Thursday, 14 February 2019

Chapter 8 Chemical Industries Important MCQs with Answers | 10th Class Chemistry

Chapter 8 Chemical Industries Important MCQs with Answers | 10th Class Chemistry
 Here we have provided all the important Multiple choice questions and answers of Chapter Chemical Industries of 10th class chemistry.


MCQ 1: The boiling point of petrol is
A. below 20
B. 170-120°C
C. 35-70°C
D. 270-340°C
MCQ 2: The percentage of nitrogen (N) in urea (CH4N2O) is
A. 50%
B. 46.60%
C. 40%
D. 20%
MCQ 3: The process of separating metal from ore is called
A. magnetic separation
B. floatation process
C. metallurgy
D. cyclone separation
MCQ 4: The color of crude oil is
A. brownish black
B. white
C. transparent
D. light yellow
MCQ 5: Raw materials for production of urea are
A. ammonia and carbon dioxide
B. oxygen and carbon dioxide
C. ammonia and oxygen
D. ammonia and phosphate
MCQ 6: Naturally occurring metallic compounds are called
A. metalloids
B. minerals
C. hard solids
D. soft solids
MCQ 7: The process of converting minerals in to oxides is called
A. smelting
B. reigning
C. roasting
D. bessemerization
MCQ 8: In magnetic separation, magnets are used to separate
A. mineral and gangue
B. metal and mineral
C. metal and gangue
D. iron and steel
MCQ 9: When earth's crust is drilled, the hydrocarbon came out first is
A. petroleum
B. methane
C. ethane
D. butane
MCQ 10: The fertilizer which doesn't affect the texture of soil is
A. urea
B. ammonium sulphate
C. ammonium phosphate
D. super phosphate
MCQ 11: Smelting is
A. reduction of metal oxides
B. oxidation of minerals
C. oxidation of metals
D. melting of metals
MCQ 12: The raw materials for Solvay process includes
A. ammonia
B. brine
C. lime stone
D. all of above
MCQ 13: Crude oil is converted in to useful products by
A. drilling
B. Solvay process
C. roasting
D. refining
MCQ 14: Solvay process is used to make
A. potassium carbonate
B. sodium carbonate
C. NaCl
D. NaOH
MCQ 15: Compounds which are added in soil to provide essential elements to plants are called
A. carbonates
B. salts
C. fertilizers
D. metals
Answers:
1. C
2. B
3. C
4. A
5. A
6. B
7. C
8. A
9. B
10. A
11. A
12. D
13. D
14. B
15. C 

You may also like:

This is the post on the topic of the Chapter 8 Chemical Industries Important MCQs with Answers | 10th Class Chemistry. The post is tagged and categorized under Tags. For more content related to this post you can click on labels link.
You can give your opinion or any question you have to ask below in the comment section area. Already 0 people have commented on this post. Be the next one on the list. We will try to respond to your comment as soon as possible. Please do not spam in the comment section otherwise your comment will be deleted and IP banned.

No comments:
Write comments

Trending!