Thursday, 14 February 2019

Chapter 1 Chemical Equilibrium Important MCQs with Answers | 10th Class Chemistry

Chapter 1 Chemical Equilibrium MCQs with Answers | 10th Class Chemistry
Here we have provided all the important Multiple choice questions and answers of Chapter Chemical Equilibrium of 10th class chemistry.

MCQ 1: When diluting acid always add
A. water to acid
B. acid to water
C. can be both ways
D. acid cannot be diluted
MCQ 2: The reactions in which reactants react to form products and simultaneously products reverse back in to reac-
tants are called
A. Reversible reactions
B. Irreversible reaction
C. Spontaneous reactions
D. non spontaneous reactions
MCQ 3: The conditions for equilibrium of concentration of reactant and products will be same if
A. temperature is constant
B. pressure or volume is constant
C. concentration of products and reactants are same
D. all of above
MCQ 4: Equilibrium constant can be used to
A. predict direction of chemical reaction
B. predict extent of chemical reaction
C. determine the equilibrium concentration of mixture
D. all of above
MCQ 5: The rate at which the reaction proceeds is directly related to
A. active masses of reactants
B. sum of active masses of reactants
C. product of active masses of reactants
D. ratio of active masses of reactants
MCQ 6: A reversible reaction
A. always completes
B. never goes to completion
C. Spontaneous reactions
D. non spontaneous reactions
MCQ 7: Due to high concentration of reactants, the rate of forward reaction is
A. lowest
B. moderate
C. highest
D. minimal
MCQ 8: In Haber's process the amount of ammonia yields is
A. 40%
B. 90%
C. 33%
D. 22%
MCQ 9: The state at which forward and reverse reactions occur at same rate is
A. equilibrium
B. unstable equilibrium
C. not in equilibrium
D. neutral equilibrium
MCQ 10: In the reverse reaction SO3 decomposes in to
A. S and O
B. S and O2
C. S2 and O
D. SO2 and O2
MCQ 11: If the concentration, temperature and pressure is changed, the system responds in a way that
A. follows the change
B. opposes the change
C. does not change at all
D. encourages the change
MCQ 12: A substance which increases the rate of reaction is called
A. catalyst
B. reactant
C. product
D. coordinator
Answers:
1. B
2. A
3. D
4. D
5. C
6. B
7. C
8. C
9. A
10. D
11. B
12. A 

You may also like:

This is the post on the topic of the Chapter 1 Chemical Equilibrium Important MCQs with Answers | 10th Class Chemistry. The post is tagged and categorized under Tags. For more content related to this post you can click on labels link.
You can give your opinion or any question you have to ask below in the comment section area. Already 0 people have commented on this post. Be the next one on the list. We will try to respond to your comment as soon as possible. Please do not spam in the comment section otherwise your comment will be deleted and IP banned.

No comments:
Write comments

Trending!