Friday, 12 March 2021

General Knowledge Solved MCQs with Answers for PPSC, NTS, FPSC and others

General Knowledge Solved MCQs with Answers for PPSC, NTS, FPSC and others
If you are looking for the solved mcqs of General Knowledge then here we have shared the General Knowledge Solved MCQs with Answers for PPSC, NTS, FPSC and others.
1: 1. The deepest point in the world is
  1. (A) Dead Sea
  2. (B) South Pole
  3. (C) Mariana Trench
  4. (D) Sinai Peninsula
Answer: C
2: 2. The Mariana Trench is in the __________ Ocean.
  1. (A) Atlantic
  2. (B) Arctic
  3. (C) Antarctic
  4. (D) Pacific
Answer: D
3: 3. The depth of the Mariana Trench is __________ meters.
  1. (A) 10,011
  2. (B) 10,411
  3. (C) 10,611
  4. (D) 10,911
Answer: D
4: 4. Panama (a country) connects the two continents
  1. (A) Asia and Europe
  2. (B) Asia and Africa
  3. (C) South America and North America
  4. (D) Asia and Australia
Answer: C
5: 5. Turkey connects the two continents
  1. (A) Asia and Europe
  2. (B) Asia and Africa
  3. (C) South America and North America
  4. (D) Asia and Australia
Answer: A
6: 6. Egypt connects the two continents
  1. (A) Asia and Europe
  2. (B) Asia and Africa
  3. (C) South America and North America
  4. (D) Asia and Australia
Answer: B
7: 7. The Panama Canal in Panama is a man-made 77 km waterway that connects
  1. (A) Atlantic Ocean and Pacific Ocean
  2. (B) Atlantic Ocean and Arctic
  3. (C) Arctic Ocean and Antarctic Ocean
  4. (D) Pacific Ocean and Arctic Ocean
Answer: A
8: 8. The Engadin Valley is located in
  1. (A) Switzerland
  2. (B) Portugal
  3. (C) Turkey
  4. (D) Egypt
Answer: A
9: 9. The Pico Island is located in
  1. (A) Switzerland
  2. (B) Portugal
  3. (C) Turkey
  4. (D) Egypt
Answer: B
10: 10. Sultan Ahmed Mosque in Istanbul is popularly known as the
  1. (A) Green Mosque
  2. (B) Blue Mosque
  3. (C) Red Mosque
  4. (D) Yellow Mosque
Answer: B
11: 11. The Great Pyramid of Giza, the oldest of the ancient 7 wonders of the world, is located in
  1. (A) Egypt
  2. (B) Portugal
  3. (C) Switzerland
  4. (D) Turkey
Answer: A
12: 12. Lake Lucerne that has complicated shape with several sharp bends and four arms is located in
  1. (A) Egypt
  2. (B) Portugal
  3. (C) Switzerland
  4. (D) Turkey
Answer: C
13: 13. Which city is also called The City of 1,000 Minarets?
  1. (A) Istanbul
  2. (B) Cairo
  3. (C) Makkah
  4. (D) Islamabad
Answer: B
14: 14. The South Pole of the Earth is located in
  1. (A) Norway
  2. (B) Antarctica
  3. (C) Arctic Ocean
  4. (D) Pacific Ocean
Answer: B
15: 15. The North Pole of the Earth is located in
  1. (A) Norway
  2. (B) Antarctica
  3. (C) Arctic Ocean
  4. (D) Pacific Ocean
Answer: C
16: 16. Which statement is true about South and North Poles of the Earth?
  1. (A) South Pole is warmer than the North Pole
  2. (B) North Pole is warmer than the South Pole
  3. (C) Both poles have equal temperature
  4. (D) Both poles lie in the Ocean
Answer: B
17: 17. The Sinai Peninsula is located in
  1. (A) Egypt
  2. (B) Portugal
  3. (C) Switzerland
  4. (D) Turkey
Answer: A
18: 18. Augusta Raurica, a Roman archaeological site, was a/an
  1. (A) theater
  2. (B) open-air theater
  3. (C) museum
  4. (D) open-air museum
Answer: D
19: 19. Augusta Raurica is located in
  1. (A) Egypt
  2. (B) Portugal
  3. (C) Switzerland
  4. (D) Turkey
Answer: C
20: 20. The Pena Palace, a UNESCO World Heritage Site, is located in
  1. (A) Egypt
  2. (B) Portugal
  3. (C) Switzerland
  4. (D) Turkey
Answer: B
21: 21. The bridge in Istanbul, Turkey that connects Asia and Europe is called
  1. (A) Golden Gate Bridge
  2. (B) Akashi Kaikyo Bridge
  3. (C) Bosphorus Bridge
  4. (D) Royal Gorge Bridge
Answer: C
22: 22. Alexandria is a city in
  1. (A) Turkey
  2. (B) Egypt
  3. (C) Jordan
  4. (D) Greece
Answer: B
23: 23. About __________% of Antarctica is covered by ice.
  1. (A) 97
  2. (B) 98
  3. (C) 99
  4. (D) 100
Answer: B
24: 24. Ross Island in the Ross Sea is located near
  1. (A) Greenland
  2. (B) Norway
  3. (C) continent of Antarctica
  4. (D) continent of Australia
Answer: C
25: 25. The first European to reach India by sea was
  1. (A) Christopher Columbus
  2. (B) Marco Polo
  3. (C) John Cabot
  4. (D) Vasco da Gama
Answer: D
26: 26. Vasco da Gama was a/an __________ explorer.
  1. (A) British
  2. (B) French
  3. (C) German
  4. (D) Portuguese
Answer: D
27: 27. The World Wide Web was invented by
  1. (A) Tim Berners-Lee
  2. (B) Bob Kahn
  3. (C) Steve Jobs
  4. (D) Bill Gates
Answer: A
28: 28. The birthplace of the World Wide Web was
  1. (A) NASA
  2. (B) Pentagon
  3. (C) CERN
  4. (D) Microsoft
Answer: C
29: 29. The headquarter of the European Organization for Nuclear Research, called CERN, is located in
  1. (A) Belgium
  2. (B) Switzerland
  3. (C) Germany
  4. (D) England
Answer: B
30: 30. The book Emile or On Education was written by
  1. (A) Rousseau
  2. (B) Socrates
  3. (C) Plato
  4. (D) Aristotle
Answer: A
31: 31. The world s longest land border between the two countries is the border between
  1. (A) US and Canada
  2. (B) US and Mexico
  3. (C) India and Pakistan
  4. (D) South Korea and North Korea
Answer: A
32: 32. The world s largest island is
  1. (A) Greenland
  2. (B) Finland
  3. (C) Indonesia
  4. (D) United Kingdom
Answer: A
33: 33. Which country is the largest archipelagic country in the world?
  1. (A) Greenland
  2. (B) Finland
  3. (C) Indonesia
  4. (D) United Kingdom
Answer: C
34: 34. Indonesia is a country with around __________ islands.
  1. (A) 10,000
  2. (B) 11,000
  3. (C) 12,000
  4. (D) 13,000
Answer: D
35: 35. The most dispersed country in the world is
  1. (A) Maldives
  2. (B) Indonesia
  3. (C) Malaysia
  4. (D) Philippines
Answer: A
36: 36. The Maldives is spread over __________ km2.
  1. (A) 60,000
  2. (B) 70,000
  3. (C) 80,000
  4. (D) 90,000
Answer: D
37: 37. Maldives, a country in Asia, is consist of around __________ islands.
  1. (A) 1100
  2. (B) 1152
  3. (C) 1192
  4. (D) 1212
Answer: C
38: 38. Which country is also called the Land of the Midnight Sun ?
  1. (A) Japan
  2. (B) Norway
  3. (C) Netherlands
  4. (D) South Africa
Answer: B
39: 39. Which country is also called Rainbow Nation ?
  1. (A) Japan
  2. (B) Norway
  3. (C) Netherlands
  4. (D) South Africa
Answer: D
40: 40. Netherlands literally means
  1. (A) ideal location
  2. (B) lower countries
  3. (C) mouth of land
  4. (D) land of sun set
Answer: B
41: 41. Which country contains the most volcanoes in the world?
  1. (A) Indonesia
  2. (B) Maldives
  3. (C) South Africa
  4. (D) Mexico
Answer: A
42: 42. Which country is the lowest in the world?
  1. (A) Indonesia
  2. (B) Maldives
  3. (C) South Africa
  4. (D) Netherlands
Answer: B
43: 43. Which country recognizes the highest number of official languages?
  1. (A) Indonesia
  2. (B) Maldives
  3. (C) South Africa
  4. (D) Mexico
Answer: C
44: 44. The constitution of South Africa recognizes __________ official languages.
  1. (A) 8
  2. (B) 9
  3. (C) 10
  4. (D) 11
Answer: D
45: 45. Which country is completely surrounded by South Africa?
  1. (A) Gabon
  2. (B) Laos
  3. (C) Lesotho
  4. (D) Niue
Answer: C
46: 46. The Komodo dragons are found in
  1. (A) Indonesia
  2. (B) Maldives
  3. (C) South Africa
  4. (D) Egypt
Answer: A
47: 47. Jeju Island, a UNESCO World Heritage Site, is located in
  1. (A) Indonesia
  2. (B) Egypt
  3. (C) South Africa
  4. (D) South Korea
Answer: D
48: 48. Borobudur, a UNESCO World Heritage Site is located in
  1. (A) Indonesia
  2. (B) Egypt
  3. (C) South Africa
  4. (D) South Korea
Answer: A
49: 49. The Orange River flows in
  1. (A) Indonesia
  2. (B) Egypt
  3. (C) South Africa
  4. (D) Mexico
Answer: C
50: 50. The Chapultepec Castle is located in
  1. (A) Indonesia
  2. (B) Egypt
  3. (C) South Africa
  4. (D) Mexico
Answer: D
51: 51. The largest desert in the world is
  1. (A) Antarctica
  2. (B) Arctic
  3. (C) Sahara
  4. (D) Atacama
Answer: A
52: 52. The largest cold desert in the world is
  1. (A) Antarctica
  2. (B) Arctic
  3. (C) Sahara
  4. (D) Atacama
Answer: A
53: 53. The largest hot desert in the world is
  1. (A) Cholistan
  2. (B) Arctic
  3. (C) Sahara
  4. (D) Atacama
Answer: C
54: 54. The Sahara desert is located in
  1. (A) Asia
  2. (B) Africa
  3. (C) South America
  4. (D) Australia
Answer: B
55: 55. The driest desert in the world is
  1. (A) Sahara Desert
  2. (B) Cholistan Desert
  3. (C) Arabian Desert
  4. (D) Atacama Desert
Answer: D
56: 56. The Atacama Desert is located in
  1. (A) Asia
  2. (B) Africa
  3. (C) South America
  4. (D) Australia
Answer: C
57: 57. Kansai International Airport on an artificial island is located in
  1. (A) China
  2. (B) Japan
  3. (C) South Korea
  4. (D) North Korea
Answer: B
58: 58. The Seven Rila Lakes are located in
  1. (A) Bulgaria
  2. (B) Hungary
  3. (C) Poland
  4. (D) Czech Republic
Answer: A
59: 59. The largest waterfalls system in the world is
  1. (A) Angel Falls
  2. (B) Victoria Falls
  3. (C) Niagara Falls
  4. (D) Iguazu Falls
Answer: D
60: 60. The famous waterfall, Iguazu Falls, is located on the border of
  1. (A) United States and Canada
  2. (B) Chile and Portugal
  3. (C) Argentina and Brazil
  4. (D) Paraguay and Uruguay
Answer: C
61: 61. The United Nations was founded on
  1. (A) March 24, 1945
  2. (B) October 24, 1945
  3. (C) March 24, 1949
  4. (D) October 24, 1950
Answer: B
62: 62. Which country from the following is NOT the member of UNO?
  1. (A) Vatican City
  2. (B) Afghanistan
  3. (C) North Korea
  4. (D) Vaitnam
Answer: A
63: 63. The International Court of Justice is located in
  1. (A) New York
  2. (B) Washigton
  3. (C) Geneva
  4. (D) The Hague
Answer: D
64: 64. The Great Wall of China is about __________ KM long.
  1. (A) 18,196
  2. (B) 19,196
  3. (C) 20,196
  4. (D) 21,196
Answer: D
65: 65. The oldest university in the world is
  1. (A) Cambridge University
  2. (B) Oxford University
  3. (C) University of Bologna
  4. (D) University of Warwick
Answer: C
66: 66. There are _________ non-permanent members of the security council.
  1. (A) 5
  2. (B) 7
  3. (C) 10
  4. (D) 15
Answer: C
67: 67. The currency of Indonesia is
  1. (A) rupiah
  2. (B) dinar
  3. (C) rangit
  4. (D) riyal
Answer: A
68: 68. The D-8 is an organization of eight ________ countries.
  1. (A) developed
  2. (B) developing
  3. (C) Asian
  4. (D) African
Answer: B
69: 69. The European Union s working capital is in
  1. (A) London
  2. (B) Lisbon
  3. (C) Austria
  4. (D) Brussels
Answer: D
70: 70. The headquarter of NATO is located in
  1. (A) New York
  2. (B) Paris
  3. (C) Geneva
  4. (D) Brussels
Answer: D
71: 71. The motto of UNO is
  1. (A) It s your world!
  2. (B) Life for All!
  3. (C) Peace!
  4. (D) Love and Peace!
Answer: A
72: 72. The world s highest mountain is in
  1. (A) China
  2. (B) Pakistan
  3. (C) Nepal
  4. (D) India
Answer: C
73: 73. The headquarter of Red Cross is in
  1. (A) New York
  2. (B) Washigton
  3. (C) Geneva
  4. (D) The Hague
Answer: C
74: 74. World Trade Organization was established in
  1. (A) 1980
  2. (B) 1985
  3. (C) 1990
  4. (D) 1995
Answer: D
75: 75. The North Atlantic treaty (NATO) was signed in
  1. (A) 1945
  2. (B) 1947
  3. (C) 1949
  4. (D) 1951
Answer: C
76: 76. Which country, on the map of world, appears as Long Shoe ?
  1. (A) Portugal
  2. (B) Italy
  3. (C) Greece
  4. (D) Hungary
Answer: B
77: 77. Which from the following countries is NOT a member of D-8?
  1. (A) India
  2. (B) Pakistan
  3. (C) Nigeria
  4. (D) Turkey
Answer: A
78: 78. The largest ocean of the world is
  1. (A) Atlantic
  2. (B) Pacific
  3. (C) Indian
  4. (D) None of these
Answer: B
79: 79. Which from the following countries does NOT yield veto-power?
  1. (A) United States
  2. (B) United Kingdom
  3. (C) Canada
  4. (D) France
Answer: C
80: 80. OIC changed its name from Organisation of the Islamic Conference to Organisation of Islamic Cooperation in
  1. (A) 1991
  2. (B) 1999
  3. (C) 2001
  4. (D) 2011
Answer: D
81: 81. The most powerful organ of United Nations is
  1. (A) General Assembly
  2. (B) Security Council
  3. (C) Secretariat
  4. (D) International Court of Justice
Answer: B
82: 82. The headquarter of Green Peace International is located in
  1. (A) Amserdam
  2. (B) Geneva
  3. (C) Lisbon
  4. (D) Austria
Answer: A
83: 83. 3 May is observed Internationally as
  1. (A) Labour Day
  2. (B) Environment Day
  3. (C) Earth Day
  4. (D) Press Freedom Day
Answer: D
84: 84. The Capital of Canada is
  1. (A) Tirane
  2. (B) Ottawa
  3. (C) Athens
  4. (D) Luxembourg
Answer: B
85: 85. Suez Canal is between
  1. (A) Arabian Sea and Red Sea
  2. (B) Red Sea and North Sea
  3. (C) Mediterranean Sea and North Sea
  4. (D) Mediterranean Sea and Red Sea
Answer: D
86: 86. The permanent Secretariat of SAARC is located in
  1. (A) Islamabad, Pakistan
  2. (B) New Delhi, India
  3. (C) Kathmandu, Nepal
  4. (D) Colombo, Sri Lanka
Answer: C
87: 87. Which from the following countries is NOT a member of European Union?
  1. (A) Norway
  2. (B) Ireland
  3. (C) Malta
  4. (D) Estonia
Answer: A
88: 88. The currency of Israel is
  1. (A) Euro
  2. (B) Shekel
  3. (C) Forint
  4. (D) Krone
Answer: B
89: 89. Which country (by electorate) is the world s largest democracy?
  1. (A) United States
  2. (B) United Kingdom
  3. (C) China
  4. (D) India
Answer: D
90: 90. The permanent Secretariat of OIC is located in
  1. (A) Makkah
  2. (B) Madina
  3. (C) Jeddah
  4. (D) Riyadh
Answer: C
91: 91. The highest part of the Earth is
  1. (A) Mount Everest
  2. (B) K2
  3. (C) Norway
  4. (D) North Pole
Answer: A
92: 92. The lowest part of the Earth is
  1. (A) Dead Sea
  2. (B) Mariana Trench
  3. (C) South Africa
  4. (D) South Pole
Answer: A
93: 93. The deepest part of the Earth is
  1. (A) Dead Sea
  2. (B) Mariana Trench
  3. (C) South Africa
  4. (D) South Pole
Answer: B
94: 94. The headquarter of Amnesty International is in
  1. (A) Amserdam
  2. (B) Geneva
  3. (C) London
  4. (D) Berlin
Answer: C
95: 95. The headquarter of Transparency International is in
  1. (A) Amserdam
  2. (B) Geneva
  3. (C) London
  4. (D) Berlin
Answer: D
96: 96. The largest Island of the World is
  1. (A) Iceland
  2. (B) Greenland
  3. (C) England
  4. (D) Sri Lanka
Answer: B
97: 97. 22 April is observed Internationally as
  1. (A) Labour Day
  2. (B) Environment Day
  3. (C) Earth Day
  4. (D) Press Freedom Day
Answer: C
98: 98. Yellow Sea lies between
  1. (A) America and Canada
  2. (B) England and France
  3. (C) China and Korea
  4. (D) Norway and Sweden
Answer: C
99: 99. The smallest Sea of the World is
  1. (A) Dead Sea
  2. (B) Red Sea
  3. (C) Baltic Sea
  4. (D) Arabian Sea
Answer: C
100: 100. World s famous bridge Golden Gate Bridge is in
  1. (A) San Francisco
  2. (B) New Delhi
  3. (C) France
  4. (D) Sydney
Answer: A
101: 101. Which country is called Land of thousand islands ?
  1. (A) Malaysia
  2. (B) Indonesia
  3. (C) Ireland
  4. (D) Finland
Answer: B
102: 102. Indonesia is an archipelago comprising approximately __________ islands.
  1. (A) 10,000
  2. (B) 12,500
  3. (C) 15,000
  4. (D) 17,500
Answer: D
103: 103. Which country is called the Land of Golden Fibre ?
  1. (A) United States
  2. (B) South Korea
  3. (C) Bangladesh
  4. (D) India
Answer: C
104: 104. Which country is called the Land of thousand Lakes ?
  1. (A) Indonesia
  2. (B) Finland
  3. (C) Iceland
  4. (D) Scotland
Answer: B
105: 105. Vienna is the capital of
  1. (A) Austria
  2. (B) Switzerland
  3. (C) Cyprus
  4. (D) Denmark
Answer: A
106: 106. The capital of Czech Republic is?
  1. (A) Nicosia
  2. (B) Dublin
  3. (C) Bern
  4. (D) Prague
Answer: D
107: 107. AFP is the news agency of _________.
  1. (A) Germany
  2. (B) France
  3. (C) Syria
  4. (D) Yemen
Answer: B
108: 108. ANTARA is the news agency of _________.
  1. (A) Indonesia
  2. (B) Syria
  3. (C) Yemen
  4. (D) Jordan
Answer: A
109: 109. Emirates is an airline of __________.
  1. (A) Saudi Arabia
  2. (B) Qatar
  3. (C) UAE
  4. (D) Malaysia
Answer: C
110: 110. Qantas is an airline of __________.
  1. (A) Saudi Arabia
  2. (B) Australia
  3. (C) UAE
  4. (D) Malaysia
Answer: B
111: 111. The Temple of Heaven, a religious building, is located in
  1. (A) Edinburgh
  2. (B) Rome
  3. (C) Beijing
  4. (D) Shanghai
Answer: C
112: 112. The mine, Super Pit, is Australia s largest _________ mine.
  1. (A) gold
  2. (B) silver
  3. (C) copper
  4. (D) coal
Answer: A
113: 113. What was the nationality of Alfred Nobel?
  1. (A) American
  2. (B) British
  3. (C) German
  4. (D) Swedish
Answer: D
114: 114. The first Nobel Prize was awarded in
  1. (A) 1895
  2. (B) 1901
  3. (C) 1907
  4. (D) 1913
Answer: B
115: 115. The Nobel Prize has been awarded in __________ fields.
  1. (A) 5
  2. (B) 6
  3. (C) 7
  4. (D) 8
Answer: B
116: 116. The Li River is located in
  1. (A) China
  2. (B) Japan
  3. (C) South Korea
  4. (D) North Korea
Answer: A
117: 117. SANA is the news agency of _________.
  1. (A) Saudi Arabia
  2. (B) UAE
  3. (C) Syria
  4. (D) Yemen
Answer: C
118: 118. Saba is the news agency of _________.
  1. (A) Indonesia
  2. (B) Syria
  3. (C) Yemen
  4. (D) Jordan
Answer: C
119: 119. KLM is an airline of __________.
  1. (A) Australia
  2. (B) Germany
  3. (C) Netherlands
  4. (D) Austria
Answer: C
120: 120. Etihad Airways is an airline of __________.
  1. (A) United Arab Emirates
  2. (B) Qatar
  3. (C) Russia
  4. (D) Canada
Answer: A
121: 121. The Earth surface is divided in __________ Continents.
  1. (A) 5
  2. (B) 6
  3. (C) 7
  4. (D) 8
Answer: C
122: 122. The Largest Continent (by Area) of the World is __________.
  1. (A) Asia
  2. (B) Europe
  3. (C) Africa
  4. (D) North America
Answer: A
123: 123. The second Largest Continent (by Area) of the World is
  1. (A) Asia
  2. (B) Europe
  3. (C) Africa
  4. (D) North America
Answer: C
124: 124. The Smallest Continent (by Area) of the World is
  1. (A) Antarctica
  2. (B) Australia
  3. (C) Africa
  4. (D) Europe
Answer: B
125: 125. The Earth s Oceanic water is divided in __________ oceans.
  1. (A) 5
  2. (B) 6
  3. (C) 7
  4. (D) 8
Answer: A
126: 126. The Earth s Largest ocean is __________ .
  1. (A) Atlantic
  2. (B) Arctic
  3. (C) Indian
  4. (D) Pacific
Answer: D
127: 127. The Earth s second Largest ocean is __________ .
  1. (A) Atlantic
  2. (B) Arctic
  3. (C) Indian
  4. (D) Pacific
Answer: A
128: 128. The Earth s Smallest ocean is
  1. (A) Atlantic
  2. (B) Arctic
  3. (C) Indian
  4. (D) Pacific
Answer: B
129: 129. The world s Largest Lake is?
  1. (A) Caspian Sea
  2. (B) Lake Superior
  3. (C) Lake Victoria
  4. (D) Great Bear Lake
Answer: A
130: 130. The hottest desert of the world is?
  1. (A) Sahara Desert
  2. (B) Arabian Desert
  3. (C) Cholistan Desert
  4. (D) Arctic Desert
Answer: A
131: 131. The first Secretary General of United Nations was?
  1. (A) Dag Hammarskjold
  2. (B) Kurt Walheion
  3. (C) U Thant
  4. (D) Trygue Lie
Answer: D
132: 132. World War I was began in?
  1. (A) 1912
  2. (B) 1914
  3. (C) 1916
  4. (D) 1918
Answer: B
133: 133. World War I was ended in?
  1. (A) 1912
  2. (B) 1914
  3. (C) 1916
  4. (D) 1918
Answer: D
134: 134. World War II was began in?
  1. (A) 1935
  2. (B) 1937
  3. (C) 1939
  4. (D) 1941
Answer: C
135: 135. World War II was ended in?
  1. (A) 1939
  2. (B) 1941
  3. (C) 1943
  4. (D) 1945
Answer: D
136: 136. The world s deadliest conflict was?
  1. (A) World War I
  2. (B) World War II
  3. (C) Mongol Conquests
  4. (D) Taiping Rebellion
Answer: B
137: 137. The Atomic Bomb was dropped on the city of Hiroshima on?
  1. (A) 3 August 1945
  2. (B) 6 August 1945
  3. (C) 9 August 1945
  4. (D) 12 August 1945
Answer: B
138: 138. What was the name of Atomic Bomb that dropped on the city of Hiroshima?
  1. (A) Little Boy
  2. (B) Fat Boy
  3. (C) Little Man
  4. (D) Fat Man
Answer: A
139: 139. The Atomic Bomb was dropped on the city of Nagasaki on?
  1. (A) 3 August 1945
  2. (B) 6 August 1945
  3. (C) 9 August 1945
  4. (D) 12 August 1945
Answer: C
140: 140. What was the name of Atomic Bomb that dropped on the city of Nagasaki?
  1. (A) Little Boy
  2. (B) Fat Boy
  3. (C) Little Man
  4. (D) Fat Man
Answer: D
141: 141. NATO is a/an __________ alliance.
  1. (A) military
  2. (B) economic
  3. (C) regional
  4. (D) cultural
Answer: A
142: 142. The oldest news agency in the world is?
  1. (A) AFP
  2. (B) WAFA
  3. (C) BBC
  4. (D) CNN
Answer: A
143: 143. The Suez Canal is in __________ .
  1. (A) Nigeria
  2. (B) Libya
  3. (C) Egypt
  4. (D) Palestine
Answer: C
144: 144. The Delaware river is in __________ .
  1. (A) United States
  2. (B) Canada
  3. (C) China
  4. (D) United Kingdom
Answer: A
145: 145. The main structural work of the Eiffel Tower was completed in?
  1. (A) 1883
  2. (B) 1885
  3. (C) 1887
  4. (D) 1889
Answer: D
146: 146. The height of Eiffel Tower is __________ feet.
  1. (A) 1063
  2. (B) 1067
  3. (C) 1073
  4. (D) 1077
Answer: A
147: 147. Reuters is the news agency of __________ .
  1. (A) United States
  2. (B) United Kingdom
  3. (C) France
  4. (D) Germany
Answer: B
148: 148. WAFA is the news agency of __________ .
  1. (A) Palestine
  2. (B) Iraq
  3. (C) Qatar
  4. (D) Egypt
Answer: A
149: 149. The capital of Saudi Arabia is?
  1. (A) Makkah
  2. (B) Madina
  3. (C) Taif
  4. (D) Riyadh
Answer: D
150: 150. The currency of Qatar is?
  1. (A) Dollar
  2. (B) Dinar
  3. (C) Dirham
  4. (D) Riyal
Answer: D
151: 151. Organisation of Islamic Cooperation (OIC) was founded on
  1. (A) September 25, 1966
  2. (B) September 25, 1967
  3. (C) September 25, 19698
  4. (D) September 25, 1969
Answer: D
152: 152. The OIC was founded in
  1. (A) Saudi Arabia
  2. (B) Iraq
  3. (C) Qatar
  4. (D) Morocco
Answer: D
153: 153. The 6th organ, Trusteeship Council of the United Nations suspended operation on November 01, 1994, with the independence of
  1. (A) Chad
  2. (B) Sudan
  3. (C) Palau
  4. (D) Tunisia
Answer: C
154: 154. The United Nations has __________ principal organs.
  1. (A) 4
  2. (B) 5
  3. (C) 6
  4. (D) 7
Answer: B
155: 155. The International Monetary Fund (IMF) was founded on
  1. (A) 27 December 1944
  2. (B) 27 December 1945
  3. (C) 27 December 1946
  4. (D) 27 December 1947
Answer: B
156: 156. The social networking site Twitter was launched on
  1. (A) July 15, 2003
  2. (B) July 15, 2004
  3. (C) July 15, 2005
  4. (D) July 15, 2006
Answer: D
157: 157. The National Aeronautics and Space Administration (NASA) was formed in?
  1. (A) 1958
  2. (B) 1960
  3. (C) 1962
  4. (D) 1964
Answer: A
158: 158. 8 March is observed internationally as?
  1. (A) Women s Day
  2. (B) World Water Day
  3. (C) World Health Day
  4. (D) Human Rights Day
Answer: A
159: 159. 22 March is observed internationally as?
  1. (A) Women s Day
  2. (B) World Water Day
  3. (C) World Health Day
  4. (D) Human Rights Day
Answer: B
160: 160. 7 April is observed internationally as?
  1. (A) Women s Day
  2. (B) World Water Day
  3. (C) World Health Day
  4. (D) Human Rights Day
Answer: C
161: 161. The world s highest mountain is
  1. (A) Mount Everest
  2. (B) K2
  3. (C) Kangchenjunga
  4. (D) Nanga Parbat
Answer: A
162: 162. The highest peak of the Mount Everest is located along the border of
  1. (A) China and India
  2. (B) China and Pakistan
  3. (C) China and Nepal
  4. (D) India and Pakistan
Answer: C
163: 163. The world s second highest mountain is
  1. (A) Mount Everest
  2. (B) K2
  3. (C) Kangchenjunga
  4. (D) Nanga Parbat
Answer: B
164: 164. The highest peak of the K2 is located along the border of
  1. (A) China and India
  2. (B) China and Pakistan
  3. (C) China and Nepal
  4. (D) India and Pakistan
Answer: B
165: 165. The El Valle de la Luna means
  1. (A) Valley of the Moon
  2. (B) Colour of the Moon
  3. (C) Valley of the Mars
  4. (D) Colour of the Mars
Answer: A
166: 166. The El Valle de la Luna (Valley of the Moon) is located in the
  1. (A) Antarctica Desert
  2. (B) Atacama Desert
  3. (C) Sahara Desert
  4. (D) Gobi Desert
Answer: B
167: 167. The Valley of the Moon is located in
  1. (A) Argentina
  2. (B) Brazil
  3. (C) Chile
  4. (D) Hungary
Answer: C
168: 168. The surface of El Valle de la Luna in the Atacama Desert looks like the surface of the
  1. (A) Grass
  2. (B) Mars
  3. (C) Water
  4. (D) Moon
Answer: D
169: 169. Near Antofagasta, Chile the surface of the Atacama Desert looks like the surface of the
  1. (A) Moon
  2. (B) Grass
  3. (C) Water
  4. (D) Mars
Answer: D
170: 170. The Gobi desert is located in
  1. (A) China and Pakistan
  2. (B) China and India
  3. (C) China and Mongolia
  4. (D) China and Russia
Answer: C
171: 171. The point on the Earth s surface that is farthest from its center is the peak of the
  1. (A) Mount Everest
  2. (B) K2
  3. (C) Chimborazo mountain
  4. (D) Nanga Parbat
Answer: C
172: 172. The Chimborazo mountain is located in
  1. (A) Peru
  2. (B) Guyana
  3. (C) Venezuela
  4. (D) Ecuador
Answer: D
173: 173. The world s largest lake is the
  1. (A) Caspian Sea
  2. (B) Lake Superior
  3. (C) Lake Baikal
  4. (D) Lake Lucerne
Answer: A
174: 174. The world s largest freshwater lake by surface area is
  1. (A) Caspian Sea
  2. (B) Lake Superior
  3. (C) Lake Baikal
  4. (D) Lake Lucerne
Answer: B
175: 175. The world s largest freshwater lake by volume is
  1. (A) Caspian Sea
  2. (B) Lake Superior
  3. (C) Lake Baikal
  4. (D) Lake Lucerne
Answer: C
176: 176. Lake Superior is located in
  1. (A) United States
  2. (B) Canada
  3. (C) Russia
  4. (D) United States and Canada
Answer: D
177: 177. Lake Baikal is located in
  1. (A) United States
  2. (B) Canada
  3. (C) Russia
  4. (D) United States and Canada
Answer: C
178: 178. Which country is called the Land of the Rising Sun ?
  1. (A) China
  2. (B) Japan
  3. (C) New Zealand
  4. (D) Australia
Answer: B
179: 179. The tallest waterfalls in the world is located in
  1. (A) Argentina
  2. (B) Canada
  3. (C) Russia
  4. (D) Venezuela
Answer: D
180: 180. The world s tallest waterfalls is
  1. (A) Angel Falls
  2. (B) Victoria Falls
  3. (C) Niagara Falls
  4. (D) Iguazu Falls
Answer: A
181: 181. The headquarters of International Federation of Association Football (FIFA) is located in
  1. (A) Berlin
  2. (B) Lausanne
  3. (C) London
  4. (D) Zurich
Answer: D
182: 182. FIFA was founded in
  1. (A) 1904
  2. (B) 1908
  3. (C) 1912
  4. (D) 1916
Answer: A
183: 183. The FIFA men s World Cup was commenced in
  1. (A) 1924
  2. (B) 1930
  3. (C) 1936
  4. (D) 1942
Answer: B
184: 184. The FIFA women s World Cup was commenced in
  1. (A) 1981
  2. (B) 1983
  3. (C) 1987
  4. (D) 1991
Answer: D
185: 185. The International Olympic Committee (IOC) was founded in
  1. (A) 1894
  2. (B) 1898
  3. (C) 1902
  4. (D) 1904
Answer: A
186: 186. The International Olympic Committee (IOC) was founded by
  1. (A) Demetrios Vikelas
  2. (B) Pierre de Coubertin
  3. (C) Thomas Bach
  4. (D) Juan Antonio Samaranch
Answer: B
187: 187. The first president of IOC was
  1. (A) Demetrios Vikelas
  2. (B) Pierre de Coubertin
  3. (C) Thomas Bach
  4. (D) Juan Antonio Samaranch
Answer: A
188: 188. The headquarters of IOC is located in
  1. (A) Berlin
  2. (B) Lausanne
  3. (C) London
  4. (D) Zurich
Answer: B
189: 189. Pierre de Coubertin who created IOC and is called father of the modern Olympic Games was also a/an
  1. (A) musician
  2. (B) politician
  3. (C) educator and historian
  4. (D) lawyer and historian
Answer: C
190: 190. The creation of IOC was inspired by the ancient Olympic Games which were held in
  1. (A) France
  2. (B) Germany
  3. (C) Greece
  4. (D) Switzerland
Answer: C
191: 191. Due to World wars the Olympic Games were cancelled in
  1. (A) 1916 and 1940
  2. (B) 1918 and 1942
  3. (C) 1916, 1938, and 1942
  4. (D) 1916, 1940, and 1944
Answer: D
192: 192. The first Summer Olympics organized by the IOC were held in 1896 in
  1. (A) France
  2. (B) Germany
  3. (C) Greece
  4. (D) Switzerland
Answer: C
193: 193. The first Winter Olympics organized by the IOC was held in 1924
  1. (A) France
  2. (B) Germany
  3. (C) Greece
  4. (D) Switzerland
Answer: A
194: 194. Kangaroos are found in
  1. (A) Australia
  2. (B) New Zealand
  3. (C) Australia and New Zealand
  4. (D) Australia, New Zealand and South Africa
Answer: A
195: 195. Polar bear is mostly
  1. (A) carnivorous
  2. (B) herbivorous
  3. (C) omnivorous
  4. (D) none of these
Answer: A
196: 196. Pandas are feed almost entirely on
  1. (A) beech
  2. (B) bamboo
  3. (C) red pine
  4. (D) European larch
Answer: B
197: 197. The world s largest animal is
  1. (A) blue whale
  2. (B) gray whale
  3. (C) sperm whale
  4. (D) North Pacific right whale
Answer: A
198: 198. The world s largest land animal is
  1. (A) Hippopotamus
  2. (B) Asian elephant
  3. (C) African forest elephant
  4. (D) African bush elephant
Answer: D
199: 199. The world s largest reptile is
  1. (A) American alligator
  2. (B) American crocodile
  3. (C) Saltwater crocodile
  4. (D) Nile crocodile
Answer: C
200: 200. The world s largest bird is
  1. (A) Somali ostrich
  2. (B) Common ostrich
  3. (C) King penguin
  4. (D) Southern cassowary
Answer: B
201: 201. The largest eggs in the world today are the eggs laid by the
  1. (A) Whale
  2. (B) Ostrich
  3. (C) Crocodile
  4. (D) African Duck
Answer: B
202: 202. Lucy Gray is a poem written by
  1. (A) John Keats
  2. (B) John Milton
  3. (C) William Shakespeare
  4. (D) William Wordsworth
Answer: D
203: 203. John Keats was a/an __________ Romantic poet.
  1. (A) American
  2. (B) English
  3. (C) German
  4. (D) French
Answer: B
204: 204. Paradise Lost is an epic poem by
  1. (A) John Keats
  2. (B) John Milton
  3. (C) William Shakespeare
  4. (D) William Wordsworth
Answer: B
205: 205. Buckingham Palace is located in
  1. (A) London
  2. (B) Paris
  3. (C) Berlin
  4. (D) Moscow
Answer: A
206: 206. The Taj Mahal, a UNESCO World Heritage Site, was build by Mughal emperor
  1. (A) Akbar
  2. (B) Humayun
  3. (C) Jahangir
  4. (D) Shah Jahan
Answer: D
207: 207. The Taj Mahal is located in the city of __________ in India.
  1. (A) Agra
  2. (B) Hyderabad
  3. (C) New Delhi
  4. (D) Mumbai
Answer: A
208: 208. The first non-European who won the Nobel Prize in Literature in 1913 was
  1. (A) Allama Iqbal
  2. (B) Munshi Premchand
  3. (C) Rabindranath Tagore
  4. (D) Swami Vivekananda
Answer: C
209: 209. The Saint Basil s Cathedral is located in
  1. (A) London
  2. (B) Paris
  3. (C) Berlin
  4. (D) Moscow
Answer: D
210: 210. The Burj Al Arab which is a hotel on an artificial island is located in
  1. (A) Abu Dhabi
  2. (B) Sharjah
  3. (C) Dubai
  4. (D) Doha
Answer: C
211: 211. The novel The Old Man and the Sea was written by
  1. (A) F. Scott Fitzgerald
  2. (B) Mark Twain
  3. (C) Leo Tolstoy
  4. (D) Ernest Hemingway
Answer: D
212: 212. The novel The Great Gatsby was written by
  1. (A) F. Scott Fitzgerald
  2. (B) Mark Twain
  3. (C) Leo Tolstoy
  4. (D) Ernest Hemingway
Answer: A
213: 213. The novel War and Peace was written by
  1. (A) F. Scott Fitzgerald
  2. (B) Mark Twain
  3. (C) Leo Tolstoy
  4. (D) Ernest Hemingway
Answer: C
214: 214. The novel Anna Karenina was written by
  1. (A) F. Scott Fitzgerald
  2. (B) Mark Twain
  3. (C) Leo Tolstoy
  4. (D) Ernest Hemingway
Answer: C
215: 215. The novel Lolita was written by
  1. (A) F. Scott Fitzgerald
  2. (B) Mark Twain
  3. (C) Thomas More
  4. (D) Vladimir Nabokov
Answer: D
216: 216. F. Scott Fitzgerald, was a/an __________ novelist and short story writer.
  1. (A) American
  2. (B) English
  3. (C) German
  4. (D) Russian
Answer: A
217: 217. Ernest Hemingway was a/an __________ novelist, short story writer, and journalist.
  1. (A) American
  2. (B) English
  3. (C) German
  4. (D) Russian
Answer: A
218: 218. Leo Tolstoy was a/an __________ writer.
  1. (A) American
  2. (B) English
  3. (C) German
  4. (D) Russian
Answer: D
219: 219. The novels The Adventures of Tom Sawyer and Adventures of Huckleberry Finn were written by
  1. (A) F. Scott Fitzgerald
  2. (B) Mark Twain
  3. (C) Leo Tolstoy
  4. (D) Ernest Hemingway
Answer: B
220: 220. Mark Twain was a pen name of
  1. (A) Charles Dickens
  2. (B) Samuel Clemens
  3. (C) Oscar Wilde
  4. (D) Jack London
Answer: B
221: 221. Which novel is sometimes called the world s first novel or the world s first modern novel?
  1. (A) Don Quixote
  2. (B) City of the Sun
  3. (C) The Tale of Genji
  4. (D) Utopia
Answer: C
222: 222. Which novel is considered as the first European novel of the modern era?
  1. (A) Don Quixote
  2. (B) City of the Sun
  3. (C) The Tale of Genji
  4. (D) Utopia
Answer: A
223: 223. The novel Don Quixote was a __________ novel.
  1. (A) French
  2. (B) German
  3. (C) Spanish
  4. (D) Russian
Answer: C
224: 224. The book Utopia that describes a fictional island society was written by
  1. (A) William Shakespeare
  2. (B) Bernard Shaw
  3. (C) Vladimir Nabokov
  4. (D) Thomas More
Answer: D
225: 225. The play The Doctor s Dilemma that describes the moral dilemmas created by limited medical resources and business was written by
  1. (A) William Shakespeare
  2. (B) Bernard Shaw
  3. (C) Vladimir Nabokov
  4. (D) Thomas More
Answer: B
226: 226. Anton Chekhov, a famous playwright and short story writer was also a/an
  1. (A) engineer
  2. (B) lawyer
  3. (C) politician
  4. (D) medical doctor
Answer: D
227: 227. The Jazz Age in which jazz music and dance styles became popular started in
  1. (A) 1900s
  2. (B) 1910s
  3. (C) 1920s
  4. (D) 1930s
Answer: C
228: 228. The Jazz Age is often referred to in conjunction with the
  1. (A) Adult Twenties
  2. (B) Roaring Twenties
  3. (C) Sexy Twenties
  4. (D) Modern Twenties
Answer: B
229: 229. The sexual revolution also known as sexual liberation throughout the Western world was started in
  1. (A) 1950s
  2. (B) 1960s
  3. (C) 1970s
  4. (D) 1980s
Answer: B
230: 230. The famous composer Ludwig van Beethoven was a __________ composer.
  1. (A) American
  2. (B) English
  3. (C) German
  4. (D) Russian
Answer: C
231: 231. The world s first movie theater was
  1. (A) The Dolby Theatre
  2. (B) Rodgers Theatre
  3. (C) L Ideal Cinema
  4. (D) Berlin Wintergarten theatre
Answer: D
232: 232. The history s first short silent film was presented in the Berlin Wintergarten theatre in
  1. (A) 1890
  2. (B) 1895
  3. (C) 1900
  4. (D) 1905
Answer: B
233: 233. The oldest still-active cinema in the world is
  1. (A) The Dolby Theatre
  2. (B) Rodgers Theatre
  3. (C) L Ideal Cinema
  4. (D) Berlin Wintergarten theatre
Answer: C
234: 234. The oldest still-active cinema, L Ideal Cinema, is located in
  1. (A) Aniche
  2. (B) Paris
  3. (C) Berlin
  4. (D) London
Answer: A
235: 235. Charlie Chaplin, one of the most important figures in the history of the film industry was a/an _________ actor.
  1. (A) American
  2. (B) English
  3. (C) German
  4. (D) Spanish
Answer: B
236: 236. The oldest large-scale film studio in the world is
  1. (A) Paramount Pictures
  2. (B) Babelsberg Film Studio
  3. (C) Hengdian World Studio
  4. (D) Metro-Goldwyn-Mayer
Answer: B
237: 237. The Babelsberg Film Studio is located in
  1. (A) Aniche
  2. (B) Paris
  3. (C) Berlin
  4. (D) London
Answer: C
238: 238. The oldest film industry of the world is
  1. (A) Hollywood
  2. (B) Bollywood
  3. (C) Mosfilm
  4. (D) Nestor Studios
Answer: A
239: 239. The oldest entertainment awards ceremony is
  1. (A) Oscars Awards
  2. (B) Emmy Awards
  3. (C) Tony Awards
  4. (D) Grammy Awards
Answer: A
240: 240. The first Academy Awards (also called Oscars Awards) presentation was held in
  1. (A) 1923
  2. (B) 1925
  3. (C) 1927
  4. (D) 1929
Answer: D
241: 241. The tallest tree in the world is
  1. (A) Coconut palm
  2. (B) Cuban Royal palm
  3. (C) Quindio wax palm
  4. (D) Date palm
Answer: C
242: 242. The Cocora valley, the principal location of Quindio wax palm, is located in
  1. (A) Argentina
  2. (B) Brazil
  3. (C) Colombia
  4. (D) Portugal
Answer: C
243: 243. The airplane was invented by __________ in 1903.
  1. (A) Alexander Fleming
  2. (B) Alfred Nobel
  3. (C) Mikhail Kalashnikov
  4. (D) Wright brothers
Answer: D
244: 244. Christopher Columbus was a/an __________ explorer.
  1. (A) Italian
  2. (B) Scottish
  3. (C) Swedish
  4. (D) French
Answer: A
245: 245. The famous AK-47 assault rifle was invented by
  1. (A) Alexander Fleming
  2. (B) Alfred Nobel
  3. (C) Mikhail Kalashnikov
  4. (D) Wright brothers
Answer: C
246: 246. Mikhail Kalashnikov was a __________ general.
  1. (A) German
  2. (B) Scottish
  3. (C) Swedish
  4. (D) Russian
Answer: D
247: 247. Dynamite, an explosive was invented by
  1. (A) Alexander Fleming
  2. (B) Alfred Nobel
  3. (C) Mikhail Kalashnikov
  4. (D) Wright brothers
Answer: B
248: 248. Alfred Nobel was a __________ chemist and engineer.
  1. (A) German
  2. (B) Scottish
  3. (C) Swedish
  4. (D) Russian
Answer: C
249: 249. Penicillin was discovered in 1928 by
  1. (A) Alexander Fleming
  2. (B) Alfred Nobel
  3. (C) Mikhail Kalashnikov
  4. (D) Wright brothers
Answer: A
250: 250. Alexander Fleming was a __________ scientist.
  1. (A) German
  2. (B) Scottish
  3. (C) Swedish
  4. (D) Russian
Answer: B
251: 251. The world s first artificial satellite was
  1. (A) Dong Fang Hong 1
  2. (B) Explorer 1
  3. (C) Sputnik 1
  4. (D) Vanguard 1
Answer: C
252: 252. The world s first artificial satellite, Sputnik 1, was launched by
  1. (A) United States
  2. (B) Russia
  3. (C) France
  4. (D) Germany
Answer: B
253: 253. The Sputnik 1 was launched by Russia on
  1. (A) 4 October 1957
  2. (B) 4 October 1959
  3. (C) 4 October 1961
  4. (D) 4 October 1963
Answer: A
254: 254. The Mont Saint-Michel, a UNESCO World Heritage Site, is located in
  1. (A) United States
  2. (B) Russia
  3. (C) France
  4. (D) Germany
Answer: C
255: 255. The Statue of Liberty in the United States is located in
  1. (A) Washington D.C.
  2. (B) New York
  3. (C) Los Angeles
  4. (D) Chicago
Answer: B
256: 256. The world s first nuclear power plant was built by
  1. (A) United States
  2. (B) Russia
  3. (C) France
  4. (D) Germany
Answer: B
257: 257. Which country s official constitution is Quran?
  1. (A) Saudi Arabia
  2. (B) Qatar
  3. (C) Pakistan
  4. (D) Indonesia
Answer: A
258: 258. The tomb of Prophet Muhammad is located in
  1. (A) Jeddah
  2. (B) Riyadh
  3. (C) Makkah
  4. (D) Madina
Answer: D
259: 259. Which city is regarded as the holiest city in the religion of Islam?
  1. (A) Jeddah
  2. (B) Riyadh
  3. (C) Makkah
  4. (D) Madina
Answer: C
260: 260. The Muslims are required to pray in the direction towards
  1. (A) Kaaba
  2. (B) Mount Arafat
  3. (C) Jabal al-Nour
  4. (D) Al-Aqsa Mosque
Answer: A
261: 261. The longest river in Europe is
  1. (A) River Thames
  2. (B) Orange River
  3. (C) Ural River
  4. (D) Volga River
Answer: D
262: 262. The Volga River flows in
  1. (A) Great Britain
  2. (B) Russia
  3. (C) Germany
  4. (D) France
Answer: B
263: 263. The first person who entered into space was
  1. (A) Alan Shepard
  2. (B) Alexey Leonov
  3. (C) Neil Armstrong
  4. (D) Yuri Gagarin
Answer: D
264: 264. The first person who walked on the Moon was
  1. (A) Alan Shepard
  2. (B) Alexey Leonov
  3. (C) Neil Armstrong
  4. (D) Yuri Gagarin
Answer: C
265: 265. The first spacewalk was performed by
  1. (A) Alan Shepard
  2. (B) Alexey Leonov
  3. (C) Neil Armstrong
  4. (D) Yuri Gagarin
Answer: B
266: 266. Yuri Gagarin was a/an __________ astronaut.
  1. (A) American
  2. (B) Russian
  3. (C) German
  4. (D) French
Answer: B
267: 267. Neil Armstrong was a/an __________ astronaut.
  1. (A) American
  2. (B) Russian
  3. (C) German
  4. (D) French
Answer: A
268: 268. Alexey Leonov was a/an __________ astronaut.
  1. (A) American
  2. (B) Russian
  3. (C) German
  4. (D) French
Answer: B
269: 269. The first space station was
  1. (A) Lunokhod 1
  2. (B) Mir
  3. (C) Salyut 1
  4. (D) International Space Station (ISS)
Answer: C
270: 270. The first moon walker (remote-controlled robot) was
  1. (A) Lunokhod 1
  2. (B) Mir
  3. (C) Salyut 1
  4. (D) International Space Station (ISS)
Answer: A
271: 271. The first spacecraft to land on the Moon was
  1. (A) Luna 1
  2. (B) Luna 3
  3. (C) Luna 6
  4. (D) Luna 9
Answer: D
272: 272. The first spacecraft to land on the Venus was
  1. (A) Venera 1
  2. (B) Venera 4
  3. (C) Venera 7
  4. (D) Venera 11
Answer: C
273: 273. The first spacecraft to land on the Mars was
  1. (A) Mars 1
  2. (B) Mars 2
  3. (C) Mars 3
  4. (D) Mars 4
Answer: C
274: 274. The world s oldest surviving federation is
  1. (A) United States
  2. (B) Russia
  3. (C) Great Britain
  4. (D) Italy
Answer: A
275: 275. The Temple of All Religions that consists of several types of religious architecture including an Orthodox church, a mosque, and a synagogue is located in
  1. (A) Kazan
  2. (B) Saint Petersburg
  3. (C) Barcelona
  4. (D) Valencia
Answer: A
276: 276. Leonardo da Vinci was an __________ polymath with expertise in painting, sculpting, architecture, science, music and mathematics.
  1. (A) Russian
  2. (B) French
  3. (C) Italian
  4. (D) Spanish
Answer: C
277: 277. Marco Polo was a famous __________ traveler.
  1. (A) Russian
  2. (B) French
  3. (C) Italian
  4. (D) Spanish
Answer: C
278: 278. The largest country by area in Africa is
  1. (A) Algeria
  2. (B) Nigeria
  3. (C) South Africa
  4. (D) Tanzania
Answer: A
279: 279. The Spring Temple Buddha, the tallest statue in the world, is located in
  1. (A) China
  2. (B) Japan
  3. (C) Thailand
  4. (D) India
Answer: A
280: 280. Africa s largest lake is
  1. (A) Lake Albert
  2. (B) Lake Tanganyika
  3. (C) Lake Malawi
  4. (D) Lake Victoria
Answer: D
281: 281. The highest cold desert in the world is
  1. (A) Antarctica Desert
  2. (B) Greenland Desert
  3. (C) Katpana Desert
  4. (D) Siberia Desert
Answer: C
282: 282. The Katpana Desert is located in
  1. (A) China
  2. (B) Russia
  3. (C) Spain
  4. (D) Pakistan
Answer: D
283: 283. The Aljaferia Palace, a fortified palace, is located in
  1. (A) Algeria
  2. (B) Spain
  3. (C) Pakistan
  4. (D) Italy
Answer: B
284: 284. Badshahi Mosque, a UNESCO World Heritage Site, is located in
  1. (A) Algeria
  2. (B) Spain
  3. (C) Pakistan
  4. (D) Italy
Answer: C
285: 285. The Cathedral of Saint Mary of Burgos dedicated to the Virgin Mary is located in the __________ city of Burgos.
  1. (A) French
  2. (B) Italian
  3. (C) German
  4. (D) Spanish
Answer: D
286: 286. The first female who led a Muslim state was
  1. (A) Benazir Bhutto
  2. (B) Fatima Jinnah
  3. (C) Khalida Zia
  4. (D) Maryam Nawaz
Answer: A
287: 287. Benazir Bhutto was an elected Prime Minister of
  1. (A) Pakistan
  2. (B) Saudi Arabia
  3. (C) Indonesia
  4. (D) Malaysia
Answer: A
288: 288. Who is the youngest-ever Nobel Prize laureate?
  1. (A) Albert Einstein
  2. (B) Stephen Hawking
  3. (C) Nelson Mandela
  4. (D) Malala Yousafzai
Answer: D
289: 289. Malala Yousafzai belongs to
  1. (A) Algeria
  2. (B) Spain
  3. (C) Pakistan
  4. (D) Italy
Answer: C
290: 290. Constantine is a city in
  1. (A) Algeria
  2. (B) Spain
  3. (C) Pakistan
  4. (D) Italy
Answer: A
291: 291. The most populous country in Africa is
  1. (A) Algeria
  2. (B) Nigeria
  3. (C) South Africa
  4. (D) DR Congo
Answer: B
292: 292. Which country has the largest number of UNESCO World Heritage Sites?
  1. (A) China
  2. (B) France
  3. (C) Italy
  4. (D) Spain
Answer: C
293: 293. The historic Champagne wine region famous for the production of white wine is located in
  1. (A) China
  2. (B) France
  3. (C) Italy
  4. (D) Spain
Answer: B
294: 294. The Loire Valley famous for its historic towns, architecture, and wines is located in
  1. (A) China
  2. (B) France
  3. (C) Italy
  4. (D) Spain
Answer: B
295: 295. Salonga National Park, the Africa s largest tropical rainforest is located in
  1. (A) DR Congo
  2. (B) Nigeria
  3. (C) South Africa
  4. (D) Tanzania
Answer: A
296: 296. Victor Hugo was a __________ poet, novelist and dramatist.
  1. (A) French
  2. (B) Italian
  3. (C) German
  4. (D) Spanish
Answer: A
297: 297. Which country is the world s largest producer of cobalt, a chemical element?
  1. (A) Nigeria
  2. (B) South Africa
  3. (C) Botswana
  4. (D) DR Congo
Answer: D
298: 298. Victoria Waterfalls is located at the border of
  1. (A) Algeria and Nigeria
  2. (B) DR Congo and Zambia
  3. (C) Tanzania and South Africa
  4. (D) Zambia and Zimbabwe
Answer: D
299: 299. The world s largest landlocked country is
  1. (A) Afghanistan
  2. (B) Azerbaijan
  3. (C) Kazakhstan
  4. (D) Uzbekistan
Answer: C
300: 300. Alexander the Great was tutored by the philosopher
  1. (A) Aristotle
  2. (B) Socrates
  3. (C) Plato
  4. (D) none of these
Answer: A

You may also like:

This is the post on the topic of the General Knowledge Solved MCQs with Answers for PPSC, NTS, FPSC and others. The post is tagged and categorized under Tags. For more content related to this post you can click on labels link.
You can give your opinion or any question you have to ask below in the comment section area. Already 0 people have commented on this post. Be the next one on the list. We will try to respond to your comment as soon as possible. Please do not spam in the comment section otherwise your comment will be deleted and IP banned.

No comments:
Write comments

Trending!