Saturday, 18 February 2017

The Nightmail Poem Notes - Main Idea and Questions -FA/ICS/FSc 11th/1st Year English

 The Nightmail Poem Notes - Main Idea and Questions -FA/ICS/FSc 11th/1st Year English

Main Idea

It is a simple poem about train. The train brings cheques and postal orders for people of all sorts. It climbs on the slope easily. It is always in time. It passes by the cotton fields, gassy fields, moorland and through farms. It makes a great noise and emits smoke over it. Dogs and birds are. not disturbed by noise, Sometimes, it covers many miles silently.

Short Questions & Answers

Q 1: What is meant by Night Mail?

Ans: It means the train that brings mail.

Q 2: What does the “Night Mail” bring?

Ans: it brings cheques and the postal orders.

Q 1: For whom does the “Night Mail” bring mail?

Ans: It brings mail for every one. It brings letters for the rich and for the poor. It brings letters for the shop at the corner and for the girl at the next door.

Q 4: How do the birds see the train?

Ans: They turn their beaks to see it.

Q 5: From where do the birds see the train?

Ans: They see the train from their bushes.

Q 6: What is the reaction of the birds at the arrival of the train?

Ans: At the arrival of the train, the birds keep sitting in the bushes. They do not fly in fright. They just turn their beaks and see the train.

Q 7: What is the reaction of the sheep-dog on the arrival of the train?

Ans: It shows no reaction. It continues to take a rest on its paw.

Q 8: Why does the sheep dog show no reaction on the arrival of the train?

It knows that it can neither bite the train not turn Its course. Therefore It is useless to bark and run after it. So he continues to sleep.

Q 9: What happens when the train passes by the farm?

Ans: When it passes by the farm, it awakes no one. Only the jug in the bedroom
begins to shake a bit.

Q 10: By which places and things does the night mail pass?

Ans: It climbs oh slopes. It passes by the cotton fields, grassy fields, moorland and through farms. It passes by sleeping dogs and the birds sitting in the bushes.

Q 11: Write the central idea/theme of the poem, “Night Mail”?

Ans: The Night Mail brings mail. It climbs up the slope easily. It passes by cotton fields, grassy lands and moorland. It whistles and emits smoke. It eats up miles silently.

Q 12: Write the critical appreciation of the poem “Night Mail”

Ans: The poem narrates the journey of a Night Mail. It describes the things by which the Night Mail passes. It also tells us about the effect of train on various things.

Q 13: What is the effect of the Night Mail on the farm life?

Ans: The Night Mail do not affect the farm life. The people living on the farm are not disturbed by its noise. They continue to sleep. Only the jug in the bedroom begins to shake a bit.

You may also like:

This is the post on the topic of the The Nightmail Poem Notes - Main Idea and Questions -FA/ICS/FSc 11th/1st Year English . The post is tagged and categorized under Tags. For more content related to this post you can click on labels link.
You can give your opinion or any question you have to ask below in the comment section area. Already 3 people have commented on this post. Be the next one on the list. We will try to respond to your comment as soon as possible. Please do not spam in the comment section otherwise your comment will be deleted and IP banned.

3 comments:
Write comments
  1. Hello please koi easy way bta den poems yad krny ka 1st year ki poems bht zeyada h itni zyada yad nhi ho skti important poems bta den jin me se paper ata ho board me

    ReplyDelete
  2. Maher apne ans nhi dia koi?????

    ReplyDelete
  3. Aun ko khud nhi ptaπŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

    ReplyDelete

Trending!