Saturday, 18 February 2017

The Rain Poem Notes - Main Idea and Questions -FA/ICS/FSc 11th/1st Year English

Main Idea

The poet hears the Sound of falling rain on leaves. The ram water drop after drop on the lower thin leaves. The music produced by the falling rain is soft and sweet. After the rain the sun will shine bright. The dark round drops of water Will begin to shine in the bright rays of sunshine. It will indeed be a lovely sight.

Questions and Answers of The Rain Poem

Write the critical appreciation of the poem?

Ans: The poem shows the lovely effect of rain. The poet highlights the delightful aspect of rain on plants and humans. Rain produces sweet music. The sun shines brightly after the rain.

How can a rainy day be enjoyed?

Ans: We should enjoy the falling rain. The sun shines bright after the rain. The whole atmosphere is washed. We can enjoy all this on a rainy day.

Additional Short Questions & Answers

Q 1: What is meant by rich leaves?

Ans: The rich leaves mean the thickly growing leaves.”Rich leaves”

Q 2: What is meant by “the poor” in the poem, “The Rain”?

Ans: The top leaves are growing in plenty. They are thick. The lower leaves are growing thin. They are less in number. Therefore, they are poor.

Q 3: How does rain water fall on the poor leave?

Ans: It rains heavily on the top thick (rich) leaves. The top rich leaves pass on the rain water drop after drop onto the lower thin(poor) leaves.

Q 4: How does the sun rise after rain?

Ans: After the rain, the sun shines bright. It spreads lovely wondrous light It makes every dark thing bright with its

Q 5: How does the scenery look after rain?

Ans: After the rain, the atmosphere is washed. The sun shines bright. Every dark thing becomes bright in the lovely sunshine.

Q 6: Write the main idea/theme of the poem, “The Rain”.

Ans: The rain falls on leaves. It produces sweet music. From the top leaves, the rain water falls drop after drop on the lower leaves. The sun shines bright after the rain It becomes a lovely sight.

Q 7: What kind of feelings does the rain create?

Ans: The poem shows the lovely effect of rain. Rain refreshes plants as well as humans. It creates delightful feelings in the hearts of people.

Q 8: Why does the poet call the upper leaves the rich leaves?

Ans: The rich leaves mean the thick growing leaves. As the upper leaves are growing thick, the poet calls them the rich leaves.

Q 9: What is the symbolic importance of the poem “Rain”?

Ans: Here rain symbolizes the blessings of Allah. The rich leaves stand for rich people and poor leaves for poor people. Allah has blessed rich people with riches. They must give some money to the poor.

You may also like:

This is the post on the topic of the The Rain Poem Notes - Main Idea and Questions -FA/ICS/FSc 11th/1st Year English. The post is tagged and categorized under Tags. For more content related to this post you can click on labels link.
You can give your opinion or any question you have to ask below in the comment section area. Already 0 people have commented on this post. Be the next one on the list. We will try to respond to your comment as soon as possible. Please do not spam in the comment section otherwise your comment will be deleted and IP banned.

No comments:
Write comments

Trending!