Thursday, 14 February 2019

Chapter 4 Hydrocarbons Important MCQs with Answers | 10th Class Chemistry

Chapter 4 Hydrocarbons Important MCQs with Answers | 10th Class Chemistry
Here we have provided all the important Multiple choice questions and answers of Chapter Hydrocarbons of 10th class chemistry.

MCQ 1: When two carbon atoms share two electron pairs then they form
A. single bond
B. double bond
C. triple bond
D. coordinate covalent bond
MCQ 2: Alkanes that contain 5 to 17 atoms are in
A. solid state
B. liquid state
C. gaseous state
D. plasma state
MCQ 3: Addition of hydrogen to ethene forms
A. methane
B. propane
C. butane
D. ethane
MCQ 4: Loss of hydrogen halide from alkyl halide gives
A. alkenes
B. alkanes
C. alkynes
D. halogens
MCQ 5: Acetylene is another name of
A. ethene
B. propene
C. butene
D. pentene
MCQ 6: Alkanes (saturated hydrocarbons) have density
A. less than water
B. equal to water
C. more than water
D. more than mercury
MCQ 7: In alkanes (saturated hydrocarbons) each carbon atom forms
A. 2 bonds
B. 4 bonds
C. 6 bonds
D. 8 bonds
MCQ 8: The reaction of halogens (Group-VII) and alkane (saturated hydrocarbons) in presence of sunlight is an exam-
ple of
A. carbation
B. halogenation
C. substitution
D. hydrogenation
MCQ 9: Ethylene glycol is used as an
A. ripening agent
B. fertilizer
C. titrating agent
D. anti-freeze
MCQ 10: The red color of tomatoes is due to alkene named
A. ethene
B. propene
C. lycopene
D. butene
MCQ 11: The reaction of any substance with air is called
A. carbation
B. halogenation
C. sublimation
D. combustion
MCQ 12: Methane (CH4) is used as
A. domestic fuel
B. automobile fuel
C. urea manufacture
D. all of above
MCQ 13: The odor of ethyne is
A. onion like
B. garlic like
C. vinegar like
D. fruity
Answers:
1. B
2. B
3. D
4. A
5. A
6. A
7. B
8. C
9. D
10. C
11. D
12. D
13. B 

You may also like:

This is the post on the topic of the Chapter 4 Hydrocarbons Important MCQs with Answers | 10th Class Chemistry . The post is tagged and categorized under Tags. For more content related to this post you can click on labels link.
You can give your opinion or any question you have to ask below in the comment section area. Already 0 people have commented on this post. Be the next one on the list. We will try to respond to your comment as soon as possible. Please do not spam in the comment section otherwise your comment will be deleted and IP banned.

No comments:
Write comments

Trending!