Thursday, 14 February 2019

Famous Scientists Questions Quiz- MCQs with Answers

Famous Scientists Questions Quiz- MCQs with Answers
Here we have provided huge list of multiple choice questions about famous scientists with answers provided.
MCQ 1: German scientist who is known as 'father of chemical warfare' is
A. Fritz Haber
B. Ernest Rutherford
C. William Ramsay
D. Louis Pasteur
MCQ 2: General relativity theory was proposed by Albert Einstein is a theory of
A. gravitation
B. electromagnetic field
C. light
D. zero point energy
MCQ 3: Name of Avicenna's medical encyclopedia is
A. Al Chemist
B. Alchemy
C. The Book of Healing
D. The Canon of Medicine
MCQ 4: Greek scientist and philosopher, Aristotle, was born in
A. 382 BC
B. 384 BC
C. 386 BC
D. 380 BC
MCQ 5: German-born American theoretical physicist won the Nobel Prize for proposing
A. nuclear shell model
B. charge coupled device
C. electroweak unification
D. electron affinity
MCQ 6: Danish scientist, Niels Bohr, won the Nobel Prize for his understanding of atomic structure and quantum
numbers in
A. 1920
B. 1924
C. 1926
D. 1922
MCQ 7: Sir Isaac Newton died in
A. 1739
B. 1726
C. 1746
D. 1735
MCQ 8: Danish scientist, Niels Bohr, won the Nobel Prize in 1922 in the field of
A. physics
B. chemistry
C. philosophy
D. geology
MCQ 9: Galileo was born in
A. 1684
B. 1584
C. 1654
D. 1564
MCQ 10: The unidentified source of noise found in atmosphere that could not be explained is named by Woodrow Wil-
son is
A. ticker microwave background radiation
B. cosmic microwave background radiation
C. matrix mechanical background radiation
D. none of the above
MCQ 11: German scientist won Nobel Prize in
A. 1920
B. 1922
C. 1918
D. 1914
MCQ 12: Machine which uses X-rays to take radiographs is known as
A. kinetoscope
B. motion picture camera
C. telegraph
D. fluoroscope
MCQ 13: Name of book written by Isaac Newton is
A. Natural Principal of Mathematical Philosophy
B. Mathematical Principles of Natural Philosophy
C. Equinox Principal of Philosophy
D. Equinox Principal of Mathematics
MCQ 14: German Physicist, Ernst Augus Fiedrich Ruska, died in
A. 1986
B. 1992
C. 1990
D. 1988
MCQ 15: Scientist and philosopher whose literary style is referred as river of gold is
A. Nicomachus
B. Alexander the Great
C. Aristotle
D. Plato
MCQ 16: German Physicist, Ernst Augus Fiedrich Ruska, was born in
A. 1908
B. 1906
C. 1910
D. 1905
MCQ 17: Sir Isaac Newton was an
A. Swedish mathematician
B. American mathematician
C. English mathematician
D. Italian mathematician
MCQ 18: Name of the society which is now named as Max Planck Society is
A. Nikola Tesla Society
B. Farrie Curie Society
C. Marie Currie Society
D. Kaiser Wilhelm Society
MCQ 19: Galileo died in
A. 1635
B. 1648
C. 1642
D. 1639
MCQ 20: On the basis of his research, the Albert Einstein is considered as
A. philosopher
B. mathematician
C. theoretical physicist
D. astronomer
MCQ 21: German scientist, Otto Hahn, won the Nobel Prize in
A. 1949
B. 1944
C. 1954
D. 1958
MCQ 22: German scientist, Herman Emil Fischer, is the recipient of Nobel Prize in
A. Geology
B. Physics
C. Biology
D. Chemistry
MCQ 23: Name of Avicenna's scientific and philosophical encyclopedia is
A. Al Chemist
B. Alchemy
C. The Book of Healing
D. The Canon of Medicine
MCQ 24: German Physicist, Gerd Binnard, won the Nobel Prize in
A. 1982
B. 1988
C. 1984
D. 1986
MCQ 25: Sir Isaac Newton was born in
A. 1642
B. 1648
C. 1655
D. 1680
MCQ 26: First Muslim to win the Nobel Prize is
A. Dr. Abdul Qadir Khan
B. Mohammad Abdus Salam
C. Anwar Sadat
D. Yasir Arafat
MCQ 27: The French chemist and microbiologist died in
A. 1889
B. 1895
C. 1898
D. 1892
MCQ 28: German nuclear physicist, Johannes Hans Danniel Jensen, died in
A. 1973
B. 1975
C. 1978
D. 1981
MCQ 29: Charles Darwin was born in
A. 1815
B. 1824
C. 1809
D. 1819
MCQ 30: Canadian medical scientist Frederick Banting died in
A. 1941
B. 1935
C. 1931
D. 1946
MCQ 31: Nucleus of atom was discovered by
A. Gilbert Lewis
B. Arnold Somerfield
C. Ernest Rutherford
D. John Dalton
MCQ 32: According to Bohr, the element which is responsible of nuclear fission is
A. radium-228
B. uranium-235
C. uranium-238
D. radium-230
MCQ 33: The New Zealand born British physicist, Ernest Rutherford, died in
A. 1946
B. 1943
C. 1937
D. 1940
MCQ 34: German Physicist, Ernst Augus Fiedrich Ruska, won the Nobel Prize for his contribution in field of Physics in
A. 1986
B. 1988
C. 1984
D. 1982
MCQ 35: German Physicist, Ernst Augus Fiedrich Ruska, won the Nobel Prize for his work of
A. charge coupled device
B. electroweak unification
C. design of electron microscope
D. nuclear shell model
MCQ 36: American theoretical physicist, Steven Weinberg, won a Nobel Prize for
A. development of matrix mechanics
B. interpretation of wave function
C. electromagnetic interaction between particles
D. wave equation formulation
MCQ 37: Austrian physicist, Erwin Schrodinger, died in
A. 1967
B. 1965
C. 1961
D. 1963
MCQ 38: Alexander Graham Bell awarded US patent for his invention of telephone in
A. 1876
B. 1879
C. 1885
D. 1882
MCQ 39: Major contribution of Nikola Tesla in field of science is
A. direct current electric supply system
B. alternating current electric supply system
C. matrix current electric supply system
D. all of above
MCQ 40: SI unit of capacitance is named as
A. ampere
B. farad
C. joule
D. Pascal
MCQ 41: Austrian physicist, Erwin Schrodinger, won Nobel Prize in
A. 1934
B. 1936
C. 1930
D. 1933
MCQ 42: Persian polymath, Avicenna, was born in Afsana, a village nearby Bukhara which is known as
A. Uzbekistan
B. Afghanistan
C. Tajikistan
D. Turkmenistan
MCQ 43: Scientist who is known as "the father of nuclear chemistry" is
A. Otto Hahn
B. Max Born
C. Marie Curie
D. Albert Einstein
MCQ 44: American theoretical physicist, Steven Weinberg, was born in
A. 1929
B. 1933
C. 1936
D. 1931
MCQ 45: Organic and physical chemist Jacobus Henricus van't Hoff was born in
A. 1859
B. 1852
C. 1862
D. 1865
MCQ 46: Scientist, Otto Hahn, was nominated for Nobel Prize in Chemistry by
A. Karl Marx
B. Werner Heisenberg
C. Adolf von Beyer
D. Avicenna
MCQ 47: Element which is type of cyclic amino acids is
A. glycerol
B. proline
C. peptide bond
D. glycylglycine
MCQ 48: German-born American theoretical physicist died in
A. 1970
B. 1972
C. 1974
D. 1976
MCQ 49: The five Nobel Gases does not include
A. nitrogen
B. neon
C. argon
D. helium
MCQ 50: American scientist, Robert Woodrow Wilson, won a Nobel Prize for contribution in field of
A. Chemistry
B. Biology
C. Geology
D. Physics
MCQ 51: Canadian biologist shared its Nobel Prize with John James Rickard in the field of
A. biology
B. chemistry
C. medicine
D. physics
MCQ 52: Pioneer work of German scientist Fritz Haber is development of
A. fluorine as chemical weapon
B. chlorine as chemical weapon
C. magnesium as chemical weapon
D. potassium as chemical weapon
MCQ 53: German theoretical physicist, Max Plank, died in
A. 1943
B. 1945
C. 1941
D. 1947
MCQ 54: Name of the first inventor to apply the principle of large scale production framework and mass production is
A. Marie Curie
B. Farrie Curie
C. Thomas Edison
D. Nikola Tesla
MCQ 55: Canadian biologist shared its Nobel Prize with John James Rickard in the field of medicine which was award-
ed to him in
A. 1937
B. 1923
C. 1928
D. 1934
MCQ 56: Galileo is known as
A. Italian Mathematician
B. Italian astronomer
C. Italian philosopher
D. all of above
MCQ 57: Fields of organic and physical chemist Jacobus Henricus van't Hoff are
A. physical and mechanical chemistry
B. mechanical physics
C. inorganic chemistry
D. botany and zoology
MCQ 58: Famous that invented the charge-coupled device are
A. Ernest Rutherford and Willard Boyle
B. Fritz Haber and Willard Boyle
C. Francis Crick and Willard Boyle
D. George E. Smith and Willard Boyle
MCQ 59: Scottish biologist, Sir Alexander Fleming, shared the Nobel Prize with
A. Max Born
B. Ernst Boris Chain
C. Howard Florey
D. both b and c
MCQ 60: German scientist, Herman Emil Fischer, won the Nobel Prize in Chemistry in
A. 1902
B. 1907
C. 1910
D. 1913
MCQ 61: Danish scientist, Niels Bohr, was born in
A. 1891
B. 1889
C. 1885
D. 1887
MCQ 62: British chemist, William Ramsay, who discovered Nobel Gases was born in
A. 1845
B. 1849
C. 1855
D. 1852
MCQ 63: Alexander Graham Bell is one of founding member of the
A. Marie Currie Society
B. Kaiser Wilhelm Society
C. National Geographic Society
D. Nikola Tesla Society
MCQ 64: British scientist, Francis Crick, shares Nobel Prize for discovery of structure of nucleic acids with another
scientist
A. Howard Florey
B. Maurice Wilkins
C. Max Born
D. Ernst Boris Chain
MCQ 65: German scientist, Otto Hahn, won the Nobel Prize for the discovery of
A. photoelectric effect
B. evolution
C. nuclear fission
D. radioactive isotopes
MCQ 66: Albert Einstein died in
A. 1950
B. 1955
C. 1957
D. 1952
MCQ 67: Alexander Graham Bell awarded US patent for his invention of
A. telescope
B. telephone
C. telegraph
D. fluoroscope
MCQ 68: Name of the British chemist who discovered noble gases is
A. Niels Bohr
B. Francis Crick
C. William Ramsay
D. Hermann Emil Fischer
MCQ 69: Canadian-American physicist Willard Boyle died in
A. 2005
B. 2007
C. 2011
D. 2009
MCQ 70: Scientist, Nikola Tesla, immigrated to United States in 1884 to work for another famous scientist whose
name is
A. Pierre Currie
B. Charles Darwin
C. Thomas Edison
D. Niels Bohr
MCQ 71: Austrian physicist, Erwin Schrodinger, won Nobel Prize for
A. wave equation formulation
B. development of matrix mechanics
C. interpretation of wave function
D. all of above
MCQ 72: German theoretical physicist, Max Plank, was born in
A. 1858
B. 1860
C. 1865
D. 1868
MCQ 73: Pakistani theoretical physicist, Muhammad Abdus Salam, won the Nobel Prize for his contribution to Physics
in
A. 1979
B. 1981
C. 1983
D. 1985
MCQ 74: Discoveries of organic and physical chemist Jacobus Henricus van't Hoff includes
A. chemical kinetics
B. osmotic pressure
C. stereochemistry
D. all of above
MCQ 75: American inventor, Thomas Edison, built Kinetoscope in
A. 1883
B. 1885
C. 1889
D. 1891
MCQ 76: German-born American theoretical physicist was born in
A. 1904
B. 1908
C. 1910
D. 1906
MCQ 77: Pakistani theoretical physicist, Muhammad Abdus Salam, won the Nobel Prize for his contribution to
A. electro-negativity
B. electroweak unification
C. electron affinity
D. atomic structure
MCQ 78: Persian polymath, Avicenna, died in
A. 1042
B. 1037
C. 1027
D. 1032
MCQ 79: British chemist, William Ramsay, who discovered Nobel Gases won Nobel Prize in
A. 1910
B. 1912
C. 1904
D. 1908
MCQ 80: Serbian American scientist, Nikola Tesla, was born in
A. 1854
B. 1852
C. 1850
D. 1856
MCQ 81: Niel Bohr who proposed the Bohr atomic model became the first president of Nordic Institute for Theoretical
Physics in
A. 1955
B. 1950
C. 1952
D. 1957
MCQ 82: British scientist, Francis Crick, won Nobel Prize in field of medicine in
A. 1962
B. 1958
C. 1955
D. 1965
MCQ 83: Best known discovery of Sir Alexander Fleming is
A. electromagnetism
B. electrolysis
C. enzyme lysozyme
D. penicillin
MCQ 84: The New Zealand born British physicist, Ernest Rutherford, was born in
A. 1865
B. 1871
C. 1875
D. 1878
MCQ 85: British chemist, Sir Norman Haworth, died in
A. 1957
B. 1955
C. 1953
D. 1950
MCQ 86: Two elements discovered by Marie Curie are
A. sodium and radium
B. radium and polonium
C. sodium and polonium
D. potassium and magnesium
MCQ 87: The Francis Crick summarize the genetic information flow in one way as
A. DNA to protein to RNA
B. protein to RNA to DNA
C. DNA to RNA to protein
D. RNA to DNA to protein
MCQ 88: Name of scientist who is doctoral advisor of German-born American theoretical Nobel Prize winner physicist
Maria Goeppert Mayer is
A. Mohammad Abdus Salam
B. Francis Crick
C. Max Planck
D. Max Born
MCQ 89: Element radium-226 was discovered by
A. Pierre and Marie Currie
B. Werner Heisenberg
C. Max Born
D. Charles Darwin
MCQ 90: Adolph Hitler came into power in Germany in
A. 1930
B. 1933
C. 1938
D. 1935
MCQ 91: Antibiotic substance penicillin was discovered by
A. 1925
B. 1923
C. 1928
D. 1932
MCQ 92: American theoretical physicist, Steven Weinberg, won a Nobel Prize for his contribution in field of
A. Botany
B. Archeology
C. Physics
D. Chemistry
MCQ 93: SI unit of magnetic flux density is
A. tesla
B. currie
C. bohrium
D. hafnium
MCQ 94: British scientist, Francis Crick, won Nobel Prize in field of
A. Chemistry
B. Geology
C. Psychology
D. Medicine
MCQ 95: German scientist, Otto Hahn, received Nobel Prize in 1944 for his work in
A. Biology
B. Mathematics
C. Physics
D. Chemistry
MCQ 96: British chemist, Sir Norman Haworth, is known for his groundbreaking work on
A. vitamin C
B. vitamin D
C. vitamin B12
D. carbohydrates
MCQ 97: Pakistani theoretical physicist, Muhammad Abdus Salam, died in
A. 1990
B. 1992
C. 1994
D. 1996
MCQ 98: Name of chemical element whose atomic number is 107 is
A. hafnium
B. uranium
C. bohrium
D. radium
MCQ 99: Four elements 'Air, Water, Earth and Fire' concept was proposed by
A. Nicomachus
B. Alexander the Great
C. Aristotle
D. Empedocles
MCQ 100: First women to win the Nobel Prize was
A. Maria Goeppert Mayer
B. Dorothy Crowfoot Hodgkin
C. Marie Curie
D. Elizabeth H. Blackburn
MCQ 101: Willard Boyle is a co-inventor of
A. charge coupled device
B. induction motor
C. direct motor current
D. digital camera
MCQ 102: The English scientist, Michael Faraday, discovered the element known as
A. potassium
B. sodium
C. benzene
D. calcium carbonate
MCQ 103: German-born American theoretical physicist won the Nobel Prize in Physics in
A. 1969
B. 1967
C. 1963
D. 1965
MCQ 104: German scientist, Otto Hahn, discovered mother substance of radium called
A. lead
B. mesothorium
C. potassium
D. polonium
MCQ 105: Different types of casual factors proposed by Aristotle includes
A. material cause
B. formal and final cause
C. efficient cause
D. all of above
MCQ 106: Greek scientist and philosopher, Aristotle, died in
A. 316 BC
B. 318 BC
C. 320 BC
D. 322 BC
MCQ 107: Persian polymath, Avicenna, was born in
A. 980
B. 960
C. 970
D. 950
MCQ 108: Scottish biologist and botanist, Sir Alexander Fleming, was born in
A. 1920
B. 1925
C. 1905
D. 1881
MCQ 109: German nuclear physicist, Johannes Hans Danniel Jensen, shared his Nobel Prize for Physics with Maria
Mayer in
A. 1972
B. 1969
C. 1963
D. 1965
MCQ 110: Name of theory which is proposed by Albert Einstein is
A. general theory of relativity
B. theory of gravity
C. theory of astronomical objects
D. theory of radioactive phenomenon
MCQ 111: Danish scientist, Niels Bohr, died in
A. 1958
B. 1962
C. 1965
D. 1960
MCQ 112: The French microbiologist Louis Pastuer is renowned for discoveries of principles of
A. vaccination
B. microbial fermentation
C. pasteurization
D. all of above
MCQ 113: Willard Boyle awarded the Nobel Prize in field of Physics in
A. 2005
B. 2009
C. 2011
D. 2007
MCQ 114: German nuclear physicist, Johannes Hans Danniel Jensen, received Nobel Prize for
A. separation of uranium isotopes
B. nuclear shell model
C. charge coupled device
D. electroweak unification
MCQ 115: Michael Faraday died in
A. 1862
B. 1867
C. 1869
D. 1873
MCQ 116: German scientist who won the Nobel Prize in Physics for originating concept of
A. Quantum Theory
B. Matrix mechanics
C. atomic structure of carbon
D. identification of covalent bond
MCQ 117: Famous patents of Nikola Tesla includes
A. matrix mechanics
B. nuclear fission
C. quantum mechanics
D. induction motor and transformer
MCQ 118: German scientist, Herman Emil Fischer, died in
A. 1923
B. 1926
C. 1919
D. 1915
MCQ 119: Device which allowed NASA to send clear pictures of Space to the Earth is classified as
A. charge coupled device
B. induction motor
C. direct motor current
D. motion picture camera
MCQ 120: First commercial available fluoroscope was designed and produced by
A. Max Planck
B. Thomas Edison
C. Nikola Tesla
D. Niels Bohr
MCQ 121: Physicist who is known as 'father of nuclear physics' is
A. Ernest Rutherford
B. William Ramsay
C. Hermann Fischer
D. Frederick Crick
MCQ 122: Marie Curie died in
A. 1934
B. 1938
C. 1942
D. 1946
MCQ 123: Famous scientist Otto Hahn was born in
A. 1876
B. 1872
C. 1875
D. 1879
MCQ 124: German mathematician and physicist won the Nobel Prize in 1954 in
A. Biology
B. Chemistry
C. Mathematics
D. Physics
MCQ 125: Thomas Edison received patent for two-way telegraph in
A. 1889
B. 1897
C. 1892
D. 1895
MCQ 126: German scientist, Fritz Haber, died in
A. 1932
B. 1934
C. 1936
D. 1937
MCQ 127: Name of the first electricity-based broadcast system is
A. stock ticker
B. ticker-100
C. stock Clarence
D. none of the above
MCQ 128: The New Zealand born British physicist, Ernest Rutherford, won the Nobel Prize in Chemistry in
A. 1918
B. 1915
C. 1911
D. 1908
MCQ 129: Matrix mechanics which is representation of Quantum mechanics was formulated by
A. Marie Curie
B. Werner Heisenberg
C. Max Born
D. Charles Darwin
MCQ 130: Famous scientist Otto Hahn died in
A. 1968
B. 1965
C. 1972
D. 1975
MCQ 131: German nuclear physicist, Johannes Hans Danniel Jensen, shared his Nobel Prize for Physics with
A. Willard Boyle
B. Max Born
C. Mohammand Abdus Salam
D. Maria Goeppert Mayer
MCQ 132: Marie Curie was born in
A. 1882
B. 1898
C. 1887
D. 1867
MCQ 133: Max Born won the Nobel Prize in 1954 for his work in Physics by proposing fundamental research in
A. Quantum Mechanics
B. Zero Time Energy
C. Planetary motions
D. laws of motion
MCQ 134: British molecular biologist and neuroscientist, Francis Crick, died in
A. 1998
B. 1995
C. 2001
D. 2004
MCQ 135: Vitamin which is also known as ascorbic acid is
A. vitamin B12
B. carbohydrates
C. vitamin C
D. vitamin D
MCQ 136: American theoretical physicist, Steven Weinberg, shared his Nobel Prize with
A. Sheldon Glashow
B. Erwin Schrodinger
C. Abdus Salam
D. both a and c
MCQ 137: British chemist, Sir Norman Haworth, was born in
A. 1885
B. 1883
C. 1887
D. 1889
MCQ 138: By studying the thermal properties of light, the Einstein laid the foundation of
A. polonium theory of light
B. radium theory of light
C. photon theory of light
D. radium theory of light
MCQ 139: German scientist won Nobel Prize in 1918 for his contribution in the field of
A. Geology
B. Physics
C. Chemistry
D. Biology
MCQ 140: German mathematician and physicist was born in
A. 1882
B. 1886
C. 1889
D. 1879
MCQ 141: The French chemist and microbiologist was born in
A. 1850
B. 1840
C. 1825
D. 1822
MCQ 142: British molecular biologist and neuroscientist, Francis Crick, is co-discoverer of structure of
A. neutron
B. proton
C. DNA molecule
D. electron
MCQ 143: British scientist, Norman Haworth, was awarded Nobel Prize in
A. 1937
B. 1939
C. 1941
D. 1943
MCQ 144: Newton's book, Principia, formulated the laws known as
A. zero point energy
B. laws of planetary motion
C. laws of motion
D. laws of gravitation
MCQ 145: Organic and physical chemist Jacobus Henricus van't Hoff died in
A. 1915
B. 1920
C. 1911
D. 1921
MCQ 146: Technique of isolating radioactive isotopes was achievement of
A. Marie Curie
B. Sir Isaac Newton
C. Max Born
D. Nicolas Copernicus
MCQ 147: The New Zealand born British physicist, Ernest Rutherford, won the Nobel Prize in
A. Geology
B. Biology
C. Chemistry
D. Physics
MCQ 148: Nobel Prize winning scientist wrote a popular science book named
A. Atomic Physics
B. Mechanical Physics
C. The Restless Universe
D. Kinematics
MCQ 149: Disease for which Louis Pasteur created first vaccines was
A. anthrax and rabies
B. polio
C. measles
D. chicken pox
MCQ 150: Name of institution founded by twice Nobel Prize winner Marie Curie in
A. Paris
B. Belgium
C. Italy
D. Poland
MCQ 151: First scientist who was awarded Nobel Prize for using
A. insulin on humans
B. chemotherapy on humans
C. penicillin on humans
D. all of above
MCQ 152: American scientist Robert Woodrow Wilson was known for the
A. cosmic microwave background radiation
B. atomic structure of carbon
C. identification of covalent bond
D. development of Quantum Theory
MCQ 153: Major discoveries of Michael Faraday are
A. diamagnetism
B. electromagnetic induction
C. electrolysis
D. all of above
MCQ 154: American theoretical physicist, Steven Weinberg, won a Nobel Prize for
A. Weinberg-Witten Theorem
B. Weinberg-Erwin Theorem
C. Weinberg-Glashow Theorem
D. Weinberg-Hans Theorem
MCQ 155: Scientist, Marie Currie, won her second Nobel Prize in Chemistry in
A. 1917
B. 1915
C. 1908
D. 1911
MCQ 156: Albert Einstein was born in
A. 1879
B. 1885
C. 1887
D. 1875
MCQ 157: In subsequent years after discovery, the mesothorium is also known as
A. radium-226
B. radium-232
C. radium-230
D. radium-228
MCQ 158: Thomas Edison started the Motion Pictures Patent Company in
A. 1912
B. 1908
C. 1910
D. 1906
MCQ 159: American scientist, Robert Woodrow Wilson, died in
A. 1996
B. 2015
C. 2006
D. 1998
MCQ 160: Austrian physicist, Erwin Schrodinger, was born in
A. 1893
B. 1887
C. 1889
D. 1891
MCQ 161: Scientist who published the first report on discovery of Uranium is
A. Werner Heisenberg
B. Otto Hahn
C. Lise Meitner
D. Max Bergmann
MCQ 162: Nobel prize was given to Albert Einstein in
A. 1945
B. 1935
C. 1921
D. 1919
MCQ 163: German mathematician and physicist died in
A. 1965
B. 1970
C. 1972
D. 1975
MCQ 164: German scientist, Fritz Haber, received Nobel Prize in the field of Chemistry in
A. 1912
B. 1914
C. 1916
D. 1918
MCQ 165: Number of Jupiter planets natural satellite moon is
A. 4
B. 6
C. 7
D. 5
MCQ 166: German scientist, Fritz Haber, received Nobel Prize in the field of
A. Zoology
B. Botany
C. Chemistry
D. Physics
MCQ 167: Pasteur institute was established in
A. 1897
B. 1887
C. 1890
D. 1894
MCQ 168: Alexander Graham Bell died in
A. 1918
B. 1920
C. 1922
D. 1924
MCQ 169: Pakistani theoretical physicist, Muhammad Abdus Salam, was born in
A. 1922
B. 1924
C. 1926
D. 1928
MCQ 170: Albert Medal given to Alexander Graham Bell in
A. 1910
B. 1908
C. 1905
D. 1902
MCQ 171: Canadian medical scientist Frederick Banting was born in
A. 1895
B. 1903
C. 1906
D. 1891
MCQ 172: British chemist, William Ramsay, who discovered Nobel Gases died in
A. 1916
B. 1913
C. 1910
D. 1918
MCQ 173: The English Scientist, Michael Faraday, was known for its contribution in the field of
A. electromagnetism
B. electrochemistry
C. electrochemical field
D. both a and b
MCQ 174: Name of scientist who is doctoral advisor of German-born American theoretical Nobel Prize winner physi-
cist Ernest August Fredrich Ruska is
A. Max Crick
B. Max Knoll
C. Max Planck
D. Max Born
MCQ 175: First power station was built by Thomas Edison in
A. New Jersey
B. New York
C. Washington
D. California
MCQ 176: Fifth element aether was added into four elements 'Earth, Fire, Water and Air' by
A. Alexander the Great
B. Aristotle
C. Empedocles
D. Nicomachus
MCQ 177: American scientist, Robert Woodrow Wilson, won a Nobel Prize in
A. 1980
B. 1983
C. 1978
D. 1975
MCQ 178: Industrial process to synthesize ammonia from hydrogen and nitrogen gasses is known as
A. Ramsay process
B. Ernest process
C. Fritz process
D. Haber process
MCQ 179: German Physicist, Gerd Binnard, won the Nobel Prize for the invention of
A. scanning tunneling microscope
B. electron microscope
C. atomic force microscope
D. both a and c
MCQ 180: Scottish biologist shared the Nobel Prize in
A. Chemistry
B. Geology
C. Psychology
D. Physiology
MCQ 181: The enzyme, lysozyme, was discovered by Sir Alexander Fleming in
A. 1925
B. 1923
C. 1928
D. 1932
MCQ 182: Formula given by Albert Einstein about mass-energy equivalence is
A. E = c + 2m
B. E = m + 2c
C. M = ce²
D. E = mc²
MCQ 183: German scientist, Fritz Haber, was born in
A. 1870
B. 1872
C. 1868
D. 1874
MCQ 184: The names of Nobel gases are
A. neon and xenon
B. krypton
C. helium and argon
D. all of above
MCQ 185: Name of book written by Charles Darwin in 1859 is
A. Natural Principal of Mathematical Philosophy
B. Mathematical Principles of Natural Philosophy
C. Equinox Principal of Philosophy
D. On the origin of species
MCQ 186: First practical reflecting telescope was invented by
A. Sir Isaac Newton
B. Max Born
C. Nicolas Copernicus
D. Neil Campbell
MCQ 187: Scottish biologist and botanist, Sir Alexander Fleming, died in
A. 1995
B. 1992
C. 1998
D. 1991
MCQ 188: Serbian American scientist was honored with Edison medal in
A. 1922
B. 1916
C. 1918
D. 1920
MCQ 189: Michael Faraday was born in
A. 1791
B. 1795
C. 1804
D. 1808
MCQ 190: German Physicist, Gerd Binnard, was born in
A. 1951
B. 1945
C. 1947
D. 1949
MCQ 191: Thermo-scope which is forerunner of thermometer was designed by
A. Albert Einstein
B. Galileo
C. Isaac Newton
D. Marie Curie
MCQ 192: International union of Pure and Applied Chemistry confirmed the names of discoverers of protactinium are
A. Otto Hahn
B. Lise Meitner
C. Max Bergmann
D. both a and b
MCQ 193: Charles Darwin died in
A. 1876
B. 1882
C. 1872
D. 1869
MCQ 194: Heliocentric model of solar system was developed by
A. James Chin
B. Max Born
C. Nicolas Copernicus
D. Neil Campbell
MCQ 195: Danish scientist, Niels Bohr, founded the Institute of Theoretical Physics at the
A. University of Manchester
B. University of Copenhagen
C. University of Cambridge
D. Royal Danish Academy of Science
MCQ 196: Book written by Galileo when he was house arrest is
A. One World System
B. Two Chief World Systems
C. Three New Sciences
D. Two New Sciences
MCQ 197: Second Nobel Prize winning scientist after Marie Curie is
A. Irene Joliot Curie
B. Maria Goeppert Mayer
C. Dorris Lessing
D. Barbara McClintok
MCQ 198: Electric bulb, motion picture camera and phonograph are all great inventions of famous American scientist
A. Thomas Edison
B. Nikola Tesla
C. Marie Curie
D. Farrie Curie
MCQ 199: First form of quantum mechanics is
A. matrix mechanics
B. hafnium mechanics
C. bohrium mechanics
D. radium mechanics
MCQ 200: Scientist, Marie Currie, won her first Nobel Prize in Physics in
A. 1908
B. 1906
C. 1903
D. 1907
MCQ 201: American scientist, Robert Woodrow Wilson, was born in
A. 1936
B. 1938
C. 1940
D. 1942
MCQ 202: Serbian American scientist, Nikola Tesla, died in
A. 1943
B. 1945
C. 1948
D. 1949
MCQ 203: American inventor and businessman, Thomas Edison, was born in
A. 1852
B. 1855
C. 1847
D. 1858
MCQ 204: Scientist whose name is known for heliocentrism, telescopic observational astronomy and dynamics is
A. James Chin
B. Galileo
C. Max Born
D. Neil Campbell
MCQ 205: Albert Einstein awarded Nobel Prize in Physics because of his notable discovery of law of
A. gravitational field
B. electromagnetic field
C. isolating radioactive isotopes
D. photoelectric effect
MCQ 206: Name of zirconium-like element whose prediction was made by Niels Bohr is
A. potassium
B. radium
C. hafnium
D. bohrium
MCQ 207: Canadian-American physicist Willard Boyle was born in
A. 1924
B. 1926
C. 1928
D. 1930
MCQ 208: Name of the book written by Nobel Prize winning Austrian physicist Erwin Schrodinger is
A. What is Life?
B. Al-Chemist
C. Al-Chemy
D. What is Matrix Mechanics?
MCQ 209: SI unit of capacitance is named in the honor of English scientist
A. Michael Faraday
B. Graham Bell
C. Max Planck
D. Thomas Edison
MCQ 210: Alexander Graham Bell was born in
A. 1847
B. 1845
C. 1848
D. 1849
MCQ 211: German scientist, Herman Emil Fischer, was born in
A. 1855
B. 1852
C. 1859
D. 1863
MCQ 212: First scientist to win the Nobel Prize in Chemistry is
A. Sir Alexander Fleming
B. Sir Frederick Grant Banting
C. Louis Pasteur
D. Jacobus Henricus van't Hoff
MCQ 213: German nuclear physicist, Johannes Hans Danniel Jensen, was born in
A. 1911
B. 1907
C. 1913
D. 1909
MCQ 214: German mathematician and physicist won the Nobel Prize in
A. 1950
B. 1952
C. 1954
D. 1955
MCQ 215: British molecular biologist and neuroscientist, Francis Crick, was born in
A. 1919
B. 1916
C. 1924
D. 1922
MCQ 216: Scottish biologist shared the Nobel Prize in the field of physiology in
A. 1945
B. 1948
C. 1951
D. 1953
MCQ 217: American inventor and businessman, Thomas Edison, died in
A. 1933
B. 1936
C. 1938
D. 1931
MCQ 218: Scientist, Marie Curie, established first military radiological field center during
A. War of 1857
B. World War I
C. World War II
D. none of the above
Answers Key:
1. A
2. A
3. D
4. B
5. A
6. D
7. B
8. A
9. D
10. B
11. C
12. D
13. B
14. D
15. C
16. B
17. C
18. D
19. C
20. C
21. B
22. D
23. C
24. D
25. A
26. C
27. B
28. A
29. C
30. A
31. C
32. B
33. C
34. A
35. C
36. C
37. C
38. A
39. B
40. B
41. D
42. A
43. A
44. B
45. B
46. C
47. B
48. B
49. A
50. D
51. C
52. B
53. D
54. C
55. B
56. D
57. A
58. D
59. D
60. A
61. C
62. D
63. C
64. B
65. C
66. B
67. B
68. C
69. C
70. C
71. D
72. A
73. A
74. D
75. D
76. D
77. B
78. B
79. C
80. D
81. D
82. A
83. C
84. B
85. D
86. B
87. C
88. D
89. A
90. B
91. C
92. C
93. A
94. D
95. D
96. A
97. D
98. C
99. D
100. C
101. A
102. C
103. C
104. B
105. D
106. D
107. A
108. D
109. C
110. A
111. B
112. D
113. B
114. A
115. B
116. A
117. D
118. C
119. A
120. B
121. A
122. A
123. D
124. D
125. C
126. B
127. A
128. D
129. B
130. A
131. D
132. D
133. A
134. D
135. C
136. D
137. B
138. C
139. B
140. A
141. D
142. C
143. A
144. D
145. C
146. A
147. B
148. C
149. A
150. A
151. A
152. A
153. D
154. A
155. D
156. A
157. D
158. B
159. B
160. B
161. B
162. C
163. B
164. D
165. A
166. C
167. B
168. C
169. C
170. D
171. D
172. A
173. D
174. B
175. B
176. B
177. C
178. D
179. A
180. D
181. B
182. D
183. C
184. D
185. D
186. A
187. A
188. B
189. A
190. C
191. B
192. D
193. B
194. C
195. B
196. D
197. B
198. A
199. A
200. C
201. A
202. A
203. C
204. B
205. D
206. C
207. A
208. A
209. A
210. A
211. B
212. D
213. B
214. C
215. B
216. A
217. D
218. B 

You may also like:

This is the post on the topic of the Famous Scientists Questions Quiz- MCQs with Answers. The post is tagged and categorized under Tags. For more content related to this post you can click on labels link.
You can give your opinion or any question you have to ask below in the comment section area. Already 0 people have commented on this post. Be the next one on the list. We will try to respond to your comment as soon as possible. Please do not spam in the comment section otherwise your comment will be deleted and IP banned.

No comments:
Write comments

Trending!