Thursday, 14 February 2019

Chapter 2 Acids Bases and Salts Important MCQs with Answers | 10th Class Chemistry

Chapter 2 Acids Bases and Salts Important MCQs with Answers | 10th Class Chemistry
Here we have provided all the important Multiple choice questions and answers of Chapter Acids Bases and Salts of 10th class chemistry.

Acids Bases and Salts 

MCQ 1: The pH (power of Hydrogen) value of black coffee is
A. 7
B. 8
C. 3
D. 5
MCQ 2: When a metal replaces hydrogen atom then compound form is
A. oxide
B. ether
C. salt
D. alcohol
MCQ 3: KOH is used in making of
A. drain cleaner
B. antacid
C. cement
D. liquid soap
MCQ 4: If the concentration of H+ is greater than 1 x 10-7 then solution is
A. neutral
B. basic
C. acidic
D. aqueous
MCQ 5: The acid used for the manufacture of fertilizers and explosives is
A. Nitric acid
B. Sulfuric acid
C. phosphoric acid
D. hydrochloric acid
MCQ 6: The pH at which methyl red changes color is
A. 7
B. 5.5
C. 3.8
D. 9
MCQ 7: Substances that react with both acids and bases are called
A. neutral
B. conjugate bases
C. amphoteric substances
D. conjugate acids
MCQ 8: Acids ionize in water to produce
A. OH- ions
B. H+ ions
C. SO4-2 ions
D. H2O molecules
MCQ 9: Corrosive effect on skin is caused by
A. acids
B. bases
C. water
D. mercury
MCQ 10: The pH of water is
A. 8
B. 3
C. 2
D. 7
MCQ 11: In pure water, the concentrations of
A. H+ and OH- ions are equal
B. H+ ions is more
C. OH- ions is more
D. Cl- is more
MCQ 12: Phenolphthalein in acidic solution is
A. colorless
B. pink colored
C. yellow colored
D. orange colored
MCQ 13: If the pH value is greater than 7, then solution is
A. acidic
B. basic
C. neutral
D. salty
MCQ 14: When acid reacts with metal carbonate, the products are
A. salt
B. water
C. carbon dioxide
D. all of above
MCQ 15: The amount of Hydrochloric Acid (HCl) secreted daily by gastric glands is
A. 1 lit
B. 3 lit
C. 2 lit
D. 4 lit
MCQ 16: The Bronsted-Lowery acid in the reaction H2O + NH3 NH+ 4 + OH- is
A. H2O
B. NH3
C. OH-
D. NH+4
MCQ 17: A substance that donates a pair of electrons to form coordinate covalent bond is called
A. Lewis acid
B. Lewis base
C. Bronsted-Lowry acid
D. Bronsted-Lowry base
MCQ 18: A specie which is able to accept a proton is called
A. acid
B. base
C. neutral compound
D. cation
MCQ 19: Preservatives are used to preserve
A. food
B. acids
C. bases
D. water
MCQ 20: Bases leaves blue litmus
A. red
B. pint
C. black
D. unchanged
MCQ 21: The salt among the following is
A. HCl
B. KCl
C. HNO3
D. H3PO4
MCQ 22: As an electrolyte, water is
A. strong
B. neutral
C. weak
D. a good insulator
MCQ 23: The process in which acids (H+) and bases (OH-) react to form salts and water is called
A. neutralization
B. hydrogenation
C. halogenation
D. sublimation
Answers:
1. D
2. C
3. D
4. C
5. A
6. B
7. C
8. B
9. A
10. D
11. A
12. A
13. B
14. D
15. C
16. A
17. B
18. B
19. A
20. D
21. B
22. C
23. A 

You may also like:

This is the post on the topic of the Chapter 2 Acids Bases and Salts Important MCQs with Answers | 10th Class Chemistry . The post is tagged and categorized under Tags. For more content related to this post you can click on labels link.
You can give your opinion or any question you have to ask below in the comment section area. Already 0 people have commented on this post. Be the next one on the list. We will try to respond to your comment as soon as possible. Please do not spam in the comment section otherwise your comment will be deleted and IP banned.

No comments:
Write comments

Trending!