: C
441: Torat means _____________?
  1. A. Law
  2. B. Sign
  3. C. Peace
  4. D. Good news
Answer: A
442: Zaboor means________________?
  1. A. Pieces
  2. B. Law
  3. C. Signs
  4. D. Good news
Answer: A
443: When for the first time Nimaz-e-kisoof was offered________________?
  1. A. 4 A.H
  2. B. 5 A.H
  3. C. 6 A.H
  4. D. 7 A.H
Answer: B
444: In salat, saying Darood is_____________?
  1. A. Farz
  2. B. Sunnah
  3. C. Mustahab
  4. D. Wajib
Answer: B
445: At-least five wisk is weight of the produce of the crops over which Zakat becomes obligatory. Five wisk is equal to______?
  1. A. 40 Kg
  2. B. 45 Kg
  3. C. 50 kg
  4. D. 60 Kg
Answer: A
446: Who runs the accounts of central Zakat fund in Pakistan__________?
  1. A. Administrator General
  2. B. Auditor General
  3. C. Accountant General
  4. D. Minister of Religious Affairs
Answer: A
447: Which article of the constitution of 1973 is related to the affairs of Zakat______?
  1. A. 34
  2. B. 44
  3. C. 46
  4. D. 39
Answer: A
448: How many days are forbidden for Soam/Fasting throughout the year_________?
  1. A. 4
  2. B. 5
  3. C. 6
  4. D. 7
Answer: B
449: Aitekaaf (Seclusion) during the month of Ramzan is_____________?
  1. A. Wajib
  2. B. Mustahab
  3. C. Sunnah
  4. D. Nafl
Answer: C
450: Seclusion is Sunnah in the month of Ramzan. Another kind of Seclusion is Wajib its meaning is_______?
  1. A. Imperative
  2. B. Obligation
  3. C. Ordained
  4. D. valid
Answer: C
451: How many types of Tawaf are there_______________?
  1. A. Two
  2. B. Three
  3. C. Four
  4. D. Five
Answer: D
452: Tawaf-e-Rukan is _______________ component of Hajj?
  1. A. Nafil
  2. B. Farz
  3. C. Wajib
  4. D. Sunnat
Answer: B
453: Tawab-e-Qudum is________________?
  1. A. Nafil
  2. B. Farz
  3. C. Wajib
  4. D. Sunnat
Answer: D
454: How many obligatory Acts of Hajj are there________?
  1. A. Two
  2. B. Three
  3. C. Four
  4. D. Five
Answer: B
455: There are ______________Sunnats in Hajj ?
  1. A. Six
  2. B. Three
  3. C. Four
  4. D. Two
Answer: A
456: Name the place which is called the Sacred Monument in the Holy Quran_________?
  1. A. Mina
  2. B. Arafat
  3. C. Muzdalfa
  4. D. Hateem
Answer: C
457: There are _______________ types of Hajj?
  1. A. Two
  2. B. Three
  3. C. Four
  4. D. Five
Answer: B
458: A person who has an intention to offer Umra and Hajj at Meeqat is called_______?
  1. A. Qaran
  2. B. Mufrid
  3. C. Mutamtae
  4. D. None of them
Answer: A
459: A person who has an intention to offer only Umra at Meeqat is called_______?
  1. A. Qaran
  2. B. Mufrid
  3. C. Mutamtae
  4. D. None of them
Answer: C
460: what do you understand by Tahleeq________?
  1. A. Cutting of hair
  2. B. First circle of Tawaf
  3. C. Kalmaas in loud voice during Tawaf
  4. D. Kissing of stone
Answer: A
461: What does mean by Hadi__________?
  1. A. One kind of Hajj
  2. B. Last pebble on throwing Iblees
  3. C. Animal to be sacrifice
  4. D. Last circle of Tawaf
Answer: C
462: A person who has an intention to offer only Hajj at Meeqat is called_______?
  1. A. Qaran
  2. B. Mufrid
  3. C. MUtamtae
  4. D. None of them
Answer: B
463: Maqbool Hajj means______________?
  1. A. which is accepted
  2. B. which is not accepted
  3. C. which is observed correctly
  4. D. which is performed with deficiencies
Answer: A
464: Mabroor Hajj means______________?
  1. A. which is accepted
  2. B. which is not accepted
  3. C. which is observed correctly
  4. D. which is performed with deficiencies
Answer: C
465: Name the term whose avoidance is rewarding and although doing it, is not a sin, yet it is a sort of vice?
  1. A. Makruh-i-Tanzihi
  2. B. Makruh-i-Tehrimi
  3. C. Mubah
  4. D. Mustahab
Answer: A
466: Name the term on which acting upon it is not rewarding but it is also not a sin if you do not act upon it what is about it?
  1. A. Makruh-i-Tanzihi
  2. B. Makruh-i-Tehrimi
  3. C. Mubah
  4. D. Mustahab
Answer: C
467: What an authentic Hadis is called___________?
  1. A. Sahifah
  2. B. Sahih
  3. C. Musnad
  4. D. Saadiqah
Answer: B
468: How many parts of each Hadis are there______________?
  1. A. Two
  2. B. Three
  3. C. Four
  4. D. Five
Answer: A
469: The parts of each of the Hadis are Sanad and_______________?
  1. A. Matan
  2. B. Musnad
  3. C. Sahifah
  4. D. Riwayat
Answer: A
470: How many types of Ijma are there____________?
  1. A. Three
  2. B. four
  3. C. Two
  4. D. five
Answer: A
471: Analogy is synonym of_____________?
  1. A. Ijtehad
  2. B. Qiyas
  3. C. Ijma
  4. D. Jury
Answer: B
472: Consensus of opinion stands for____________?
  1. A. Ijtehad
  2. B. Qiyas
  3. C. Ijma
  4. D. Jury
Answer: C
473: What is the literal meaning of Shariah__________?
  1. A. A clear straight path
  2. B. Instructions to follow
  3. C. Making a new laws
  4. D. Making new Islamic system
Answer: A
474: What is the meaning of Zarb-e-Azb?
  1. A. Long Strike & Swift
  2. B. Swift & Sharp Strike
  3. C. Fast Strike & Sharp
  4. D. Sharp & Cutting Strike
Answer: D
475: Hazrat Imam Tirmazy was a student of_____________?
  1. A. Imam Bukhari
  2. B. Imam Abu Dawood
  3. C. Bukhari Sharif,Ibne Dawood
  4. D. Muta,Ibne Maja
Answer: B
476: After sleeping for a 100 yeaes, he again woke up:
  1. A. Hazrat Uzair (AS)
  2. B. Hazrat Musa (AS)
  3. C. Hazrat Salih (AS)
  4. D. None of above
Answer: A
477: Who is called as “Muslim Alexander”?
  1. A. Khalid Bin Waleed (R.A)
  2. B. Uqba bin Nafah (R.A)
  3. C. Sa’ad bin Abi Waqas (R.A)
  4. D. Amr bin Al-Aas (R.A)
Answer: B
478: Who was third Son in law of prophet?
  1. A. Abu’l-Aas ibn al-Rabee
  2. B. Utbah ibn Abi Lahab
  3. C. Usmaan ibn Affaan
  4. D. Ali ibn Abi Taalib
Answer: A
479: Mauwazatain mean________________?
  1. A. A collection of Ahadith
  2. B. Two specific surah of Quran
  3. C. A book of jafferi Fiqh
  4. D. A book of Hanafi Fiqh
Answer: B
480: In how many years Makki Surah were revealed?
  1. A. 13
  2. B. 14
  3. C. 15
  4. D. 16
Answer: A
481: The name of the sixth Kalimah is______________?
  1. A. Kalimah Tamjeed
  2. B. Kalimah Tauheed
  3. C. Kalimah Shahadat
  4. D. Kalimah Radd-i-Kufar
Answer: D
482: The name of the fifth Kalimah is ?
  1. A. Kalimah Tamjeed
  2. B. Kalimah Istighfar
  3. C. Kalimah Shahdat
  4. D. Kalimah Tauheed
Answer: B
483: The creation of heaven and earth is in which Surah ________?
  1. A. Surah Yaseen
  2. B. Surah rehman
  3. C. Surah namal
  4. D. Surah Al Al A’raf
Answer: D
484: There are 3 Farz, 10 sunnat and____________ wajibat in Hajj.
  1. A. 13
  2. B. 11
  3. C. 9
  4. D. 6
Answer: D
485: Total number of surah in quran are _______?
  1. A. 111
  2. B. 110
  3. C. 114
  4. D. 116
Answer: C
486: Which False Prophet Was Called The Liar’ By The Holy Prophet ?
  1. A. Musailama al Kazzab
  2. B. Sajjah
  3. C. Anwad Ansi
  4. D. None Of Them
Answer: A
487: First convert to Islam was a __________?
  1. A. Lady
  2. B. Boy
  3. C. Slave
  4. D. Companion
Answer: A
488: Qabeel & Habeel were the sons of which prophet?
  1. A. Hazrat Nooh (AH)
  2. B. Hazrat Daud (AH)
  3. C. Hazrat Yaqoob (AH)
  4. D. Hazrat Adam (AH)
Answer: D
489: Age of Hazrat Adam (A.S) at Sheesh’s (A.S) birth was _____________years?
  1. A. 100
  2. B. 130
  3. C. 160
  4. D. 190
Answer: B
490: Surah Baqarah contains ________verses?
  1. A. 284
  2. B. 286
  3. C. 288
  4. D. 290
Answer: B
491: Which prophet of Allah is called Abu Al-Bashar?
  1. A. Hazrat Nooh (AH)
  2. B. Hazrat Ibrahim (AH)
  3. C. Hazrat Adam (AH)
  4. D. Hazrat Ayub (AH)
Answer: C
492: Ayat ul Kursi (??? ???????) is in which Surah of the Holy Quran?
  1. A. Surah Al-ma’ida
  2. B. Surah An-Nisa
  3. C. Surah Al-Baqarah
  4. D. Surah Al- A’raf
Answer: C
493: Which surah of the Holy Quran ends with two prophets name?
  1. A. Surah Yusuf
  2. B. Surah Ibrahim
  3. C. Surah Mujadila
  4. D. Surah Al-A’la
Answer: D
494: Which surah of the Holy Quran starts with two fruits name?
  1. A. Surah Imran
  2. B. Surah An-Nisa
  3. C. Surah At-Teen
  4. D. Surah Hud
Answer: C
495: The Shortest Surah Al-Kawthar (??????) has ______ verses?
  1. A. 2
  2. B. 3
  3. C. 4
  4. D. 5
Answer: B
496: _______ Surahs of the Holy Quran start with the word “Qul” (???).
  1. A. 4
  2. B. 5
  3. C. 6
  4. D. 7
Answer: B
497: How many surahs of the Holy Quran start with the word “Tabaraka”  (?????????)?
  1. A. 1
  2. B. 2
  3. C. 3
  4. D. 4
Answer: B
498: Which prophet was put in the fire?
  1. A.  Hazrat Nooh (AH)
  2. B.  Hazrat Yousaf (AH)
  3. C.  Hazrat Ibrahim (AH)
  4. D.  Hazrat Muhammad (PBUH)
Answer: C
499: How many prayers have no Azan (????)?
  1. A. 1
  2. B. 2
  3. C. 3
  4. D. None
Answer: B
500: What is the other name of Surah Fatiha?
  1. A. Umm al-Quran
  2. B. Umm al-Kitab
  3. C. Both A & B
  4. D. None of these
Answer: C
501: which one is called masha ,ar-ul-haram______________?
  1. A. Mina valley
  2. B. Arafat
  3. C. Muzdalifa valley
  4. D. Madina valley
Answer: C
502: surah namal means a_____________?
  1. A.  goat
  2. B. Camel
  3. C. Ant
  4. D. Dog
Answer: C
503: who is the last ruler of Ummayed dynasty?
  1. A. Hashim
  2. B. Haroon
  3. C. Mustanser Billa
  4. D. Marwan
Answer: D
504: Who are not entitled to get Zakat?
  1. A. Parents, Husband, wife and children
  2. B. Uncle, Sister, and Hisband
  3. C. Brother, Nephew and children
  4. D. Parents, brother and wife
Answer: A
505: How many times word zakat is uesd in Makki surahs?
  1. A. 22
  2. B. 21
  3. C. 19
  4. D. 23
Answer: A
506: Who was the leader of pagans in the Battle of Badr?
  1. A.  Abu Sufyan
  2. B.  Utba
  3. C.  Abu Jehl
  4. D.  None
Answer: C
507: ______ battle participants were bestowed with the highest rewards by Allah (SWT).
  1. A.  Tabook
  2. B.  Khyber
  3. C.  Badr
  4. D.  Hunain
Answer: C
508: Hazrat Nooh (AH) name mentioned in the Holy Quran _____ times.
  1. A.  41
  2. B. 42
  3. C. 43
  4. D. 44
Answer: C
509: How many doors are there in Masjid-e-Haram?
  1. A. 19
  2. B. 21
  3. C. 23
  4. D. 25
Answer: D
510: ____________ is called Sayeed-ul-Ayam?
  1. A. Judgement day
  2. B. Eid day
  3. C. Friday
  4. D. Arafat day
Answer: C
511: Ghazwa _____ was fought 4 times.
  1. A.  Tabook
  2. B.  Khyber
  3. C.  Badr
  4. D.  Hunain
Answer: C
512: Hazrat Ibrahim (AH) name mentioned in the Holy Quran ____ times.
  1. A.  64
  2. B.  65
  3. C.  66
  4. D.  67
Answer: D
513: Hazrat Ibrahim (AH) had __________ sons.
  1. A.  1
  2. B.  2
  3. C.  3
  4. D.  4
Answer: B
514: _____________________ were the sons of Hazrat Ibrahim (AH).
  1. A.  Hazrat Ismail & Hazrat Haroon (AH)
  2. B.  Hazrat Haroon & Hazrat Ishaq (AH)
  3. C.  Hazrat Ismail & Hazrat Ishaq (AH)
  4. D. None
Answer: C
515: Which prophet would not eat food without guest?
  1. A.   Hazrat Nooh (AH)
  2. B.  Hazrat Yaqoob (AH)
  3. C.  Hazrat Muhammad (PBUH)
  4. D.  Hazrat Ibrahim (AH)
Answer: D
516: The eldest daughter of our Holy prophet (SAW) was ______________.
  1. A. Hazrat Ruqayah (RA)
  2. B. Hazrat Zainab (RA)
  3. C. Hazrat Umme Kulsom (RA)
  4. D. Hazrat Fatima (RA)
Answer: B
517: First Azan was called out in_______ A.H.
  1. A. 3 A.H.
  2. B. 2 A.H.
  3. C. 1 A.H.
  4. D. 4 A.H.
Answer: C
518: Who killed Muslema Kazab (Musailamah al Kazzab)?
  1. A. Hazrat Ali (R.A)
  2. B. Hazrat Khalid Bin Waleed (R.A)
  3. C. Wahshi ibn Harb
  4. D. None of these
Answer: C
519: For how many months Hazart Hasan (R.A) remained khalifa?
  1. A. 12
  2. B. 13
  3. C. 14
  4. D. 15
Answer: C
520: Our Holy Prophet Muhammad (SAW) had ___________ brothers & sisters.
  1. A. 1 brother & 1 sister
  2. B. 1 brother & 2 sisters
  3. C. 2 brothers & 1 sister
  4. D. None
Answer: D
521: Jannat al-Baqi( ???????? ???????????????) is a ____________.
  1. A. Mosque
  2. B. Cemetery
  3. C. Heaven name
  4. D. Both A & C
Answer: B
522: __________ city is called “home of hadith”.
  1. A. Makkah
  2. B. Madina
  3. C. Baghdad
  4. D. Basra
Answer: B
523: The first Kalima i.e (Kalima-e-Tayyab) consists of how many dots _____?
  1. A. 0
  2. B. 1
  3. C. 2
  4. D. 3
Answer: A
524: No of Kufars (Non Muslims Forces) in Battle of Badr were _________.
  1. A. 1000
  2. B. 1100
  3. C. 1200
  4. D.1300
Answer: A
525: How many Muslims Martyred in Battle of Badr ?
  1. A. 7
  2. B. 14
  3. C. 21
  4. D. 28
Answer: B
526: _______ Kufars killed in Battle of Badr.
  1. A. 50
  2. B. 70
  3. C. 120
  4. D. 200
Answer: B
527: Which Angel will blow the trumpet (Sur) at the day of Judgment?
  1. A. Hazrat Mika’il
  2. B. Hazrat Israfil
  3. C. Hazrat Jabra’il
  4. D. None
Answer: B
528: How many times the trumpet will be blown by Hazrat Israfil?
  1. A. One
  2. B. Two
  3. C. Three
  4. D. Four
Answer: B
529: There are _________ farz in prayer (????).
  1. A. 11
  2. B. 12
  3. C. 13
  4. D. 14
Answer: C
530: There are _________ farz in wuzoo (???).
  1. A. 3
  2. B. 4
  3. C. 5
  4. D. 6
Answer: B
531: There are _________ farz in Ghusal (???).
  1. A. 3
  2. B. 4
  3. C. 5
  4. D. 6
Answer: A
532: _________ is the best drink mentioned in Holy Qur’an.
  1. A. Honey
  2. B. Milk
  3. C. Water
  4. D. Juice
Answer: B
533: _________ is the best eatable thing mentioned in the Holy Qur’an.
  1. A. Dabino
  2. B. Honey
  3. C. Water melon
  4. D. Milk
Answer: B
534: The most disliked thing by Allah Ta’ala is ____________.
  1. A. Murder
  2. B. Backbiting
  3. C. Marriage
  4. D. Divorce
Answer: D
535: ________ Sura of the Holy Qur’an is called the “mother of Qur’an”.
  1. A. Baqara
  2. B. Fatiha
  3. C. Iklass
  4. D. Yaseen
Answer: B
536: The biggest animal mentioned in the Holy Qur’an is ____________.
  1. A. Fish
  2. B. Whale
  3. C. Elephant
  4. D. Anaconda
Answer: C
537: The smallest animal mentioned in Holy Qur’an is _____________.
  1. A. Ant
  2. B. Mosquito
  3. C. Spider
  4. D. Fly
Answer: B
538: How many Surahs of the Holy Quran start with Bismillahir Rahmaanir Raheem?
  1. A. 112
  2. B. 113
  3. C. 114
  4. D. 115
Answer: B
539: How many Surahs name is only one letter?
  1. A. Two
  2. B. Three
  3. C. Four
  4. D. Five
Answer: B
540: Jannat al-Baqi is located in ________.
  1. A. Makkah
  2. B. Madina
  3. C. Baghdad
  4. D. Palestine
Answer: B
541: In Surah ________, every verse ends with letter ‘Ra’.
  1. A. Buruj
  2. B. Dariq
  3. C. Kausar
  4. D. Shams
Answer: C
542: In Surah __________, every verse ends with letter ‘Dal’.
  1. A. Iqra
  2. B. Ikhlas
  3. C. Falaq
  4. D. Balad
Answer: B
543: Surah ____________ is revealed in respect of Ahle Bayt.
  1. A. Baqarah
  2. B. Luqman
  3. C. Dahr
  4. D. Nisa
Answer: C
544: 27 attributes of Allah, mentioned in __________ Surah.
  1. A. Yaseen
  2. B. Ma’ida
  3. C. Rahman
  4. D. Hadeed
Answer: D
545: How many Surahs of the Holy Quran start with the word ‘Qad’ ?
  1. A. 1
  2. B. 2
  3. C. 3
  4. D. 4
Answer: B
546: In which Sura the law of inheritance mentioned?
  1. A. Nisa
  2. B. Ma’ida
  3. C. Noor
  4. D. Anbiya
Answer: A
547: The story of the worship of cow of Bani Israeel mentioned in Surah ____________.
  1. A. Baqara
  2. B. Taha
  3. C. Qasas
  4. D. Kahfi
Answer: B
548: _________ is the most disliked place by Allah Ta’ala.
  1. A. Home
  2. B. Shop
  3. C. Bazar
  4. D. Mosque
Answer: C
549: Which is the most liked place by Allah Ta’ala?
  1. A. Home
  2. B. Shop
  3. C. Bazar
  4. D. Mosque
Answer: D
550: The first daughter of our Holy prophet (SAW) was ______________.
  1. A. Hazrat Ruqayah (RA)
  2. B. Hazrat Fatima (RA)
  3. C. Hazrat Umme Kulsom (RA)
  4. D. Hazrat Zainab (RA)
Answer: D
551: The second daughter of our Holy prophet (SAW) was ______________.
  1. A. Hazrat Zainab (RA)
  2. B. Hazrat Fatima (RA)
  3. C. Hazrat Umme Kulsom (RA)
  4. D. Hazrat Ruqayah (RA)
Answer: D
552: The third daughter of our Holy prophet (SAW) was ______________.
  1. A. Hazrat Zainab (RA)
  2. B. Hazrat Fatima (RA)
  3. C. Hazrat Umme Kulsom (RA)
  4. D. Hazrat Ruqayah (RA)
Answer: C
553: The fourth daughter of our Holy prophet (SAW) was ______________.
  1. A. Hazrat Zainab (RA)
  2. B. Hazrat Fatima (RA)
  3. C. Hazrat Ruqayah (RA)
  4. D. Hazrat Umme Kulsom (RA)
Answer: B
554: How many Surahs of the Holy Quran start with Al-Hamdulillah?
  1. A. Four
  2. B. Five?
  3. C. Six
  4. D. Seven
Answer: B
555: Islamic calendar is also called _____________.
  1. A. Muslim calendar
  2. B. Hijri calendar
  3. C. Lunar calendar
  4. D. Above all
Answer: D
556: Makkah was also called___________?
  1. A. Ummul Qura
  2. B. Baladul Ameen
  3. C. Bakkah
  4. D. All of these
Answer: D
557: Which is first month of Islamic Calendar?
  1. A. Moharram
  2. B. Rajab
  3. C. Jamadi-ul-Awwal
  4. D. Safar
Answer: A
558: Which is second month of Islamic Calendar?
  1. A. Safar
  2. B. Rajab
  3. C. Rabi-ul-Awwal
  4. D. Rabi-us-Sani
Answer: A
559: Which is third month of Islamic Calendar?
  1. A. Safar
  2. B. Rajab
  3. C. Rabi-ul-Awwal
  4. D. Jamadi-ul-Awwal
Answer: C
560: Which is fourth month of Islamic Calendar?
  1. A. Rabi-us-Sani
  2. B. Rajab
  3. C. Rabi-ul-Awwal
  4. D. Jamadi-us-Sani
Answer: A
561: Which is fifth month of Islamic Calendar?
  1. A. Moharram
  2. B. Rajab
  3. C. Jamadi-ul-Awwal
  4. D. Safar
Answer: C
562: Which is sixth month of Islamic Calendar?
  1. A. Rabi-us-Sani
  2. B. Rajab
  3. C. Rabi-ul-Awwal
  4. D. Jamadi-us-Sani
Answer: D
563: Which is seven month of Islamic Calendar?
  1. A. Jamadi-ul-Awwal
  2. B. Rajab
  3. C. Rabi-ul-Awwal
  4. D. Safar
Answer: B
564: Which is eighth month of Islamic Calendar?
  1. A. Shaban
  2. B. Ramzan
  3. C. Rabi-ul-Awwal
  4. D.Jamadi-us-Sani
Answer: A
565: Which is ninth month of Islamic Calendar?
  1. A. Shawwal
  2. B. Ramzan
  3. C. Rabi-ul-Awwal
  4. D. Safar
Answer: B
566: Which is 10th month of Islamic Calendar?
  1. A. Ramzan
  2. B. Ziqaad
  3. C. Zilhaj
  4. D. Shawwal
Answer: D
567: Which is 11th month of Islamic Calendar?
  1. A. Ziqa’ad
  2. B. Safar
  3. C. Rabi-uI-Awwal
  4. D. Shawwal
Answer: A
568: Which is 12th month of Islamic Calendar?
  1. A. Rabi-us-Sani
  2. B. Rajab
  3. C. Zilhaj
  4. D. Jamadi-us-Sani
Answer: C
569: How many Surahs of the Holy Quran start with word ‘Inna‘ ?
  1. A. Three
  2. B. Four
  3. C. Five
  4. D. Six
Answer: B
570: Which is the best month mentioned in Holy Qur’an?
  1. A. Rajab
  2. B. Sha’ab?n
  3. C. Ramadan?
  4. D. Hajj
Answer: C
571: Which is the best night mentioned in Holy Qur’an?
  1. A. Shab-e-Bara’at
  2. B. Shab-e-Miraj
  3. C. Shab-e-Qadar
  4. D. None of these
Answer: C
572: In how many years Makhi Surahs were revealed?
  1. A. 13
  2. B. 14
  3. C. 15
  4. D. 16
Answer: A
573: In how many years Madani Surahs were revealed?
  1. A. 8
  2. B. 9
  3. C. 10
  4. D. 11
Answer: C
574: In which Surah of the Holy Quran, the regulations for prisoners of war mentioned?
  1. A. Baqara
  2. B. Al- Imran
  3. C. Nisa
  4. D. Insan
Answer: C
575: which words of the Holy Quran are not explained by a common person?
  1. A. Muqte’aat
  2. B. Qamari
  3. C. Shamsi
  4. D. All of them
Answer: A
576: The literal meaning of Soam is ______.
  1. A. To Leave Something
  2. B. To Avoid Something
  3. C. Both (a) & (b)
  4. D. None of these
Answer: C
577: The Wahi was sent in the month of ______.
  1. A. Ramzan
  2. B. Shawal
  3. C. Safar
  4. D. None of These
Answer: A
578: The pre-requisite of fasting is______.
  1. A. Self-discipline
  2. B. Self-control
  3. C. Self-motivation
  4. D. Self-determination
Answer: B
579: Fasting was made obligatory in ______.
  1. A. 7th Shaban, 2 A.H
  2. B. 8th Shaban, 2 A.H
  3. C. 9th Shaban, 2 A.H
  4. D. 10th Shaban,2 A.H
Answer: D
580: ______ is called Shield against sins.
  1. A. Salat
  2. B. Zakat
  3. C. Fasting
  4. D.Hajj
Answer: C
581: ______ is the atonement for breaking the fast.
  1. A. To Feed 50 people
  2. B. To Feed 60 people
  3. C. To Feed 70 people
  4. D. To Feed 80 people
Answer: B
582: Fasting demands total abstinence from ______.
  1. A. Eating
  2. B. Drinking
  3. C. Smoking
  4. D. All of these
Answer: D
583: Fasting is between Rozadar and ______.
  1. A. Prophet
  2. B. Angels
  3. C. Jinns
  4. D. Allah
Answer: D
584: The function of fasting is ______.
  1. A. To Make the Sacrifice of Body and Soul
  2. B. To Provide Comfort to the Society
  3. C. To Help the poor
  4. D. To create peace in the Society
Answer: A
585: Soam is prohibited at the time of ______.
  1. A. Eid-ul-Fitr
  2. B. Eid-ul-Azha
  3. C. Both (a) & (b)
  4. D. None of these
Answer: C
586: What is the meaning of E’tikaf?
  1. A. Seclusion
  2. B. Taharat
  3. C. Purification
  4. D. None of these
Answer: A
587: E’tikaf is ______ in the month of Ramzan.
  1. A. Farz
  2. B. Sunnah
  3. C. wajib
  4. D. None of these
Answer: B
588: ______ is the month of purity.
  1. A. Zil-Hajj
  2. B. Shawal
  3. C. Ramazan
  4. D. None of these
Answer: C
589: What does Taraweeh means?
  1. A. To Stand
  2. B. To sit
  3. C. To walk
  4. D. None of these
Answer: A
590: ______ is the most important night in the month of Ramzan.
  1. A. Shab-e-Qadar
  2. B. Shab-e-Bara’at
  3. C. Shab-e-Miraj
  4. D. None of these
Answer: A
591: The first Ashra of Ramazan is called ______.
  1. A. Ashra-e-Najat-e-Naar-e-Jahannum
  2. B. Ashra-e-Maghfirat
  3. C. Ashra-e-Rehmat
  4. D. All of these
Answer: C
592: The second Ashra of Ramazan is called ?
  1. A. Ashra-e-Maghfirat
  2. B. Ashra-e-Rehmat
  3. C. Ashra-e-Najat-e-Naar-e-Jahannum
  4. D. All of these
Answer: A
593: The third Ashra of Ramazan is called ?
  1. A. Ashra-e-Najat-e-Naar-e-Jahannum
  2. B. Ashra-e-Rehmat
  3. C. Ashra-e-Maghfirat
  4. D. None of these
Answer: A
594: Which Ayat of Surah Al-Baqarah describes the obligation of soam?
  1. A. 80
  2. B. 81
  3. C. 82
  4. D. 83
Answer: D
595: When the month of Ramazan comes, the doors of the Heaven are opened and the doors of hell are closed.”It is______.
  1. A. Hadith
  2. B. Quranic Ayat
  3. C. Both (a) & (b)
  4. D. None of these
Answer: A
596: How many types of fast a Muslim keeps?
  1. A. 1
  2. B. 2
  3. C. 3
  4. D. 4
Answer: C
597: ______ days are prohibited for fasting throughout the Year.
  1. A.1
  2. B.3
  3. C.4
  4. D.5
Answer: D
598: Which night is better than thousand nights?
  1. A. Lailat-ul-Bara’at
  2. B. Lailat-ul-Qadar
  3. C. Lailat-ul-Miraj
  4. D. None of these
Answer: B
599: How many fasts Hazrat Isa (AS) Kept in desert and advised his followers to follow it?
  1. A. 10
  2. B. 20
  3. C. 30
  4. D. 40
Answer: D
600: Who was the first Caliph?
  1. A. Hazrat Umar(R.A.)
  2. B. Hazrat Ali(R.A.)
  3. C. Hazrat Usman(R.A.)
  4. D. Hazrat Abu Bakar(R.A.)
Answer: D
601: Who was the second Caliph?
  1. A. Hazrat Ali(R.A.)
  2. B. Hazrat Umar(R.A.)
  3. C. Hazrat Usman(R.A.)
  4. D. Hazrat Abu Bakar(R.A.)
Answer: B
602: Who was the Third Caliph?
  1. A. Hazrat Umar(R.A.)
  2. B. Hazrat Ali(R.A.)
  3. C. Hazrat Usman(R.A.)
  4. D. Hazrat Abu Bakar(R.A.)
Answer: C
603: Who was the fourth Caliph?
  1. A. Hazrat Umar(R.A.)
  2. B. Hazrat Ali(R.A.)
  3. C. Hazrat Usman(R.A.)
  4. D. Hazrat Abu Bakar(R.A.)
Answer: B
604: __________ month is known as Sayeed us Shahoor.
  1. A. Rajab
  2. B. Sha’ban
  3. C. Ramazan
  4. D. Zil-Haj
Answer: C
605: The kaffarah for breaking fast is to keep ______ fast for continuous days.
  1. A. 30
  2. B. 40
  3. C. 50
  4. D. 60
Answer: D
606: Which Sura is considered as 1/3 of the Holy Qur’an?
  1. A. Al-Ikhlas
  2. B. Falaq
  3. C. Nass.
  4. D. Fatiha
Answer: A
607: Which Surah is considered as 1/4 of the Holy Qur’an?
  1. A. Kafiron
  2. B. Al-Ikhlas
  3. C. Falaq
  4. D. Nass
Answer: A
608: Which Surah of the Holy Quran was revealed twice?
  1. A. Ikhlaas
  2. B. Fatiha
  3. C. Nooh
  4. D. Tauba
Answer: B
609: Who was the first son of Hazrat Muhammad (SAW)?
  1. A. Hazrat Ibrahim
  2. B. Hazrat Al-Qasim
  3. C. Hazrat Abdullah
  4. D. Hazrat Abdurrehman
Answer: B
610: Who was the second son of Hazrat Muhammad (SAW)?
  1. A. Hazrat Abdullah
  2. B. Hazrat Al-Qasim
  3. C. Hazrat Ibrahim
  4. D. Hazrat Abdurrehman
Answer: A
611: Who was the third son of Hazrat Muhammad (SAW)?
  1. A. Hazrat Abdullah
  2. B. Hazrat Al-Qasim
  3. C. Hazrat Ibrahim
  4. D. Hazrat Abdurrehman
Answer: C
612: How many sons Hazrat Muhammad (SAW) had with Hazrat Khadija (RA)?
  1. A. 1
  2. B. 2
  3. C. 3
  4. D. 4
Answer: B
613: Hazrat Ibrahim was the son of Hazrat Muhammad (SAW) and _________________.
  1. A. Zaynab bint Khuzayma
  2. B. Rayhana bint Zayd
  3. C. Aisha Abi Bakr
  4. D. Maria al-Qibtiyya
Answer: D
614: Hazrat Qasim was the son of Hazrat Muhammad (SAW) and _________________.
  1. A. Zaynab bint Khuzayma
  2. B. Rayhana bint Zayd
  3. C. Hazrat Khadija
  4. D. Maria al-Qibtiyya
Answer: C
615: Hazrat Abdullah was the son of Hazrat Muhammad (SAW) and ____________.
  1. A. Zaynab bint Khuzayma
  2. B. Rayhana bint Zayd
  3. C. Maria al-Qibtiyya
  4. D. Hazrat Khadija
Answer: D
616: Who was the eldest son of Hazrat Muhammad (SAW)?
  1. A. Hazrat Abdullah
  2. B. Hazrat Qasim
  3. C. Hazrat Ibrahim
  4. D. Hazrat Abdurrehman
Answer: B
617: Who was the youngest son of Hazrat Muhammad (SAW)?
  1. A. Hazrat Abdullah
  2. B. Hazrat Qasim
  3. C. Hazrat Ibrahim
  4. D. Hazrat Abdurrehman
Answer: C
618: Which son of Hazrat Muhammad (SAW) reached adulthood?
  1. A. Hazrat Ibrahim
  2. B. Hazrat Qasim
  3. C. Hazrat Abdullah
  4. D. None of these
Answer: D
619: Hazrat Qasim and Hazrat Abdullah sons of Hazrat Muhammad (SAW) are burried in _______________.
  1. A. Maqbara Shabeka
  2. B. Jannat ul Baki
  3. C. Jannat al-Mu’alla
  4. D. Al adl Cemetery
Answer: C
620: Hazrat Ibrahim son of Hazrat Muhammad (SAW) is burried in _______________.
  1. A. Maqbara Shabeka
  2. B. Jannat ul Baki
  3. C. Jannat al-Mu’alla
  4. D. Al adl Cemetery
Answer: B
621: How many sons Hazrat Muhammad (SAW) had with Hazrat Maria al-qibtiya (RA)?
  1. A. 1
  2. B. 2
  3. C. 3
  4. D. 4
Answer: A
622: Hazrat bibi Ruqayyah (R.A) was the daughter of Hazrat Muhammad (SAW) and _________________?
  1. A. Zaynab bint Khuzayma
  2. B. Rayhana bint Zayd
  3. C. Khadija bint Khuwaylid
  4. D. Maria al-Qibtiyya
Answer: C
623: Hazrat Muhammad (SAW) had ______ wives.
  1. A. 10
  2. B. 11
  3. C. 12
  4. D. 13
Answer: C
624: First Wife of Hazrat Muhammad (SAW) was _______.
  1. A. Hazrat Ayesha (RA)
  2. B. Hazrat Sauda (RA)
  3. C. Hazrat Khadeja (RA)
  4. D. Hazrat Hafsa (RA)
Answer: C
625: Second Wife of Hazrat Muhammad (SAW) was _______.
  1. A. Hazrat Ayesha (RA)
  2. B. Hazrat Sauda (RA)
  3. C. Hazrat Khadeja (RA)
  4. D. Hazrat Hafsa (RA)
Answer: B
626: Third Wife of Hazrat Muhammad (SAW) was _______.
  1. A. Hazrat Ayesha (RA)
  2. B. Hazrat Sauda (RA)
  3. C. Hazrat Khadeja (RA)
  4. D. Hazrat Hafsa (RA)
Answer: A
627: Fourth Wife of Hazrat Muhammad (SAW) was _______.
  1. A. Hazrat Ayesha (RA)
  2. B. Hazrat Sauda (RA)
  3. C. Hazrat Khadeja (RA)
  4. D. Hazrat Hafsa (RA)
Answer: D
628: Fifth wife of Hazrat Muhammad (SAW) was _______.
  1. A. Hazrat Salma (RA)
  2. B. Hazrat Sauda (RA)
  3. C. Hazrat Zainab binte Khazeema(RA)
  4. D. Hazrat Hafsa (RA)
Answer: C
629: Sixth Wife of Hazrat Muhammad (SAW) was _______.
  1. A. Hazrat Salmah (RA)
  2. B. Hazrat Sauda (RA)
  3. C. Hazrat Zainab binte Khazeema(RA)
  4. D. Hazrat Hafsa (RA)
Answer: A
630: Seventh wife of Hazrat Muhammad (SAW) was _______.
  1. A. Hazrat Salma (RA)
  2. B. Hazrat Zainab binte Hajash (RA)
  3. C. Hazrat Zainab binte Khazeema(RA)
  4. D. Hazrat Hafsa (RA)
Answer: B
631: Eighth wife of Hazrat Muhammad (SAW) was _______.
  1. A. Hazrat Memona (RA)
  2. B. Hazrat Safia (RA)
  3. C. Hazrat Zainab binte Khazeema(RA)
  4. D. Hazrat Umeh Habiba (RA)
Answer: D
632: Ninth wife of Hazrat Muhammad (SAW) was _______.
  1. A. Hazrat Memona (RA)
  2. B. Hazrat Safiya (RA)
  3. C. Hazrat Zainab binte Khazeema(RA)
  4. D. Hazrat Umeh Habiba (RA)
Answer: B
633: Tenth wife of Hazrat Muhammad (SAW) was _______.
  1. A. Hazrat Memona (RA)
  2. B. Hazrat Safiya (RA)
  3. C. Hazrat Zainab binte Khazeema(RA)
  4. D. Hazrat Umeh Habiba (RA)
Answer: A
634: Eleventh wife of Hazrat Muhammad (SAW) was _______.
  1. A. Hazrat Memona (RA)
  2. B. Hazrat Safiya (RA)
  3. C. Hazrat Maria Kibtiah (RA)
  4. D. Hazrat Javeriah (RA)
Answer: C
635: Twelve wife of Hazrat Muhammad (SAW) was _______.
  1. A. Hazrat Memona (RA)
  2. B. Hazrat Safiya (RA)
  3. C. Hazrat Maria Kibtiah (RA)
  4. D. Hazrat Javeriah (RA)
Answer: D
636: ____________is the person who starts prayer with Immam?
  1. A. Madurak
  2. B. Musbaq
  3. C. Munfarid
  4. D. None of these
Answer: A
637: __________is the person who comes after one rakat.
  1. A. Madurak
  2. B. Musbaq
  3. C. Munfarid
  4. D. None of these
Answer: B
638: ___________is the person who performs prayer alone.
  1. A. Madurak
  2. B. Musbaq
  3. C. Munfarid
  4. D. None of these
Answer: C
639: In which mosque(Masjid) seventy thousand prophets have offered prayers?
  1. A. Masjid-e-Quba
  2. B. Masjid-e-qiblatain
  3. C. Masjid-e-Kheef
  4. D. Masjid-e-Bilal
Answer: C
640: Which Sura is the name of one Holy war?
  1. A. Room
  2. B. Ahzab
  3. C. Fathi
  4. D. Nasr
Answer: B
641: Which Sura is the name of one metal?
  1. A. Ra’ad
  2. B. Hadeed
  3. C. Ahzab
  4. D. HUD
Answer: B
642: How many times Bismillahir Rahmaanir Raheem is repeated in the Holy Quran?
  1. A. 116
  2. B. 115
  3. C. 114
  4. D. 113
Answer: C
643: Which Sura is called the heart of Holy Qur’an?
  1. A. Iklas
  2. B. Yaseen
  3. C. Fatiha
  4. D. Mulk
Answer: B
644: In which Surah of the Holy Quran the name of Allah repeated only five times?
  1. A. An’am
  2. B. Hajj
  3. C. Maryam
  4. D. Mu’meen
Answer: B
645: In which Surah of the Holy Quran the backbiter condemned?
  1. A. Munafiqun
  2. B. Humaza
  3. C. Nuhu
  4. D. Zalzala
Answer: B
646: In what surah the first verse(ayat) in the holy Qur’an revealed?
  1. A. Fatiha
  2. B. Muzammil
  3. C. Mudassir
  4. D. Iqra’a
Answer: D
647: Which Surah is from the name of tribe of Holy Prophet?
  1. A. Lahab
  2. B. Quraish
  3. C. Hashim
  4. D. Sab’i
Answer: B
648: In how many surahs of the Holy Quran, name of Hazrat Ibrahim (AH) mentioned?
  1. A.  23
  2. B.  24
  3. C.  25
  4. D.  26
Answer: C
649: Hazrat Hud (AH) name mentioned in the Holy Quran ____ times.
  1. A.  7
  2. B.  8
  3. C.  9
  4. D.  10
Answer: A
650: Hazrat Adam (AH) name mentioned in the Holy Quran ____ times.
  1. A.  23
  2. B. 25
  3. C. 27
  4. D. 29
Answer: B
651: Kalima Tayyaba, salat, Zakat, Hajj and soam are the fundamental______of Islam?
  1. A. Beliefs
  2. B. Faiths
  3. C. Pillars
  4. D. Corners
Answer: C
652: What is the most important event of Sixth Hijrah?
  1. A. The prohibition of wine
  2. B. The treaty of Huddaibiah
  3. C. The battle of Ahzab
  4. D. The meesaq-e-madina
Answer: B
653: Which Surah is the name of one Holy war?
  1. A. Room
  2. B. Ahzab
  3. C. Fathi
  4. D. Nasr
Answer: B
654: Which Surah of the Holy Quran deals with the laws of marriage?
  1. A. Dalaq
  2. B. Mujadala
  3. C. Nisa
  4. D. Mumtahina
Answer: C
655: Which prophet mentioned first in the Holy Quran?
  1. A. Hazrat Ibrahim (AS)
  2. B. Hazrat Adam (AS)
  3. C. Hazrat Nooh (AS)
  4. D. Hazrat Muhammad (SAW)
Answer: B
656: In which Surah Hijrat of the Holy Prophet (SAW) mentioned?
  1. A. A’araf
  2. B. HUD
  3. C. Nuhu
  4. D. Anfal
Answer: D
657: What is name of 11th Para of Holy Qur’an?
  1. A. Yatazeroon
  2. B. Wa Mamin Da’abat
  3. C. Wa Ma Ubrioo
  4. D. Rubama
Answer: A
658: Laylatul Qadr is better than___________?
  1. A. 1 thousand days
  2. 2. 1 thousand hours
  3. C. 1 thousand months
  4. D. 1 thousand years
Answer: C
659: What is name of 13th Para of Holy Qur’an?
  1. A. Yatazeroon
  2. B. Wa Mamin Da’abat
  3. C. Wa Ma Ubrioo
  4. D. Rubama
Answer: C
660: What is name of 12th Para of Holy Qur’an?
  1. A. Yatazeroon
  2. B. Wa Mamin Da’abat
  3. C. Wa Ma Ubrioo
  4. D. Rubama
Answer: B
661: What is name of 14th Para of Holy Qur’an?
  1. A. Yatazeroon
  2. B. Wa Mamin Da’abat
  3. C. Wa Ma Ubrioo
  4. D. Rubama
Answer: D
662: What is name of 15th Para of Holy Qur’an?
  1. A. Subhanallazi
  2. B. Qal Alam
  3. C. Aqtarabo
  4. D. Qadd Aflaha
Answer: A
663: What is name of 16th Para of Holy Qur’an?
  1. A. Subhanallazi
  2. B. Qal Alam
  3. C. Aqtarabo
  4. D. Qadd Aflaha
Answer: B
664: What is name of 17th Para of Holy Qur’an?
  1. A. Subhanallazi
  2. B. Qal Alam
  3. C. Aqtarabo
  4. D. Qadd Aflaha
Answer: C
665: What is name of 18th Para of Holy Qur’an?
  1. A. Subhanallazi
  2. B. Qal Alam
  3. C. Aqtarabo
  4. D. Qadd Aflaha
Answer: D
666: What is name of 19th Para of Holy Qur’an?
  1. A. Wa Qalallazina
  2. B. A’man Khalaq
  3. C. Utlu Ma Oohi
  4. D. Wa Manyaqnut
Answer: A
667: What is name of 20th Para of Holy Qur’an?
  1. A. Wa Qalallazina
  2. B. A’man Khalaq
  3. C. Utlu Ma Oohi
  4. D. Wa Manyaqnut
Answer: B
668: In which Surah the creation of human beings mentioned?
  1. A. Hajj
  2. B. Hijr
  3. C. Hadid
  4. D. Humaza
Answer: B
669: In which Surah of the Holy Quran the letter ‘Fa’ did not appear?
  1. A. Al-Imaran
  2. B. Baqara
  3. C. fatiha
  4. D. Nass
Answer: C
670: Makkhi Surahs were revealed in how many years?
  1. A. 13
  2. B. 14
  3. C. 15
  4. D. 16
Answer: A
671: Which Sura is called ‘Aroos-ul-Qur’an (the Bride of the Qur’an)?
  1. A. Fatiha
  2. B. Yaseen
  3. C. Jinn
  4. D. Rahman
Answer: D
672: Madani Surahs were revealed in how many years?
  1. A. 8
  2. B. 9
  3. C. 10
  4. D. 11
Answer: C
673: Name The First Female False Prophetess?
  1. A. Hinza
  2. B. Hiba
  3. C. Sajah
  4. D. None of them
Answer: C
674: First Ashra (First ten days of Ramadan) is known as?
  1. A. Days of Mercy
  2. B. Days of Forgiveness
  3. C. Days to seek refuge from Hellfire
  4. D. None of these
Answer: A
675: Second Ashra (second ten days of Ramadan) is known as?
  1. A. Days of Mercy
  2. B. Days of Forgiveness
  3. C. Days to seek refuge from Hellfire
  4. D. None of these
Answer: B
676: Third Ashra (last days of Ramadan) is known as__________?
  1. A. Days of Mercy
  2. B. Days of Forgiveness
  3. C. Days to seek refuge from Hellfire
  4. D. None of these
Answer: C
677: What does Eid-ul-Fitr mean?
  1. A.Commemorating the prophet (SAW) birth
  2. B. Making special prayer
  3. C. Breaking fast
  4. D. None of these
Answer: C
678: The Holy Qur’an was releaved from?
  1. A. 607-630 AD
  2. B. 610-632 AD
  3. C. 608-633 AD
  4. D. 609-632 AD
Answer: D
679: The portion of the wall of Ka’ba which is between its door and Kajre Aswad is called__________?
  1. A. Al multazim
  2. B. Hateem
  3. C. Haram
  4. D. Safar
Answer: A
680: Our Holy Prophet (SAW) broke fast (Aftari) with _______?
  1. A. Dates
  2. B. Water
  3. C. Milk
  4. D. All of these
Answer: D
681: Which was the favorite month of Hazrat Muhammad (SAW)?
  1. A. Ramadan
  2. B. Rajab
  3. C. Sha’ban
  4. D. Safar
Answer: C
682: What was the age of Hazrat Aisha (R.A) when Hazrat Muhammad (SAW) died?
  1. A. 17 years
  2. B. 18 years
  3. C. 19 years
  4. D. 20 years
Answer: B
683: Who was the first child born after migration (hijrat)?
  1. A. Abdul bin Qasim (R.A)
  2. B. Abdul bin Zubair (R.A)
  3. C. Abu Salma (R.A)
  4. D. Abu Zainab (R.A)
Answer: B
684: How many surahs of the Holy Quran starts with broken letters (???? ??????)?
  1. A. 5
  2. B. 6
  3. C. 7
  4. D. 8
Answer: A
685: In which month Allah forgives 10 lakh muslims every day at the time of Aftari?
  1. A. Sha’ban
  2. B. Rajab
  3. C. Safar
  4. D. Ramadan
Answer: D
686: Allah forgives _____ muslims every day at the time of aftari in Ramadan?
  1. A. 4 lakh
  2. B. 6 lakh
  3. C. 8 lakh
  4. D. 10 lakh
Answer: D
687: In Ramadan, Nafal prayer is equal to ______?
  1. A. Sunnat prayer
  2. B. Farz prayer
  3. C. Wajib Prayer
  4. D. None of these
Answer: B
688: In Ramadan, Farz prayer is equal to ______?
  1. A. 70 Sunnat prayer
  2. B. 70 Farz prayer
  3. C. 70 Wajib Prayer
  4. D. 70 Nafal Prayer
Answer: B
689: In which Islamic month Nafal prayer is equal to Farz prayer?
  1. A. Sha’ban
  2. B. Rajab
  3. C. Safar
  4. D. Ramadan
Answer: D
690: In which Islamic month Farz prayer is equal to 70 Farz prayer?
  1. A. Sha’ban
  2. B. Rajab
  3. C. Safar
  4. D. Ramadan
Answer: D
691: How many units (rakat) taraveh are offered in Ramadan?
  1. A. 12
  2. B. 8
  3. C. 16
  4. D. 20
Answer: D
692: How many Arkan Roza has?
  1. A. 2
  2. B. 3
  3. C. 4
  4. D. 5
Answer: B
693: Number of angels of hell are ______?
  1. A. 17
  2. B. 19
  3. C. 21
  4. D. 23
Answer: C
694: Who is the gate-keeper of hell?
  1. A. Rizwan
  2. B. Malik
  3. C. Sabeel
  4. D. Tahir
Answer: B
695: What was the real name of Imame Shafi (RA)?
  1. A. Muhammad bin Usman
  2. B. Muhammad bin Shafee
  3. C. Muhammad bin Idrees
  4. D. Muhammad bin Suleman
Answer: C
696: Which letter has mostly used after alif (???) in the Holy Quran?
  1. A. Baa
  2. B. Seen
  3. C. Noon
  4. D. Taa
Answer: C
697: How many surahs of the Holy Quran start with the word Ha-meem (???)?
  1. A. 2
  2. B. 3
  3. C. 4
  4. D. 7
Answer: D
698: How many surahs of the Holy Quran start with the word Alif-laam-Raa (???)?
  1. A. 1
  2. B. 2
  3. C. 3
  4. D. 5
Answer: D
699: How many surahs of the Holy Quran start with the word Sab-baha (???????)?
  1. A. 1
  2. B. 2
  3. C. 3
  4. D. 4
Answer: C
700: _________ was the first person to offer Namaz amongst the Ummah of the Prophet (SA W).
  1. A. Hazrat Ali (RA)
  2. B. Hazrat Abu Bakar (RA)
  3. C. Hazrat Khadija (RA)
  4. D. Hazrat Ayesha (RA)
Answer: C
701: _____________ Umm-ul-Momineen received salutation from Allah.
  1. A. Hazrat Ayesha (RA)
  2. B. Hazrat Khadija (RA)
  3. C. Hazrat Maria Qibtiya (RA)
  4. D. Hazrat Safia (RA)
Answer: B
702: ___________ was the only Ummul Momineen who was not buried in Jannatul Baqi.
  1. A. Hazrat Ayesha (RA)
  2. B. Hazrat Safia (RA)
  3. C. Hazrat Maria Qibtiya (RA)
  4. D. Hazrat Khadija (RA)
Answer: D
703: What was the age of Hazrat Khadija (RA) when married to Hazrat Muhammad (SAW)?
  1. A. 25
  2. B. 30
  3. C. 35
  4. D. 40
Answer: D
704: Hazrat Khadija (RA) was _______ years older than Hazrat Muhammad (SAW).
  1. A. 5
  2. B. 9
  3. C. 13
  4. D. 15
Answer: D
705: ____________ died on the tenth of Ramadan 10 Nabvi.
  1. A. Hazrat Salma (RA)
  2. B. Hazrat Khadija (RA)
  3. C. Hazrat Memona (RA)
  4. D. Hazrat Safia (RA)
Answer: B
706: _____________ was buried at Jannat-e-Moalla in Macca.
  1. A. Hazrat Ayesha (RA)
  2. B. Hazrat Khadija (RA)
  3. C. Hazrat Maria Qibtiya (RA)
  4. D. Hazrat Safia (RA)
Answer: B
707: Hazrat Khadija (RA) belonged to the tribe of __________.
  1. A. Banu Hashim
  2. B. Banu Khazeema
  3. C. Banu Asad
  4. D. Banu Atiyah
Answer: C
708: Which Umm-ul-Momineen died first?
  1. A. Hazrat Ruqia (RA)
  2. B. Hazrat Khadija (RA)
  3. C. Hazrat Salma (RA)
  4. D. Hazrat Safia (RA)
Answer: B
709: Prophet (SAW) not offered funeral prayer of _________ due to Allah‘s will.
  1. A. Hazrat Ruqia (RA)
  2. B. Hazrat Khadija (RA)
  3. C. Hazrat Maria Qibtiya (RA)
  4. D. Hazrat Safia (RA)
Answer: B
710: Hazrat Khadija (R.A) bore all the children of Prophet Muhammad (PBUH) except?
  1. A. Ibrahim (R.A)
  2. B. Abdullah (R.A)
  3. C. Hazrat Fatima (R.A)
  4. D. Hazrat Ruqaiyah (R.A)
Answer: A
711: How many daughters Hazrat Khadija (RA) had with Hazrat Muhammad (SAW)?
  1. A. Two
  2. B. Three
  3. C. One
  4. D. Four
Answer: D
712: Hazrat Khadija (RA) was the ________ person to convert to Islam.
  1. A. First
  2. B. Second
  3. C. Third
  4. D. Fourth
Answer: A
713: What was the name of Hazrat Khadija (RA) father?
  1. A. Awwam bint khuwaylid
  2. B. Zubair ibn al-awam
  3. C. Asad ibne abd-ul- Uzza
  4. D. Khuwaylid ibn Asad
Answer: D
714: Hazrat Khadija (RA) was the ________ wife of Hazrat Muhammad (SAW).
  1. A. First
  2. B. Second
  3. C. Third
  4. D. Fourth
Answer: A
715: How many sons Hazrat Khadija (RA) had with Hazrat Muhammad (SAW)?
  1. A. Two
  2. B. Three
  3. C. One
  4. D. Four
Answer: A
716: Who did Hazrat Khadija (RA) sent to ask Hazrat Muhammad (SAW) about marrying her?
  1. A. Father
  2. B. Mother
  3. C. Brother
  4. D. Friend
Answer: D
717: What was the name of Hazrat Khadija (RA) mother?
  1. A. Fatima bint za’idah
  2. B. Umm kulthum
  3. C. Ruqiya bint Nawfal
  4. D. Zainab bint Hashim
Answer: A
718: Hazrat Khadija (RA) remained married monogamously with Hazrat Muhammad (SAW) for __________ years.
  1. A. 20
  2. B. 23
  3. C. 25
  4. D. 28
Answer: C
719: Hazrat Khadija (RA) passed away when she was _________ and Prophet Muhammad (SAW) was ________ years old?
  1. A. 58 – 43
  2. B. 60 – 45
  3. C. 63 – 48
  4. D. 65 – 50
Answer: D
720: Hazrat Khadija (RA) married _______ time in life.
  1. A. Two
  2. B. Three
  3. C. One
  4. D. Four
Answer: B
721: Hazrat Khadija (RA) is commonly regarded by Muslims as the ____________.
  1. A. Mother of the Universe
  2. B. Mother of all Females
  3. C. Mother of the Muslims
  4. D. None
Answer: C
722: Hazrat Khadija (RA) died in ?
  1. A. 618 A.D
  2. B. 619 A.D
  3. C. 620 A.D
  4. D. 621 A.D
Answer: B
723: Who are exempt from Ramadan’s fasting?
  1. A. Sickness
  2. B. Travelling
  3. C. Pregnancy and breastfeeding
  4. D. All of these
Answer: D
724: Where is the grave of Hazrat Ayuob (AS)?
  1. A. Syria
  2. B. Lebanon
  3. C. Amman
  4. D. Jordan
Answer: C
725: Where is the grave of Hazrat Yaqub (AS)?
  1. A. Syria
  2. B. Lebanon
  3. C. Saudi Arabia
  4. D. Palestine
Answer: D
726: Where is the grave of Hazrat Suleh (A.S)?
  1. A. Syria
  2. B. Lebanon
  3. C. Saudi Arabia
  4. D. Jordan
Answer: B
727: Where is the grave of Hazrat Loot (A.S)?
  1. A. Syria
  2. B. Lebanon
  3. C. Saudi Arabia
  4. D. Iraq
Answer: D
728: Where is the grave of Hazrat Ishaq (A.S)?
  1. A. Syria
  2. B. Lebanon
  3. C. Saudi Arabia
  4. D. Palestine
Answer: D
729: Where is the grave of Hazrat Nooh (A.S)?
  1. A. Syria
  2. B. Lebanon
  3. C. Saudi Arabia
  4. D. Jordan
Answer: D
730: Where is the grave of Hazrat Dawood (A.S)?
  1. A. Syria
  2. B. Lebanon
  3. C. Israel
  4. D. Jordan
Answer: C
731: Where is the grave of Hazrat Haroon (A.S)?
  1. A. Syria
  2. B. Lebanon
  3. C. Saudi Arabia
  4. D. Jordan
Answer: D
732: Where is the grave of Hazrat Shoaib (A.S)?
  1. A. Syria
  2. B. Lebanon
  3. C. Saudi Arabia
  4. D. Jordan
Answer: D
733: Where is the grave of Hazrat Zikriya (A.S)?
  1. A. Syria
  2. B. Lebanon
  3. C. Saudi Arabia
  4. D. Jordan
Answer: A
734: Where is the grave of Hazrat Yahya (A.S)?
  1. A. Syria
  2. B. Lebanon
  3. C. Saudi Arabia
  4. D. Jordan
Answer: A
735: Where is the grave of Hazrat Yousaf (A.S)?
  1. A. Syria
  2. B. Lebanon
  3. C. Saudi Arabia
  4. D. Palestine
Answer: D
736: Where is the grave of Hazrat Ismail (A.S)?
  1. A. Syria
  2. B. Lebanon
  3. C. Saudi Arabia
  4. D. Jordan
Answer: C
737: Where is the grave of Hazrat Ibraheem (A.S)?
  1. A. Syria
  2. B. Lebanon
  3. C. Israel
  4. D. Jordan
Answer: C
738: Where is the grave of Hazrat Mussa (A.S)?
  1. A. Syria
  2. B. Lebanon
  3. C. Israel
  4. D. Jordan
Answer: C
739: Where is the grave of Hazrat Adam (A.S)?
  1. A. Syria
  2. B. Sri Lanka
  3. C. Saudi Arabia
  4. D. Jordan
Answer: B
740: Where is the grave of Hazrat Muhammad (SAW)?
  1. A. Syria
  2. B. Lebanon
  3. C. Saudi Arabia
  4. D. Jordan
Answer: C
741: Surah Tauba the only Surah Which does not start with Bismillah is in Which Parah?
  1. A. 9 & 10
  2. B. 8 & 9
  3. C. 10 & 11
  4. D. 11 & 12
Answer: C
742: In how many days Allah created the heavens and the earth?
  1. A.  four
  2. B.  five
  3. C.  six
  4. D.  seven
Answer: C
743: A male is coffined / wrapped in _______ dressed sheets.
  1. A. 1
  2. B. 2
  3. C. 3
  4. D. 4
Answer: C
744: A Muslim female is coffined / wrapped in _______ dressed sheets.
  1. A. 3
  2. B. 5
  3. C. 6
  4. D. 8
Answer: B
745: The number of famous Islamic months are?
  1. A. four
  2. B. six
  3. C. seven
  4. D. two
Answer: A
746: Hajjaj bin Yousuf was the governor of ________?
  1. A. Palestine
  2. B. Iran
  3. C. Iraq
  4. D. Maldives
Answer: C
747: Hajjaj bin Yousuf was ________?
  1. A. Ummayyad
  2. B. Abbasid
  3. C. Ottoman
  4. D. Thaqafi
Answer: D
748: The last bow (sajda) of the Holy Qur’an is in which Surah?
  1. A. Surah Quraish
  2. B. Surah Insiqaq
  3. C. Surah Nooh
  4. D. Surah Alaq
Answer: D
749: What was the age of Hazrat Abdul Muttalib?
  1. A. 96 years
  2. B. 95 years
  3. C. 94 years
  4. D. 93 years
Answer: C
750: When Hazrat Abdul Muttalib died?
  1. A. 578 A.D
  2. B. 580 A.D
  3. C. 582 A.D
  4. D. 584 A.D
Answer: A
751: Where is Hazrat Abdul Muttalib burried?
  1. A. Madina
  2. B. Makkah
  3. C. Baghdad
  4. D. Palestine
Answer: B
752: The Ghazwa _____ was fought against Bani Salba and Bani Muharba.
  1. A. Badr
  2. B. Ohad
  3. C. Mota
  4. D. Ghatfan
Answer: D
753: Which days are called Ayam-e-Tashreeq?
  1. A. 11, 12 and 13 Zil Haj
  2. B. 9, 10 and 11 Muharram
  3. C. 27, 28 and 29 Ramadan
  4. D. 15, 16 and 17 Sha’ban
Answer: A
754: The first revealed book was_____________?
  1. A. Injeel
  2. B. Zaboor
  3. C. Taurat
  4. D. Quran
Answer: C
755: The flesh of the slaughtered animals is divided into three portions. One third is for one’s own self. Another third for the poor and the needy and the last third is for__________?
  1. A. Imam Sahib
  2. B. Non-Muslims
  3. C. Relatives
  4. D. None of these
Answer: C
756: Animals are routinely sacrificed on Eid ul Adha in memory of the sacrifice of_________?
  1. A. Prophet Adam (A.S)
  2. B. Prophet Abraham (A.S) and Prophet Ishmael (A.S)
  3. C. Prophet Muhammad (PBUH)
  4. D. None of these
Answer: B
757: When ‘Eid ul Adha’ is Celebrated?
  1. A. First day of the last month of the Islamic Lunar Calendar [Zil Hajj]
  2. B. Tenth day of the last month of the Islamic Lunar Calendar [Zil Hajj]
  3. C. At the end of the month of Ramadhan
  4. D. None of these
Answer: B
758: What does ‘Eid ul Adha’ mean?
  1. A. Festival of Peace
  2. B. Festival of Sacrifice
  3. C. Festival of Sheep and Cattle
  4. D. None of these
Answer: B
759: What is name of 21st Para of Holy Quran?
  1. A. Wa Qalallazina (??????? ?????????)
  2. B. A’man Khalaq (??????? ??????)
  3. C. Utlu Ma Oohi (????? ??? ???????)
  4. D. Wa Manyaqnut (?????? ????????)
Answer: C
760: What is name of 22nd Para of Holy Quran?
  1. A. Wa Qalallazina (??????? ?????????)
  2. B. A’man Khalaq (??????? ??????)
  3. C. Utlu Ma Oohi (????? ??? ???????)
  4. D. Wa Manyaqnut (?????? ????????)
Answer: D
761: Hazrat Adam (A.S) met with Holy Prophet (SAW) on the ________ heaven?
  1. A. 1st
  2. B. 2nd
  3. C. 3rd
  4. D. 4th
Answer: A
762: Hazrat Isa (A.S) met with Holy Prophet (SAW) on the ________ heaven?
  1. A. 1st
  2. B. 2nd
  3. C. 3rd
  4. D. 4th
Answer: B
763: Hazrat Yahya (A.S) met with Holy Prophet (SAW) on the ________ heaven?
  1. A. 1st
  2. B. 2nd
  3. C. 3rd
  4. D. 4th
Answer: B
764: Hazrat Yaqub (A.S) met with Holy Prophet (SAW) on the ________ heaven?
  1. A. 1st
  2. B. 2nd
  3. C. 3rd
  4. D. 4th
Answer: C
765: Hazrat Idrees (A.S) met with Holy Prophet (SAW) on the ________ heaven?
  1. A. 1st
  2. B. 2nd
  3. C. 3rd
  4. D. 4th
Answer: D
766: Hazrat Haroon (A.S) met with Holy Prophet (SAW) on the ________ heaven?
  1. A. 1st
  2. B. 2nd
  3. C. 3rd
  4. D. 5th
Answer: D
767: Hazrat Musa (A.S) met with Holy Prophet (SAW) on the ________ heaven?
  1. A. 5th
  2. B. 6th
  3. C. 3rd
  4. D. 4th
Answer: B
768: Hazrat Ibraheem (A.S) met with Holy Prophet (SAW) on the ________ heaven?
  1. A. 5th
  2. B. 2nd
  3. C. 3rd
  4. D. 7th
Answer: D
769: Ghazwah Widdah was fought in _____ Hijrah year?
  1. A. 1st
  2. B. 3rd
  3. C. 5th
  4. D. 7th
Answer: C
770: In _____ Hijrah year, Ghazwat Salim, Banu Nuzair, Ohad, Hamara-al-Asad and Ghatfan were fought?
  1. A. 3rd
  2. B. 5th
  3. C. 7th
  4. D. 9th
Answer: A

You may also like:

This is the post on the topic of the Islamic Studies Solved MCQs with Answers for PPSC, NTS, FPSC and others. The post is tagged and categorized under Tags. For more content related to this post you can click on labels link.
You can give your opinion or any question you have to ask below in the comment section area. Already 1 people have commented on this post. Be the next one on the list. We will try to respond to your comment as soon as possible. Please do not spam in the comment section otherwise your comment will be deleted and IP banned.

1 comment:
Write comments
  1. Students who aim to ace in class 11, should know the entire RBSE syllabus of 11th class. Therefore, we have provided here the RBSE 11th syllabus for all the streams. This syllabus is covered in the Rajasthan Board Class 11 Textbooks RBSE 11th Class Revised Syllabus so students are advised to refer these books while preparing for the annual exams. Have a look at the compulsory subjects of class 11th for all stream students. To download the detailed syllabus of the compulsory subject, visit the PDF link below.

    ReplyDelete

Trending!