Friday, 19 February 2021

Demography Solved MCQs with Answers for PPSC, NTS, FPSC Tests

Demography Solved MCQs with Answers for PPSC, NTS, FPSC Tests

 If you are looking for the mcqs of Demography with answers then you are on the right page because here we have shared the Demography Solved MCQs with Answers for PPSC, NTS, FPSC Tests

722: According To 1998 Census The Total Population Increased Over The Last Census Held In 1981 By:
  1. 44.98%
  2. 54.98%
  3. 64.98%
  4. 74.98%
Answer: b
723: The 1998 Census Showed The Average Growth Rate Of ______ As Against 3.06% During 1972-81.
  1. 0.61%
  2. 1.61%
  3. 2.61%
  4. 3.61%
Answer: c
724: According To 1998 Census There Is A Decline In The Rate Of Population Growth In All Areas Except:
  1. Islamabad
  2. FATA
  3. Northern Areas
  4. None Of The Above
Answer: a
725: In The 1998 Census, The Proportion Of Population Declined Marginally In Punjab From 56.1% To:
  1. 77.6%
  2. 66.6%
  3. 55.6%
  4. 44.6%
Answer: c
726: The Overall Urban Population At The National Level Has Increased From 28.3% In 1981 To ______ In 1998.
  1. 48.5%
  2. 50.2%
  3. 22.5%
  4. 32.5%
Answer: d
727: According To 1998 Census Every Third Person Now Lives In A:
  1. Village
  2. District
  3. City
  4. Province
Answer: c
728: According To 1998 Census Which Area Has The Lowest Urban Proportion:
  1. Islamabad
  2. FATA
  3. Northern Areas
  4. None Of Above
Answer: b
729: The Proportion Of Population Declined In FATA From 2.6% To ______.
  1. 2.3%
  2. 2.4%
  3. 2.5%
  4. 2.6%
Answer: b
730: The 1998 Census Showed A Greater Trend Towards:
  1. Ruralization
  2. Urbanization
  3. Remained Same
  4. None Of The Above
Answer: b
731: Sindhs Three Major Cities, Karachi, Hyderabad And Sukkur Account For ______ Of Its Total Urban Population.
  1. 50.1%
  2. 63.1%
  3. 73.1%
  4. 80.1%
Answer: c
732: The Least Urbanized Province Is The NWFP Where Only ______ Of The People Dwell In The Urban Centers.
  1. 13.9%
  2. 14.9%
  3. 15.9%
  4. 16.9%
Answer: d
733: According To The 1998 Census, The Urban Population In Balochistan Has Increased From 15.6% In 1981 To ______.
  1. 10.3%
  2. 13.3%
  3. 23.3%
  4. 30.3%
Answer: c
734: According To 1998 Census, The Biggest City Is Karachi With A Total Population Of ______.
  1. 5.269 M
  2. 9.269 M
  3. 10.269 M
  4. 6.269 M
Answer: b
735: According To 1998 Census, The Second Biggest City Is Lahore With A Total Population Of:
  1. 5.063 M
  2. 4.063 M
  3. 3.063 M
  4. 6.063 M
Answer: a
736: Karachi, Lahore And Faisalabad Account For ______ Of The Total Urban Population Of Pakistan.
  1. 28.4%
  2. 38.4%
  3. 48.4%
  4. 10.84%
Answer: b
737: The Overall Sex-ratio Is ______ Which Was 110.6% In 1981.
  1. 108.1%
  2. 109.1%
  3. 110.1%
  4. 111.1%Demography Of Pakistan 3
Answer: a
738: Sindh Is The Most Urbanized Province, Where ______ Of The Population Is Living In Urban Areas.
  1. 38.9%
  2. 48.9%
  3. 58.9%
  4. 28.9%
Answer: b
739: The Balochistan Population Has Also A Nominal Fall From 5.1% To:
  1. 2.0
  2. 3.1%
  3. 4.1%
  4. 5.0%
Answer: d
740: The Sex Ratio Is Slightly Higher In Urban Areas Because Of:
  1. Economic Reasons
  2. Social Reasons
  3. Political Reasons
  4. Cultural Reasons
Answer: a
741: The Rural Share Of Population Has Fallen From 71.7% To:
  1. 69.5%
  2. 67.5%
  3. 65.5%
  4. 62.5%
Answer: b
742: In 1981, Pakistan Was The Worlds Ninth Most Populous Country And In 1998 ______.
  1. Tenth
  2. Eighth
  3. Sixth
  4. Seventh
Answer: d
743: Urban Population Has Gone Up From 28.3% To:
  1. 30.5%
  2. 31.5%
  3. 32.5%
  4. 33.5%
Answer: c
744: The Urban Population Growth Rate Is 3.45%, Whereas The Rural Population Growth Rate Is:
  1. 1.24%
  2. 2.24%
  3. 3.24%
  4. 4.24%
Answer: b
745: Urban Population Has Gone Up From 28.3% To:
  1. 29.3%
  2. 32.5%
  3. 35.3%
  4. 39.3%
Answer: b
746: According To The 1998 Census, The Total Population Of Pakistan Is 130.5 M. It Was ______ In 1981.
  1. 64.2 M
  2. 70.2 M
  3. 74.2 M
  4. 80.2 M
Answer: a
747: The Population Of Punjab Has Risen From 47.2 In 1981 To ______ In 1998.
  1. 52.6 M
  2. 66.5 M
  3. 72.5 M
  4. 80.5 M
Answer: c
748: The Population Of NWFP Has Gone Up From 11 M In 1981 To ______ In 1998.
  1. 16 M
  2. 17.5 M
  3. 18 M
  4. 18.5 M
Answer: b
749: The NWFP Growth Rate Has Declined From 3.32% To:
  1. 2.95%
  2. 2.85%
  3. 2.75%
  4. 2.55%
Answer: c
750: The Balochistan Population Has Increased From 4.3m In 1981 To ______ In 1998.
  1. 5.5 M
  2. 6.5 M
  3. 7.5 M
  4. 8.5 M
Answer: b
751: FATA Population Increased From 2.1 M In 1981 To ______ In 1998.
  1. 2.5 M
  2. 2.7 M
  3. 2.9 M
  4. 3.1 M
Answer: d
752: According To 1998 Census, 67% Of People Live In Rural Areas, Down From ______ In 1981.
  1. 69%
  2. 71%
  3. 75%
  4. 80%
Answer: b
753: The Proportion Of Urban Population Shows An Increase From 28% In 1981 To ______ In 1998.
  1. 32%
  2. 35%
  3. 38%
  4. 40%
Answer: a
754: According To The 1998 Census, Almost 43% Of The Countrys Population Is Below:
  1. 13 Years
  2. 14 Years
  3. 15 Years
  4. 16 Years
Answer: c
755: The Share Of Urban Population Has Increased From 28.3% In 1981 To 32.5% In 1998 Or By:
  1. 3.2%
  2. 4.2%
  3. 5.2%
  4. 6.2%
Answer: b
756: The Population Of NWFP Has Increased From 13.1% In 1981 To ______ In 1998.
  1. 13.4%
  2. 14.4%Demography Of Pakistan 5
  3. 15.4%
  4. 16.4%
Answer: a
757: The Population Of Sindh Has Increased From 22.6% In 1981 To ______ In 1998.
  1. 23%
  2. 24%
  3. 25%
  4. 26%
Answer: a
758: The Population Of Islamabad Has Increased From 0.4% In 1981 To ______ In 1998.
  1. 0.5%
  2. 0.6%
  3. 0.7%
  4. 0.8%
Answer: b
759: According To 1998 Census Islamabad Is The Most Urbanized Area With An Urban Population Share Of:
  1. 55.6%
  2. 60.5%
  3. 65.6%
  4. 70.5%
Answer: c
760: According To 1998 Census FATA Is The Least Urbanized Area With An Urban Population Share Of:
  1. 0.5%
  2. 1.7%
  3. 2.0%
  4. 2.7%
Answer: d
761: Sindh Is The Most Urbanized Province 48.9%, Followed By Punjab ______.
  1. 21.3%
  2. 31.3%
  3. 41.3%
  4. 45.3%
Answer: b
762: According To 1998 Census, The Three Big Cities Of Sindh; Karachi, Hyderabad, And Sukkur Account For 73.1% Of The Total Urban Population And ______ Of The Total Population Of The Province.
  1. 15.6%
  2. 25.7%
  3. 35.7%
  4. 45.6%
Answer: c
763: According To 1998 Census, The Average Household Size Has Declined Marginally From 6.7 Persons In 1981 To ______ Persons In 1998.
  1. 6.3%
  2. 6.4%
  3. 6.5%
  4. 6.6%
Answer: d
764: According To 1998 Census, The Balochistans Population Growth Rate Fall Down To 2.42%, Which Was ______ In 1981.
  1. 6.09%
  2. 7.09%
  3. 8.09%
  4. 9.09%
Answer: b
765: Infant Mortality Rate In Pakistan Is:
  1. 85 Per 1000
  2. 95 Per 1000
  3. 97 Per 1000
  4. 100 Per 1000
Answer: b
766: For 100,000 Live Births, Women Die Of Pregnancy Are:
  1. 350 To 500
  2. 500 To 750
  3. 750 To 1000
  4. 1000 To 1500
Answer: a
767: The Reason Of High Fertility Rate In Pakistan Is:
  1. Early Marriages
  2. Desire For Larger Families
  3. Low Use Of Contraception
  4. All The Above
Answer: d
768: The Legal Age For Male Marriage In Pakistan Is:
  1. 14 Years
  2. 16 Years
  3. 18 Years
  4. 22 Years
Answer: c
769: The Legal Age For Female Marriage In Pakistan Is:
  1. 14 Years
  2. 16 Years
  3. 18 Years
  4. 20 Years
Answer: b
770: A Census Of US Population Has Been Conducted Every Ten Years Since:
  1. 1780
  2. 1790
  3. 1800
  4. 1810
Answer: b
771: Generally Pakistan Conducts A Population Census Every
  1. 5 Years
  2. 10 Years
  3. 15 Years
  4. 20 Years
Answer: b
772: The Interdisciplinary Study Of Human Population Is Called:
  1. Geography
  2. Biography
  3. Demography
  4. Cartography
Answer: c
773: Demography Includes Statistical Analysis Of
  1. Births
  2. Deaths
  3. Migrations
  4. All Of The Above
Answer: d
774: In Pakistan, First Population Census Was Conducted In:
  1. 1947
  2. 1949
  3. 1951
  4. 1953Demography Of Pakistan 7
Answer: c
775: In 1998 Census: The Population Density I.e., Persons Per Square Kilometer Is:
  1. 156
  2. 160
  3. 166
  4. 170
Answer: c
776: The Sex Ratio I.e. Males Per 100 Females Is
  1. 98.5
  2. 108.5
  3. 118.5
  4. 128.5
Answer: b
777: The Current Population Of Pakistan Is:
  1. 132,352,000
  2. 142,352,000
  3. 152,352,000
  4. 162,352,000
Answer: c
778: The Percentage Of Male Population Is:
  1. 52.03%
  2. 42.03%
  3. 57.97%
  4. 47.97%
Answer: a
779: Islamabad’s Area Is 906 Sq.km. What Is Its Population Density (persons Per Sq.km)?
  1. 166
  2. 238
  3. 358
  4. 888
Answer: d
780: Our National Language Urdu Is The Mother Tongue Of ___ People.
  1. 5.57%
  2. 6.57%
  3. 7.57%
  4. 8.57%
Answer: c
781: Punjabi Is The Mother Tongue Of _____ People.
  1. 42.15%
  2. 43.15%
  3. 44.15%
  4. 45.15%
Answer: c
782: What Percentage Of Our Population Is Divorced?
  1. 0.31%
  2. 0.34%
  3. 0.36%
  4. 0.39%
Answer: c
783: What Percentage Of Our Population Is Widowed?
  1. 5.03%
  2. 5.40%
  3. 5.60%
  4. 5.69%
Answer: b
784: 99.4% Of People Are Muslims In:
  1. NWFP
  2. Punjab
  3. Sindh
  4. Balochistan
Answer: a
785: Sindhi Is The Mother Language Of _____ Population.
  1. 14.1%
  2. 15.1%
  3. 10.53%
  4. 4.66%
Answer: a
786: Pushto Is The Mother Tongue Of _____ People.
  1. 7.57%
  2. 14.1%
  3. 10.53%
  4. 15.42%
Answer: d
787: Which Is The Largest Minority Is Sindh?
  1. Christians
  2. Hindus (Jati)
  3. Qadianis (Ahmadis)
  4. None Of The Above
Answer: b
788: Balochi Is The First Language Of _____ Population.
  1. 3.57%
  2. 7.57%
  3. 10.53%
  4. 4.66%
Answer: a
789: Saraiki Is The Mother Tongue Of _____ People.
  1. 7.57%
  2. 14.1%
  3. 15.42%
  4. 10.53%
Answer: d
790: What Part Of Population (15 Years And Above) Is Currently Married?
  1. 65.6%
  2. 58.4%
  3. 63%
  4. 65%
Answer: c
791: Which Is The Fourth Largest City Of Pakistan According To Population Size?
  1. Karachi
  2. Lahore
  3. Multan
  4. Rawalpindi
Answer: d
792: Which One Is The Largest City Population Wise?
  1. Hyderabad
  2. Multan
  3. Rawalpindi
  4. Faisalabad
Answer: d
793: Which Of The Following Is The Smallest City Population Wise?
  1. Peshawar
  2. Sargodha
  3. Islamabad
  4. Sialkot
Answer: d

You may also like:

This is the post on the topic of the Demography Solved MCQs with Answers for PPSC, NTS, FPSC Tests. The post is tagged and categorized under Tags. For more content related to this post you can click on labels link.
You can give your opinion or any question you have to ask below in the comment section area. Already 0 people have commented on this post. Be the next one on the list. We will try to respond to your comment as soon as possible. Please do not spam in the comment section otherwise your comment will be deleted and IP banned.

No comments:
Write comments

Trending!

–>