Friday, 19 February 2021

Geography Solved MCQs with Answers for PPSC, NTS, FPSC Tests

Geography Solved MCQs with Answers for PPSC, NTS, FPSC Tests

If you are looking for the mcqs of geography with answers then you are on the right page because here we have shared the Geography Solved MCQs with Answers for PPSC, NTS, FPSC Tests

1: In The Composition Of The Earth, Aluminum Is:
  1. 27.5%
  2. 20.3%
  3. 14.5%
  4. 8.1%
Answer: d
2: The Deepest Part Of The Ocean Is:
  1. Vostok
  2. Puerto Rico Trench
  3. Mariana Trench
  4. Sundas Trench
Answer: c
3: After Australia, Which Of The Following Is The Smallest Continent?
  1. Antarctica
  2. South America
  3. North America
  4. Europe
Answer: d
4: The Deepest Place In The Indian Ocean Is:
  1. Mariana Trench
  2. Puerto Rico Trench
  3. Sunda Trench
  4. Isle Trench.
Answer: c
5: The Highest Waterfall Of The World Is:-
  1. Victoria
  2. Tugela
  3. Angel
  4. Niagara.
Answer: c
6: The Areas Around The North And South Poles Within The Polar Circles Is Called:
  1. The Torrid Zone
  2. The Frigid Zone
  3. The Temperature Zone
  4. None Of The Above
Answer: b
7: 'Death Valley' In California, U.S.A Is So Called Because Of:-
  1. It Is Highly Polluted Area On Earth
  2. It Is Extremely Cold Region On Earth
  3. One Of The Hottest Places In The World
  4. The Existence Of A Large Number Of Volcanaes
Answer: c
8: Identify The Largest Ocean:
  1. Pacific Ocean
  2. Atlantic Ocean
  3. Indian Ocean
  4. Artic Ocean
Answer: a
9: Mediterranean Sea Is Connected To The Atlantic Ocean By The:
  1. Strait Of Gibraltar
  2. Bering Strait
  3. Davis Strait
  4. Dover Strait
Answer: a
10: Caribbean Sea Is Linked With The Pacific Ocean By The:
  1. Suez Canal
  2. Panama Canal
  3. Sunda Strait
  4. None Of The Above One
Answer: b
11: 'Sea Of Japan' Is Famous For :
  1. Oil Reserves
  2. Mineral Water
  3. Fishing Area
  4. Icebergs In Water
Answer: c
12: 'Red Sea' Is Between :
  1. Arabia And Africa
  2. Turkey And Russia
  3. China And Japan
  4. Germany And Scandinavia
Answer: a
13: Alexandria Is A Seaport Of :
  1. Greece
  2. Egypt
  3. Iran
  4. Germany
Answer: b
14: Bering Strait Separates Asia From:
  1. America
  2. Africa
  3. Australia
  4. None Of The Above One
Answer: a
15: The Longest Mountain Range In The World Is:
  1. Karakoram
  2. Alps
  3. Andes
  4. Hindukush.
Answer: c
16: Cyprus Is An Island In The:
  1. Mediterranean Sea
  2. South China Sea
  3. Red Sea
  4. Caribbean Sea.
Answer: a
17: Which Of The Following Country Shares The Water Of Caspian Sea?
  1. Russia
  2. Iran
  3. Azerbaijan
  4. All The Above
Answer: d
18: Palk Strait Separates India From :
  1. Sri Lanka
  2. Maldives
  3. Bangladesh
  4. None Of The Above One
Answer: a
19: 'Dickson' Is A Seaport Of :
  1. Italy
  2. Malaysia
  3. South Africa
  4. Norway
Answer: b
20: 'Lake Superior' Is :
  1. The World's Deepest Freshwater Lake
  2. The World's Largest Freshwater Lake
  3. The World's Largest Saltwater Lake
  4. None Of The Above
Answer: b
21: 'Seattle' Is A Seaport Of :
  1. China
  2. U.S.A
  3. Germany
  4. Canada
Answer: b
22: Which Of The Following Strait Separates Italy From Sicily?
  1. Sunda
  2. Messina
  3. Bonifacio
  4. Johore
Answer: b
23: Identify The World's Longest River With The Length Of 6,521 Km.
  1. Amazon
  2. Mississippi
  3. Nile
  4. None Of The Above
Answer: c
24: Which One Is The Longest River?
  1. Jhelum
  2. Chenab
  3. Ravi
  4. Sutlaj.
Answer: d
25: Which Of The Following Is The Smallest Sea?
  1. South China Sea.
  2. Arabian Sea.
  3. Sea Of Marmara.
  4. Caribbean Sea.
Answer: c
26: Which Of The Following River Is Located In Iraq?
  1. Lena
  2. Oxus
  3. Volga
  4. Euphrates
Answer: d
27: In Which Of The Following Country, 'Victoria Falls' Is Located?
  1. Canada
  2. Zimbabwe
  3. U.S.A
  4. Venezuela
Answer: b
28: Which Of The Following Waterfalls Is Located Between America And Canada?
  1. Victoria Falls
  2. Ribbon Falls
  3. Niagara Falls
  4. Angels Falls.
Answer: c
29: Identify The World's Largest Dam :-
  1. Aswan
  2. Kiev
  3. Tarbela
  4. Mangla
Answer: c
30: In Which Of The Following Region 'New Zealand' Is Situated?
  1. Europe
  2. South America
  3. Caribbean
  4. Oceania
Answer: d
31: The World's Largest Land Frontier Is Between:
  1. America And Canada
  2. Russia And China
  3. Argentina And Brazil
  4. China And Mongolia
Answer: a
32: The World's Largest Sliver Producing Country Is.--
  1. Canada
  2. Australia
  3. Russia
  4. Mexico.
Answer: d
33: 'Valetta' Is The Capital Of:
  1. Finland
  2. Malta
  3. Senegal
  4. Congo
Answer: b
34: The 'United Arab Emirates' (U.A.E) Comprises Of:
  1. Abu Dhabi
  2. Sharjah
  3. Fujairah
  4. All The Above
Answer: d
35: Which Of The Following 'Desert' Is The Largest In Area?
  1. The Sahara
  2. Gobi
  3. Takla Makan
  4. Thar
Answer: a
36: The Famous ' Dost-i-Lut' Desert Is Located In :
  1. Iran
  2. China
  3. South Africa
  4. Egypt
Answer: a
37: 'Nanga Parbat' Is The Famous Mountain Peak Of:
  1. Karakoram Range
  2. Himalayas Range
  3. HinduKush Range
  4. Sulaiman Range
Answer: b
38: 'Kasr-i-Mantra' Is An Official Residence Of:
  1. King Of Saudi Arabia
  2. Amir-Kuwait
  3. Iranian President
  4. None Of The Above
Answer: a
39: Why 'Black Sea' Is So Called:
  1. A Large Number Of Black Rocks In The Water
  2. The Dense Fog That Prevails There In Winter
  3. The Water Of The Sea Is Black
  4. None Of The Above
Answer: b
40: Which Of The Following Country Is Largest By Area?
  1. China
  2. Canada
  3. America
  4. Russia
Answer: b
41: Which Of The Following Country Is A 'Peninsula?
  1. Brazil
  2. Japan
  3. Greenland
  4. Saudi Arabia
Answer: d
42: Which Of The Following Country Is Largest By Population?
  1. Russia
  2. Indonesia
  3. China
  4. India
Answer: c
43: Which Part Of The World Is Called 'City Of Angles'?
  1. Bangkok
  2. Stockholm
  3. New York
  4. Rome
Answer: a
44: Which Part Of The World Is Called 'Cockpit Of Europe'?
  1. Belgium
  2. Ireland
  3. Netherlands
  4. Greenland
Answer: a
45: The World's Largest Fish Catching Country Is:
  1. Russia
  2. China
  3. Japan
  4. Australia
Answer: b
46: The World's Longest Railroad Tunnel 'Seikan' Is Located In:
  1. England
  2. Japan
  3. Switzerland
  4. Russia.
Answer: b
47: Which Country Is Called 'Land Of Milk And Honey'?
  1. Lebanon
  2. Japan
  3. Canada
  4. Turkey
Answer: a
48: Which Part Of The World Is Called: 'Playgroud Of Europe'?
  1. Norway
  2. Germany
  3. Switzerland
  4. Poland
Answer: c
49: Which Part Of The World Is Called 'Land Of Midnight Sun'?
  1. Thailand
  2. Finland
  3. Norway
  4. Japan
Answer: c
50: 50. What Is 'Big Ben'?
  1. A Volcano In Alaska
  2. A Glaxy Of Stars
  3. A Clock Placed On The British Parliament
  4. None Of The Above
Answer: c
51: Which Of The Following Is A Baltic State?
  1. Georgia
  2. Armenia
  3. Ukraine
  4. Estonia.
Answer: d
52: Which Of The Following Asian Countries Is Landlocked?
  1. Myanmar
  2. Mongolia
  3. Vietnam
  4. North Korea.
Answer: c
53: Identify The Biggest Island:
  1. Greenland
  2. Iceland
  3. New Zealand
  4. Taiwan
Answer: a
54: Identify The Coldest Planet:
  1. Pluto
  2. Venus
  3. Jupiter
  4. Mars
Answer: a
55: Identify The Smallest Planet:
  1. Venus
  2. Mercury
  3. Jupiter
  4. None Of Above
Answer: b
56: Which One Is The Highest Mountain Pass In The World?
  1. Khunjerab Pass
  2. Kilik Pass
  3. Alpine
  4. None Of The Above
Answer: c
57: Identify The Largest 'Salt-Water Lake' In The World:
  1. Lake Superior
  2. Baikal Lake
  3. Caspian Sea
  4. Mancher Lake
Answer: c
58: Identify The World's Largest City (in Area):
  1. Shanghai
  2. Moscow
  3. New York
  4. London
Answer: c
59: Which Is The Longest Strait Of The World?
  1. Malacca
  2. Gibraltar
  3. Bosphorus
  4. Dover
Answer: a
60: 'Fleet Street' In London Is Famous For:
  1. Tailoring And Jewellery Shops
  2. Banking And Financial Transactions
  3. Offices Of The Leading British Newspapers
  4. None Of The Above One.
Answer: c
61: 'Wall Street' In New York Is Famous For:
  1. Stocks Exchange Market
  2. Modern Shopping Centre
  3. Broadest Street In The World
  4. None Of The Above
Answer: a
62: Which Of The Following Lines Divide Turkish And Greek Cyprus Communities?
  1. Yellow Line
  2. Green Line
  3. Curzon Line
  4. Maginot Line
Answer: b
63: Which Of The Following Countries Is Called 'Land Of Milk And Honey'?
  1. Switzerland
  2. Norway
  3. Bahrain
  4. Lebanon.
Answer: d
64: Which One Is Boundary Line Between Poland And Germany?
  1. Maginot Line
  2. Seigfrid Line
  3. Hindenburg Line
  4. Mannerheim Line
Answer: c
65: 'Takla Makan Desert' Is Located In :
  1. Xinjing (China)
  2. East Africa
  3. Basutoland
  4. Iran
Answer: a
66: 'Khyber Pass' Is Located In :
  1. Karakorum Range
  2. Himalyas Range
  3. Hindukush Range
  4. Sulaiman Range
Answer: d
67: Which Part Of The World Is Known As 'Star And Key Of Indian Ocean'?
  1. India
  2. Sri Lanka
  3. Maldives
  4. Mauritius
Answer: d
68: 'Siachen Glacier' Is Situated In :
  1. Hindu Kush
  2. Sulaiman
  3. Pamir
  4. Karakorum
Answer: d
69: Which Of The Following Glacier Is In 'Hunza'?
  1. Hispar
  2. Biafo
  3. Atrak
  4. None Of The Above
Answer: a
70: Which Of The Following Mountain Peak Is Not Situated In Karakorum Range?
  1. Broad Peak
  2. Gasherbrum Peak
  3. Tirich Mir Peak
  4. All Of The Above
Answer: c
71: The World's Smallest State By Population Is:
  1. San Marino
  2. Monaco
  3. Vatican
  4. Nauru.
Answer: c
72: The World's Largest Fresh Water Lake Is:
  1. Caspian Sea
  2. Great Bear
  3. Baikal
  4. Superior.
Answer: d
73: 'Nanga Parbat Peak' Is Situated In:
  1. Himalayas
  2. Karakoram
  3. Hindukush
  4. Suliman
Answer: a
74: The Largest River In Baluchistan Is :
  1. Dasht
  2. Zhob
  3. Rakshan
  4. Hingol
Answer: d
75: Which Is The Highest Railway Station In Asia?
  1. Quetta
  2. Kalat
  3. Kan Mehtarzai
  4. Sibi
Answer: c
76: What Is The Significane Of A Small Country 'Ecuador'?
  1. It Is A Biggest Island Of Latin America
  2. It Is Located On The Equator Of The Earth
  3. It Is A Land Where Days And Nights Are Of One Month Duration On The Earth
  4. None Of The Above
Answer: b
77: 'Kuril Islands' Are Situated Between:
  1. China And Japan
  2. Russia And Japan
  3. Australia And New Zealand
  4. U.S And Cuba
Answer: b
78: What Is 'Green Peace'?
  1. A Mountain Range
  2. The Largest Island In The World
  3. Geological Society Of London
  4. An Organization That Stresses The Need To Maintain A Balance Between Human Progress And Environmental Conservation.
Answer: d
79: Yellow Sea Lies Between:
  1. Singapore And Malaysia.
  2. China And Japan.
  3. Vietnam And Philippine.
  4. Australia And New Zealand.
Answer: b
80: The World's Largest Active Volcano 'Mauna Loa' Is Located In:
  1. Hawaii (USA)
  2. Central Andes (Chile)
  3. Mount Mayon (Philippines)
  4. Java (Indonesia)
Answer: a
81: The Eastern Mediterranean Island 'Cyprus' Is Divided Between:
  1. Germany And Poland
  2. France And Greece
  3. Turkey And Greece
  4. Indonesia And Japan
Answer: c
82: Which Is The Smallest State In Area?
  1. Bahrain
  2. Maldives
  3. Malta
  4. Brunei Darrusalam
Answer: b
83: The Distance Of A Place South Or North Of Equator Is Called :
  1. Altitude
  2. Longitude
  3. Latitude
  4. Multitude
Answer: c
84: Which Part Of The World Is Called 'The Land Of Free People'?
  1. Switzerland
  2. Thailand
  3. West-Indies
  4. U.K
Answer: b
85: The World's Famous Bridge 'Golden Gate' Is Located In:
  1. New York
  2. Sydney
  3. Mexico City
  4. San Francisco
Answer: d
86: 'Skhalin Islands' Enriched With Oil Reserves Are Claimed By:
  1. China And Russia
  2. US And Japan
  3. Russia And Japan
  4. USA And Russia
Answer: c
87: 'Pristina Is The Capital Of:
  1. Chechnya
  2. East Timor
  3. Bosnia
  4. Kossovo
Answer: d
88: 'Oxus' River Is Flowing Between:
  1. Iran And Iraq
  2. Afghanistan And Tajikistan
  3. Jordan And Israel
  4. Russia And Turkey
Answer: b
89: SAARC Human Resource Development Centre Is Located At:
  1. New Delhi
  2. Colombo
  3. Islamabad
  4. Dhaka
Answer: c
90: In July 1986, A Model Child Welfare Centre Was Established In A Village 'Hummak' Near The City Of:
  1. Lahore
  2. Multan
  3. Faisalabad
  4. Islamabad
Answer: d
91: The World's Largest Desert In Area Is:
  1. Sahara
  2. Arabia
  3. Gobi
  4. Mogave
Answer: a
92: 'Dead Sea' Is Lying Between:
  1. Iraq And Sudan
  2. Israel And Jordan
  3. Russia And Japan
  4. Greece And Turkey
Answer: b
93: Identify The Largest Sea?
  1. South China Sea
  2. Caribbean Sea
  3. Arabian Sea
  4. Sea Of Marmara
Answer: a
94: Which Country Has The Greatest Number Of Volcanoes In The World?
  1. Japan
  2. Indonesia
  3. Philippines
  4. Cameroon
Answer: c
95: The Length Of Karakoram Highway (KKH) In Pakistan Is:
  1. 650 Km
  2. 785 Km
  3. 805 Km
  4. 1200 Km
Answer: c
96: Which Of The Sea Is Located In Central Asia?
  1. Red Sea
  2. Baltic Sea
  3. Aral Sea
  4. None Of The Above
Answer: c
97: Which Country's Land Is Below The Sea Level?
  1. New Zealand
  2. Japan
  3. Ireland
  4. Netherlands
Answer: d
98: On Which River Gudu, Sukkur And Kotri Barrages Are Situated?
  1. Chanab
  2. Ravi
  3. Indus
  4. Sutlej
Answer: c
99: Which Of The Following Country Consists Of 1300 Islands?
  1. Malaysia
  2. Greenland
  3. Indonesia.
  4. Philippines
Answer: c
100: What Is 'Subway'?
  1. Underground Passage
  2. A Road Or Path Raised Above Ground Level
  3. Short Passage To Any Place
  4. None Of The Above
Answer: a
101: What Is 'Cathy Pacific'?
  1. Airline
  2. Newspaper
  3. News Agency
  4. Island
Answer: a
102: The Main Cause Of Earthquakes Is :
  1. Sudden Cooling And Contraction Of The Earth's Surface
  2. Coming Into Activity Of Some Dormant Volcanoes
  3. Due To Internal Heat, Sometimes Water Changes Into Steam And Expands.
  4. All Of The Above.
Answer: d
103: Which Of The Following Countries Are Land Locked?
  1. Ugauda, Austria, Hungry, Laos
  2. Albania, Brazil, Greece, Kenya
  3. Sudan, Sweden, Cuba, Senegal
  4. Tanzania, Mozambique, Somalia, Portugal
Answer: d
104: The World's Largest Island Is :
  1. Greenland
  2. Sumatra
  3. New Guinea
  4. Madagascar
Answer: a
105: The Soan And The Haro Are The Two Rivers Of:
  1. Baluchistan Plateau
  2. Potohar Plateau
  3. Northern Areas
  4. Azad Kashmir
Answer: b
106: Punjab's Size In The Total Land Mass Of Pakistan Is :
  1. 20.7%
  2. 25.8%
  3. 29.7%
  4. 37.7%
Answer: b
107: The 'Shandur Pass' At The Height Of 12,205 Feet Connects:
  1. Chitral And Gilgit
  2. Chitral And Bannu
  3. Mardan And Malkand
  4. Gilgit And Kashgars
Answer: a
108: The Area Lying Between River Beas And The Ravi Is Called:-
  1. Chaj Doab
  2. Rachna Doab
  3. Bari Doab
  4. Saharwal Doab
Answer: c
109: Which Part Of Punjab Is Famous For Shisham Timber Forests?
  1. Changa Manga
  2. Ala Chitta Range
  3. Murree Kohuta Range
  4. Mianwali And Kalabagh Range.
Answer: a
110: Which Of The Following Central Asian State Is Enriched With The World's Largest Mineral Resources?
  1. Uzbekistan
  2. Kazakistan
  3. Azerbaijan
  4. Turkmenistan
Answer: b
111: The Largest Number Of Fatalities By Earth Quakes Were Recorded In :
  1. Gilan (Iran) June, 21st 1990
  2. Kobe (Japan) January 17th 1995
  3. Takhar (Afghanistan February 4th 1998
  4. Izmir (Turky)August, 17th 1999
Answer: d
112: Pakistan Forest Institution Is Located In:
  1. Karachi
  2. Rawalpindi
  3. Lahore
  4. Peshawar
Answer: d
113: The Archaeological Site 'Kot Diji' Is Located Near The City Of:
  1. Larkana
  2. Thatta
  3. Khairpur
  4. Swat
Answer: c
114: Pakistan Is Surrounded In The North West By:
  1. Iran
  2. China
  3. Afghanistan
  4. Himalayas Range
Answer: d
115: The Most Precious Gemstone 'Emerald' Are Found In:
  1. Gilgit
  2. Hunza
  3. Swat
  4. Dir
Answer: c
116: On A 1: 50,000 Map, Village A And B Are 4.5 Cm Apart. What Is The Real Distance In Km?
  1. 1 ¼ Km
  2. 1 ¼ Km
  3. 2 ¼ Km
  4. 2 ½ Km
Answer: c
117: To Show The Distribution Of People Of Pakistan We Should Use:
  1. Shade Method
  2. Do Method
  3. Isopleth
  4. Bargraph
Answer: b
118: The Strength Of Wave Action Depends On All These EXCEPT:
  1. Currents In The Sea
  2. Wind Strength
  3. Depth Of Coastal Water
  4. Height Of Waves
Answer: a
119: Bore Is Caused By:
  1. Rising Tide While Meeting River Currents
  2. Friction From Prevailing Winds
  3. Spring Tide And Strong Winds
  4. Unequal Heating Of Oceans
Answer: a
120: Which Of These Is Not A Metamorphic Rock?
  1. Quartzite
  2. Slate
  3. Shale
  4. Schist
Answer: c
121: Earthquakes Are Vibrations Associated With All The Following EXCEPT:
  1. Subduction Of Rock During Collision Of Crystal Plats
  2. Volcanic Eruptions
  3. Subsidence Of A Geocyncline
  4. Movement Along Major Faults
Answer: c
122: Biological Weathering Occurs In The Ways EXCEPT.
  1. Joint Widening By Roots
  2. Honeycomb Weathering
  3. Reaction With Humid Acid
  4. Reaction With Plant And Animal Solution
Answer: c
123: Which Of The Following Has The Highest Annual Rainfall?
  1. Sialkot
  2. Rawalpindi
  3. Parachinar
  4. Chitral
Answer: a
124: The Largest District Of The Punjab By Area Is:
  1. Dera Gazi Khan
  2. Rajanpur
  3. Bahawalpur
  4. Rahim Yar Khan
Answer: c
125: Pakistan Environmental Protection Ordinance Was Enforced In:
  1. 1984
  2. 1986
  3. 1988
  4. 1990
Answer: a
126: Which Of These Is A Process Of Transportation In A River?
  1. Solution
  2. Corrosion
  3. Attrition
  4. Deposition
Answer: c
127: A Canyon Is A Large Form Of:
  1. Dry Valley
  2. Gorge
  3. Pediment
  4. Badiand
Answer: b
128: What Kind Of Weathering Takes Place On The Valley Side Above The Surface Of The Glacier?
  1. Plucking
  2. Abrasion
  3. Chemical Weathering
  4. Frost Shattering
Answer: d
129: Which Of The Statements To About The Troposphere Is Not True?
  1. It Contains 85-90% Of The Atmosphere's Mass
  2. It Contains Nearly All The Water And Oxygen Of The Atmosphere
  3. It Is The Zone Which Exhibits Changes In Condition Of Weather
  4. It Is About 350 Km Thick
Answer: d
130: A Wind Which Reverses Seasonally Is Known As Wind.
  1. Trade
  2. Cyclonic
  3. Monsoon
  4. Polar
Answer: c
131: The Stevenson Screen Contains All Of These EXCEPT:
  1. Wet Bulb Thermometer
  2. Maximum Thermometer
  3. Ordinary Thermometer
  4. Anemometer
Answer: d
132: Weather Describe The Condition Of ______ At Any One Time:
  1. The Earth
  2. The Land Surface
  3. The Atmosphere
  4. The Ionosphere
Answer: c
133: Temperature Increases With Increasing Altitude By 10øC For Every ______ Rise:
  1. 100 Ft
  2. 150 M
  3. 250 M
  4. 300 M
Answer: c
134: Water Vapour Turns Into Clouds In The Atmosphere When:
  1. It Rains
  2. The Temperature Rise
  3. Dew Point Is Reached
  4. Evaporation Takes Place
Answer: c
135: When A Warm Air Is Lifted Off The Surface In Temperature Depression It Is Called:
  1. An Occlusion
  2. A Cold Front
  3. An Anticyclone
  4. A Warm Front
Answer: a
136: Afternoon Rains In The Equatorial Region Are The Result Of Influences:
  1. Convectional
  2. Monsoon
  3. Frontal
  4. Land Breeze
Answer: a
137: Mediterranean Regions Are Useful For All These EXCEPT?
  1. Tourism
  2. Forestry
  3. Fruit Growing
  4. Wine Production
Answer: b
138: The Best Projection To Suit The Map Of Pakistan Is:
  1. Simple Cylindrical
  2. Conical
  3. Zenithal
  4. Conventional
Answer: d
139: The Extinct Volcanic Peak Of Koh-i-Sultan Is In:
  1. Saudi Arabia
  2. Turkey
  3. Iran
  4. Pakistan
Answer: d
140: The Length Of River Ganges Is Approx:
  1. 2500 Km
  2. 2960 Km
  3. 3840 Km
  4. 2780 Km
Answer: a
141: Deccan Plateau Is In:
  1. Europe
  2. Asia
  3. Australia
  4. Africa
Answer: b
142: The Only River In Pakistan Flows, SW-NE Direction:
  1. The Gomal
  2. The Kurram
  3. The Zhobe
  4. The Swat
Answer: c
143: Potwar Plateau Bounded On The South By:
  1. Siwalik Hills
  2. Indus River
  3. Salt Range
  4. Jelum River
Answer: c
144: The Mountain Peak Of Takht-i-Sulaiman Is In:
  1. Yemen
  2. Turkey
  3. Pakistan
  4. Iran
Answer: c
145: Black Race Is Not In:
  1. Gambia
  2. Portugal
  3. Guinea Bissau
  4. Mali
Answer: b
146: SURMA Is The Name Of.
  1. River
  2. Desert
  3. Mountain
  4. Island
Answer: a
147: Transportation And Trade Are:
  1. Primary Activities
  2. Secondary Activities
  3. Tertiary Activities
  4. None Of These
Answer: c
148: 'Kyoto Protocol' Is An International Treaty Relating To:
  1. Child Labour Abuses
  2. Environmental Problems
  3. Elimination Of Chemical And Biological Weapons
  4. Women's Rights
Answer: b
149: Which Of The Following Sufi Saints Belong To 'Chistia Order'?
  1. Hazrat Baha-ud-Din Zakariya
  2. Hazrat Shah Rukn-i-Alam
  3. Hazrat Farid-ud-Din Ganj Shakar
  4. None Of The Above
Answer: c
150: The Longest River In South Asia Is:
  1. The Ganges
  2. The Indus
  3. The Brahm Putra
  4. The Sutlej
Answer: c
151: The Total Length Of Railways In Pakistan Is:
  1. 5000 Km
  2. 8875 Km
  3. 7500 Km
  4. 9235 Km
Answer: b
152: The Length Of River Indus Is:
  1. 2880 Km
  2. 2700 Km
  3. 2650 Km
  4. 3200 Km
Answer: a
153: The Oldest Hydro-electric Project In Pakistan Is:
  1. Dargai
  2. Rasul
  3. Warsak
  4. Malakand
Answer: d
154: The Oldest Barrage On The River Indus At Sukkur Was Built In:
  1. 1932
  2. 1940
  3. 1930
  4. 1928
Answer: a
155: World's Density Of Population (1990 Estimate):
  1. 50 Person Per Sq Km
  2. 39 Person Per Sq Km
  3. 46 Person Per Sq Km
  4. 31 Person Per Sq Km
Answer: b
156: Which Of The Following Continents Has No Desert?
  1. Australia
  2. North America
  3. South America
  4. Europe
Answer: d
157: Which Of The Following Regions Is 'Peninsula'?
  1. Arabia
  2. Scandinavia
  3. Alaska
  4. All Of Above.
Answer: d
158: The Richest Fishing Ground In The World:
  1. North Western Europe
  2. North Eastern Asia
  3. North Western North America
  4. North Eastern North America
Answer: b
159: The Oldest Iron And Steel Industry Centre In India Is:
  1. Bombay
  2. Durgapur
  3. Bhalai
  4. Jamshedpur
Answer: d
160: Buddhism Accounts For 100% Of The Total Population In:
  1. Nepal
  2. Bhutan
  3. Sri Lanka
  4. China
Answer: b
161: Maize, Rice And Wheat Are Generally Referred As:
  1. Root Crops
  2. Cereal Crops
  3. Legumes Crops Granaries
  4. None Of The Above
Answer: b
162: The Largest Latitude Circle On Earth Is:
  1. Arctic Circle
  2. Tropic Of Cancer
  3. The Equator
  4. Tropic Of Capricorn
Answer: c
163: World's Largest Delta Is:
  1. Italy
  2. Mexico
  3. Sunderlands (India)
  4. Bangladesh
Answer: c
164: Which Is The Largest Tea Producing Country In The World?
  1. Nigeria
  2. Indonesia
  3. India
  4. Kenya
Answer: c
165: Three Persian Gulf Islands, Abu Mussa, The Greater AndLesser Tunbs, Are Disputed Between:
  1. Iran And Iraq
  2. Iran And U.A.E.
  3. Iraq And Kuwait
  4. Qatar And Bahrain
Answer: b
166: 'Darwin' Is The Seaport Of:
  1. Australia
  2. France
  3. U.K.
  4. Germany
Answer: a
167: Which Country Produces Maximum Gold?
  1. Brunei
  2. South Africa
  3. Australia
  4. New Zealand
Answer: b
168: Which City Is Called 'City Of Seven Hills'?
  1. New York
  2. London
  3. Paris
  4. Rome
Answer: d
169: 'Broadway' (New York U.S.A.) Is The World's Largest:
  1. Theatre
  2. Thoroughfare
  3. Museum
  4. Gymnaseum
Answer: b
170: What Is Meant By 'Equinox'?
  1. The Longest Day
  2. The Shortest Day
  3. The Sun-month Long Day
  4. Equal Duration Of Day And Night
Answer: b
171: The Season Changes Because Of The:
  1. Moon Is Revolving Round The Earth
  2. Earth Is Revolving Round Its Axis
  3. Earth Is Revolving Round The Sun
  4. Planet Mars Is Attracting The Sun
Answer: c
172: The Distance Of Longitude Represents How Many Minutesdifference In Time:
  1. 10 Minutes
  2. 4 Minutes
  3. 15 Minutes
  4. 1 Minute
Answer: b
173: '49th Parallel' Is A Boundary Line Between:
  1. North And South Korea
  2. China And Mongolia
  3. Germany And Poland
  4. USA And Canada
Answer: d
174: 'Zardak' Is The Highest Peak Of:
  1. Karakoram Range
  2. Sulaiman Range
  3. Kirthar Range
  4. Hindukush Range
Answer: c
175: When One Place On The Earth Is On A Bigger Eastern Longitudethen Its Time Will Be:
  1. Ahead
  2. Behind
  3. Equal To The Time Of Other Place
  4. Exactly One Day Behind Than
Answer: a
176: What Is The Age Of The Earth?
  1. 5000 Million Years
  2. 6000 Million Years
  3. 4000 Million Years
  4. 5500 Million Years
Answer: d
177: 'Antarctica' Is Situated In The:
  1. North Pole
  2. South Pole
  3. Eastern Hemisphere
  4. Western Hemisphere
Answer: b
178: Which Continent Is Termed As 'Dark Continent'?
  1. Asia
  2. Africa
  3. Australia
  4. South America
Answer: b
179: The Biggest Desert 'Sahara' Is In:
  1. America
  2. Australia
  3. Africa
  4. Asia
Answer: c
180: The Country Which Is First In Petroleum Oil Production Is?
  1. Indonesia
  2. Netherland
  3. Iran
  4. Saudi Arabia
Answer: d
181: Maximum Quantity Of Diamonds Are Found In:
  1. North America
  2. South America
  3. India
  4. Africa
Answer: d
182: In Which Continent Is The Alps Mountains To Be Found?
  1. Asia
  2. Africa
  3. Australia
  4. Europe
Answer: d
183: 'London' Is Situated By The Side Of Which River?
  1. Seine
  2. Don
  3. Australia
  4. Thames
Answer: d
184: 'Madagascar' Is The Largest Island In The:
  1. Pacific Ocean
  2. Atlantic Ocean
  3. Indian Ocean
  4. Arctic Sea
Answer: c
185: 'Suez' Canal Is Between:
  1. Red Sea And Mediterranean
  2. North Sea And Caspian Sea
  3. Indian Ocean And China Sea
  4. Atlantic And Pacific Oceans
Answer: a
186: Which Is The Shortest Day In The Northern Hemisphere?
  1. Ist January
  2. 22nd December
  3. 30th December
  4. 1st December
Answer: b
187: The Animal Kangaroo Is To Be Found In :
  1. Malaysia
  2. Australia
  3. Sri Lanka
  4. Mauritius
Answer: b
188: The Earth's Rotation On Its Axis Is From:
  1. South To North
  2. North To South
  3. East To West
  4. West To East
Answer: d
189: Which Country Has The Largest Production Of Aluminium?
  1. Germany
  2. Canada
  3. U.S.A.
  4. India
Answer: c
190: To Control Was Environmental Hazards, United Nations Will Hold The 'Earth Summit 2002' In:
  1. Brazil
  2. Canada
  3. South Africa
  4. Norway
Answer: c
191: By Area, The World's Largest Country Is:
  1. Canada
  2. USA
  3. Russia
  4. China
Answer: c
192: Which Country Is Known As 'Land Of Midnight Sun'?
  1. Italy
  2. Canada
  3. Japan
  4. Norway
Answer: d
193: Rainfall Related To Mountains Is:
  1. Orographic Rainfall
  2. Normal Rainfall
  3. Monsoon Rains
  4. Cyclonic Rainfall
Answer: a
194: Which Waterway Gives The Source Of Terrestrial Moisture?
  1. Ocean
  2. Rivers
  3. Lakes
  4. Canals
Answer: c
195: Bangladesh Has A Dispute Over The Construction Of A Dam OnNaaf River With:
  1. India
  2. Myanmar
  3. Nepal
  4. China
Answer: b
196: A Large Group Of Islands Is Known As
  1. Peninsula
  2. Archipelago
  3. Strait
  4. Channel
Answer: b
197: A Large Coral Reef Containing Islands Encompassing A Sea Water Lagoon Is Named:
  1. Arctic
  2. Atoll
  3. Bank
  4. Alpine
Answer: b
198: These Are Only Two Double Land-locked Countries In The World. Double Land Locked Means A Land-locked Country Which Isalso Surrounded By Land Locked Neighbouring Countries.Name Both The Countries?
  1. Uzbekistan And Liechtenstein
  2. Uzbekistan And Chad
  3. Uzbekistan And Mali
  4. Liechtenstein And Chad.
Answer: a
199: Basin Is A Low Land Area. Which Are The Largest Basins In Theface Of The Earth?
  1. Seas
  2. Oceans
  3. Rivers
  4. None Of The Above
Answer: b
200: Among These SAARC Countries Which Is Not Land Locked?
  1. Bhutan
  2. Nepal
  3. Sri Lanka
  4. None Of The Above
Answer: c
201: What Is The Name Of The Central Part Of The Earth?
  1. Mantle
  2. Core
  3. Crust
  4. None Of The Above
Answer: b
202: What Is/are The Basic Purpose(s) Of Dams?
  1. Storage Of Water In A Large Reservoir.
  2. Generation Of Electricity (Hydel Power)
  3. Control Of Floods
  4. All Of The Above
Answer: d
203: Which Continent Has No Desert?
  1. Australia
  2. Europe
  3. Antarctica
  4. South America
Answer: b
204: Which Is The Thinnest Earth Layer?
  1. Core
  2. Mantle
  3. Crust
  4. None Of The Above
Answer: c
205: What Is The Name Of The Second Highest African Peak?
  1. Mount Kenya
  2. Mount Kilmanjaro
  3. Mount Congo
  4. None Of The Above
Answer: a
206: The Nile Is The Largest River Of The World. Name The Secondlargest River Of Africa?
  1. The Congo
  2. The Niger
  3. The Senegal.
  4. None Of The Above
Answer: a
207: The Point That Lies Directly Above The Source Of An Earthquake Is Known As
  1. Earthquake Center
  2. Epicenter
  3. Gravitational Center
  4. Geological Center
Answer: b
208: Name The Middle Part Of The Earth?
  1. Core
  2. Crust
  3. Mantle
  4. None Of The Above
Answer: c
209: Which Is The World's Largest Mangrove Forest(s)?
  1. Changa Manga Forest
  2. Sundarbans Forest
  3. Amazon Forest
  4. All Of The Above
Answer: b
210: The Part Of Desert Where Adequate Water Is Available Forcultivation Is Called:
  1. Oasis
  2. Marsh
  3. Island
  4. Isthmus
Answer: a
211: The Famous Khunjrab Pass Is Between Pakistan And
  1. Afghanistan
  2. China
  3. Iran
  4. India
Answer: b
212: A Part Of Land Surrounded By Water On The Three Sides Iscalled:
  1. Island
  2. Creek
  3. Peninsula
  4. Gulf
Answer: c
213: What Is The Largest Factor That Decreases The Life Of The Reservoir Of Dam?
  1. Siltation
  2. Floods
  3. Drought
  4. Water Logging
Answer: a
214: Water Source Beneath The Earth Flowing Naturally Is Called:
  1. Stream
  2. Fall
  3. Spring
  4. Lake
Answer: c
215: A Small Water Body Say A River That Flows Into A Larger Body Of Water Is Called
  1. Tributary
  2. Spring
  3. Confluence
  4. None Of The Above
Answer: a
216: Name The Largest Island Of Mediterranean Sea?
  1. Sicily
  2. Sardina
  3. Cyprus
  4. Malta
Answer: a
217: Which Is The Largest River Of Europe?
  1. Danube
  2. Volga
  3. Missouri
  4. Thames.
Answer: b
218: Which City/cities Are Situated Along The River Danube?
  1. Budapest
  2. Belgrade
  3. Vienna
  4. All Of The Above
Answer: d
219: Which Fall Is Associated With The River Zembazi?
  1. Victoria Fall
  2. Niagara Fall
  3. Angel Fall
  4. Tugela Falls
Answer: a
220: Who Is Called 'Father Of Geography'?
  1. Euclid
  2. Herodotus.
  3. Marco Polo.
  4. None Of The Above
Answer: b
221: What Is The Name Of The Hot Molten Matter Underneath Solid Rock?
  1. Lava
  2. Magma
  3. Crust
  4. None Of The Above
Answer: b
222: The Hard, Solid Rocks, Whose Composition Or Texture Has Beenchanged By Heat Or Pressure In The Earth Are Called:
  1. Sedimentary Rocks
  2. Metamorphic Rocks.
  3. Igneous Rocks
  4. None Of The Above
Answer: b
223: The Rocks Formed Out Of Layers Of Sediment Bonded Together Are Known As
  1. Metamorphic Rocks
  2. Sedimentary Rocks
  3. Igneous Rocks
  4. None Of The Above
Answer: b
224: The Fine Yellowish Dust Or Silt Spread And Deposited By The Winds, That Is Very Fertile Is Called:
  1. Alluvium
  2. Loess
  3. Sediment
  4. None Of The Above
Answer: b
225: The Mixture Of Silt, Sand, And Gravel Deposited By Flowing Water Such As Rivers And Streams Is Called
  1. Sediment
  2. Loess
  3. Alluvium
  4. All Of The Above
Answer: c
226: The Part Of A River Near The Coast Into Which The Sea Flows Is Termed As
  1. Tributary
  2. Bank
  3. Estuary
  4. None Of The Above
Answer: c
227: The Areas Of Grassland Totally Without Trees In South America Especially Around The Estuary Of The River Plate Are Called:
  1. Savanna
  2. Pampas
  3. Loess
  4. All Of The Above
Answer: b
228: The Great Barrier Reef Is A Huge Coral Reef Off The Northeast Coast Of
  1. Australia
  2. Maldives
  3. Sri Lanka
  4. Uzbekistan
Answer: a
229: What Is The Name Of Tropical Grassland That Has Tree Clumps Scattered About It?
  1. Pampas
  2. Moraines
  3. Savanna
  4. None Of The Above
Answer: c
230: The Floor Of A Valley That Is Regularly Flooded By A River And Which Receives A Layer Of Alluvium Each Time Is Called
  1. Delta
  2. Flood Plain
  3. Confluence
  4. All Of The Above
Answer: b
231: What Is The Name Given To Areas Of Land In The Higher Latitudes Where Short, Cool Summers Do Not Permit Trees To Grow?
  1. Arctic
  2. Tropical
  3. Tundra
  4. Terrain
Answer: c
232: The Study Of Earthquakes And The Waves Generated By Them Is Termed As
  1. Volcanology
  2. Seismology
  3. Geomorphology
  4. All Of The Above
Answer: b
233: What Is The Name Given To The Material Borne Along By, Beneath Or Within Glaciers?
  1. Moraines
  2. Pampes
  3. Loess
  4. None Of The Above
Answer: a
234: The Flat-topped Hill Or Mountain Left Isolated By The Erosion Of Softer Rocks All Around It Is Generally Known As
  1. Mesa
  2. Munatak
  3. Savanna
  4. None Of The Above
Answer: a
235: A Hill Or Peak Sticking Through An Ice Cap, Mostly Found In Green Land Or Antarctica Is Called:
  1. Mesa
  2. Moraines
  3. Munatak
  4. Loess
Answer: c
236: A Vent In The Earth's Surface That Emits Steam And Gases, Essentially Associated With Volcanic Regions Is Known As:
  1. Fumarole
  2. Mesa
  3. Munatak
  4. None Of The Above
Answer: a
237: What Is 38th Parallel Line?
  1. Boundary Line Between South Korea And North Korea
  2. Boundary Line Between India And Pakistan
  3. Boundary Line Between Canada And United States OfAmerica.
  4. Boundary Line Between India And Bangladesh
Answer: a
238: Which One Is A Boundary Line Between Finland And Russia?
  1. Hindenburg Line
  2. Curzon Line
  3. Mannerheim Line
  4. Maginot Line
Answer: a
239: Which Are The Boundary Lines Between India And Pakistan?
  1. Working Boundary
  2. Line Of Control
  3. Line Of Actual Contact
  4. All Of The Above
Answer: d
240: Where Lies Macmohan Line?
  1. Boundary Line Between India And Pakistan
  2. Boundary Line Between India And China
  3. Boundary Line Between India And Nepal
  4. Boundary Line Between India And Bangladesh
Answer: b
241: Which Of These Mountain Passes Are In Pakistan?
  1. Babusar Pass
  2. Shandur Pass
  3. Lowari Pass
  4. All Of The Above
Answer: d
242: Gobi Desert Is In
  1. Mongolia And China
  2. Iran And Iraq
  3. Saudi Arabia And Yemen
  4. Uzbekistan And Kazakhstan
Answer: a
243: Seattle Is A Seaport Of
  1. Hong Kong
  2. United Kingdom
  3. United States Of America
  4. Singapore
Answer: c
244: Which Is The Largest River Of Uzbekistan?
  1. River Amu
  2. River Syr
  3. River Zarafshon
  4. River Naryn
Answer: a
245: Qyzylqum Is The Largest Desert Of
  1. Turkmenistan
  2. Tajikistan
  3. Kirgyzstan
  4. Uzbekistan
Answer: d
246: Jenish Chokosu Or Victory Peak Is The Highest Point In Which Central Asian State?
  1. Uzbekistan
  2. Kazakhstan
  3. Kyrgyzstan
  4. Tajikistan
Answer: c
247: Garagum Desert Is In Which Central Asian State?
  1. Turkmenistan
  2. Uzbekistan
  3. Tajikistan
  4. Kyrgyzstan
Answer: a
248: The Highest Peak Of The Central Asia Lies In Tajikistan That Is 7500 Meters High. Its Name Is
  1. Lenin Peak
  2. Victory Peak
  3. Ismail Samani Or Stalin Peak
  4. None Of The Above
Answer: c
249: Which Is The Largest Landlocked Country Of The World?
  1. Mangolia
  2. Uzbekistan
  3. Chad
  4. Liechtenstein
Answer: a
250: Which Is The Second Largest Country In Africa?
  1. Sudan
  2. Algeria
  3. Egypt
  4. South Africa
Answer: b
251: Which Is The World's Fourth Largest Country? (Area Wise)
  1. Canada
  2. Russia
  3. India
  4. China
Answer: d
252: Which SAARC Country Contains Eight Of World's Ten Highest Peak?
  1. India
  2. Bhutan
  3. Nepal
  4. Pakistan
Answer: c
253: Strait Of Messina Separates Italy From
  1. Sicily
  2. Cyprus
  3. Sardina
  4. France
Answer: a
254: What Is The Name Of World's Largest Freshwater Lake Which Is In North America?
  1. Lake Titicaca
  2. Lake Baykal
  3. Lake Superior
  4. Lake Erie
Answer: c
255: Which Is The World's Second Largest Continent?
  1. Asia
  2. Africa
  3. Australia
  4. Antarctica
Answer: b
256: The Highest Point Of North America Is
  1. Mount McKinley
  2. Mount Elbrus
  3. Mount Kenya
  4. None Of The Above
Answer: a
257: London Is Situated Across The River
  1. Danube
  2. Thames
  3. Volga
  4. Rhine
Answer: b
258: Which Of The Following Boundaries Exists Between Germany And Russia?
  1. Hindenburg Line
  2. Curzon Line
  3. Durand Line
  4. Redcliff Line
Answer: a
259: Which Two Countries Borders Along The 24th Parallel Line?
  1. South Korea And North Korea
  2. United States And Canada
  3. Pakistan And India
  4. None Of The Above
Answer: c
260: 49th Parallel Line Is A Famous Boundary Line Which Exists Between:
  1. Pakistan And India
  2. South Korea And North Korea
  3. Canada And United States Of America
  4. None Of The Above
Answer: c
261: Which Of The Following Boundary Lines Does Exist Between Poland And Russia?
  1. Hindenburg Line
  2. Curzon Line
  3. Durand Line
  4. Mannerheim Line
Answer: b
262: Siegfred Line Is A Boundary Line Around:
  1. Switzerland
  2. United States
  3. Finland
  4. Germany.
Answer: d
263: Green Line Is Any Boundary Line. Green Lines Exist Between:
  1. Israel And Jordan (West Bank)
  2. Republic Of Cyprus And Turkish Republic Of Northern Cyprus
  3. East Beirut And West Beirut
  4. All Of The Above
Answer: d
264: Every Body Knows Great Wall Of China. Chinese Erected This Wall As A Defense Against:
  1. Arabs
  2. Indians
  3. Iranians
  4. Mongols
Answer: d
265: Which Boundary Line Does Exist Between Pakistan And Afghanistan?
  1. Machmohan Line
  2. Maginot Line
  3. Durand Line
  4. Curzon Line
Answer: c
266: Oderneisse Line Is A Boundary Line Between
  1. Poland And Germany
  2. India And China
  3. Russia And Germany
  4. Russia And Finland
Answer: a
267: Which Defensive Boundary Wall Roman Britians Establishedagainst Invading Tribes?
  1. Great Wall
  2. Hadrian's Wall
  3. Both Of The Above
  4. None Of The Above
Answer: b
268: Which Of The Following Is The Second Longest River In Europe?
  1. The Volga
  2. The Amazon
  3. The Danube
  4. The Yangtze
Answer: c
269: Which Is The Second Largest River In The World In Terms Oflength?
  1. The Nile
  2. The Volga
  3. The Yangtze
  4. The Amazon
Answer: d
270: The Largest And Most Important River In North America Is:
  1. The Nile
  2. The Mississippi
  3. The Danube
  4. The Indus
Answer: b
271: The Longest River Of Asia Is:
  1. The Indus
  2. The Ganges
  3. The Yangtze Or Chang Jiang
  4. None Of The Above
Answer: c
272: The Second Longest River In Africa Is:
  1. The Nile
  2. The Congo
  3. The Zambezi
  4. The Yukon

You may also like:

This is the post on the topic of the Geography Solved MCQs with Answers for PPSC, NTS, FPSC Tests. The post is tagged and categorized under Tags. For more content related to this post you can click on labels link.
You can give your opinion or any question you have to ask below in the comment section area. Already 0 people have commented on this post. Be the next one on the list. We will try to respond to your comment as soon as possible. Please do not spam in the comment section otherwise your comment will be deleted and IP banned.

No comments:
Write comments

Trending!