Thursday, 14 February 2019

Chapter 3 Organic Chemistry Important MCQs with Answers | 10th Class Chemistry

Chapter 3 Organic Chemistry MCQs with Answers | 10th Class Chemistry
Here we have provided all the important Multiple choice questions and answers of Chapter Organic Chemistry of 10th class chemistry.

MCQ 1: commercial sources of alkanes include
A. coal
B. natural gas
C. petroleum
D. all of above
MCQ 2: If we remove one hydrogen (H) atom from alkane (saturated hydrocarbon), we get
A. alkyl group
B. alkene group
C. alkyne group
D. aldehyde group
MCQ 3: Almost 95% of compounds are of carbon because it can form
A. single bonds
B. double bonds
C. triple bonds
D. multiple bonds
MCQ 4: Nature of organic compounds is
A. ionic
B. amphoteric
C. covalent
D. coordinate covalent
MCQ 5: The suffix in alkane represents
A. hydrogen atoms
B. carbon atoms
C. bonds present
D. class of compound
MCQ 6: If one hydrogen atom (H) of alkane (saturated hydrocarbon) is substituted by one halogen atom (F, Cl, Br, I),
the compound formed is
A. alkene
B. alkyne
C. haloalkane
D. alkaline
MCQ 7: The hydrocarbon which contains one or more carbon-carbon triple bond is
A. alkane
B. alkene
C. alkyne
D. aldehyde
MCQ 8: Ethers are formed by the attachment of
A. two alkyl groups to same oxygen atom
B. two alkyl group to different oxygen atoms
C. three alkyl groups to one oxygen atom
D. four alkyl groups to one oxygen atom
MCQ 9: Butane (alkane) has
A. 3 carbon atoms
B. 5 carbon atoms
C. 4 carbon atoms
D. 2 carbon atoms
MCQ 10: Saturated hydrocarbons (alkanes) have
A. carbon-carbon single bond
B. carbon-carbon double bond
C. carbon-carbon triple bond
D. carbon-carbon quad bond
MCQ 11: Alcohols (CnH2n+1OH) are formed by the attachment of
A. OH group to hydrocarbon chain
B. HX group to hydrocarbon chain
C. O to hydrocarbon chain
D. H to hydrocarbon chain
MCQ 12: Simple alkanes (saturated hydrocarbons) are
A. straight chain hydrocarbons
B. branched chain hydrocarbons
C. can be both A and B
D. no chain hydrocarbons
MCQ 13: The origin of carbon compounds is
A. non- living beings
B. living beings
C. organic
D. artificial
MCQ 14: If OH group is attached to benzene ring, the compound form is
A. alcohol
B. phenol
C. alkene
D. alkyne
MCQ 15: In naming alkane the stem tells about the
A. number of hydrogen atoms
B. number of oxygen atoms
C. number of carbon atoms
D. number of bonds
MCQ 16: Organic compounds are
A. non-volatile
B. volatile
C. have high melting point
D. have high boiling point
MCQ 17: Propane (C3H8) and butane (C4H10) in liquid form are used in
A. LSG
B. LPG
C. ECG
D. LNG
MCQ 18: In destructive distillation, coal is converted to
A. coal gas, coal tar and coke
B. petrol and methane
C. natural gas and coke
D. coal tar and petrol
MCQ 19: The molecular formula for Heptane is
A. C4H10
B. C8H18
C. C5H12
D. C7H16
MCQ 20: Formula that shows the arrangement of atoms in a compound is called
A. molecular formula
B. structural formula
C. compound formula
D. empirical formula
MCQ 21: Natural gas mostly consists of
A. ethane
B. butane
C. methane
D. pentane
MCQ 22: The rate of reaction of organic compounds is slow due to
A. ionic bonding in them
B. amphoteric nature
C. covalent bonding
D. coordinate covalent bonding
MCQ 23: The phenomena in which compounds have same molecular formula but different structures is called
A. multimers
B. isomerism
C. catenation
D. allomerism
MCQ 24: Methyl has the molecular formula
A. CH4
B. CH3
C. CH
D. CH2
MCQ 25: Organic compounds are only soluble in
A. non-polar solvents
B. polar solvents
C. metallic solvents
D. non-metallic solvents
MCQ 26: The organic compound used for artificial ripening of fruits is
A. methane
B. ethane
C. propane
D. acetylene
MCQ 27: Additional atoms or group of atoms attached to hydrocarbons is
A. functional group
B. non functional group
C. alkaline group
D. alkene group
MCQ 28: As the number of carbon atoms increases, the number of possible isomers
A. also increases
B. decreases
C. remains same
D. becomes zero
MCQ 29: Organic compounds include
A. alkali metals
B. alkaline earth metals
C. hydrocarbons and their derivatives
D. halogens
MCQ 30: The first antiseptic used in operation theatre was
A. alcohol
B. alkane
C. acid
D. phenol
MCQ 31: The self-linking ability of carbon is called
A. catenation
B. sublimation
C. hydrogenation
D. carbonation
MCQ 32: The general formula for amines is
A. R-CH2
B. R2CH
C. R-NH2
D. R-COOH
Answers:
1. D
2. A
3. D
4. C
5. D
6. C
7. C
8. A
9. C
10. A
11. A
12. A
13. B
14. B
15. C
16. B
17. B
18. A
19. D
20. B
21. C
22. C
23. B
24. B
25. A
26. D
27. A
28. A
29. C
30. D
31. A
32. C 

You may also like:

This is the post on the topic of the Chapter 3 Organic Chemistry Important MCQs with Answers | 10th Class Chemistry. The post is tagged and categorized under Tags. For more content related to this post you can click on labels link.
You can give your opinion or any question you have to ask below in the comment section area. Already 0 people have commented on this post. Be the next one on the list. We will try to respond to your comment as soon as possible. Please do not spam in the comment section otherwise your comment will be deleted and IP banned.

No comments:
Write comments

Trending!