Sunday, 28 October 2018

FPSC FIA Inspector Solved Past Papers pdf - Test Preparation

FPSC FIA Inspector Solved Past Papers pdf - Test Preparation
If you are in search of the solved past papers mcqs of the FIA Inspector test fpsc then here we have published the FPSC FIA Inspector Solved Past Papers pdf download or read online.
_______ the gun down carefully.
(A) Put (B) Putted
(C) Been putting (D) To put
2. The main problem Jim too many parking tickets.
(A) Will have been (B) Were
(C) Will have (D) Was
3. On Wednesday, Jamal and Jennifer were called to the principal's office and praised for helping a student who on the icy sidewalk.
(A) falls
(C) Had fallen
(B) Would fall
(P) Has fallen
4. The people who bought this old lamp at the auction foolish.
(A) Was (B) Were
(C) Is (D) Has been
5. The little boy himself down on the floor and threw a tantrum.
(A) Flings (B) Elinged
(C) Flung (D) Fling
6. There three different ways to make perfect pie crust.
(A) Is (B) Are
(C) Was (D) Being
7. The noise from all the aeroplanes ___ _ louder in the afternoon.
(A) Gets (B) Get
(C) Have gotten (D) Are getting
8. I the speech you gave last Thursday night, but I was in bed with the flu.
(A) Will have heard (B) Would hear
(C) Might hear (D) Would have heard
Fill In the blank with the correct adjective, adverb, or pronoun.
9. In many popular movies today, the heroes are ____ armed than the villains.
(A) More heavily (B) More heavy
(C) Heavier · (D) More heavier
10. That fine circus elephant now belongs to my sister and. ____ _
(A) I (B) Me
(C) Mine (D) Myself
Replace the underlined portion with the phrase that best completes the sentence. If the sentence Is correct as is, choose (A) .
11. for a wide variety of different reasons. more and more people are making the choice to take public transportation. -
(A) for a wide variety of .different reasons, more and more people
(B) For a variety of many reasons, much more people _
(C) For a number of reasons,· more people
(D) More people, for various different reasons
12. When two angles have the same degree measure. It js said to be congruent.
(A) When two angles have the same degree measure, it Is said to be congruent.
(B) When two angles has the same degree measure, it is said to be congruent.
(C) Two angles with the same degree measure is said to be congruent.
(D) When two angles have the same degree measure, they are said to be congruent.
13. The likelihood of a region's experiencing an earthquake can be estimated, earthquakes cannot be accurately predicted.
(A) The likelihood
(B) Although the likelihood
(C) Since the likelihood
(D) In fact, the likelihood
14. The friendship between Andre and Robert began when he and his family moved to Ohio.
(A) The friendship between Andre and Robert began when he and his
(B) Andre and Robert's friendship began when he and his ·
(C) The friendship among the two boys began when he and his
(D) The friendship between Andre and Robert began when Robert and his
15. most of a human tooth is made up of a substance known as dentin. which is located directly below the enamel. ·
(A) Dentin, vmich is located
(B) Dentin, and which is located
(C) Dentin but located
(D) Which it is located
16. To determine the speed of automobiles, radar is often used by the state police.
(A) To determine the speed of automobiles, radar is often used by the state police
(B) To determine the speed of automobiles, it is often necessary for the state police to use radar.
(C) In determining the speed of automobiles, the use of radar by stale police is often employed
(D) To determine the speed of automobiles, the stale police often use radar.
17. Everyone signed the petition before submitting to the city counsel.
(A) Submitting (B) One submits it
(C) You submit it (D) We submitted it
18. I have a cross-training exercise program: ! swim laps. play tennis, the weight machines and bicycle riding.
(A) I swim laps, play tennis, the weight machines, and bicycle riding.
(B) I swim laps, play tennis, lift weights, and ride a bicycle.
(C) I swim laps, play tennis. I lift weights, and bicycle riding is a change.
(D) Swimming laps, tennis, lifting weights, and the bicycle.
19. Jackson Pollack, a twentieth-century American painter. is well-known and renowned for creating abstract paintings by dripping paint on canvas.
(A) A twentieth-century American painter, is well-known and renowned for creating
(B) An American painter who lived and  painted in the twentieth century, Is well-known for the creation of
(C) Renowned and prominent, was known as a twentieth-century American painter for creating ·
(D) A twentieth-century American painter, is famous for creating
20. We all arrived at the theater on. time, but before we bought our tickets, Candace says that she's changed her mind and doesn't want to see the move after all.
(A) Says that she's changed her mind and doesn't
(B) Said that she had changed her mind and didn't
(C) Is saying that she'd changed her mind and doesn't
(D) Told us that she is changing her mind and didn't
PART-II (GENERAL INTELLIGENCE TEST) Select the correct answer and Fill in the appropriate Box on the Answer Sheet.
21. Twelve men take 6 hours to finish a piece Of work. After the 12 men have worked for 1 hour, the boss calls in 8 more men. How many more hours would 20 men take to complete remaining work?
(A) 3
(C) 2
(B) 5
(D) 4
22. A person can do a work in 10 days but another can do it in 15 days. In how many days, they will complete task if work together?
(A) 5 (B) 3
(C) 6 (D) 9
23. The speed of the train going from Nagpur to Allahabad is 100 km/h while when coming back from Allahabad to Nagpur, its speed is 150 km/h. Find the average speed during whole journey.
(A) 125 km/hr (B) 75 km/hr
(C) 135 knyhr (D) 120 km/hr
24. The avera~e of a group of men is increased by 5 years when a person aged of 18 years la replaced by a new person of aged 38 years. How many men are there in the group?
(A) 3 (B) 4
(C) 5 (D) 6
25. A person paid 2% commission to the property dealer when lie bought a land worth Rs. 6 crore and 75 lakhs. What is the amount Of commission paid?
(A) Rs. 1350000 (B) Rs. 1450000
(C) Rs. 1550000 (D) Rs. 1250000
26. Arif, Hafiz and Haider share Rs. 2560. Hafiz's share is four times sis much as Ariifs and Arifs share is one-third of Haider's how much is the share of Arif?
(A) Rs.320 (B) Rs.300
(C) Rs. 310 (D) None of these ·
27. Five years ago, the average age of A, B, C and D was 45 years, with E joining them now, the average of all the five is 49 years. How old is E?
(A) 25 years (B) 40 years
(C) 45 years (D) 64 years
28. The width of a rectangle is twice the size of its length. The length is increased by 30% and width is increased by 20%, what will be the percentage change in the area.of rectangle?
(A) 4.51 (B) 3.87
(C) 5.11 (D) None of these
29. If the 10 % of daily wagers were fired while 540 workers survived, how many workers were originally there?
(A) 700 (B) 650

(C) 580 (D) 600
30. If 11 students In a team have respective weights of 46 kg, 47 kg, 45.5 kg, 46.5 kg, 50 kg, 47 kg, 48 kg, 47.5 kg, 46 kg and 47.5 kg, what will be the average weight i.n the team?
(A) 46.27 kg (B) 49.27 kg
(C) 47.27 kg (D) 46.27 kg
31. The price of one egg is Rs. 5 and in a tray about 30 eggs can be placed. What will be the price of 7 trays of eggs?
(A) Rs.850 (B) Rs.950
(C) Rs. 1050 (0) None of these
32. A retailer bought a product from producer for Rs. 300 and paid sales tax of 15% and sold the product to customer for Rs. 410. Calculate the profit
(A) Rs. 65
(C) Rs. 50
(B) Rs. 55
(D) Rs.60
33. If a motorbike is sold for Rs. 60,000 and the profit was 18 %, what would be the percentage profit if vehicle was sold for Rs.
55,000?
(A) 8.1 %
(C) 6.9 %
(B) 7.3 %
(D) 6.5 %
34. The circumference of circle is divided into ____ degrees.
(A) 180
(C) 360
(B) 270
(D) 30
35. An angle = 90 degree is called:
(A) Right angle (B) Obtuse angle
(C) Acute angle (D) None of these
36. A school has only four classes that contain 10, 20, 30 and 40 students respectively. The pass percentages of these classes are 20%, 30%, 60% and 100% respectively. Find the pass % of the entire school.
(A) 56% (B) 76%
(C) 34% . (0) 66%
37. In a set of three numbers, the average of first two numbers is 2, the average of the last two numbers Is 3 and the average of the first and the last numbers is 4. What is the average of three numbers?
(A) 2
(C) 3
(B) 2.5
(D) 3.5
38. The average of first five multiples of 3 Is:
(A) 9 . (B) 10
(C) 8 (D) 11
39. If the age of lrfan's father is three times more than that of lrfan's and the sum of ages (in years) of both people is equal to the perfect square of 8, then what will he the age of lrfan?
(A) 18 years (B) 17 years
(C) 16 years (0) 24 years
40. Solve the following equation for the value of 'x': 2x+4y=12,x+y=4
(A) 1 (B) 3
(C) 2 (0) 0.5
41. Pakistan has become non-permanent member of Security Council• for:
(A) Five times (B) Two times
(C) Three times (C) Six times
42. The first constructed barrage of Pakistan is:
(A) Jinnah barrage (B) Sukkur barrage
(C) Tunsa barrage (D) None of these
43. Who was the first viceroy of India?
(A) Lord Ripon (B) Lord Canning
(C) Lord Curzon (D) None of these
44. East India Company was established In:
(A) 1603 (B) 1602
(C) 1600 (D) None of these
45. Asian Development Bank was established in:
(A) 1964 (B) 1966
(C) 1968 (D) 1960
46. The Headquarters Bank is in:
(A) Tokyo
(C) Manila of Asian Development
(B) Bangkok
(D) Jakarta
47. Pakistan left CENTO in:
(A) 1971 (B) 1975
(C) 1979 (D) 1977
48. Former US Vice-President Al Gore has won Nobel Peace Prize 2007 for his campaign against:
(A) Child Labour
(B) Human Rights Violations
(C) Global Warming
(D) None of these
49. The first President of America who made an official visit to Pakistan was:
(A) Richard Nixon
(B) Dwight D. Eisenhower
(C) Lyndon R. Johnson
(D) None of these
50. Who were the three statesmen who formulated Non-aligned Movement?
(A) Gandhi, Naseer, Tito
(B) Nehru, Naseer, Tito
(C) Chou-en-lal, Bhutto, Nehru
(D) SoeKamo, Naseer, Tito
51. The author of "The Spirit of Islam" is;
(A) Sir Syed Ahmed Khan
(B) Syed Amir Ali
(C) Allama lqhal
(D) Safdar Mahmood
52. In which month does the U.N General assembly usually meet every year?
(A) January (B) September
(C) March (D) April
53. Who Is the governor of the state bank of Pakistan?
(A) Shamshad Akhter
(B) Yaseen Anwar
(C) Ashraf Mahmood Wathra
(D) Zahid Hussain
54. Mac Mohan line is frontier line between:
(A) Pakistan and India
(B) Pakistan and Afghanistan
(C) India and Bangladesh
(D) India and China
55. Which of the following countries does not have a written constitution?
(A) England (B) U.S.A
(C) Russia (D) France
56. When was the Magna Carta signed by the Kind John of England?
(A) 1217 (8) 1215
(C) 1066 (D) 1212·
57. A democratic government is based on:
(A) Minority rights and majority rule
(B) Majority rights and minority rule
(C) Majority rules (only)
(D) Minority rights (only)
58. The Treaty on Accession of the Republic ·of Crimea to Russia was signed on:
(A) 18th February 2014
(8) 18th March 2014
(C) 24th February 2014
(D) None of these
59. Secretary General UNO Ban-Ki-Mon belongs to:
(A) South Korea
(C) Japan
(B) North Korea
(D) China
60. Along which coast of India a 45-day long ban on fishing was imposed from the midnight on 14 April 2014?
(A) East Coast
(B) West Coast
(C) Along the coast of A & N Islands
(D) Both (A) & (8)
61. Who was the first President of Constituent Assembly?
(A) Liaquat Ali Khan
(8) Quaid-e-Azam
(C) Moulvi Tameez-ud-Din
(D) Sardar Abdur Rab Nishtar
62. After how many years did Pakistan get her first constitution?
(A) 5 years
(C) 9 years
(B) 7 years
(D) None of these
63. What document was firstly drafted to give pace to constitution making process?
(A) Representative Act
(B) Pakistan Act ·
(C) Independence Act
(D) Objective Resolution
64. When the Constituent Assembly passed the Objective Resolution?
(A) 14th February 1949
(B) 12th march 1949
(C) 9th june 1949
(D) 15th August 1949
65. When Mohammad Ali Bogra presented bogra Formula in the assembly?
(A) January 1953 (8) April 1953
(C) September 1953 (D) October 1953
66. What is the other name of Mohammad All Bogra Formula?
(A) New Law of Pakistan
(B) Pakistan Report
(C) Third Report
(D) Constitutional Formula
67. When first constitution of Pakistan was enforced?
(A) 8th June 1956
(B) 23rd March 1956
(C) 14th August 1956
(D) None of these
68. Who was the Prime Minister of Pakistan during enforcement of first constitution?
(A) Mohammad Ali Bogra
(8) Khawaja Nazim Uddin
(C) Chaudhry Mohammad Ali
(D) Ibrahim Ismail Chundrigar
69. What official name was given to Pakistan in 1956 constitution?
(A) . United States of Pakistan
(B) Republic of Pakistan
(C) Islamic Pakistan
(D) Islamic. Republic of Pakistan
70. What age was prescribed for President in 1956 constitution?
(A) 40 years
(C) 50 years
(B) 45 years
(D) 55 years
71. What was the name of Imam Bukhari (R.A)?
(A) Muhammad bin lsmaeel
(B) Muhammad lsmaeel
(C) Muhammad lbraheem
(D) lsmaeel bin lbraheem
72. Prophet Muhammad (PBUH) had ___ _ sons.
(A) 1
(C) 3
(B) 2
(D) 4
73. What was the relation between Prophet
Moosa (A.S) and Prophet Haroon (A.S)?
(A) Prophet Moosa (A.S) was father of Prophet Maroon (A.S)
(B) Prophet Haroon (A.S) was father of Prophet Moosa (A.S)
(C) Brothers
(D) Cousins
74. In the "Sacrilegious wars", when Prophet Muhammad (PBUH) was 20 years of age, Quralsh and their allies were led by:
(A) Abu Jahal
(B) Abu Lahab
(C) Umayah bin Khalaf
(D) Harb bin Umayah
75. To what Prophet the Zabur was revealed by Allah?
(A) Prophet lbralieem (A.S)
(B) Prophet Dawood (A.S)
(C) Prophet Moosa (A.S)
(D) Prophet Essa (A.S)
76. To what Prophet the lnjeel was revealed by Allah?
(A) Prophet lbraheem (A.S)
(B) Prophet Dawood (A.S)
(C) Prophet Moosa (A.S)
(D) Prophet Essa (A.S)
77. What companion of Prophet (PBUH) was awarded with the title of "The Sword of Allah"?
(A) Abu Baler Siddique (R.A)
(B) Umar Parooque (R.A)
(C) Ali Al-Murtaza (R.A)
(D) Khnlid bin Waleed (R.A)
78. What companion of Prophet . (P8UH) was awarded with the title of "The lion of Allah"?
(A) Umar Farooque (R.A)
(B) Ali Ai-Murtaza (R.A)
(C) Hamza bin Abdul Mattalib (R.A)
(0) Khalid bin Waleed (R.A)
79. Prophet Muhammad (PBUH) belonged to ____ family. '
(A) Hashmi (B) Quraishi
(C) Makki (D) Madni
80. The color of the first Islamic flag was:
(A) White (B) Black
(C) White and Black (D) Green
81. Person with following blood group are considered to be universal recipient:
(A) A+ (B) B+
(C) O+ (D) None of these
82. Which of the following is most elastic?
(A) Steel (B) Rubber
(C) Glass (D) None of these
83. The name of common mineral salt present in sweat is:
(A) Calcium Oxalate
(B) Potassium sulphate
(C) Sodium Chloride
(D) None of these
84. Sensitive layer of the eye is:
(A) Choriods (B) Sclerotic
(C) Retina (D) None of the.se
85. Diamond is a very expensive ornament. It is composed of a single element:
(A) Carbon (B) Gold
(C) Silver (D) None of these
86. Dr. Abdus Salam of Pakistan was one of the contributors of the unification of:
(A) Electromagnetic force and gravitational force
(B) Electromagnetic force and weak nuclear force
(C) Gravitational force and weak nuclear force
(D) None of these
87. Which triplet in DNA codes for valine?
(A) CTT (8) AGU
(C) CAT (D) None of these
88. The number of spark plugs needed In a diesel engine is:
(A) 2
(C) 0
(B) 3
(D) 4
89. Which of the following is not a part of Darwinism?
(A) Over production
(B) Natural selection
(C) Inheritance for acquired characters
(D) None of these
90. Role of biotechnology in the production of food based on:
(A) Decomposition (B) Respiration
(C) Digestion (D) None of these
91. Who proposed the relative"?
(A) Albert Einstein
(C) Galileo Galilei concept "All motion is
(B) Isaac Newton
(D) Alfred Mahan
·92. The sunlight can reach a depth of how many meters in the ocean:
(A) 100 (B) 80
Answer Key
1. A 14. D 27. c 40. c 53. c 66. D 79. A   92. D
2. c 15. A 28. D 41 . ? 54. D 67. B 80. A    93. A
3. c 16. c 29. D 42. B 55. A 68. c 81. D    94. A
4. B 17. D 30. c 43. B 56. B 69. D 82. A   95. c
5. c 18. B 31. c 44. c 57. c 70. B 83. c·    96. D
6. B 19. B 32. A 45. B 58. B 71. A 84. c    97. A
7, A 20. B 33. A 46. c 59. A 72. c 85. A    98. c
8. c 21. A 34. c 47. c 60. A 73. c 86. B      99. B
9. A 22. B 35. A 48. c 61. B 74. D 87. D  100. D
10. A 23. D 36. D 49. B 62. c 75. B 88. c
11. c- 24. B 37. c 50. B 63. D 76. D 89. A
12. D 25. A 38. A 51. B 64. B 77. D 90. D
13. A 26. A 39. c 52. B 65. D 78. c 91. A


2 comments:
Write comments

Trending!