Sunday, 12 March 2017

Questions Related to Dengue - MCQs and Questions Notes for Matric and Inter

Questions Related to Dengue - MCQs and Questions Notes for Matric and Inter
Looking for the notes of dengue related topic for Matric 9th class and 10th class and Inter 1st year and 2nd year? Here are the Questions Related to Dengue - MCQs and Questions Notes for Matric and Inter


Section-II
Q. 2: Give short answers of the following questions.
1. How is it possible to lower the body temperature of a patient without medicine?
Ans. By sponging with moderate cold water, it is possible to lower the temperature of the body.
2. If it is not possible to eliminate mosquitoes, how can we avoid being bitten?
Ans. We can protect ourselves from mosquito bites by using bed nets and mosquito repellent, by wearing proper dress, screening our homes and Offices and by avoiding going out during the peak hours.
3. Define biological control. How can this method help control mosquitoes?
Ans. Biological control means the use of living organisms like spiders, lizards and dragon flies to kill mosquitoes. Since these are the natural predators of mosquitoes they help controlling the number of mosquitoes in an area.
4. Define a disease vector. Give a few examples of vectors.
Ans. Any agent or organism that acts as a carrier or transporter of a disease is called the disease vector. Viruses of dengue and yellow fever are transmitted by Aedes, malaria by Anopheles and sleeping sickness by tsetse fly.
5. Why is biological control more appreciated than insecticide sprays?
Ans. Biological control is more appreciated because of the harmful effects of the chemicals. insecticide sprays adversely affect human and animal lives in the area.
6. Is it wise to try to diagnose and treat a disease at home? Why.
Ans. No. it is not wise to try to diagnose and treat a disease at home because this is the job of a qualified doctor only. A little knowledge may prove dangerous in this situation.
7. How can Dengue fever be differentiated from malaria?
Ans. Dengue is different from malaria fever because in dengue the patient develops body rashes, severe bone and joint pain and leakage of fluid’ plasma from blood capillaries. These symptoms do not occur in malaria.
8. Name some common diseases which can be controlled by effective vaccination?
Ans. Small pox, typhoid, whooping cough, diphtheria, influenza are some of the diseases controlled by effective vaccination.

No comments:
Write comments

Trending!