Thursday, 14 February 2019

Chapter 6 The Atmosphere Important MCQs with Answers | 10th Class Chemistry

Chapter 6 The Atmosphere Important MCQs with Answers | 10th Class Chemistry
Here we have provided all the important Multiple choice questions and answers of Chapter The Atmosphere of 10th class chemistry.


MCQ 1: When ozone absorbs UV radiation, the energy is converted in to
A. light
B. sound
C. heat
D. electricity
MCQ 2: The reformation of ozone in stratosphere is powered by
A. UV radiation
B. atmospheric oxygen
C. sunlight
D. heat
MCQ 3: The thermosphere is situated above
A. 12 km
B. 50 km
C. 80 km
D. 10 km
MCQ 4: The layer which protects earth from being hit by meteoroids is
A. Troposphere
B. Mesosphere
C. Thermosphere
D. Stratosphere
MCQ 5: The atmosphere is divided in to
A. 2 layers
B. 3 layers
C. 1 layer
D. 4 layers
MCQ 6: The temperature variation in stratosphere is about
A. -5°C to 50°C
B. -5°C to -55°C
C. 10°C to 20°C
D. -55°C to -5°C
MCQ 7: The atmosphere consists of
A. gases
B. water vapors
C. chemicals
D. both A and B
MCQ 8: The maximum amount of ozone (O3) is present in
A. troposphere
B. stratosphere
C. mesosphere
D. thermosphere
MCQ 9: The mass of atmosphere contained in troposphere is about
A. 10-20%
B. 75-80%
C. 90-100%
D. 50-60%
MCQ 10: The upset caused in the natural balance of concentration of greenhouse gases is called
A. pollution
B. global warming
C. atmospheric poisoning
D. earth heating
MCQ 11: Ozone gas (O3) has
A. unpleasant odor
B. pleasant odor
C. no odor
D. orange color
MCQ 12: Solvents used for cleaning electronic circuit boards are
A. chlorofluorocarbons
B. carbons
C. fluorides
D. grease
MCQ 13: The amount of Nitrogen (N2) present in dry air is
A. 20%
B. 78%
C. 48%
D. 68%
MCQ 14: At every 1 km increase in altitude, the air gets about
A. 10°C cooler
B. 6.5°C hotter
C. 6.5°C cooler
D. 20°C cooler
MCQ 15: Atmospheric layer closest to earth's surface is
A. troposphere
B. mesosphere
C. stratosphere
D. thermosphere
MCQ 16: The gas responsible for global warming is
A. oxygen
B. carbon dioxide
C. carbon monoxide
D. oxygen
MCQ 17: The pH of acid rain is
A. more than 5.6
B. less than 5.6
C. 10
D. 7
MCQ 18: The compound which is responsible for acid rain is
A. Sulfur
B. Sulfur dioxide
C. Sulfur trioxide
D. nitrogen
MCQ 19: Ozone (O?) comprises of
A. one oxygen atom
B. 2 oxygen atoms
C. 3 oxygen atoms
D. 4 oxygen atoms
MCQ 20: The temperature of thermosphere is up to
A. 120°C
B. 1200°C
C. 1800°C
D. 1000°C
Answers:
1. C
2. A
3. C
4. B
5. D
6. D
7. D
8. B
9. B
10. B
11. A
12. A
13. B
14. C
15. A
16. B
17. B
18. C
19. C
20. C 

You may also like:

This is the post on the topic of the Chapter 6 The Atmosphere Important MCQs with Answers | 10th Class Chemistry . The post is tagged and categorized under Tags. For more content related to this post you can click on labels link.
You can give your opinion or any question you have to ask below in the comment section area. Already 0 people have commented on this post. Be the next one on the list. We will try to respond to your comment as soon as possible. Please do not spam in the comment section otherwise your comment will be deleted and IP banned.

No comments:
Write comments

Trending!