Thursday, 14 February 2019

Chapter 7 Water Important MCQs with Answers | 10th Class Chemistry

Chapter 7 Water Important MCQs with Answers | 10th Class Chemistry
Here we have provided all the important Multiple choice questions and answers of Chapter Water of 10th class chemistry.


MCQ 1: During thunderstorms, water dissolves
A. dust particles
B. HCl
C. nitric acid
D. clouds
MCQ 2: Water which forms scum with soap is called
A. hard water
B. soft water
C. distilled water
D. un distilled water
MCQ 3: Water in swimming pools is purified by adding
A. sodium
B. chlorine
C. phosphorus
D. potassium
MCQ 4: Out of total the amount of water available for human use is
A. 0.30%
B. 0.2%
C. 40%
D. 50%
MCQ 5: The density of water becomes maximum at
A. 10°C
B. 4°C
C. 5°C
D. 12°C
MCQ 6: Property due to which water acts as a universal solvent is
A. polarity
B. it's ability to make hydrogen bond
C. both A and B
D. strong dipole dipole interaction
MCQ 7: The ratio of hydrogen (H) and oxygen (O) in water molecule by volume is
A. 2: 1
B. 1: 2
C. 3: 1
D. 4: 1
MCQ 8: Natural water is
A. pure
B. impure
C. acts as solute
D. distilled
MCQ 9: The hardness which can be removed by boiling is called
A. permanent hardness
B. temporary hardness
C. stiffness
D. toughness
MCQ 10: Temporary hardness can be removed by adding
A. lime
B. carbon
C. oxygen
D. slaked lime
MCQ 11: Addition of washing soda removes
A. softness of water
B. temporary hardness of water
C. permanent hardness of water
D. hydrogen from water
MCQ 12: Hard water can block radiators due to formation of
A. insoluble calcium and magnesium salts
B. insoluble sodium salts
C. in soluble phosphate salts
D. insoluble potassium salts
MCQ 13: Water exist in only
A. one state
B. two state
C. three states
D. 4 states
Answers:
1. C
2. A
3. B
4. B
5. B
6. C
7. A
8. B
9. B
10. D
11. C
12. A
13. C 

You may also like:

This is the post on the topic of the Chapter 7 Water Important MCQs with Answers | 10th Class Chemistry . The post is tagged and categorized under Tags. For more content related to this post you can click on labels link.
You can give your opinion or any question you have to ask below in the comment section area. Already 3 people have commented on this post. Be the next one on the list. We will try to respond to your comment as soon as possible. Please do not spam in the comment section otherwise your comment will be deleted and IP banned.

3 comments:
Write comments
  1. Hmm.. you are doing good job keep it up you are helping many students in their studies and it is very impressive

    ReplyDelete
  2. Sai ha bas is main scheme to mil ni rai matric ke bas MCQs he aa ry hain :-(

    ReplyDelete
  3. Have you ever thought about adding a little bit more than just your articles? I mean, what you say is valuable and everything. But just imagine if you added some great visuals or video clips to give your posts more, "pop"! Your content is excellent but with pics and video clips, this website could undeniably be one of the most beneficial in its niche. Excellent blog! freelance writer singapore

    ReplyDelete

Trending!