Sunday, 26 February 2017

Sindhi Women Poem Notes - Main Idea and Questions - FA/ICS/FSc 11th/1st Year English

Sindhi Women Poem Notes - Main Idea and Questions - FA/ICS/FSc 11th/1st Year English

Main idea of Sindhi Women

The poet sees a Sindhi woman. He is impressed by the grace of her walk. She is walking straight through stones, household waste, dung and the bits of glass. She with a jar on her head is walking straight. While on the other hand, the poet has got a though he carries no weight. The poet learns that the persons who face difficulties are able to walk with their heads erect.

Exercise Questions and Answers of Sindhi Women

Q1: What did the poet reflect when he saw the woman?

Ans: The poet reflects that only those who carry the load of life can walk gracefully. He thinks that hardships polish man. Man should learn to do his duties honestly.

Q2: What is the main idea of the poem?

Ans: The poet sees a Sindhi Woman. She is carrying a jar on her head. There is no ripple in her walk. The poet concludes that only those who carry the load of life can walk gracefully.

Q3. What kind of a picture of the Karachi slums do we get after reading the poem?

Ans: It is a place where there are lying stones. The heaps of garbage are lying here and there. The pieces of broken glasses are also lying there.

Additional Short Questions & Answers of Sindhi Women

Q 1: Where from does the Sindhi woman pass?

Ans: She pass through the bazaar. She walks gracefully. She crosses stones, garbage, and crumbs of glass in Karachi slums.

Q 2: What is Sindhi woman wearing in her feet?

Ans: She is bare footed. She is wearing no shoes.

Q 3: What is the most appealing quality of Sindhi woman? OR Which quality of the Sindhi woman appeals to the poet?

Ans: The most appealing quality of Sindhi woman is that she walks gracefully. Though she carries a jar on her head, there is no ripple in her walk This quality of the Sindhi woman appeals to the poet.

Q 4: What does the Sindhi woman cross?

Ans: She passes through stones, garbage, excrement and crumbs of glass in Karachi slums.

Q 5: What is the condition of the poet’s body?

Ans: The poet has a stooping back. It is bent by time.

Q 6: What does the poet reflect about the Sindhi woman?

 Ans: He thinks and understands that those who do their duty well are successful In life.

Q 8: What is the theme/central idea of the poem, 'Sindhi woman'?

Ans: The poem shows the dignity of labor. It tells us that those who do their duty well are successful in life. Those who are hard working are respected everywhere.

Q 9: How does the Sindhi woman walk?’

Ans: She walks gracefully. She walks with her head erect She walks with steady steps. There is no ripple in her walk.

Q 10:Who walk with their heads erect?

Ans: The poem tells us that those who carry the weight of life gracefully walk with their heads erect. It means that those who do their duty honestly are blessed with grace and honor.

Q 11: Decode the problems of Karachi slums?

Ans: Karachi slums stand for the troubles of life. Life is full of difficulties and problems. Those who do their duties despite these problems are honored in life.

Q 12: What are the qualities of Sindhi woman?

Sindhi woman .is a hard working woman. She walks gracefully with her head erect
Ans: Though she walks through slums and is carrying a jar on her head, there is no ripple in her walk.

You may also like:

This is the post on the topic of the Sindhi Women Poem Notes - Main Idea and Questions - FA/ICS/FSc 11th/1st Year English. The post is tagged and categorized under Tags. For more content related to this post you can click on labels link.
You can give your opinion or any question you have to ask below in the comment section area. Already 0 people have commented on this post. Be the next one on the list. We will try to respond to your comment as soon as possible. Please do not spam in the comment section otherwise your comment will be deleted and IP banned.

No comments:
Write comments

Trending!