Thursday, 14 February 2019

Environmental Science MCQs with Answers Key for CSS

Environmental Science MCQs with Answers Key for CSS
Here are the some very important Multiple choice questions related to Environmental Science with the Answers key provided.

MCQ 1: Name of the extremely effective firs extinguishing agent is
A. helium
B. halons
C. halogens
D. argon
MCQ 2: Gas molecules that absorb thermal infrared radiation and are present in
large quantity to change the climate system are known as
A. alpha radiations
B. beta radiations
C. ozone gases
D. greenhouse gases
MCQ 3: Chemical substance used in industry for cold cleaning, adhesives and vapor degreasing is
A. methyl chloroform
B. carbon tetrachloride
C. halons
D. hydrocarbons
MCQ 4: Layer of atmosphere in which the Ozone layer lies is
A. exosphere
B. mesosphere
C. troposphere
D. stratosphere
MCQ 5: Greenhouse gases which is present in very high quantity is
A. propane
B. ethane
C. carbon dioxide
D. methane
MCQ 6: Exchange of outgoing and incoming radiations that keep the Earth warm is known as
A. greenhouse effect
B. radiation effect
C. infrared effect
D. ozone layer depletion
MCQ 7: Wavelength of infrared radiations is
A. zero
B. finite
C. shorter
D. longer
MCQ 8: Montreal protocol to reduce the production of chlorofluorocarbons was assigned in
A. 1977
B. 1992
C. 1987
D. 1982
MCQ 9: Number of atoms in ozone molecules are
A. 2
B. 3
C. 4
D. 1
MCQ 10: Layer which saves the life from harmful effects of UV radiations is known as
A. ozone layer
B. alpha layer
C. gamma layer
D. infrared layer
MCQ 11: Higher energy level and shorter wavelengths are features of
A. beta radiation
B. alpha radiation
C. ultraviolet radiation
D. infrared radiation
MCQ 12: Chemical released by chlorofluorocarbons that causes depletion of ozone
layer in the atmosphere is
A. nitrogen
B. Sulphuric acid
C. chlorine
D. sodium chloride
MCQ 13: Methyl chloroform, carbon tetrachloride, hydro fluorocarbons and chlo-
rofluorocarbons are mainly known as
A. mesosphere building substances
B. troposphere building substances
C. ozone building substances
D. ozone depleting substances
MCQ 14: When chlorofluorocarbons are released in atmosphere, the chlorine
chemical destroys the
A. beta molecules
B. helium molecules
C. argon molecules
D. ozone molecules
MCQ 15: Color of ozone molecule is
A. blue
B. white
C. pale yellow
D. pale green
MCQ 16: Wavelength of ultraviolet radiations is
A. shorter
B. longer
C. zero
D. finite
MCQ 17: Lower energy level and longer wavelengths are features of
A. ultraviolet radiation
B. infrared radiation
C. beta radiation
D. alpha radiation
MCQ 18: Most serious group of chemicals emitted in British Columbia that causes
depletion of ozone layer are
A. noble gases
B. halons
C. halogens
D. helium
MCQ 19: Height of ozone above the surface of Earth is
A. 30 to 50 km
B. 10 to 20 km
C. 15 to 30 km
D. 50 to 70 km
MCQ 20: Name of the protocol signed to reduce the production of chloroflu-
orocarbons is
A. UVB protocol
B. Montreal Protocol
C. UVA protocol
D. UVR protocol
MCQ 21: One which is not considered as naturally occurring greenhouse gas is
A. carbon dioxide
B. methane
C. nitrous oxide
D. ethane
MCQ 22: Burning of fossil fuels
A. decrease greenhouse gases
B. increases greenhouse gases
C. increased level of oxygen
D. increased level of ethane
MCQ 23: Annual ozone hole is located on continent
A. Antarctica
B. South America
C. North America
D. Africa
MCQ 24: Chemical group Halons are emitted in
A. Montreal
B. Iceland
C. British Columbia
D. Greenland

Answers Key: 

1. B
2. D
3. A
4. D
5. C
6. A
7. D
8. C
9. B
10. A
11. C
12. C
13. D
14. D
15. A
16. A
17. B
18. B
19. C
20. B
21. D
22. B
23. A
24. C 

You may also like:

This is the post on the topic of the Environmental Science MCQs with Answers Key for CSS. The post is tagged and categorized under Tags. For more content related to this post you can click on labels link.
You can give your opinion or any question you have to ask below in the comment section area. Already 0 people have commented on this post. Be the next one on the list. We will try to respond to your comment as soon as possible. Please do not spam in the comment section otherwise your comment will be deleted and IP banned.

No comments:
Write comments

Trending!